[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ce greu e inceputul  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutaare. Sunt Alin si sunt un incepator in ale acvariului. Am descoperit acest forum cam tarziu adica dupa ce am facut o serie de greseli. Cred cea mai grava fiind neciclarea apei. Oricum am citit pe forum multe lucruri utile pe care am inceput deja sa le pun in practica. Sa va dau mai multe detalii despre acvariul meu. E unul nou de 60l din cate am inteles nu e facut manual are colturile rotunjite are un filtru care si oxigeneaza apa un neon doua plantute. Ca pestisori am 12 xhiphori 4 scalari 3 corydoros [sanitari am inteles] 2 neoni si 1 sanitar micutz care am inteles ca mananca algele de pe geam. din cate am citit sunt cam multi pesti pt acvariul meu. As avea nevoie de parerea voastra si eventual de sfaturi in plus fata de cele din ghid.As vrea sa achizitionez niste plante dar la mine in oras nu am gasit. Eventual daca poate cineva sa-mi zica si cu baza palntelor cum se procedeaza. Va salut. Multumesc anticipat.
vlad55
Junior member

IP:

salutare si tie!
intradevar ai cam multi pesti in acvariul tau. probabil k pestisorii tai inca sunt mici si nu-ti dai seama cum va arata acvariul tau cand acestia vor creste.
xipfo ajunge cam la 10 cm iar scalarii cam la 20cm. pe langa asta neonii nu prea se inteleg cu scalarii. pastreaza in acvariul tau o apa curata caci scalarii sunt mai pretentiosi , au nevoie de o apa curata altfel ai putea avea probleme cu ei.

vlad
[Email] [Yahoo!]
Pestoaica
Junior member
[Avatar]
IP:

Eu zic sa renunti neaparat la scalari, la neoni, si sanitarul ala "micutz" care as baga mana in foc ca e un pleco. Poti sa ramai cu xipho daca iti plac foarte mult, sunt cam la limita limitei la dimensiunile acvariului tau. Du-te la un petshop si intreaba daca pot sa iti schimbe pestii pe plante. O sa iei mai putin decat face, dar e mai sigur. Sau poti face un schimb cu cineva, dar asta dureaza un pic mai mult daca nu cunosti vreun acvarist pe-aproape. Ce plantute ai, sunt de plastic sau naturale?
Nilsen
Member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit! Este bine ca ai inceput sa citesti pe forum, mai bine mai tarziu decat niciodata,problema este ca nu esti singurul care intai isi cumpara acvariu si abia apoi citeste, asa ca ar fi indicat sa incerci acum sa remediezi lucrurile. Pune ceva poze. Succes

Viata are ORICUM dreptate!
[Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut!

Inteleg ca daca cineva iti spune sa renunti la unii pesti, asta ar putea sa te descurajeze. Deocamdata macar gandestete cum ai vrea sa echilibrezi situatia populatiei din acvariul tau (sunt mai multe metode: inca un acvariu, donatii de pesti, schimb cu alti acvaristi etc).
Pana atunci insa problema ta cea mai mare in perioada asta este ciclarea. Daca ai citit ciclul azotului ai constatat ca in perioada urmatoare valoarea amoniacului din apa va atinge valori letale. O varianta de solutie la problema asta ar fi sa cauti un petshop in orasul tau care vinde fiole cu bacterii. Daca le gasesti le versi direct pe buretele filtrului. Acestea grabesc mult ciclarea, si vor ajuta ciclul azotului.

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Am atasat niste foto ale acvariului.
[Thumb - DSCI0692.JPG]

alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

apa e intr-o stare deplorabila
Stiu ciclarea . Va rog nu da-ti cu pietre in mine
[Thumb - DSCI0691.JPG]

alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Am atat plantute din plastic cat si doua naturale daca se poate zice asa. adica au alge pe ele. Cand am luat acvariul de la prietenul meu erau mai multe plante dar an hotarat se elimin cateva deoarece aveau un fel de mucegai pe frunze
[Thumb - DSCI0689.JPG]

eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Pozele par a fi din 2007, e corect ? sau data de pe aparat e gresita si pozele sunt de azi.

Revenind, un colt exact de natura: nisip rosu , plante din plastic, si niste forme ce par a fi cochilii (naturale sau din plastic) si pitici din plastic sub apa :fish: . Cred (sper) ca intelegi unde bat...

