[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Bogdan_Musat
Forum Index » Profile for Bogdan_Musat » Messages posted by Bogdan_Musat
Fallen wrote:...insa cred ca am luat pietre calcaroase. Cand am turnat putin otet pe una din pietre a inceput sa sfaraie. Am citit undeva pe internet ca pietrele calcaroase cresc pH-ul apei destul de putin...

pietrele calcaroase cred ca afecteaza mai mult duritatea apei
si inca ceva:
nu tb. neaparat sa le dai de 3 ori pe zi, daca stai mai mult pe acasa, este bine sa le dai si de 3 ori pe zi, pe principiul mai putin si mai des, dar nu este nici o problema sa le dai doar de 2 ori/zi, poti sa-i lasi si o zi sau mai multe fara mancare (in cazul in care pleci intr-un sfarsit de saptamana)
este bine sa urmaresti pestisorii, sa vezi daca au tendinta sa-si umfle abdomenele, in special femelele - caz in care este bine sa mai reduci ratia de mancare
pentru zilele in care lipsesti de acasa, exista niste pastile de hrana, ce ofera avantajul ca asigura acvariul cu hrana pentru pestisori cateva zile
3-4 cory poti sa-i ti fara probleme alaturi de 6 vivipari (la cati te-ai gandit tu) intr-un acvariu de 60 L.

Problema cu viviparii (mai ales guppy) este ca inmultesc si, usor, usor o sa se supra-populeze, dar nu chiar asa de repede.

Cu plantele este, din anumit punct de vedere, la fel: daca sunt plante de incepator, adica nepretentioase, vor creste foarte mult si foarte repede, astfel ca, la fiecare saptamana, tb. sa stai sa tunzi la ele; daca sunt plante mai pretentioase, deja lucrurile se complica si nu mai este un hobby de incepator, tb. aditie de CO2, anumit spectru de lumina (din ce am inteles nu prea se gasesc neoane pentru capace de acvarii mici).
Nu exclude si varianta de a-ti confectiona singur acvariul. In acest caz, din practica mea, iti pot enumera atat avantajele, cate si dezavantajele unui acvariu home-made:
avantaje:
- poti configura dimensiunile acvariului atat dupa preferinta cat si functie de buget
- il poti echipa cu accesoriile pe care consideri tu ca le doresti (in cazul acvariilor din comert, am auzit pe multi spunand ca au facut modificari/inlocuiri in ce priveste accesoriile standard: alte neoane mai puternice, alt filtru mai puternic - deci cheltuiala suplimentara)
- il poti face "pe bucati" - dupa buget, adica la salariul asta comanzi sticla, la urmatorul cumperi accesoriile ...
- il vei iubi mult mai mult, pentru ca este facut de tine
- inveti cum se face un acvariu si vei stii cum sa procedezi pe viitor cand vrei sa te apuci de unul mai mare (400 L) pe care sigur nu-l vei gasi in comert

dezavantaje:
- se oberva unele stangacii, in special la capac
- poate costa mai mult
- o sa gandesti ca mesterul Manole: "pot construi unul mai mare si mai frumos"
bitanu wrote:... dar si din vina noastra atunci cand nu ne spalam pe mani inaite de a umbla prin bazin ...

Treaba cu spalatul pe maini cred ca este relativa.
Presupun ca nu este indicat sa te speli cu sapun si apoi sa bagi mana in acvariu - in acest caz, cred ca urmele de sapun de pe maini pot ajunge in acvariu si pot fi foarte nocive. Trebuie sa te clatesti foarte foarte foarte bine, ceea ce este cam imposibil. Eu unul, ma risc, si nu ma spal cu sapun inainte sa bag mana in acvariu, ma clatesc doar cu apa.
Sa va dau un exemplu, nedorit: la schimbul de apa de acum 2 saptamani, in timp ce ma apucasem de acvariu, am neglijat si am pus mana pe o galeata ce o folosise sotia la spalat prin baie si care fusese plina cu apa si detergent, este adevarat ca dupa ce am atins galeata buclucasa m-am clatit putin cu apa crezand ca-i suficient, dupa care m-am apucat de tuns plantele de prin acvariu etc...
Efectul: a doua zi au murit 2 sanitari corydoras.

