Dupa cum unii de pe aici, mai apropiati, stiu ca am reusit sa gasesc Hongi SRT, dar aceasta actiune a avut mici probleme, care merita povestite, sa nu pateasca si altii ca mine.
Pestii au ajuns sambata seara, dupa o lunga calatorie cu trenul. Am comandat 10 bucati, in jur de 2-3 cm bucata. Ridic coletul, ma duc cu pestii acasa si le fac aclimatizarea vreo ora. Initial, planuisem sa ii bag in bazin dupa ce sting lumina, ca asa stiam eu ca e bine.
DAR, la insistentele varului meu, care era nerabdator sa ii vada, am introdus puii cu lumina aprinsa. Dupa cateva secunde, pestii vechi din acvariu au iesit incet, timid sa investigheze nou-venitii. Eh, totul parea ok, pana cand unul mai breaz a decis sa guste un nou venit, fapt care a declansat un atac general asupra bietilor pui. Am stins urgent lumina la acvariu, apoi lumina in camera si ne-am asezat sa vedem un film.
Dupa film, iau lanterna sa examinez pestii si observ cu tristete ca unul dintre Hongi deja era facut ferfelite, "lipit" de gratarul de la turul filtrului. De dimineata ma trezesc si ma duc direct la acvariu. Cu emotii aprind lumina la acvariu sa vad cati Hongi mai am. Ma uit prin bazin si nu vad nici un Hongi, doar inca unul ferfelite, pe gratarul de la o pompa.
Primul gand care mi-a venit in cap, a fost ca s-au dus toti si resemnat, ma duc la bucatarie sa trag o tigara. Ma intorc la acvariu si cu o ultima speranta, mai arunc o privire printre pietre... Ghici ce vad?
Un pui de Elongatus cam de 1cm, alerga de zor un pui de Hongi de 3cm

Mai la dreapta, un pui de Caeruleus se ciondanea cu unul de Hongi. Ma tot uit printre pietre si tot aparea cate un Hongi, pana ajung sa numar 8 bucati. Incep sa ma insenisez si arunc niste mancarica in acvariu, sa vad daca au tupeu sa iasa din ascunzatori. Surprinzator, puii de Hongi alrgau dupa granulele de mancare, prindeau una si o zbugheau inapoi in ascunzatoare

pestii mari inca repezindu-se la ei, sa ii atace.
Situatia asta a durat pana ieri, dupa care nou venitii au inceput sa fie acceptati de colocatarii lor. Acum cei mici se plimba fara grija printre cei mari, si-au ocupat fiecare un mic teritoriu si mai au mici certuri cu pui de Elongatus si Caeruleus.
Aceasta intamplare mi-a aratat inca o data comportamentul complex al ciclidelor si dificultatile care apar la adaugarea unor pesti noi, mai ales mult mai mici ca cei vechi, intr-un bazin cu un grup bine stabilit si ierarhizat.