Author |
Message |
kata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/01/2006 11:16:46
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#121
|
kata
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/10766924634419994b0f37b.jpg)
Joined: 01/02/2005 18:57:31
Messages: 190
Location: Tg. Neamt
IP:
Offline
|
Super! Multumesc frumos! Dar mai am o mica intrebare: conteaza traseul care il urmeaza bula de co2 in numarator?
Adica la unele modele am vazut ca bula coboara pe furtunul ce trece prin capacul recipientului si ajunge in lichid dupa care se ridica la suprafata;
si la alte modele bula urca direct de jos in sus ca in acest model . Dupa parerea mea nu trebuie o presiune mai mica in modelul al II-lea? Afecteaza cu ceva?
|
"Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine!" |
|
 |
elrey
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/01/2006 22:27:37
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#122
|
elrey
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/13513330643dc0060324cb.jpg)
Joined: 29/12/2005 21:15:51
Messages: 23
Location: West Side
IP:
Offline
|
Salut, eu am optat pentru varianta "CO2 Bell", mi se pare cea mai sigura atat in privinta sigurantei acvariului cat si in privinta sigurantei apartamentului meu. :rulez: .
Marele Alb, ai pomenit ceva de niste gaze reziduale si ca trebuie intors bell-u' pentru a le elimina. Este de importanta vitala, sau se poate trece cu vederea?
De asemenea alta nedumerire a mea ar fi: la ce inaltime sa asez clopotul? Al meu l-am facut dintr-o cutie rotunda de inghetata din plastic transparent, cu un volum de approx. 400 ml si o deschizatura a gurii cu diametrul de 10-12 cm. L-am fixat cu o ventuza mare de peretele acvariului, dar nu poate sta decat in partea de sus, sprijinit de suportul de neon, pentru ca daca incerc sa il asez undeva la mijloc, nu sta drept(paralel cu suprafata apei).
La suprafata apei este la fel de eficient ca si la mijloc? Daca m-as chinui as putea sa il fac sa stea si la mijloc.
|
Some are wise, some are... otherwise! |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/01/2006 01:40:55
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#123
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline
|
elrey wrote:...Marele Alb, ai pomenit ceva de niste gaze reziduale si ca trebuie intors bell-u' pentru a le elimina. Este de importanta vitala, sau se poate trece cu vederea?
Hai sa-ti raspund eu: gazul rezidual respectiv este azotul. El ajunge in clopot din aerul prins in sticla de CO2 sau din aerul dizolvat in apa suflata de powerhead. Datorita solubilitatii sale de peste doua ori mai mica decat a oxigenului, azotul se acumuleaza treptat in clopot si reduce eficienta instalatiei. Din cauza asta trebuie periodic rasturnat clopotul. Precum vezi, e bine sa nu treci prea usor cu vederea.
Omisiunea e destul de frecventa, mai ales din cauza ca multa lume uita ca principalul element al atmosferei Pamantului nu este oxigenul ci azotul, care ocupa aproape 80 la suta din compozitie. Noi traim intr-o atmosfera de azot si, cand inspiram, numai o cincime din aerul intrat in plamani este ocupata de oxigen. Incredibil, dar adevarat.
elrey wrote:De asemenea alta nedumerire a mea ar fi: la ce inaltime sa asez clopotul?
Cea mai mare eficienta se inregistreaza intre suprafata apei si o adancime de 10 cm.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
kata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/01/2006 11:01:27
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#124
|
kata
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/10766924634419994b0f37b.jpg)
Joined: 01/02/2005 18:57:31
Messages: 190
Location: Tg. Neamt
IP:
Offline
|
Care ar fi varianta "CO2 Bell"?
eu am optat pentru varianta "CO2 Bell"
|
"Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine!" |
|
 |
elrey
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/01/2006 17:14:30
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#125
|
elrey
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/13513330643dc0060324cb.jpg)
Joined: 29/12/2005 21:15:51
Messages: 23
Location: West Side
IP:
Offline
|
kata wrote:Care ar fi varianta "CO2 Bell"?