Referitor la viermisorii de care spuneti, imi amintesc de primul meu acvariu (acum 25 de ani), cand am incercat sa le dau hrana vie (viermisori) si au scapat cativa prin acvariu. In cazul vostru cred ca au alta sursa, par mai mult viermi-paraziti.
In acest caz, iti recomand sa ai grija si de tine, sa te speli foarte bine pe maini dupa ce termini cu trabaluitul prin acvariu. Eu am auzit si de persoane ce au dobandit diverse probleme de la apa de acvariu - atat alergii cat si infectii.
Cosmin G wrote:Am primit o cantitate de mos si m-am gandit sa fac un nano in care sa tin creveti... am vazut niste viermi de 2 mm care se misca ca un sarpe.

baga pestisori, eventual sanitari, sa se ocupe cineva de viermisorii aia
ciulacu wrote:... dar nu stiu in ce cantitate. Ma poate ajuta cineva va rog?

La 3 pestisori, foarte putina mancare.
Daca te orientezi pe fulgi, cateva bucatele, de ex. 2-3/pestisor.
Nu este bine sa le dai prea mult pentru ca ei (pestii) nu au simtul masurii si vor manca foarte mult, riscand sa-si umfle foarte mult abdomenele si sa moare din aceasta cauza.
Din acest punct de vedere poate fi buna hrana vie, dar acest tip de hrana are alte dezavantaje, legate de riscul introducerii unor infectii in acvariu, intrucat acesti viermisori sunt recoltati din diverse balti ...
la suportul/masa pe care ai schitat-o acolo, poti face cateva completari ce ar spori considerabil rezistenta:
- dubleaza-i grosimea blatului, prin suprapunerea unei foi de PAL, cu aceeasi dimensiune, iar pe margine ii pui un cant de 40 mm (se poate pune si cu un fier de calcat)
- in partile laterale, poti pune 2 laterale, verticale (tot din pal) pe post de picioare
- in mijloc, pe interior, o alta verticala (mediana)
- in spate, o verticala, pe toata lungimea, prinsa de celelalte verticale si de blat prin suruburi sau euro-suruburi (suruburi pentru imbinari in T), cu scopul de a fixa ansamblul impotriva balansurilor stanga-dreapta

Daca faci toate aceste completari, nu vei avea nici o problema cu greutatea acvariului.
Nairpic wrote: Ma bucur sa fiu aici si sper ca in cativa ani sa ma numar printre acvaristii de elita de pe acest forum.

este bine ca esti ambitios, dar iti recomand ca acvaristica s-o practici din placere si din chemarea pentru natura, nici intr-un caz dintr-un spirit de competitie

fa-ti 1, 2 ... n acvarii si cat mai mari, nu pentru ca sa ai mai multe si mai mari decat altii, ci pentru a le oferi pestisorilor conditii cat mai bune
nici un senior nu s-a-ndurat sa-si sacrifice 5 minute ca sa ma lumineze putin cu dimorfismul la sanitatii hoplo ...
eu folosesc becuri economice, cu lumina rece si calda, cumbinate - este o solutie mai ieftina
pe de alta parte, se pot folosi mai multe circuite (prin utilizarea mai multor becuri, de puteri mai mici - 5 w), alimentate prin intermediul unor prize programabile, astfel incat, stingerea/aprinderea sa se poata face treptat, intai un circuit, apoi altul, cu scopul de a nu stresa fauna prin stingerea/aprinderea brusca

un asemenea sistem de iluminare sunt convins ca nu este cel mai bun - adica nu se preteaza pentru plante pretentioase, dar pentru plante obisnuite, comune, cred ca este suficient,
spre exemplificare, puteti vizualita filmuletele cu acvariul meu ( http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/13864.page ), unde se poate observa o foarte abundenta vegetatie, dovada ca nu le lipseste ceva
oricum, exista substante pentru corectarea parametrilor apei
despicatura este exact pe mijlocul inotatorii codale si este perfect transversala
cam cum am incercat eu sa reprezint in imagine

