| Message |
|
|
|
De sulfat de cupru am scris si eu. Sulfatul de aluminiu e folosit la tratarea apei potabile ca adaos pentru aglomerarea particolelor (de Apanova - in Bucuresti cel putin) si provoaca blocarea branhiilor la multe animale acvatice. E o priveliste care crede-ma ca nu vrei sa o vezi vreodata - sa vezi pesti innecati (de fapt sint sufocati). Sint mai multi care au patit-o pe aici. Si nici unul din noi nu vrea sa vada asa ceva.
|
 |
|
|
|
Prefer sa iti raspund aici ca discutia sa ramina si pentru altii.
E adevarat ca sulfatul de cupru ataca marea majoritate a nevertebratelor. Totusi marea majorite nu inseamna toate. Si nu totdeauna ouale lor. Imi amintesc foarte bine timpul petrecut in urma cu bunicul meu in gradina cind stropeam via, cartofii si vinetele cu zeama bordeleza, plus sfatul lui sa spal intotdeauna strugurii culesi direct din vie indiferent de la cine. Zeama bordeleza e un amestec de sulfat de cupru cu var stins. E foarte eficienta impotriva unui anumit gandac care ataca viile (am citit asta dupa vreo 10-15 ani) inventata cu cca. 100 de ani inainte in zona orasului Bordeaux din Franta cind viile lor erau atacate de gandac. E de asemenea eficienta impotriva gandacului de Colorado (care ataca cartofii si vinetele), dar nu si impotriva oualelor lor. Oua care le culegeam manual cu tot cu frunze si erau distruse prin calcat cu piciorul.
Adica nu sint prea sigur ca sulfatul de aluminiu e eficient impotriva oualelor de melci.
|
 |
|
|
|
La 330l brut oricare din variantele tale e prea mica.
Poate 2xOase Biomaster 600 (termo sau cum vrei) ar fi de ajuns daca vor fi pline de Matrix.
In cazul tau cel mai bine se preteaza un sump de 45-60litri.
La mine la 180litri brut un E900 si un Ecco Pro 200 abia fac fata.
Totusi depinde mult si de ce pesti ai sau vrei.
|
 |
|
|
|
Physa Marmorata ( sau Physa Acuta) Asa zis melci comunitari. Maninca resturile de la pesti, ceva alge, curata geamurile (mult mai bine decit tine), si maninca si plantele care au inceput sa se descompuna. Pe ansamblu sint utili spre foarte utili. Daca dai mincare prea multa se vor inmulti in exces.
Continua ciclarea cu ei. Faca treaba foarte buna si sint rezistenti la aproape toate greselile care se pot face la ciclare.
Daca o sa devina invazivi mai vorbim. La ciclare trebuie sa ai ceva animale care sa genereze NH3. Pune putina mincare (de orice fel) ca pentru 3-4 pesti la 2 zile. Dupa ciclare (4 saptamini de cind ai pus apa in acvariu) poti sa adaogi si pesti sau creveti.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Singurul lucru care afecteaza chimic sticla e acidul fluorhidric. Sau temperaturi foarte inalte (peste 1200 de grade Celsius). In schimb siliconul cu care e lipita sticla poate fi afectat de mai multe substante. Vopseaua pt. sticla are la baza diferite substante. Ia ce diluant gasesti si vezi daca functioneaza. Dai doar pe sticla cu el pus pe o cirpa moale. Daca se ia vopseaua il folosesti in continuare (cu mila in portiunile unde e lipita sticla). Daca nu, incerci cu alt diluant.
Poti sa dai si cu hirtie abraziva fina (100 sau 140) - doar ca o sa zgirii sigur sticla. Daca vrei sa il vopsesti din nou nu e o problema (sticla va fi matuita), dar daca vrei sa pui un colant ai mai multe probleme.
|
 |
|
|
Pflorin wrote:Nu inteleg mai nimic dar trecem cu vederea  apropo de lumina am vazut si lampi care zic ei ca merg si la marine si la plante sa fie asa sau e doar marketing
E aproape doar marketing. Cerintele acvariilor marine sint foarte diferite de iluminarea plantelor (ca spectru si intensitate). Totusi unele lampi pt. marine functioneaza la plantate, dar arata cel putin ciudat.
Discutia de aici se refera mai mult la iluminatul unui acvariu de apa dulce plantat fara sa tina prea mult cont de saratele. Pentru cei care ajung pe aici ar trebui sa cititi de la postul 1. Sint informatii care au fost strinse in timp si se refera la iluminatul cu leduri. In ultimii 5 ani ledurile au evoluat foarte mult (s-au inmultit si producatorii si tipurile de led) si e necesara o evaluare a fiecarui tip de led in vederea utilizarii in acvariu.
|
 |
|
|
4 proiectoare de 4500lumeni=18000lumeni intr-un acvariu de 800litri (daca chinezii nu exagereaza cu caracteristicile tehnice).