This message was edited 1 time. Last update was at 24/11/2009 13:07:25

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu sunt poze de azi darnu e data setata corect.
vlad55
Junior member

IP:

cred ca cel mai bun sfat ar fi sa o iei de la capat cu acvariul. suna descurajator , dar ce ai folosit tu acolo dauneaza pestilor. poate estetic ti se vaparea frumos momentan dar mai tarziu cand vei incepe sa capeti experienta iti vei da seama ca ce ai facut din acvariul tau acum este o copilarie. scoate mai bine tot plasticul ala din apa iar daca vrei niste cochilii, mai bine ai cumpara niste melci pomacea.

vlad
[Email] [Yahoo!]
glasforex
Member
[Avatar]

IP:

inca ceva daca tot zici ca esti incepator. ai zis "apa e intr-o stare deplorabila". limpede cristalina de exemplu ar putea insemna ca e foarte acida. nu te lasa pacalit de cristalinitatea ei. adu-ti aminte ce curata era cand ai pus-o de la robinet. si fac pariu ca era mai rea dacat ce ai pozat tu. doar teste obiective pot spune daca apa e buna sau nu.

si eu zic sa scapi de scalari. sunt pesti frumosi dar un pic mai pretentiosi. si in plus ai un acvariu prea populat. Eu am 3 scalari la 90L apa / +Ancistus +Hoplosternum thoracatum +2 cory
vezi daca tot ai gresit cu ciclarea sa nu gresesti si cu supra hranirea si schimbul total de apa!! citeste articolele acestui forum. sunt foarte educative!

This message was edited 1 time. Last update was at 24/11/2009 20:01:59

alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Mi-e practic imposibil sa incep din nou pentru ca nu am ce sa fac cu pestisorii. Sunt sigur ca ar fi solutia perfecta. de scos am sa scot toate lucrurile care le consideram dragutze. Las in continuare filtrul sa isi faca treaba si ma pregatesc sa pun apa la cilat separat. Ce imi recomandati apa de la izvor sau apa de la robinet? Sau poate un altfel de apa? Gresesc daca pentru inceput spal filtrul pompei in fiecare seara? Fac asta deoarece e cam multa mizerie. Iar cu mancarea incerc sa nu exagerez desi ei sunt cam insistentzi.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/11/2009 20:14:11

vlad55
Junior member

IP:

nu mai spala filtrul. si mai ales cu apa de la robinet.apa de la robinet contine clor; clorul omora imediat bacteriile di el. in acel filtru se strang coloniile de bacterii benefice pentru acvariul tau si mai ales pentru ciclare.
cel mai bine ar fi sa faci o serie de teste la apa de la robinet si la cea de izvor si atunci vei afla care e mai buna.

vlad
[Email] [Yahoo!]
Pestiuca
Junior member
[Avatar]

IP:

Draga alinutzdragutz, nu doar ca pestii nu sunt compatibili ca specii, dar nici parametrii in care stau nu sunt aceeasi. Citeste despre fiecare specie in parte si afla cum le place apa. Ca sa-mi dau si eu cu parerea...as spune ca ar fi indicat sa-ti mai iei un acvariu mai mare si sa pui acolo pestii care se potrivesc la caracteristici. Eu nu inteleg cum vanzatorii ti-au dat atatea specii intr-un acvariu atat de mic. Pacat de ei si pacat de bani.
As putea sa-ti propun imi primul rand sa schimbi nisipul. Desi il vand ca ar fi special, are colorant el si in timp nu le va face bine pestilor. Cumpara pietris natural si cateste-l fff bine in multe ape. Scoicile in acvariu durizeaza apa in general. Xipho sunt o specie care apreciaza apa dura dar altora poate nu le place.
Acum e prea tarziu sa mai pui substrat de pamant pentru plante dar poti sa-ti iei Elodeea Densa, de ex. Este o planta nepretentioasa pe care am inteles ca poti s-o pui si direct in pietris.
Cumpara si nitrivec pentru grabirea ciclarii.
Apa nu se poate cicla separat, parerea mea este ca totul trebuie sa se intample in acvariu. Sa fie filtrata in permanenta sa se poata forma ciclul azotului.
Niciodata nu spala obiecte din acvariu cu apa de la robinet, niciodata nu schimba toata apa din acvariu. Ori lasi apa la decantat 2 zile, ori folosesti Tetra Safe si EasyBalance pt a o declorifica mai repede.
Ai grija si cu lumina. Pestii au nevoie de 8-10 ore de lumina, insa cu o pauza la pranz. Poti sa-ti cumperi o priza programabila pt a le face un program bine stabilit. Cand cureti acvariul nu uita sa cureti si geamurile lui. Filtrul nu trebuie sa stea oprit mai mult de 2 ore. Pietrisul trebuie aspirat 1 data pe sapt, dar dupa ce-l ciclezi. Ai asiprator special?
Cumpara si niste teste 5in 1 de la JBL pt a stii ce valori ai apei ai.
Eu desi am citit aceste lucruri inainte de a-mi lua acvariul, ieri cand am bagat o parte din pesti (5la nr) am avut un deces
Vezi ca unii pesti sunt "facuti" pt bazine inalte, altii pt bazine lungi. Unora le place sa se ascunda...
Cel mai bine ar fi sa te interesezi si sa citesti si despre ciclarea cu pesti si despre speciile de pesti pe care le ai.
Daca nu vrei sa se omoare intre ei ori separa-i ori vinde-i sau doneaza-i.
Nu cred ca tie ti-ar place sa locuiesti cu 20 de pesoane intr-o garsoniera.
In general trebuie calculat 1cm peste=1litru de apa si calculul trebuie facut gandindu-te cat de mare va fi pestele la maturitate.
Ai grija cu mancarea, ei trebuie sa manance cantitatea pusa de tine in circa 2minute.
Fa calculul sa vezi cat de ingramaditi sunt saracii si ajuta-i cumva.
Sper ca ti-am putut fi de folos si sper sa iei decizia cea mai buna.
O seara placuta
alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Cand am cumparat acvariul la cei de acolo mi-au recomandat un dezinfectant pt acvarii. Am luat unul.Se numaste Metifish. E ceva care albastreeste apa. Are rost sa-l pun inacvariul meu cu apa neciclata inca? Apa are o saptanana de cand am pus-o nefiind statuta.
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu interveni cu substante in apa (decat eventuale fiole de bacterii pentru a grabi ciclarea).