ceea ce nu pare a fi de natura unui accident, dar nu exclud aceasta posibilitate
daca zici ca ai avut mai mult timp sanitari hoplo, cam cat de mari s-au facut?
eu am 3, iar unul a depasit deja 8 cm, tb. sa vad ce fac cu ei, cred ca sunt cam mari pentru bazinul meu
inotatoarea codala despicata longitudinal, pe axa mediana, este un element de dimorfism?
am si eu o intrebare pentru cunoscatori:
cum se poate deosebi un mascul hoplo de o femela?
cristinub1 wrote: [...] Am testat apa (cu un tester 5 in 1) din mai multe surse inainte sa o pun in acvariu. Cea de la fantana e extrem de dura, asa ca am ales sa aduc apa de la serviciu,in bidoane de 10 litri. [...]

Dar un vecin amabil, care sa aiba apa de la retea, nu se gaseste?
alexdell wrote:Am si eu o nelamurire in legatura cu hrana pt pestii ierbivori cum ar fi SAE si ancistrus [...]

la genul acesta de pesti, daca incerci sa-i mai hranesti suplimentar, risti sa-i dezorientezi de la menirea lor, aceea de a se manca alge
flyer01 wrote:@Bogdan_Musat
masa aia este proiectata foarte ok din pdv tehnic ...
dar bazinele de la juwel nu sunt chinezarii...

incercati sa vorbiti cu acvaristi mai batrani, care au avut acvarii la cutremurul din '77

acvariile cu sticla de 6mm au sanse f. mici sa nu se sparga
cu banii astia-ti faci singur acvariu, mai mare, din sticla mai groasa ...
in plus, in poza pare si instabil - mare timpenie sa proiectezi un ansamblu in care 95% din masa sa aiba centrul de greutate situat la o inaltime aproape cat lungimea si, cum nu era destul, sa-l pui pe un suport cu o baza mai mica
elven wrote:Salut fratilor,
...Betanul meu a murit in chinuri groaznice. Totul s-a intamplat subit. El obisnuia sa se ascunde des in scorbura mangrovei din acvariu dar se pare ca de data asta ascunzisul fortat i-a fost fatal. S-a bagat intr-o scorbura si a ramas intepenit cu codita afara si a fost sfartecat de scalarii curiosi care vazand codita lui colorata i-au rupt-o iar el s-a sufocat nemaiputand iesi.

cred ca e de sectiunea horror

Acum sunt hotarat sa incep din nou,

in stilul asta, mai bine nu

ar fi mai bine pentru pestisori daca i-ai lasa la pet-shop
charly77 wrote: Buna ziua
S-a tulburat foarte tare apa ... Asa cum spuneam zilele trecute,acvariul nu a fost ciclat. Dar acum au trecut 2 saptamani si cand credeam ca am scapat ... Am aflat deja ca este suprapopulat,dar nu am ce face cu ei ...

cred ca aici este problema - inca ai mult amoniac (sau alti compusi toxici ai nitrogenului) in apa
faptul ca este suprapopulat => mai mult amoniac, inca de la inceput
procesul de ciclare poate dura intre 2 si 8 saptamani, functie de o serie de factori - cum ar fi la tine suprapopularea

Am schimba ieri cam 20 litrii ,cu apa statuta,dar azi e si mai tulbure.

Schimbul masiv si prea des de apa este bun pentru ca elimina amoniacul dar diminueaza coloniile de bacterii nitrosomonas => intarzie oxidarea amoniacului (transformarea lui in nitrit - NO2), iar despre urmatorul proces, respectiv formarea coloniilor de bacterii “nitrobacter”(ce au rolul de a transforma nitritii in nitrati - NO3) nici nu prea mai poate fi vorba.

Alti factori (cum ar fi calitatea apei - nivelul pH-ului) pot favoriza un proces nedorit - respectiv transformarea amoniacului in amoniu (NH4), ceea ce este posibil sa se fi intamplat la tine.

ca nu sting neonul doar de la ora 23 la 5 dimineata).

Cred ca este cam mult timp tinuta lumina - unii acvaristi recomanda o durata de cca. 8-9 ore.

Forum Index » Profile for Bogdan_Musat » Messages posted by Bogdan_Musat
Go to: