[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: osa
Forum Index » Profile for osa » Messages posted by osa
Message
Adevarul este ca intre neon si panel va exista 50mm datorita soclului de neon. Stiam ca nu se incalzeste foarte tare neonul in comparatie cu becurile obisnuite. dar in acest caz, neomul este inchis, si nu are pe unde sa se evacueze calsura. Avand in vedere ca peste panel dai cu lac, daca ajunge sa se incalzesca prea mult, s-ar putea sa ai probleme.
pe de altaparte, la neoanele care sunt prin casa, alea de obicei nu sunt acoperite, sunt aerisite calumea si nu exista riscul de acumulare de caldura in exces.
Am putine emotii in ceea ce priveste chestiunea asta, dar ma tem ca alta varianta, in momentul de fata nu am.
Sunt si eu pe terminate cu capacul acvariului. Il fac din doua bucati: cadru si capacul efectiv.
Am vazut ca ati propus ca si material pentru capac Panelul. Intrebarea mea ar fi daca nu cumva se incalzestre prea mult de la neoane. Neoanele vor fi acoperite de panel, si ma gandesc sa nu se incalzeasca prea mult partea de panel care este imediat deasupra neoanelor astfel incat sa conduca la evenimente neplacute.
Am terminat controllerul, acuma se afla in faza de teste, sper ca pana in primavara sa pot da un verdict. oricum, pana acuma functioneza perfect, desi inca nu e legat la acvariu. Singura problema esta ca inca nu merge partea de incalzire, am ceva probleme cu un senzor de temperatura, dar este o intrebare de CAND, si rezolv si chestiunea asta.
Daca sunteti interesati, as putea sa pun o schema pe forum. Cred ca cea mai mareproblema o va constitui softul, caci tot automatul are in spaet un microrcontroller.
Dar mai vedem noi.
Deoarece ma tot chinui cu capacul de la acvariu, mai am vreme sa ma gandesc la substrat.
Am citit pe forum cateva informatii despre substrat. Ideea e ca pe mine m-ar interesa sa "cresc" plante.
Din cate am inteles de pe forum o formula de substrat pentru a creste plantele ar fi:
turba POTGROUND peste care trebuie pus nisip pentru ca turba sa nu intre in contact cu apa.
Nu am mai gasit informatii mai "pretioase" decat asta pe forum.
Credeti ca pentru inceput ar fi ok?
Si pe langa asta tot incerc sa uploadez niste poze, despre acvariul meu si nu pot. Zice ca depasesc spatiul. acuma, ce pot sa fac?
Iar ceea ce proveste capacul:
dar parca acestea sunt momentele frumoase ale acvaristicii
Nu mai am putere sa tin piept cu voi in ceea ce priveste functionarea filtrului
Eu nu incerc sa demonstrez ca nu e bine ca filtrul sa functioneze non-stop. Eu incerc sa aflu, daca nu cumva ar fi o idee sa functioneze filtrul in cicluri porint oprit, si sa ai rezultate foarte apropiate de cele pe care le-ai obtine daca filtrul ar functiona non stop.

Off Topic:
Sunt un pic iritat, de 2 saptamani incerc sa confectionez un nenorocit de capac pentru acvariu si numai nu imi iese. Iar fara capac pe acvariu nu pot sa ii dau drumul. So, Sorry.....

On Topic:
Ceea ce priveste automatul, toate functiile sunt comandate de un singur microcontroller. Nu exista nici o parte mecanica. In curand voi pune si poze....
Pai asta nu pot sa zic inca ce pesti voi avea. as pune accent pe plante, si mai mult ca sigur, cu ajutorul vostru voi alege si pestii.
Dar ca si idee: parca de guppy, xipho, molly m-am saturat, sunt asa de ..... plictistoare
Cum spuneam si cu cateva posturi mai sus: pe mine nu ma ingrijoreaza (prea mult ) cu cat incarca acesoriile unui acvariu factura de energie electrica pe luna. Asta pentru simplul fapt ca acvariul il intretin pentru mine, pentru bucuria si implinirea mea, pentru ca la o varsta mai inaintata sa pot povesti nepotilor ca am facut si altceva decat munca-casa-dormit-munca-casa-dormit..... si nu in ultimul rand ca imi place.
Este adevarata ca noi (consumatorii de rand) nu putem interveni in scaderea consumului, implicit generarea ei, dar, cum am mai zis, eu ma simt mai bine sa stiu ca consum mai putin, asta doar pentru mine, pentru fericirea mea sufleteasca. Dar, din pacate, sunt 100% convins ca daca in apartamentul meu 30min nu functioneaza o pompa care are un consum redus nu va intervi in rezolvarea problemei consumului de energie.