Kata, este vorba despre o metoda de difuzare a CO2-ului in apa,nu chiar cea maieficienta dar mult mai sigura decat celelalte DIY, in sensul ca in sticla cu drojdie nu este nevoie de presiune, iar pe furtun nu e nevoie de robineti. Clopotul este un recipient asezat cu gura in jos(in apa). Aici se aduna CO2 si se elibereaza treptat in apa. Este o metoda adoptata de multi acvaristi, singurul inconvenient fiind ca nu e prea estetic, dar se poate masca bine intre niste plante. detalii aici
|
Some are wise, some are... otherwise! |
|
 |
bilti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/01/2006 19:21:31
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#126
|
bilti
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1512669051436b1a96af371.jpg)
Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline
|
metoda CO2-bell nu se poate folosi la acvarii mari datorita difuziei slabe a gazului CO2. este recomandata la acvarii pana in 100l.
|
Acvariul meu |
|
 |
addiy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/01/2006 12:26:32
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#127
|
addiy
Junior member
Joined: 24/11/2005 23:28:44
Messages: 76
Location: Tarragona
IP:
Offline
|
bilti wrote:metoda CO2-bell nu se poate folosi la acvarii mari datorita difuziei slabe a gazului CO2. este recomandata la acvarii pana in 100l.
Atunci ce metoda recomandati pentru acvariile peste 100l? Pentru acvariile sub 100l care ar fi cea mai buna metoda cea cu clopot sau cea cu tub gofrat?
|
|
 |
bilti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/01/2006 12:49:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#128
|
bilti
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1512669051436b1a96af371.jpg)
Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline
|
addiy wrote:
Atunci ce metoda recomandati pentru acvariile peste 100l?
la acvarii mai mari foloseste un reactor DIY cu powerhead. scheme aici:
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=290&pos=23
http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html#6
aici poti "controla" CO2-ul introdus prin modificarea debitului de apa si/sau bule/sec.
addiy wrote:
Pentru acvariile sub 100l care ar fi cea mai buna metoda cea cu clopot sau cea cu tub gofrat?
cat sub 100? 30 litri?
orice metoda e buna daca poti controla cantitatea de CO2 introdusa. la acvariile mici nu stiu cum ai putea sa folosesti metoda cu drojdie. la un acvariu mare PH-ul nu variaza pe termen scurt chiar daca ai fluctuatii mari de CO2 de la butelia cu drojdie insa la unul mic acest lucru poate fi fatal pestilor.
eventual incearca metoda cu clopot si solutia cu drojdie+gelatina dar sa ai si un tester vizual de CO2.
|
Acvariul meu |
|
 |
addiy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/01/2006 14:57:43
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#129
|
addiy
Junior member
Joined: 24/11/2005 23:28:44
Messages: 76
Location: Tarragona
IP:
Offline
|
Mitica wrote:
Dar am un robinet cu care reglez debitul de CO2 cam la 1 bula/ 2 secunde.
IMPORTANT: Va trebuie un tester vizual de CO2 pentru ca altfel riscati sa omorati pesti
Chestii de genul 2 bule/sec la 100 l poate fii ok in Bucuresti unde apa e mai dura dar fatala in Cluj sau Finlanda
In lipsa testerului aveti nevoie de multa rabdare, cunostinte despre kH apei, disponibilitatea de a risca viata pestucilor mult iubiti, etc
Robinetul unde se monteaza? inainte de rezervorul de CO2 sau dupa? In toate schemele pe care le-am vazut nu exista robinetul de care vorbiti.( sau cel putin nu l-am vazut eu). La metoda cu tub gofrat de ce ar fi nevoie de acel robinet daca surplusul de CO2 este eliminat imediat. adica respectivele "cute" ale tubului nu au cum sa mentina toate bulele de CO2 care intra in tub, decat atat cat intra in ele, restul fiind expulzat automat de jetul de apa. "bulele surplus" nu au contact indelung cu apa... pt ca ajung repede la suprafata. Deci?
Unde se gasesc testere CO2 mai rentabile? Poate stiti si un pret. Multumesc anticipat
|
|
 |
elrey
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/01/2006 16:21:55
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#130
|
elrey
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/13513330643dc0060324cb.jpg)
Joined: 29/12/2005 21:15:51
Messages: 23
Location: West Side
IP:
Offline
|
am cautat da' nu am gasit: cum ar fi mai bine - sa mearga aeratorul in timp ce bag CO2 sau sa nu mearga? Initial parerea mea era ca nu au a face bulele de aer cu codoiu dizolvat in apa, ba din contra, prin agitarea apei ajuta mai mult la dizolvarea CO2 dar un prieten mi-a zis ca s-ar produce o reactie nefavorabila... cum ar fi mai bine?
|
Some are wise, some are... otherwise! |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/01/2006 16:34:52
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#131
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline
|
Reactia nefavorabila ar fi ca aerarea provoaca pierderea unei oarecare parti din CO2. Dar daca bagi suficient CO2, oricat s-ar pierde prin aerare, o parte indestulatoare tot ajunge la plante.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
bilti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2006 20:18:33
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#132
|
bilti
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1512669051436b1a96af371.jpg)
Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline
|
am tot sapat pe net la metodele astea cu drojdie si gelatina si in final am gasit una si mai imbunatatita pe care tipul o folosea de prin 2000!.
in loc de drojdia obisnuita folosea ceva ferment din industria vinului. asta deoarece bacteriile normale din drojdia "de paine" mor datorita aciditatii dupa un anumit timp. cele de vin, in schimb, rezista mult mai bine si bomba tine mai mult, chiar si doua luni si la o productie mult mai mare.
eu am facut una cu gelatina si am pus niste vin de casa amestecat cu apa iar dupa 5 zile a inceput sa genereze CO2 (nu cred ca poate fi altceva).
ps: parca intreba cineva de pe forum de ce se pune are bicarbonat. ca sa creasca PH-ul si sa reziste bacteriile mai mult.
|
Acvariul meu |
|
 |
Dalles
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2006 20:49:28
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#133
|
Dalles
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1159073745442bfa6389ccc.jpg)
Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline
|
bilti wrote:...in loc de drojdia obisnuita folosea ceva ferment din industria vinului.
Da, am gasit si eu recomandari privind drojdia de vin, dar de unde poti cumpara asa ceva? In comert n-am vazut.
Exista magazine cu produse destinate industriei vinicole?
bilti wrote:...eu am facut una cu gelatina si am pus niste vin de casa amestecat cu apa iar dupa 5 zile a inceput sa genereze CO2 (nu cred ca poate fi altceva).
Interesant.
Ce reteta ai folosit? Ce proportii?
Ar fi bine sa urmaresti evolutia mixturii si sa ne tii la curent aici...
Mie mi-ai trezit atentia.
|
[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url] |
|
 |
bilti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/01/2006 21:40:56
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#134
|
bilti
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1512669051436b1a96af371.jpg)
Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline
|
nu am avut drojdie de vin dar am pus un paharel mic cu vin de casa amestecat cu o cana de apa calduta. vinul folosit avea tendinta sa fermenteze (a fost scos din butoi).
ca reteta am folosit 3 pliculete de gelatina si o cantitate de apa necesara pt doua in care am pus si doua cani de zahar.
banuiesc ca nu am pus suficient vin pt ca, fata de drojdia normala, a pornit mai tarziu. ceea ce e interesant (aflat de pe net) e faptul ca bacteriile de "vin" stau la fundul sticlei pe cand cele de "paine" la suprafata. deci e clar ca sunt mai potrivite pt metoda cu gelatina. in sticla a aparut la suprafata o pelicula care apare si in fermentatia vinului.