Ca sa o iei de la capat (in special cu nisipul ala rosu, "specific" unui acvariu normal) nu e deloc atat de greu pe cat pare. Recuperezi cat mai mult din apa actuala din acvariu (in curs de cilcare) in divrese recipiente curate. Muti pestii intr-unul din acestea. Golesti ce a mai ramas din acvariu. Arunci nisipul rosu. Pui alt substrat special pentru acvariu. Plantezi plante naturale in el. Le protejezi cu un tifon pentru cand vei turna apa in acvariu. Vei pune dinnou incet apa in acvariu din recipientele in care ai pastrat-o. Pui la loc pesti, completezi diferenta numai si numai cu apa statuta. Cam asta ar fi. Daca alegi varianta asta iti doresc succes !

[Email] [WWW] [Yahoo!]
alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Am o dilema. Am luat fiole cu bacterii, nisip special pentru substrat am eliminat tot plasticul din acvariu vreau sa arunc pietricelele rosii din acvariu iar dilema mea este urmatoarea sa incep si cu apa curata nestata sau sa las apa care este in acvariu? Cum crede-ti ca e mai bine? Astept sfaturi......
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa mai merge

Nu sunt sigur ca am inteles un lucru, vrei sa scoti nisipul rosu cat timp apa e inca in acvariu si sa il pui pe celalalt tot cu apa in acvariu ? (nu am inteles din exprimare). Dupa parerea mea ar trebui sa scoti tot, il stergi bine, pui substrat si pui apa veche din acvariu (in curs de cilcare). Acum altii ar putea sa opteze pentru apa noua (mai asteapta si alte pareri)... Dupa ce lasi o zi acvariul sa se linisteasca, pui si fiolele cu bacterii, ca sa intre cat mai bine direct in buretii filtrului.

later edit: acum am vazut: SUB NICI O FORMA NU MAI SPALA FILTRUL ! (pentru un timp lung - bacteriile trebuie sa isi faca acolo casa)

This message was edited 2 times. Last update was at 27/11/2009 12:59:31

[Email] [WWW] [Yahoo!]
alinutzdragutz
Junior member
[Avatar]

IP:

Deci incerc sa fiu mai explicit. Vreau sa inlocuiesc substratul meu de pietre colorate cu un substrat adecvat pentru plante. Avand in vedere ca e prima data cand voi face aceasta operatie asteptam sfaturi. Cred ca cel mai bine e sa scot pestisorii in alt vas, sa scot apa si sa incap cu grija substratul. Nu stiu ce sa fac cu apa. Sa o arunc pe cea veche in curs de ciclare[are aprox 10 zile] dar e o idee cam tulbure si miroase un pic. Asta e dilema mea sa pun bacteriile in apa veche sau in cea noua?

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: