Message |
|
Am cumparat ceva pamant de flori care mi s-a parut mie ca s-ar potri fertilizarii. Pamantl l-am pus intr-un suport in acvariu, doar pentru teste, iar in acest pamant am pus vallisneria si Anubias barteri var. angustifolia.
Vallisneria pot sa zic ca stagneaza de cand am pus pamant sub el. Iar angustifolia pare ca ii merge bine, doar ca apar ceva pete maronii pe frunzele mai batrane si nu stiu daca asa trebuie sa fie sau si asta e vreo boala, sau semn de carenta de ceva.
Ma gandeam daca le dau fertilizanti lichizi, sau ceva "medicament" lichid pentru plante, poate le-ar merge mai bine.
|
 |
|
osa wrote:Am 2 neoene de 18W Philips TL-D 54/765
pH- ul e in jur de 7,5 (oricum peste)
kH si GH -urile nu le stiu
Acvariu are in jur de 90l apa in el.
Zilele care urmeaza voi pune un neon special doar ca nu tiu care e mai bun, poate imi puteti zice voi (adica Sun-Glo chestiile aste care se termina cu -Glo), si este in constructie bomba de CO2.
Ma gandeam sa adaug ceva vitamine sau mai stiu eu ce pentru plante, dar habar nu am ce sa bag. Sa cumpar fertilizanti? de care? nu stiu.... 
|
 |
|
Am 2 neoene de 18W Philips TL-D 54/765
pH- ul e in jur de 7,5 (oricum peste)
kH si GH -urile nu le stiu
Acvariu are in jur de 90l apa in el.
Zilele care urmeaza voi pune un neon special doar ca nu tiu care e mai bun, poate imi puteti zice voi (adica Sun-Glo chestiile aste care se termina cu -Glo), si este in constructie bomba de CO2.
|
 |
|
Ieri m-am uitat si mai atent si am observat ca pe Hygrophila pe frunzele mai vechi (batrane) apar niste gaurele mici, de culoare maronie.
Stie cineva ce ar putea fi?
Deja ma scoate din minti chestia asta...
|
 |
|
Azi am observat ca si la Hygrophila corymbosa(Stricta), frunzele incep sa se gaureasca. Habar nu am ce poate fi. Planta creste, da lastari, se pare ca se simte ok, dar frunzele mai vechi incep sa se gaureasca (ca si cum ar fi mancate de ceva, dar nu prea ar avea ce sa le mance) si toate frunzele au o culoare destul de bolnavicoasa, nicidecum verdele caracteristic plantei. Este un fel de verde opac

|
 |
|
Dupa cum ziceam, am avut si eu aceeasi problema, iar Dalles mi-a oferit utrmatoarele informatii:
Citez:
"Se pare ca mai sus ai descris o hidra. Situatia e destul de albastra, pentru ca hidrele se elimina greu dintr-un acvariu populat si pot ajunge chiar si pana la 2 cm.
Singura metoda - destul de radicala - ca sa scapi de ele e sa scoti toti pestii si sa bagi in apa curent electric de un anumit voltaj (mi se pare ca un curent de 12V e suficient). S-a discutat pe forumul vechi despre metoda asta, dar bineinteles ca informatia nu mai e accesibila.
Iti recomand sa mai cauti pe net cu "hydra spp." "
Am incheiat citatul.
Ceea ce pot sa spun eu este faptul ca in momentul in care am descoperit acele chestii am avut 2 molly, 2 corydorasi si 2 ancistrusi (pentru "teste") iar pestii si acuma sunt bine sanatosi, in afara de un ancistrus care intre timp a murit din cauze necunoscute.
Sincer, eu am sperat sa nu fie mai rau, si se pare ca a functionat, chestiile alea au disparut parca peste noapte, toate , deodata. Si veau sa amintesc faptul ca la un moment dat toti peretii acvariului erau plini de firicele de acelea.