te cred ca nu ai gasit drojdie din asta speciala. se foloseste la sampanie si vinurile nobile iar pretul e pe masura.
o sa va tin la curent cu progresul.
|
Acvariul meu |
|
 |
betta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/01/2006 00:50:51
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#135
|
betta
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f9773fa9a065b957f.jpg)
Joined: 12/07/2003 18:44:39
Messages: 1207
Location: Timisoara (Circumvalatiunii)
IP:
Offline
|
bilti wrote: banuiesc ca nu am pus suficient vin pentru ca, fata de drojdia normala, a pornit mai tarziu.
E si normal sa porneasca mai tarziu deoarece fermentatia a fost oprita ca doar a fost "tras". Mai mult, "dincolo" se gasesc culturi selectionate "la pliculetz" ori, in vinul "de casa", nu exista numai/doar specia/tulpinile cele mai prolifice. Cel putin trei specii sunt implicate in fermentatia/obtinerea vinului:
Saccharomyces Cerevisiae - (S. carlsbergensis ;) ) - implicata in obtinerea vinului, berii si painii. Interesant e ca am gasit mai multe referinte care afirma ca se foloseste atat la vin cat si la paine.
The same species, Saccharomyces cerevisiae, is used in both processes, but different strains (varieties) of the fungus are used. The bread making strain, for example, is genetically selected to produce more carbon dioxide and much less alcohol, while the opposite is true of the spirit-making strains.
Saccharomyces Banyus - pentru vinul spumant.
Saccharomyces Fermentati - pentru cherry
Saccharomyces ellipsoideus - ??? deh... sunt la vreo 600 de specii...
ceea ce e interesant (aflat de pe net) e faptul ca bacteriile de "vin" stau la fundul sticlei pe cand cele de "paine" la suprafata. deci e clar ca sunt mai potrivite pentru metoda cu gelatina.
De ce asta?
in sticla a aparut la suprafata o pelicula care apare si in fermentatia vinului.
Asta sa fie oare ceea ce se numeste floculare?
Aveam pe undeva un articol legat de cea mai potrivita drojdie numai ca l-am ratacit :oare"... poti sa spui specia sau sa dai link-ul (mai ales daca e vorba de un produs comercial?
|
Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic! |
|
 |
bilti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/01/2006 09:09:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#136
|
bilti
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1512669051436b1a96af371.jpg)
Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline
|
De ce asta?
zaharul este in gelatina adica pe fundul sticlei. este doar o opinie personala; poate gresesc.
Aveam pe undeva un articol legat de cea mai potrivita drojdie numai ca l-am ratacit :oare"... poti sa spui specia sau sa dai link-ul (mai ales daca e vorba de un produs comercial?
poate gasesti articolul si vreun forumist de pe la Cotnari sau Jidvei ne va ajuta cu ceva culturi.
pe google se gasesc detalii daca folosesti termenii: co2, diy, gelatine, wine si yeasts.
|
Acvariul meu |
|
 |
osa
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/02/2006 14:38:42
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#137
|
osa
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/125856574049815a1ef119f.gif)
Joined: 11/10/2005 15:55:36
Messages: 114
Location: Timisoara
IP:
Offline
|
Am citit tot topicul, si inca cateva in plus, dar am unele nelamurir ceea ce priveste CO2:
1) de unde pot sa aflu cate bule pe secunda (sau pe minut) trebuie sa intre in acvariu?
2) ce inseamna bula? (defapt care este dimensiunea unei bule amintite de voi care trebuie sa intre in acvariu /minut sau /secunda?
3) bubble counterul are chiar rolul de a numara bulele(noi numaram cate bule apar acolo /unitatera de timp (apropo, care este unitatea de timp) sau pur si simplu asa i-a fost zis?