Dar tot voi incerca sa vad cum merge un acvariu cu un astfel de cilcu.
Desi e off topic as dori sa adaug doar cateva randuri pe post de explicatii, daca moderatorii considera ca nu isi au locul randurile, se poate sterge:
1) nu factura de energie electrica e buba ci faptul ca si asa se consuma energie multa pe pamant energie care se obtine din fel de fel de generatoare mai mult sau mai putin sanatoase omului sau naturii. pe mine pur si simplu ma bucura faptul sa nu las un bec aiurea pornit, sa nu ascult muzica la maxim caci toate astea consuma energie in plus. si filtrul consuma. aparent putin, dar daca fecem un calcul pe termen lung(ani buni, fiindca acvariul vreau sa il tin mult si bine si nu vreau sa ma opresc doar la unul) ajungem la rezultate destul de durereoase. si atuncea de ce nu am putea combina sau macar sa incercam sa combinam utilul cu frumosul?

2) la fel ca si firgiderul toate aparatele electrocasnice din casa cu motor sufera de acest cilcu on-off, doar ca perioada ciclului respectiv perioada starii on si off difera
a, am uitat un amanunt destul de important, cer mii si mii de scuze!!!!
Am terminat automatul de acvariu de care ziceam pe un topic anul trecut pe la inceputul iernii!
Cu acest automat pot sa setez:
- cate neoane are acvariul si la ce interval de timp sa le aprinda pe fiecare in parte ca sa nu streseze pestii, sa nu apara brusc la ora 8 dimneata lumina iar brusc la ora 8 seara (sa zicem) bezna
- filtrul este si el conectat la acest automat si pot sa setez cat timp sa functioneze, cat timp sa nu functioneze, daca sa functioneze (adica pot sa il opresc fara sa il scot din priza) si pot sa il setez sa functioneze non stop. deci nu trebuie sa ma trezesc noaptea sa scot/bag din/in priza filtrul si nici nu trebuie sa fug de la servici la fiecare ora/juma de ora sa operez asupra filtrului ;)
- am un senzor de temperatura conectat la automat, am si incalzitorul.
- mai vreau sa pun o sonda de ph si o instalatie de co2, dar asta cred ca doar peste un an.
- si totul este interactiv, adica exista un display mare (de nokia) si 4 butoane prin care interactionezi cu automatul
Apropo, automatul este sub teste si acuma. daca va intereseaza pot sa va dau schema softul, tot tot, evident charge free, caci suntem intre prieteni. daca e cazul pot sa il montez eu acasa si pot sa il trimit prin posta.
Dar repet, la mine testele inca sunt in derulare si cred ca pana la primavara sa am primele rezultate. oricum, pana acuma functioneaza perfect!
Ceea ce priveste ciclul on of - problema rotorului: sa ne gandim ca in casa avem o gramda de aparatura care functioneaza pe acest principiu: frgiderul, masina de spalat, storcatorul de fructe, mixerul......care tin mult, foarte mult. Deci nu cred ca va afecta rotorul acest ciclu.
Referitor la faptul ca pestii s-ar putea obisnui cu acel marait, sa stii ca nu m-am gandit, si tind sa cred ca este adevarat ceea ce spui tu! mai bine continuu, monoton, decat discontinuu si stresant. trebuie sa mai judec....

Iar noaptea filtrul va functiona dupa acealsi cilcu.

Ok, sa zicem ca as lasa sa functioneze non stop. dar cum ramane cu consumul de enrgie? poate pare o chestiune copilareasca, dar sa fim realisti, aceasta problema exista si este una destul de dureroasa.
Eu voi incerca totusi aceasta abordare. in momentul in care vad ca apar probleme, voi intrerupe acest test, si voi pleca cu rusine capul in fata voastra.
Iar daca va functiona, voi fi extraordinar de fericit ca macar 30min dintr-o ora nu voi consuma atat de multa energie.
Mersi mult de sfaturi si de indrumari!
Ceea ce priveste retinerea respiratiei un anumit timp bine definit la intervale de timp bine definte: cu timpul de adaptezi la acest mod de viata! Natura a demonstrat treaba asta de nenumarate ori. Doar ca adaptarea asta dureaza cateva milioane de ani

