[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: eugen.popp
Forum Index » Profile for eugen.popp » Messages posted by eugen.popp
Si am inceput sa construiesc micul munte in partea din dreapta a acvariului. Pietrele le-am fiert si spalat cat am putut de bine, inclusiv cu apa oxigenata. Acum ma pregatesc sa pun Aqua Szut, dar mai astept putin, poate poate tipa Stefan sau Dragos ca nu e bine ce fac
Salut!
Un acvariu de 100 de litri poti sa il faci foarte linistit cu sticla de 6. Sticla de 8 iti trebuie la un acvariu aproape dublu decat vrei tu sa faci.
Asa, am fost la Reef la 18.30 si parea inchis de o vesnicie. Ma gandesc ca fie nu au program pana la ora 19 cum scrie pe site, fie George o fi in concediu. Drept urmare m-am dus iar in MaxiPet pentru provizii. Singurul substrat fertil peste Auquabasis pe care il aveau acolo era Aqua Szut: ArgoSubstrate. Asa ca am luat 2 galeti de 5 litri.
M-am apucat sa pregatesc si hardscape-ul. Dupa cum v-am zis vreau ca o treime din acvariu sa fie foarte inalta. Asa ca am pregatit-o cu un strat de Manado de 3-4 cm, ca peste acesta sa pun substratul fertil si dupa aia alti 7-10 cm de Manado. In celelalte doua treimi pun substrat fertil normal si peste Manado. Am lasat doar in dretpul geamului din fata cam 2cm de Manado, ca sa imi fie mai usor m-am gandit eu cand curat geamul din fata, poate asa se formeaza mai putine pete de bacterii / alge.

La Manado vechi am spalat deja de mi-a venit rau. Cel putin 10 ape !!! E un chin sa cureti Manado vechi. Aproape ca imi venea sa ma duc sa scot 150 de lei din portofel si sa cumpar unul nou. Am o dilema si cu peitrele vechi. Am tot fiert la ele, dar tot verzi au ramas. Ma intreb daca nu mai bine mai fac un efort (sa tin pestii in galeata in continuare) si sa dau restart cu totul si cu totul (pietre noi, substrat nou). Dar asta m-ar intarzia cel putin o saptamana, plus un buget de vreo 200 de lei in plus, cam nu foarte util ma gandesc eu...
off topic: acum vad cate typo-uri am avut in postarea anterioara. O sa dau vina pe tremuratul degetelor de la frecat acvariul alta scuza mai buna nu am
Salut Dragos si Stefan si multumesc de raspunsuri

O sa incerc sa o tund mai devreme diseara de la birou si sa trec pe la George de la Reef. Sper sa aiba ce mi-ati spus voi. Ca material principal vreau sa folosesc Manado asta recuperat fie ca stratul inferior si sa pun ceva mai bun peste. Fie sa il pun peste solul fertil.
In continuare imi fac damblaua cu 2 trepte de nivel dar mai bine organizate de data asta. Vreau o zona de gazon cu buturuga pe 2/3 din acvariu si o zona foarte 'muntuoasa' pe 1/3 din acvariu.

Tot weekendul am spalat la acvariu. Nu imi vine sa cred ca e mult mai multa munca sa il golesti decat sa il umpli. Insa acume a proape ca nou. Mai pun niste poze diseara

Oamani buni, sunt in mare dilema cu substratul. Am in acest moment aproximativ 25 de litri de Manado, la care spal de cateva ore pentru ca s-a amestecat cu fostul Aquabasis.
Ca plante o sa vreau sa am asa: gazon in jumatate de acvariu iar in cealalta echinodorus, un nufar, niste bacopa caroliana, si poate inca 1-2 specii cu frunze late (inca nu m-am hotarat care).

Ma gandesc sa nu mai pun tot Aquabasis pentru simplul fapt ca desi am cel putin 5 cm de manado pus peste, ori de cate ori scoteam o planta mai mare tulburam toata apa. Iar la Discusi nu vreau sa le tulbur apa. Am gasit la Maxipet Volcanit, insa asta ar fi pe post de Manado... sau sa il pun sub?

Orice alta recomandare de substrat fertil de o calitate mai buna decat Aquabasis, care sa mearga in combinatie cu Manado, va rog sa imi spuneti.
Salut!

In momentul asta am manado cu aquabasis plus. Intentionez sa spal bine manado si sa il folosesc tot pe el. Din ce am cautat acum, nu pare sa fie o contradictie intre Manado si Discus. Nu stiu de substrat, daca sa cumpar pachete noi de aquabasis, sau sa folosesc alt fertilzator?