4) Seara, din cate stiu, plantele nu mai au nevoie de CO2 ci de oxigen. Daca opresc peste noapte dioxidul de carbon, nu apar dereglari de pH(cresteri/scaderi prea mari) care ar dauna acvariului?
Daca cumva s-au discutat toate acestea, imi cer iertare, daca credeti ca intrebarile sunt aiurea puteti sterge postul.
Dar eu chiar nu inteleg aceste lucruri.
Sorry.
|
|
 |
betta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/02/2006 20:26:39
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#138
|
betta
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f9773fa9a065b957f.jpg)
Joined: 12/07/2003 18:44:39
Messages: 1207
Location: Timisoara (Circumvalatiunii)
IP:
Offline
|
1.In Sistemul International de Unitati nu exista o marime denumita bula  . Deci nici debitul in bule/secunda nu exista.
2.Poti afla cantitatea de dioxid de carbon necesara in functie de pH-ul si KH-ul apei (sunt tabele pentru asta).
3. bubble counterul e ceea ce-i spune numele... stai si numeri bulele iar apoi determini debitul (in bule/sec  ). D'aia ii spune astfel.
4. Nu seara... ci in absenta luminii, plantele nu mai au nevoie de CO2. Daca ai ghinionul sa ai un pH relativ scazut si un KH mic, aportul de CO2 poate fi devastator peste noapte. Deci, e mai bine ca in lipsa unui pH-controler sa opresti aditia de CO2 peste noapte.
Dioxidul de carbon in sine nu este toxic. Dizolvat in apa insa, formeaza acidul carbonic care ca orice acid, duce la scaderea pH-ului. Duritatea apei, cu cat e mai mare, actioneaza ca un tampon impiedicand scaderea pH-ului.
In Timisoara duritatea apei este destul de scazuta (cu exceptia celor alimentati de la Urseni).
Pentru controlul aditiei de CO2 s-au inventat pH-metrele (incepand de la 1,5mil. ROL), pH-controler-ele si indicatorii (Sera) Sera CO2 - Long Term Indicator
|
Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic! |
|
 |
manex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/02/2006 22:35:45
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#139
|
manex
Member
Joined: 18/09/2005 22:30:19
Messages: 120
Location: bucuresti
IP:
Offline
|
mi-am facut si eu sistemul, insa c02-ul intra prin filtru deocamdata. intrebarea mea este: e nevoie de un aport de oxigen? am pus filtrul sa bata in jos pentru ca plantele sa ia si ele cit se poate, tinind cont ca nu am inca un reactor cum trebuie. asa ca am bagat si piatra de aer sa bage oxigen in apa. filtrul "rupe" bulele de co2 in sute de alte "bulisoare". e egal cu 0 ce fac eu? miine o sa plec de acasa pentru 3 zile, asa ca voi stinge lumina. are rost sa tin co2-ul pornit? sau pentru siguranta, neavind lumina, sa il opresc?
|
|
 |
betta
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/02/2006 03:14:44
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#140
|
betta
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f9773fa9a065b957f.jpg)
Joined: 12/07/2003 18:44:39
Messages: 1207
Location: Timisoara (Circumvalatiunii)
IP:
Offline
|
filtrul "rupe" bulele de co2 in sute de alte "bulisoare". e egal cu 0 ce fac eu?
Nu e egal cu 0 da' pierzi aiurea CO2... cantitatea care ajunge sa se dizolve in apa fiind mult mai mica decat cea care se pierde.
miine o sa plec de acasa pentru 3 zile, asa ca voi stinge lumina. are rost sa tin co2-ul pornit?
Opreste-l!
Si eventual, scoate "bomba" pe balcon ca sa nu ai surprize pana te intorci si ca sa incetinesti metabolizarea zaharului de catre bacterii. Experimente poti face dupa aia...
@all (Sa mai si zambim): Cate bulishoare sunt intr-o bulutza? Si cate bulutze sunt intr-o bula? Iar intr-o buloaie cate bule incap ;) ...
|
Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic! |
|
 |
|