Eu oricum voi incerca, eventual va tin la curent cu ceea ce se intampla in coltul meu de natura cu o astfel de abordare a functionarii filtrului.
Cred ca voi ramane la prima varianta, mai ales ca sunt la inceput.
Oricum as avea nevoie de multe oale ca sa stochez apa declorificata si nu dispun de atata volum de stocare.
iar cu cada e cu cantec, ca s-ar putea sa incurce nevasta treburile si cand vine de la munca obosita crede ca i-am pregatit o baie......s-a zis cu mine atunci
Am doua nelamuriri in ceea ce priveste functionarea filtrului:
1) eu ma gandesc daca ar fi ok daca filtrul ar functiona sa zicem 1 ora si cateva 10 de minte (pana in 30) ar sta (deci nu functioneaza). Ceea ce stiu, dar nu pot sa bag mana in foc pentru asa, este ca bacteriile ar rezista pana in 30minute fara sa functioneze filtrul.
De ce asa? din cauza consumului de energie. Astfel, consumul va scadea per ansamblu. eu oricum sunt de partea celor: SAVE THE EARTH!
2) Incet incet dau drumul si eu la acvariul meu (curand voi pune si poze). In careva zi am pus in functiune filtrul (fluval 3 plus). Toate par sa fie in regula, cel mai mult imi place la el ca nu are zgomot. Dar, dintr-o pura curiozitate am pus urechile pe peretele frontal al acvariului atunci cand filtrul functiona si era apa in acvariu. Am auzit un "marait" care cred ca e destul de suparator pentru pesti. CRED! imia imaginez cum ar fi sa traiesc eu intr-un mediu in care zi noapte aud un barait.....deranjant. Si asta ar putea fi un motiv pentru care filtrul sa nu functioneze incontinuu.
Ceea ce vreau sa amintesc inainte sa primesc raspunsuri, raspunsuri pe care le astept. Nu m-am documentat in ceea ce priveste filtrele (adica nu in amanunt), nu am citit decat ce am prins de pe forum. ceea ce am scris eu mai sus este doar parerea mea. Doar cer sfaturi.
Pai tocmai astai problema! declorificarea

Cum pot sa declorific 120l de apa. unde il pot stoca?
in cazul in care amenajez un acvariu nou (star-up) si decid sa pun plantele cand nu este inca apa in bazin, cum ramane mai departe cu ciclarea?
Pot sa las apa la ciclat cand sunt plantele deja in acvariu, sau, cilcez apa, scot apa din acvariu(probabil in cada ca altundeva nu stiu unde imi va incapea 120l ) apoi plantez, apoi pun apa inapoi.

voi ce ziceti?
dar cum ajunge planta in tm?
Si pe mine ma intereseaza sa achizitionez o astfel de planta.
Ieri am cautat pe net dupa ea, si pe www.tropica.com , despre Eleocharis ''parvula'' scrie as: "...Its scientific name is at present uncertain. See also Eleocharis acicularis."
Din pacate nu scrie ca se intretine foarte usor....
Am inteles.
Eu in schimb vad lucrurile un pic mai automatizate. Adica, eu tot lantul asta de "pH controller" il vad astfel:
sonda pH(*) -> interfata sonda pH -> controller(**) -> iesire comda

unde:
(*) - sonda de pH - prin acesta eu inteleg o chestie care se introduce in apa, si care ne da o anumita tensiune(de obicei mV) proportional(sau nu) cu valoare de pH din lichidul in care este introdus. nu am stiudat inca aceasta problema.
interfata sonda pH ar trebuie sa amplifice acei mV la nivelul voltilor care poate sa fie cu usurinta prelucrat de microcontroller care prezinta "miezul". In microcontroller va rula un soft, care duce pe spinare un algoritm care ar trebui sa fac cam aceeasi chestie care face "controllerul" din schema pusa de tinepe forum. totul devine mai simplu, evident apar si erorile de cunatizare(si inca cateva care nu cred ca mertita mentionate) dar care sunt compensate de erorile introduse de imprecizia componenetlor perzente in controlerul analogic. Astfel ar fi un scor echilibart in cele 2 varinate. Cel putin la controllerul pe care il testez acuma asa functioneaza.
Ai mai pus tu un circuit de pH pe forum, cred ca acela il voi folosi, mi se pare mai apropae de necesitatile mele.
Cum am mai scris in posturi precedente, daca cineva e interesat de ceea ce am facut eu, pot sa trimit pentru inceput schema, apoi si o varinata de soft, dupa ce l-am testat.
Schema de pH metru pare interesanta. voi incerca sa il construiesc si eu sa vad ce iese.
Bilti, ziceai la sfarsitul mail-ului tau ca:

Eu sunt interesat mai mult de PH controller si in viitorul apropiat vreau sa-l construiesc.

Nu stiu ce intelegi prin controller de pH, dar, dupa parerea mea, cel mai greu lucru e sa adaptezi sonda de pH la controller. Apoi restul e jucarie! Mai greu e cu schema pe care ai pus-o pe forum!!!
 
Forum Index » Profile for osa » Messages posted by osa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com