[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: eugen.popp
Forum Index » Profile for eugen.popp » Messages posted by eugen.popp
Message
Asa mai merge

Nu sunt sigur ca am inteles un lucru, vrei sa scoti nisipul rosu cat timp apa e inca in acvariu si sa il pui pe celalalt tot cu apa in acvariu ? (nu am inteles din exprimare). Dupa parerea mea ar trebui sa scoti tot, il stergi bine, pui substrat si pui apa veche din acvariu (in curs de cilcare). Acum altii ar putea sa opteze pentru apa noua (mai asteapta si alte pareri)... Dupa ce lasi o zi acvariul sa se linisteasca, pui si fiolele cu bacterii, ca sa intre cat mai bine direct in buretii filtrului.

later edit: acum am vazut: SUB NICI O FORMA NU MAI SPALA FILTRUL ! (pentru un timp lung - bacteriile trebuie sa isi faca acolo casa)
@vlad55 daca nu ai auzit nu inseamna ca nu exista si nici nu ar trebuie sa oferi sfaturi despre ce nu stii.

In principal lumina naturala directa nu este buna (un acvariu asezat in geam va avea o explozie de alge). Acum ce faci tu este relativ ok. Nu stiu insa ce neoane ai si cati W/litru ? Radu are dreptate cu pauza de la pranz. Este o metoda folosita in alte cazuri (nu trebuie sa iti bati capul acum), si in conditiile de semintuneric de la tine, trebuie sa oferi constant 8-10 ore. Depinde si ce plante ai, si ce neoane.
Din ce ai povestit ulterior, treaba nu e chiar asa rea pe cat parea la inceput. Schimbul de apa s-a facut relativ corect. Numarul pestilor din timul ciclari este mare, dar nu catastrofal (unii fac ciclare cu acvariul suprapopulat). Amoniacul se formeaza si fara pesti (din hrana depusa si nemancata in acvariu), deasta este important sa ii hranesti cat mai putin posibil acum, pentru a nu crea si mai mult amoniac. Acum trebuie doar sa ai rabdare si sa tii pumnii stransi.
Nu interveni cu substante in apa (decat eventuale fiole de bacterii pentru a grabi ciclarea).

Ca sa o iei de la capat (in special cu nisipul ala rosu, "specific" unui acvariu normal) nu e deloc atat de greu pe cat pare. Recuperezi cat mai mult din apa actuala din acvariu (in curs de cilcare) in divrese recipiente curate. Muti pestii intr-unul din acestea. Golesti ce a mai ramas din acvariu. Arunci nisipul rosu. Pui alt substrat special pentru acvariu. Plantezi plante naturale in el. Le protejezi cu un tifon pentru cand vei turna apa in acvariu. Vei pune dinnou incet apa in acvariu din recipientele in care ai pastrat-o. Pui la loc pesti, completezi diferenta numai si numai cu apa statuta. Cam asta ar fi. Daca alegi varianta asta iti doresc succes !
Pai nu ai inteles corect ca trebuie sa iei pesti de sacrificiu. Pentru ziua 14 de ciclare normala probabil esti exact in faza de maxima nocivitate a amoniacului. Daca ai schimbat un sfert din apa, ai redus amoniacul din apa, dar ai si incetinit ciclarea. Sper macar ca ai folosit apa statuta 2 zile si nu ai pus apa direct de la robinet. Daca ai facut a doua varianta, ai readus ciclarea la ziua 1. Inca o pompa de aer nu ai nevoie, daca filtrul acesta are si pompa de aer.

Ciclul azotului l-ai citit ?
http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati
Pozele par a fi din 2007, e corect ? sau data de pe aparat e gresita si pozele sunt de azi.

Revenind, un colt exact de natura: nisip rosu , plante din plastic, si niste forme ce par a fi cochilii (naturale sau din plastic) si pitici din plastic sub apa :fish: . Cred (sper) ca intelegi unde bat...
Salut!

Inteleg ca daca cineva iti spune sa renunti la unii pesti, asta ar putea sa te descurajeze. Deocamdata macar gandestete cum ai vrea sa echilibrezi situatia populatiei din acvariul tau (sunt mai multe metode: inca un acvariu, donatii de pesti, schimb cu alti acvaristi etc).
Pana atunci insa problema ta cea mai mare in perioada asta este ciclarea. Daca ai citit ciclul azotului ai constatat ca in perioada urmatoare valoarea amoniacului din apa va atinge valori letale. O varianta de solutie la problema asta ar fi sa cauti un petshop in orasul tau care vinde fiole cu bacterii. Daca le gasesti le versi direct pe buretele filtrului. Acestea grabesc mult ciclarea, si vor ajuta ciclul azotului.
Nu pot sa concep ca cineva a dat 2000 de euro pe un acvariu despre care nu stie nimic. In conditiile in care paradisurile acvatice ale membrilor de pe acest forum nu au costat nici macar pe jumatate. Ca si Humbert sunt de parere ca e ceva in neregula cu postul asta.
Am tot cautat articolul asta si in final l-am gasit. Mai ai ceva de citit
http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

Conform graficelor acum esti intr-o perioada de calm aparent (zilele 4-10 de ciclare), pesti care nu au murit in primele 24 de ore au supravietuit socului initial, si acum par ca se acomodeaza. Insa in momentul in care amoniacul va atinge nivelul critic, atunci iar o sa avem La asta se refera Ioan cand iti zice de schimb de apa in perioada aia. (in general incepatorii cand se trezesc cu un val de decese subit dupa 2 saptamani de calm total, intra in panica, si se apuca si fac si mai mult rau)

Referitor la masurile de mancare pentru pesti. Trebuie sa le dai cat sa manance tot in 2-3 minute, si dupa aia daca le mai dai ceva sa vezi ca se depune (tot ce se depune e in plus), asa iti dai seama de cantitatea corecta pentru acvariul tau.
Ca mai toata lumea ai inceput cu o serie de greseli. O sa trebuieasca mutat postul acesta la sectiunea coltul incepatorului, dar asta mai tarziu.

Acvariul tau a inceput ceea ce se numeste ciclare (dureaza 2-4 saptamani) In primele zile apa se tulbura, dar dupa aceea se limpezeste. In momentul asta e important sa nu pui nimic in apa (substante), sau sa incepi sa actionezi sub impuls. Intra pe coltul incepatorului si citeste de acolo ghidul incepatorului. O sa iti raspunda la aproape toate intrebarile pe care vrei sa ni le pui.
expresia o imagine face cat o mie de cuvinte, e foarte sugestiva aici. Fa-i una, doua poze, si adauga-le pe forum (butonul attachments din mesaj), atunci o sa ne fie mai clar despre ce e vorba! smilie
Pe mine la primul acvariu m-a convins :hammer1: vanzatorul din obor ca pot baga in 19l 8 pesti din care 4 carasi (pesti de iaz nu de acvariu). In fine invatam din greseli. Ideea e ca daca poti sa ii donezi pe cativa din ei, ai sansa sa le salvezi viata.
Pana una alta incearca sa afli speciile de pesti. Conteaza foarte mult! Unele sunt complet incompatibile. Din descriere, pe langa neoni (care app se impaca oarecum bine cu apa tulbure), ai mai multi vivipari, guppy, xifo, par a fi molly aceia 3, si ultimii par a fi platy. Daca e asa, atunci e acceptabil la compatibilitate (de suprapopulare nu mai zic), daca or fi cine stie ce, atunci nu e deloc bine.

Ideea e ca in 50l tii cam 3 specii de pesti (deci gandeste-te serios pe care vrei sa ii tii pe termen lung). Acum ai 6 specii si inainte ai avut 8 (intelegi cum functioneaza selectia naturala).
off, ce ne facem noi cu acvariul asta . Nisipul oricum nu este bun, e prea fin si sufoca radacinile plantelor, acestea vor putrezi. Pentru acvarii tot in hornbach gaseai pietris cu o anumita granulatie ( de regula 2-4 mm, care se pune direct, nu mai trebuie fiert, doar spalat). De la nisipul asta ceata va tine putin mai mult timp (toata lumea are ceata la inceput).

Tot ce ma intreb, este daca sa ii dai restart sau nu, cu respectarea regulilor din ghidul incepatorului. (dar asta eu nu imi permit sa sugerez; asteapta sa intre unul din moderatori cu mult mai multa experienta)
Mda, ce am banuit eu din pacate s-a adeverit.

Ok, foarte pe scurt, ai facut o gramada de greseli (si eu le-am facut candva ), pe care te vom ajuta pe forum sa le remediezi. Altfel moartea si mai multor pesti este inevitabila.

Acum problemele cele mai mari cu care te confrunti sunt urmatoarele: acvariul este neciclat ( app ai inceput sa citesti ghidul incepatorului? ), si acvariul este puternic suprapopulat (50 l de apa gazguiesc in conditii normale 10 pesti mici).

Cel mai bun lucru pe care il poti face acum micilor prieteni, este sa ii tii macar cateva zile la un prieten cu acvariu, pana se amelioreaza situatia din acvariu.

Faza prin care trece acvariul acum se cheama ciclare, dureaza 3-4 saptamani de la pornire, timp in care parametrii chimici ai apei variaza extrem de mult, si este foarte daunator pestilor (explicatie pentru primele decese, si urmatoarele inevitabile). Orice ai face, sub nici o forma sa nu mai completezi cu apa nestatuta (24h). Indeparteaza imediat pestii si plantele moarte, si pune numai putina mancare, cat sa manance intr-un minut, si sa nu se adune pe fund. (asta vor ajuta putin, dar mai bine decat de loc)
Ok, acum sunt ceva mai multe informatii.

Intai de toate, am o banuiala ca nu ai citit ghidul incepatorului. Este foarte foarte important!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page - il gasesti aici.

In general ceata nu apare din prima zi, ci cam de a doua zi, si tine cateva zile. Deci din punct de vedere al cetii deocamdata esti in grafic. Oricum trebuie sa tii filtrul tot timpul pornit. Si nu mai adauga nici un fel de alte substante deocamdata!

Alte intrebari: Ce pesti si ce plante ai pus? si mai ales cati pesti.
Pai nu ai dat nici un fel de informatii. Ce inseamna ca ai facut un acvariu?

E home-made, sau cumparat (daca da, de unde, din magazin sau targ). Ce volum are, ce e pus in el, e pus substrat, sau pietris, daca da e special de acvariu, sau luat de la constructii si nespalat ??

Si in special, are filtru, daca da de care, si a mers fara intrerupere de la pornire?

Acum astea sunt intrebari generale, dar e ca si cum te-ai duce la doctor: "domnul doctor sunt bolnav, ce am si cand ma fac bine ?"
Nu trebuie sa ii demonsterzi nimic vecinului respectiv. Trebuie doar sa fii multumit de varianta pe care ai ales-o tu, si cred ca din toate discutiile de pana acum, nu poate sa fie altfel. Daca te apuci sa ii demonstrezi cuiva ca varianta lui nu e buna, nu faci decat sa te certi cu respectivul. E suficient sa ii zici motivele tale pentru care ai ales varianta asta si gata.

Salut si bine ai venit !
 
Forum Index » Profile for eugen.popp » Messages posted by eugen.popp
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com