Stiu ca nu ti-am raspuns la intrebare, pentru simplul fapt ca nu stiu ce sa zic, sa bagi sau sa nu bagi pesti, dar sper ca te ajuta aceste informatii.
Pe aceasta cale ii multumesc si lui Dalles, care mi-a raspuns apelului in acele momente.
Mersi.
|
 |
|
Nu-ti face griji, teoretic vor disparea (cam intr-o saptamana doua).
Si eu am avut, se pare ca sunt ceva hydre. In general se scapa foarte greu de ele.
|
 |
|
La instalatia de "bomba cu gelatina" s-ar putea monta o supapa de supra presiune (cred ca asa se zice).
Am vazut pe un site ca se poate face relativ usor:
furtunul care iese din stical si intra in robinet il intrerupi pe undeva si pui un element de platic tip T, iar pe parte verticala a T-ului pui un fel de capac de cauciuc (ca si cele care erau pe pipete) care, in caz de "suprapresiune" sare de pe T.
Sigur aceasta varianta are multe dezavantaje, dar macar te scuteste de o eventuala "redecorare" a apartamentui.
E doar o idee...
|
 |
|
Saptamana care urmeaza voi pune ceva substrat de turba la plante si in decurs de o luna voi mai adauga un neon la acvariu, fiindca am doar doua neoane de 18W.
Sper ca dupa acestea sa se simta mai bine plantele.
mi-e atata de ciuda 
|
 |
|
mi se duce naibii vallisneria  (
Acuma cateva zile am laudat ce bine ii merge, iar azi dimineata am constatat ca pe planta apar o gaura care se tot mareste de-a lungu si latul firului, pana cand planta se desprinde si trebuie sa il arunc....
habar nu am ce poate fi 
|
 |
|
Eu tin minte cum taiam dozele la ora de lucru manual prin gimnaziu:
- tii doza cu fundul in jos(adica normal, ca si cum ai bea din el)
- iei o pila mica, si incepi sa pilesti partea superioara a dozei, incet, circular, pana cand, la un moment dat se da jos acel "capac"
- dupa ce s-a inlaturat capacul poti sa tai cu o foarfeca mai de doamne ajuta(parerea mea nu cu sfic) doza, si daca ai suficienta rabdare si putina indemnare reusesti sa inlaturi si fundul fara sa "mototolesti" doza defel. Astfel poti sa obtii un "reflector" de calitate, chiar voi incerca si eu. Acuma am folie de aluminiu alimetnara pe post de reflector si sunt multumit, dar sunt curios cum m-as descurca cu o doza :-P
Iar ceea ce priveste sficul, si eu asa stiu ca acel instrument de taiat sarma se numeste sfic.
Aici este un exemplu:
link
|
 |
|
La mine neoanele stau la 10cm de suprafata apei. Deasupra filtrului am o bucata de sticla de acela de termopan, tocmai de aceea ca filtrul sa nu improste apa in afara si sa ajunga pe neoni.
Nu am avut nici o problema cu condensul. Verific zilnic si totul e in ordine.
In schimb inainte, cand nu aveam bucata de sticla care sa acopere filtrul, tot capacul era plin cu picuri de apa.
Poate fi si asta o varianta.
|
 |
|
Scriu si eu o concluzie la primul post de-al meu la acest topic (din 11 octombrie 2005), ceea ce priveste vallisneria.
Creste bine mersi, se dezvolta destul de frumos. Am scapat de toate chestiile alea ce erau pe planta, acuma nu mai am decat fire destul de lungi si subtiri de alge.
Mai trebuie sa pun un neon(tub fluorescent) la acvariu, dar intre timp am pus reflectoare (defapt am "tapitat" pe din interior capacul cu folie de aluminiu alimentar).
s-ar putea sa fi fost asta una din cauze. Temperatura apei tot acolo am tinut-o pe la 28gradeC.