18000lumeni/800litri=22,5lumeni/litru. Te incadrezi la iluminat slab spre mediu. As zice slab datorita inaltimii coloanei de apa. 8 proiectoare (daca vrei si un covor monteaza 5 spre partea din fata) te vor duce la iluminat mediu spre puternic si vei putea jongla cu lumina din prizele comandate (sint obligatorii).
https://tropica.com/en/guide/make-your-aquarium-a-success/light/
Later edit: 144W pe neoane inseamna iluminat foarte slab.
|
 |
|
|
|
Ouale de melci comunitari (Physa sau Planorbis) rezista 2-3 luni in acvariu fara sa eclozeze. Nu am gasit vreodata ceva despre afectarea oualelor de melci de substantele malacocice (care ucid melcii).
Verdele de malachit este toxic pentru toate nevertebratele - inclusiv pt. toti crevetii.
Nu vad vreun motiv sa vrei neaparat sa scapi de toti melcii Dar daca tii neaparat poti sa repeti tratamentul peste 2 luni.
Melcii (inclusiv comunitarii) consuma mincarea ramasa de la pesti, curata geamurile mult mai bine decit poti sa o faci tu, consuma unele alge si maninca doar plantele care au inceput sa se descompuna. Adica nu vad nici un motiv sa incerci sa scapi de toti. Pot sa devina invazivi daca dai prea multa mincare - daca se inmultesc prea mult e un indiciu ca dai prea multa mincare care ramine neconsumata de anumale. Fac mai degraba treaba de sanitari mult mai bine decit marea majoritate a pestilor declarati "sanitari".
|
 |
|
|
|
In mod sigur a murit din alta cauza. Nici un animal nu va refuza o masa gratuita plina de proteine pentru care nu e nevoie sa alerge, sa o prinda, sa o imobilizeze, ...
Chiar si cei declarati ierbivori - ancistrusi ca exemplu - vor face acelasi lucru.
Pe de alta parte e un lucru bun. Daca nu observi la timp ca ai un peste mort va fi consumat de celelalte animale inainte sa apuce sa se descompuna si eventual sa decicleze. Dar nu e nici ceva bun. Daca nu era batrin exista o cauza pt. care a murit si ar trebui sa o cauti. Poate era bolnav si a fost atacat de ceilalti fara sa poata fugi.
|
 |
|
|
|
Se aplica o singura data. Se foloseste spirt nediluat. Diluat 1:1 efectul e aproape nul. Poti sa faci tratamentul turnind spirt peste zonele afectate (intr-un lighean) si se poate refolosi spirtul in acelasi scop.
Dupa tratament algele isi schimba culoarea (de obicei in citeva ore) si in 2-3 zile dispar. Ar fi foarte bine daca ai face schimburi de apa mici cu sifonarea substratului ca sa elimini cit mai mult din resturile algelor.
Ca si la tratamentul cu glutaraldehida (asazis carbon lichid) sau apa oxigenata e posibil ca unele plante sa nu reziste. Anubias (barteri , nana sau pinto) rezista. Incearca doar pe una din plante si vezi daca rezista.
|
 |
|
|
|
De vreo 4 luni (cam de cind am luat un Ecco Pro 200) tot aud niste zgomote ciudate din cind in cind prin acvariu pentru 1-2 secunde. Suna ca si cind ceva batea rapid intr-o bucata de plastic cu o piatra - credeam ca s-a dus vreunul din rotoarele de la filtre. Vineri dupa schimbul de apa (cam 50%) am stat cca. o ora sa urmaresc ce se intimpla. Magarul ala mare de ancistrus din poza bagase capul in una din pesterile de ceramica si o scutura de zor stinga-dreapta ca sa goneasca din pestera un alt mascul mult mai mic care intrase cu totul acolo. Exact sunetul care il auzeam de 3 luni si nu stiam de unde. Am scos pesterile de ceramica imediat - nu de altceva dar le lovea si de peretii acvariului si n-am nici un chef sa fisureze vreo latura. N-am mai auzit nici un zgomot de atunci - le auzeam inainte de 2-3 ori pe zi. Trebuie sa le lipesc intre ele ca sa nu poata fi miscate de pestii mai mari.
|
 |
|
|
|
Ar fi bine sa verifici pe site-ul producatorului citi lumeni are lampa.