La plante intr-adevar am de gand sa scad f mult varietatea plantelor. Voi avea in continuare un nufar pentru umbra, Echinodorus am din belsug, niste Bacopa caroliniana si pe buturuga clasica Anubius nana (o data chiar mi-a inflorit). Pe lanaga acestea mai caut vreo doua specii de plante cu frunze late.

Pana la Discusi mai am cel putin o luna, dar multumesc de sfatul cu speciile diferite si sa nu fie pigeon

Ca rezumat, e ok Manado, respectiv ce fertilizator ar fi mai ok ?
Eugen
Salut Ocean si multumesc de reply.

Mi-ai dat doua explicatii la care tot nu reuseam sa pun punctul de i. Adevarul este ca am dus o batalie de vreo 2 luni cu algele dupa ce m-am intors pana sa ajung la concluzia ca am nevoie de restart. Am facut curatenie maxima, schimburi masive de apa, tratament, intuneric, re-fiert buturugile si tot nu am avut nici o sansa cu algele si nu intelegeam de ce. Cred ca raspusul tau este cel mai apropiat de realitatea mea.
In ceea ce priveste Discusii cel mai tare ma speria duritatea apei. Am o apa destul de dura (cred ca bate spre 20) si eram ingrijorat in aceasta privinta. Nu am nici o posibilitate sa ii inmultesc, dar doar sa ii cresc, atunci este ok pentru mine.
Mai am o intrebare, poti sa imi recomanzi o plasa, in caz ca ti-ai luat asa ceva, pt ca am tot pierdut cate un tetra din cand in cand prin sinucidere.
Salut!

M-am hotarat sa dau restart la acvariu si vreau sa trec pe Discus iar in aceasta postare voi detalia proiectul meu.
Povestea este in felul urmator. Am un acvariu de 275 L populat cu specii de Tetra + Cory si plantat moderat (cea mai frumoasta planta a mea este un nufar). Acvariul este open top iar filtrul actual este un JBL e901. Pentru lumina am o lampa Hailea 1200 de 216W.
Am fost plecat din tara pentru mai mult de 3 luni, timp in care acvariul a ajuns in paragina (intretinut minim de un vecin). Asa ca acum este cel mai bun moment pentru un restart si vreau sa trec la o specie dificila.

Planul meu actual este sa scot absolut tot din acvariu si sa il curat strajnic. Pestii si plantele actuale vor trebui sa traiasca cateva zile in vreo 3 galeti din pacate. Timp in care eu rearanjez totul: substrat, pietris, replantat, etc.

Tineti pumnii si orice sfat e bine venit.

Eugen

PS: poza de mai jos este cu BEFORE (urmeaza treptat cele cu AFTER)
Salut!

Vroiam sa va spun ca mi-am reparat lampa la irukandji si recomand tuturor. In plus mi-a facut si upgrade de alimentare separata pe cele 2 perechi de neoane.

Eugen
Salut!

Sa stii ca un filtru extern arata chiar foarte bine si foarte profi. E adevarat ca trebuie sa ii ajustezi tuburile incat sa nu atarne, ci o sa arate a instalatie SF pentru toti vizitatorii tai.
In cel mai rau caz, poti construi o piesa de mobilier langa acvariu si sa introduci acolo tot echipamentul.

In ceea ce priveste iluminatul, oricum iti trebuie un capac custom made, deci probabil ca va trebui sa apelezi la cineva de pe forum sa ti-l construiasca si sa ti-l echipeze cu neoane.

Succes!
Salut irukandji si multumesc pentru raspuns.

Lampa asta am avut-o in garantie chiar in prima saptamana cand s-a ars. atunci a bubuit un droser si a fost schimbat. Prefer sa cumpar 2 noi direct. Eu ma gandeam sa duc direct lampa la service sa platesc pt drosere si manopera (bine imi imaginez ca nu ma costa cat juma de lampa noua .

Asa am desfacut-o si eu pana la drosere, dar sunt o gramada de fire de urmarit cu atentie si preferam cineva cu mai multa experienta.
Chiar m-ar fi interesat si un mic upgrade, in sensul de sa imi separ alimentarea intre cele 2 perechi de neoane.

Multumesc,
Eugen
Salut!