Mersi de sfaturi.
|
 |
|
Am citit tot topicul, si inca cateva in plus, dar am unele nelamurir ceea ce priveste CO2:
1) de unde pot sa aflu cate bule pe secunda (sau pe minut) trebuie sa intre in acvariu?
2) ce inseamna bula? (defapt care este dimensiunea unei bule amintite de voi care trebuie sa intre in acvariu /minut sau /secunda?
3) bubble counterul are chiar rolul de a numara bulele(noi numaram cate bule apar acolo /unitatera de timp (apropo, care este unitatea de timp) sau pur si simplu asa i-a fost zis?
4) Seara, din cate stiu, plantele nu mai au nevoie de CO2 ci de oxigen. Daca opresc peste noapte dioxidul de carbon, nu apar dereglari de pH(cresteri/scaderi prea mari) care ar dauna acvariului?
Daca cumva s-au discutat toate acestea, imi cer iertare, daca credeti ca intrebarile sunt aiurea puteti sterge postul.
Dar eu chiar nu inteleg aceste lucruri.
Sorry.
|
 |
|
Eu nu inteleg de ce tot timpul trebuie filozofat pe chestii evidente???
asta nu voi intelege niciodata.
am zis ca la acvariu, momentan am neon(denumirea cunoscuta de plebe), adica chestiile alea pe care le folosim in baie. am folosit denumirea populara, tocami ca sa se faca distinctia.
In tot ceea ce am citit despre acvaristica (nu am citit multe dar) peste tot unde se facea referire la lumina se folosea termenul de tuburi fluorescente.
|
 |
|
Da, becurile sunt prioritatea numarul unu.
doar ca ma gandeam, ca, pana cupar tuburi fluorescente, poate vor fi bune si neoanele, dar se pare ca nu asa, nici macar pentru teste (???)
Mersi de sfaturi.
|
 |
|
Planta arata bine, nu pare sa fie afectata de acel "mucegai"
Melci nu am, dar voi cumpara azi, sa vad ce se intampla.
|
 |
|
Am si eu o problema cu vallisneria.
Am dat drumul la acvariu, am lasat apa la ciclat. Dupa 2 saptamani am cumparat un vallisneria, iar ieri am vazut pe frunze pete albe, ca de mucegai, de dimensiune circulara, care nu depaseau in diamtru latimea plantei. am vrut sa le fotografiez, dar nu iese nici cum. cel mai bine se vede cand planta e in apa si lumina cade sub un unghi anume.
Voluml acvariului 112L
Temperatura in acvariu e constanta, in jur de 27C
Ca si sursa de lumica folosesc 2 neoane de 18W din comert( nu sunt dedicate pentru acvariu).
Substratul e format din pitris margaritar, cu diamtru de pana in 5mm.
Am ales vallisneria pentru inceput fiindca stiam ca e usor de crescut si nu e chiar asa de pretentioasa. si uite, au aparut in scurt timp problemele...
Oare ce poate avea?
|
 |
|
In cazul in care prezinta interes, pentru cadru am facut astfel:
- am cumparat cherestea din lemn de brad
- am dat 2 straturi de bait pe el (cu un timp de uscare de 24 ore intre baituire)
- am dat 3 starturi de lac de yacht (cu un timp de uscare de 24 ore intre lacuire)
De aratat arata bine, si pare sa fie rezistent la apa. Intrebarea este cata vreme. Luni voi pune poze cu cadrul, cum a iesit.
|
 |
|
Mersi pentru sfaturi.
Cablurile le voi pune intr-un pat de cablu fiindca arata destul de urat atarnate pe acolo. Cel putin cat se poate, restul maschez eu cumva.
Cred ca voi monta si eu ventilatoare ca sa evacueze vaporii de apa.
Voi pune si eu niste poze cu ceea ce am facut, nu de alta, dar cu cat sunt mai multe poze, cu ata poate ajutam altii care vor sa-si faca asa ceva.
|
 |
|