Daca nu, poti sa consideri ca ai in jur de 720 lumeni (cam 100lumeni/W e o valoare medie in ultimii 2-3 ani la lampile cu led de prin acvariile de firma - acvariile de firma sint renumite pt. iluminat slab si filtru subdimensionat). Adica ai 11-14lumeni/litru. Iluminat slab.
Ar trebui sa mai adaogi ceva lumina pe acolo ca sa ajungi la macar peste 25 lumeni/litru.
Daca nu se poate mari lumina ai putea incerca cu: Anubias (cred ca ar merge orice varianta, dar totusi nu incerca cu Nana Pinto), Microsorum Pteropus (Java fern), poate Valisneria, poate Egeria, putin probabil Ludwigia Repens (desi Tropica zice ca ar merge - eu sint sceptic) si Java Moss (zic mai multi ca ar creste in aproape orice conditii - nu am incercat inca).
Nu ai nici o sansa la vreo varianta de covor, asa ca toate plantele de prim plan cad. Urmareste rubrica de donatii dupa plantele de mai sus.
Ar trebui totusi sa fertilizezi (Micro+Macro+Glutaraldehida - asazisul carbon lichid) cam 10-15% din valoarea recomandata. Oricum plantele care o sa reziste la lumina aia o sa creasca foarte incet. Plantele de mai sus nu au nevoie de substrat activ, merg foarte bine in substrat inert. Anubias si Microsorum nu se planteaza - se leaga de pietre sau lemne.
|
 |
|
|
|
Ala negru e cu carbune activ. Se foloseste dupa tratamente sa extragi medicamentele din apa. Renunta la buretii din cosuri. Il lasi doar ce de pe inelul de deasupra (ala e prefiltrul).
Plasticul poti sa il arunci. De biomech am auzit prea putin, deci nu e prea bun (eu l-as inlocui - desi pare mai bun decit buretii). Pui un burete mai fin (chiar subtire) in gaura de pe centru (deasupra gaurii e pompa) pe unde iese apa (ca sa protejezi pompa de eventualele resturi). Fiind mai fin se va colmata cel mai des. Trebuie spalat cel mult la 2 saptamini.
In cosurile mici (alea de jos) intra cam 0,8-0,9 litri de material filtrant. In cele de sus mi-a intrat exact 1 litru de de Matrix. Dupa ce torni materialul filtrant in cosuri sa scuturi cosul ca sa se aseze mai bine si sa mai poti adaoga ceva material in cos.
|
 |
|
|
|
Daca nu ai sau nu intentionezi sa il dotezi cu prefiltru (e un cilidru fara pompa plin cu bureti) pastreaza prefiltrul lui (buretele albastru), iar in cosuri baga material filtrant biologic (in ordinea preferintei mele: Matrix sau Siporax - Matrix e mult mai scump, dar merita). Dupa ciclare, cind il cureti speli linistit buretele albastru din prefiltrul lui cu apa de la robinet (eu il spal cu dusul - e mai rapid), clatesti bine canistra goala (tot cu dusul) si torni o galeata de apa din acvariu (obligatoriu din acvariu) prin gaura de sus a cosurilor. La mine (Ecco Pro 200) e de ajuns ca sa curete toate resturile cam o juma' de galeata. Cumpara vaselina siliconica de uz alimentar - e inerta chimic (un borcanel de 30 grame o sa iti ajunga 5-10 ani). De cite ori desfaci filtrul ungi garniturile (alea de la robineti si cea mare de pe capac). Trebuie sa mai aiba 2 garnituri pe undeva, dar nu m-am prins pe unde sint si cum ajung la ele sa le ung.
O periuta subtire de plastic e foarte buna sa cureti rotorul - ai 2 cleme cu care poti sa scoti capacul patrat unde e rotorul. Rotorul poti sa il scoti foarte usor cu un cleste cu virfuri lungi sau cu o clema hemostatica (e foarte greu de prins cu degetele).
Cumpara 2 metri de cablu UTP la care tai camasa de plastic pe la 2 cm si indoi firele inapoi peste cablu (sau JBL Cleany - dar e mai greu de folosit pe furtune de 12mm). Cind vezi depuneri pe furtune (cam o data la 1-2 luni - cind scade debitul de apa) scoti furtunele (cu tot cu robineti si piesele IN/OUT din acvariu) si bagi cablul sau peria pe ele de la ambele capete. Nu trebuie sa scoti piesele de In/Out de pe furtune, doar sa deschizi robinetii (si sa ii inchizi cind il montezi la loc).
Ca sa il amorsezi e mult mai rapid ca dupa ce l-ai montat la loc si ai deschis robinetii (inainte sa il pui in priza) sa tragi o gura zdravana de aer prin furtunul de Out. Merge si cum recomanda germanii (sa tot manevrezi capacul), dar e plictiseala curata. Dupa ce apa a ajuns pe furtunul de out cam la acelasi nivel cu apa din acvariu poti sa il bagi in priza.
Al meu e foarte linistit fata de un JBL E900 - daca te deranjeaza zgomotul pune Out-ul la 1-2 cm sub suprafata apei.
Later edit: Ca sa iti raspund si la intrebare. In cosuri pui Matrix, Eheim Substrate Pro sau Matrix, tot ce e in cosuri scoti (al meu a venit cu 1 cos plin de plastic negru si bureti). Ramine doar buretele ala albastru sub forma de inel din prefiltru.
|
 |
|
|
dumitriu ciprian wrote:
Liv wrote:Scoti furtunul de aer care duce de la iesirea din filtru in afara apei. Daca filtrul face ceva valuri la suprafata apei e de ajuns ca sa oxigeneze apa. Suplimentarea cu o pompa de aer (sau cum face filtrul tau acum) ar putea fi necesara in cazul unei supradozari a CO2, daca vei face anumite tratamente medicamentoase sau in cazul suprapopularii - nu esti in nici unul din cazurile astea. Adica scoate furtunul ala de aer, dar pastreaza-l ca poate cindva o sa fie bun.
Am f?cut cum mi-ai spus...Dar acum mai am o mica problema...dup? ce am plantat acvariu am descoperit ca plantele de la magazin erau pline de melci...asta observand cv mai tarziu...acum acvariu meu e arhiplin de melci...ce pot face s scap de ei?
Daca chiar te deranjeaza cauta Botia sau melci asasini. Dar de obicei melcii comunitari sint cuminti, maninca resturile de hrana de la pesti (care cad prin diverse locuri unde pestii nu reusesc sa ajunga) si curata geamurile acvariului mult mai bine decit o poti face tu. Daca nu dai prea multa hrana nu o sa se inmulteasca in exces. Maninca ce gasesc inclusiv unele alge. Ataca foarte rar plantele - de cele mai multe ori in zonele plantei care au inceput deja sa se descompuna. Sint deranjanti de obicei din punct de vedere vizual si cam atit. Ii gasesc mult mai folositori decit deranjanti.
|
 |
|
|
|
Scoti furtunul de aer care duce de la iesirea din filtru in afara apei. Daca filtrul face ceva valuri la suprafata apei e de ajuns ca sa oxigeneze apa. Suplimentarea cu o pompa de aer (sau cum face filtrul tau acum) ar putea fi necesara in cazul unei supradozari a CO2, daca vei face anumite tratamente medicamentoase sau in cazul suprapopularii - nu esti in nici unul din cazurile astea. Adica scoate furtunul ala de aer, dar pastreaza-l ca poate cindva o sa fie bun.
|
 |
|
|
dumitriu ciprian wrote:Se da urmatoarea problema...pân? acum nu am mai avut crevetii...ce trebuie sa am in vedere pt cresterea lor si pt inmultire...as vera ca in borcanul menu sa bag creveti plus neoni rosii(vreo 10 creveti plus 5 -6 neoni)
Neonii o sa manice puii de creveti. Cel mult 2 ancitrus. Preferabil nici un peste. Cam toti se bucura de un crevetel proaspat iesit din ou.
|
 |
|
|
|
Masculul din dreapta e cel mai mare. Are aproape 16cm (cel din stinga are cca. 10cm). Nu mai incape in grotele de ceramica si trebuie sa gasesc altele mai mari.
Am curatat filtrul JBL dupa cca. 8 luni. Era destul de curat. Se strinsese doar ceva mizerie pe fund, dar furtunele erau aproape colmatate si a trebuit sa desfac tot sa le curat. N-am fost destul de atent la montaj si a inceput sa dea pe afara. Dupa citiva litri am binevoit sa observ ca aveam si picioarele ude, l-am oprit si iar am stat 20 minute sa il montez corect. Ale naibii sertare nu vor sa intre deloc la locul lor cind vreau eu si sint grabit. N-am avut destul timp si nu am mai montat si prefiltrul la loc (si o sa imi para rau - asa ca trebuie sa il pun repede la loc.). Norocul meu ca sefa nu era acasa, dar tot a avut ceva comentarii despre gresia uda.
|
 |
|
|
|
La zucchini inainte mars. Atacati. Sa nu ramina nimic.
|
 |
|
|