Stiu ca nu s-au ars toate neoanele pentru ca am facut operatia de substituire cand nu a mai functionat prima pereche. Insa atunci m-am resemnat si am ramas in 2 neoane pt ca oricum au 104W.
Iar lampa functioneaza si cu doar cate un neon, pt ca s-au mai consumat in trecut cate unul si a mers.
Salut!

Am o lampa Hailea 4T5HO-1200 care nu se mai aprinde. Intai nu a mai functionat o pereche de neoane, iar la cateva luni mai tarziu cealalta pereche de neoane. Neoanele chiar daca sunt mai vechi sigur nu sunt arse toate, ci ma gandesc ca s-au ars balastele electronice.

In fine, va rog sa imi recomandati daca stiti un service unde pot duce lampa pentru reparatii. Iar daca din experienta stiti cu o aproximatie cat ar trebui sa coste.

Multumesc,
Eugen
Salut si bine ai venit!
Buna Mary si bine ai venit

Pompa de aer este in sine un vibrator (de unde si denumirea veche a pompelor de aer). Zgomotul este produs fie de frictiunea dintre pompa ta si mobila, si atunci recomandarea anterioara este foarte buna, fie este produs din interior, ce ar putea fi chiar si o piesa defecta.

Spor,
Eugen
Salut Dragos,

In primul post am zis gresit ca am test de NO2. Testul meu era de NO3, iar al 2-lea post a fost corect cand am zis ca NO3 este peste 100.
Tinand cont ca aceasta valoare s-a mentinut dupa schimb de apa de peste 75% am decis ca este clar in neregula asa ca am dat restart la acvariu.
Testul l-am repetat de 2 ori inclusiv cu control sample (apa din bazinul de carantina, unde era normal ~ 0). Prima data am zis ca oi fi gresit eu testul.
Acum am pus filtrul meu de rezerva Aquael de 450l/h asa ca micutul acvariu este in momentul asta supra filtrat.

Pesti nu dau nici un semn de disconfort acum, sunt vioi, flamanzi etc. (in apa laptoasa erau apatici)

Acum o sa urmaresc cu grija ciclarea cu pesti...

Multumesc de sfaturi,
Eugen
Mai am o intrebare legata de aceste bacterii heterotrofe. Ele elimina cumva nitrati (NO3)?
Intreb acest lucru pentru ca am efectuat azi teste de apa si NO3 mi-a dat peste 100. Ceea ce e socant de mare. In conditiile in care schimbul de apa a fost de peste 50% ieri, ma asteptam sa fie aproape zero, in nici un caz in capatul celalalt.

Tinand cont ca NO3 este atat de mare, ma gandesc sa ii dau restart complet, insa va trebui ciclat cu pesti in el, pt ca nu am alternativa...
Salut Dragos si multumesc pentru raspuns.

Cu o zi inainte de episodul de apa laptoasa am facut schimb de apa 10% si am aspirat mizeria. E adevarat ca mancarea poate fi in exces la acest acvariu unde toata lumea vrea sa hraneasca pestii, in ciudat orarului pe care l-am lipit langa el.
Astazi apa este tulbure dar mai putin alba si mirosul este mai suportabil.
O sa fac in scurt timp testele de apa (PH, NO2 - asta am)

Intrebarea ar fi, daca bacteriile heterotrofe sunt daunatoare pestilor, respectiv daca pot sa ii reintorc in acvariu sau ar trebui sa schimb toata apa?

Multumesc,
Eugen
Salut!

La serviciul meu se afla un acvariu de 40L populat cu o pereche de scalari, si cu toate echipamentele din/de tipul kit. In principiu de acvariu se ocupa toata lumea si nimeni nu raspunde. In fine, nu asta e problema.

In aceasta dimineata am gasit apa laptoasa si cu miros neplacut. Stiu ca acest lucru este specific acvariilor neciclate sau deciclate. Astazi am intervenit cu schimb de apa 50% iar dupa ce situatia nu s-a ameliorat de loc peste zi am decis sa mut pestii intr-un bazin de carantina de aproximativ 6L.

Vroiam sa va intreb din experienta voastra:
1 Cat timp ar trebui sa dureze faza de apa laptoasa (e aproape alb, nu doar ceata specifica acvariilor aflate la ciclare, si foarte urat mirositor).
2 Daca faza de apa laptoasa este trecatoare, sau trebuie sa curat acvariul si sa il restartez complet.

Maine o sa aduc de acasa testele de apa si filtrul meu de rezerva ca sa remediez situatia.

Multumesc,
Eugen

Forum Index » Profile for eugen.popp » Messages posted by eugen.popp
Go to: