Author |
Message |
scarabell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/04/2011 13:25:19
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
scarabell
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/800de15c79c8d840f4e78d3af937d4d4.jpg)
IP:
|
Salutare tuturor! Recent am achizitionat un avariu nou Juwel Rio 240 impreuna cu mobilierul sau (tot Juwel http://www.happypets.ro/acvariu-juwel-rio-240-p-258.html - rog a nu se interpreta drept reclama; aici sunt prezentate mai multe detalii comparativ cu alte situri) pe care l-am pus la ciclat de duminica. Ca sa va faceti o idee mai buna mentionez ca mai am doua acvarii mai micuta (60 si 70 de litri) insa, pana acum, nu am acordat atentie mai deloc plantelor (chiar daca am destule plante in unul din acvarii) ci m-am concentrat mai mult pe pesti. Experienta nu pot sa zic ca am asa ca o sa va bombardez cu intrebarile. Ei bine vrea ca acest acvariu sa fie un colt de natura care sa contina plante si pesti sanatosi. Toata aceasta aventura (care este de abia la inceput) m-a supus unui efort financiar considerabil (asa ca a trebuit sa fac unele compromisuri) dar stiu ca acvaristica nu este un hobby tocmai ieftim...
Asadar am cumparat:
- un sac 5kg JBL Manado pe care l-am imprastiat uniform pe fundul acvariului (unul din compromisuri - stiu ca este insuficient pentru dimensiunile acvariului dar o sa incerc compenez prin fertilizare cu Feropol);
- doi saci de 25kg de nisip cu granulatie 3-4 mm - mare teapa mi-am luat pentru ca, dupa numai vreo 35kg mi-am dat seama ca am cumparat mult prea mult. Cantitatea de 50kg de nisip era recomandata pentru dimensiunile acvariului meu undeva pe nu stiu ce topic...
- am vreo 30 kg de pietre culese de la munte pe care urmeaza sa le testez cu otet pentru a verifica daca le pot pune in acvariu (dupa ce le fierb desigur).
Momentan cam atat pentru ca acvariul a venit cu de toate (pompa 1.000L/h, tuburi fluorescente T5 - 2 x 54 W / 1200 mm, incalzitor de 200 W).
Pestii care o sa populeze acvariul vor fi pentru inceput cei din celelalte acvarii: 1 pleco 30cm, 1 pangasius de 25 cm, 1 corry, 4 ancistrusi (toate femele) si guppy (inca nu m-am hotarat cati. Pentru ce/cati urmeaza sa cumpar o sa va cer sfatul pentru a nu face ciorba: as vrea mai adaug sae pentru iminentele probleme cu algele, cativa neoni si corry.
In mare cam asta ar fi de spus. Astept sfaturile voastre!
This message was edited 1 time. Last update was at 05/04/2011 13:26:07
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/04/2011 13:36:26
|
Humbert
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/db68512896941514a089c37392f0683b.jpg)
IP:
|
Manado nu este substrat fertil si deci nu se pune dedesubt, ci deasupra;
daca voiai un substrat fertil, trebuia sa folosesti de ex Aquabasis sau Florapol, acoperite cu Manado sau cu pietrisul pe care l-ai cumparat
acum nu stiu daca mai ai ce face, de stricat nu strica dar e bine sa stii ca in momentul asta tu nu ai substrat fertil pt plante.
deci, daca vrei sa ai plante care sa creasca bine, probabil va trebui sa folosesti un substrat fertil acoperit cu pietris sau cu manado
PS inca ceva: cu pleco de 30cm, pangasius de 25 si ancistrusi o sa cam ai probleme cu plantele: o sa ti le dezradacineze
This message was edited 1 time. Last update was at 05/04/2011 13:45:54
|
|
|
 |
geo13
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/04/2011 13:38:02
|
geo13
Member
IP:
|
Primul sfat: incepe sa strangi bani pentru filtru extern
Nu este tarziu sa refaca acvariul si sa puna strat fertilizant. Goleste tot si o ia de la capat.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/04/2011 13:44:10
|
|
 |
Bogdan_Musat
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/04/2011 14:31:16
|
Bogdan_Musat
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4a5cfa9281924139db466a8a19291aff.jpg)
IP:
|
cu banii astia-ti faci singur acvariu, mai mare, din sticla mai groasa ...
in plus, in poza pare si instabil - mare timpenie sa proiectezi un ansamblu in care 95% din masa sa aiba centrul de greutate situat la o inaltime aproape cat lungimea si, cum nu era destul, sa-l pui pe un suport cu o baza mai mica
|
Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci. |
|
 |
scarabell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/04/2011 19:28:18
|
scarabell
Member
IP:
|
Humbert wrote:Manado nu este substrat fertil si deci nu se pune dedesubt, ci deasupra;
daca voiai un substrat fertil, trebuia sa folosesti de ex Aquabasis sau Florapol, acoperite cu Manado sau cu pietrisul pe care l-ai cumparat
acum nu stiu daca mai ai ce face, de stricat nu strica dar e bine sa stii ca in momentul asta tu nu ai substrat fertil pt plante.
deci, daca vrei sa ai plante care sa creasca bine, probabil va trebui sa folosesti un substrat fertil acoperit cu pietris sau cu manado
PS inca ceva: cu pleco de 30cm, pangasius de 25 si ancistrusi o sa cam ai probleme cu plantele: o sa ti le dezradacineze
Stiu ca pleco face ditamai gaurile in nisip pentru ca in acvariul in care il tin aum a mai ramas doar o singura planta intreaga dar mi-e foarte drag si nu vreau sa-l dau.
Shit! Traiasca "meseriasii" de la Hornbach care dau sfaturi "competente". Bine, aici e vina mea pentru ca ar fi trebuit sa ma documentez foarte bine inainte sa ma apuc de treaba si nu sa iau drept litera de lege ce-mi recomanda unii care se dau drept cunoscatori...La achizitionarea primului acvariu am stat de vorba aproape o ora cu un tip de la pet-shop-ul de pe Lipscani (Marian il cheama) care mi-a explicat foarte frumos n-spe mii de lucruri despre acvaristica si care mi-au fost foarte de folos. Greseala mea e ca am presupus acelasi lucru cu alte persoane...Asta este...Despre plante stiu foarte putine si trebuie sa ma documenntez la greu. Ce pot face acum? Sa scot toata apa si nisipul si sa pun stratul de Manado deasupra nisipului? Daca nu as mai adauga substrat fertil si as fertiliza numai cu Feropol si Feropol 24 ar fi de ajuns? Sunt dispus sa fac orice efort numai sa iasa cat de cat ok.
Cred ca sunteti satui de incepatori care nu se documenteaza suficient, fac prostii si apoi cer ajutor
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/04/2011 19:31:10
|
Humbert
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/db68512896941514a089c37392f0683b.jpg)
IP:
|
drept vorbind, era suficient sa citesti instructiunile de pe punga de manado
|
|
|
 |
flyer01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 10:33:05
|
flyer01
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d02e9bdc27a894e882fa0c9055c99722.jpg)
IP:
|
@Bogdan_Musat
masa aia este proiectata foarte ok din pdv tehnic,doar din pdv estetic este mai ``ciudata``,dar e ok...
cu banii isi facea bazin mai mare intradevar,dar bazinele de la juwel nu sunt chinezarii,sunt o investitie ok pentru persoane care nu vor/pot sa se complice cu un proiect diy sau care nu au pur si simplu loc unde sa puna un bazin mare.
@scarabell
deci,manado ala sta el bine si sub nisip,este cam putin dar este bun pentru dezvoltare radacinilor.
dupa cum ti-au spus si colegii,e un substrat infertil...
eventual ai putea sa aplici 2 metode ca sa faci ceva ok pentru plante acolo:
1. bagi niste bile de la jbl sau capsule de la tropica(daca gasest...) la radacinile eventualelor plante.
sau...sa te complici
2.sa scoti apa (care ideal ar fii sa nu o arunci...macar jumate din ea sa o tii) si sa pui in partea din spate/jumate peste nisipul asta care il ai niste ada amazonia soil ,pe care eventual il ``blochezi ``cu niste pietre/lemne la baza sau il lasi asa (foarte atent cand umplii bazinul inapoi)
uite aici niste exemple de cum se foloseste in modul acesta:
http://www.njagc.net/images/meetings/20070217/aquasoilfilling.jpg
http://importology.com/wp-content/gallery/45f-wabi-kusa/dscf3158.jpg
http://www.aquascapingworld.com/magazine/images/stories/Issues/NovDec2010/Setup_5.jpg
metoda cu amazonia merita sa o aplici daca iti permite bugetu si vrei sa le asiguri plantelor ceva super ok.te asigur ca nu e chiar asa de dificil de facut si merita,ochiul spune tot
acum despre pesti:
oricat de greu iti este sa scapi de pleco si de pangasius,intelege ca nu faci altceva decat sa ii chinui si sa iti faci in bazin scara magarului sau parlamentul din romania,deci ia masuri si vezi cum le gasesti o persoana cu conditii pentru ei.
acum,la un juwel de 240l de ce vrei tu guppy  stiu ca sunt frumusei,dar nu prea le vad locul acolo.ai posibilitatea sa faci ceva frumos la un bazin de marimea asta,gen acvariu semiplantat/blackwater +vreo 30 de neoni+6 cory+niste ramirezi/apistograme (cam asta e combinatia mea preferata  )sau orice alte combinatii ok
|
|
 |
scarabell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 15:07:09
|
scarabell
Member
IP:
|
Multumesc mult pentru sfaturi flyer01.
Acvariul si masa le-am luat cu ajutorul unui prieten adevarat care m-a ajutat sa le cumpar cu o reducere considerabila astfel ca am platit pentru tot setul 1.680 lei. Din calculele mele cred ca as fi depasit aceasta suma cu un home made. Plus ca la cata indemanare am sunt sanse mari sa fi spart primul rand de geamuri  . Avantajul ar fi fost pe partea de filtrare in rest e cam la fel.
Despre pesti o sa reluam discutia cand se stabilizeaza bazinul, pana atunci cred ca e prematur dar cred ca o sa trebuiasca sa ma impac cu ideea ca o sa ma despart de pleco  . Oricum imi place combinatia ta
Cu bugetul stau rau de tot pentru ca am dat toate economiile pe acvariu si masa...pentru viitorul apropiat imi bugetasem doar plantele si ceva pesti iar de 150 lei cat costa Ada Amazonia nu am de unde sa fac rost  . As putea merge doar cu Manado+nisip (adica fara substrat fertilizant) si sa compensez pe parcurs cu alt fel de fertizare?
Mentionez ca nu intentionez sa cresc plante pretentioase (mai ales ca nu ma pricep indeajuns) ci unele mai tolerante cu acvaristii incepatori dar aranjate frumos in acvariu.
This message was edited 2 times. Last update was at 06/04/2011 15:14:40
|
|
 |
flyer01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 17:36:01
|
flyer01
Membru de baza
IP:
|
o fertilizare ok o poti face cu tropica plant nutrition si eventual un easy carbo...
tropica plant nutrition la 250ml costa @35 lei se pun 10ml/50l saptamanal
easy carbo la 250 ml @27 lei 1ml/50l zilnic
astea doua sunt ok pentru inceput..
ai putea sa mai iei pentru substrat jbl the 7 balls-11 lei sau the 7balls+13 (care e super oferta) la 21 lei
costa si acestea ceva..dar merita
pe viitor nu ezita sa il amazonia...dar asta nu inseamna ca trebuie sa lipseasca tropica+easy carbo si atunci
e mai dificil cu bugetul asta...dar ce sa facem
|
|
 |
Bogdan_Musat
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 19:22:36
|
Bogdan_Musat
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4a5cfa9281924139db466a8a19291aff.jpg)
IP:
|
flyer01 wrote:@Bogdan_Musat
masa aia este proiectata foarte ok din pdv tehnic ...
dar bazinele de la juwel nu sunt chinezarii...
incercati sa vorbiti cu acvaristi mai batrani, care au avut acvarii la cutremurul din '77
acvariile cu sticla de 6mm au sanse f. mici sa nu se sparga
|
Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci. |
|
 |
flyer01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 19:55:17
|
flyer01
Membru de baza
IP:
|
acvaristii mai batrani nu cred ca aveau bazine si mobila juwel in ``77 ....
oricum,un cutremur de 7,2 grade se intampla rar...sau hai sa zicem ca se intampla un sa fie unul de 4-6 grade,se poate intampla sa se sparga chiar daca masa este facuta ok...depinde de cum si unde este asezat,de ce este pe langa el,de cladire...etc
daca masa nu era buna sigur auzeam cuvinte speciale adresate catre firma juwel...
rio 240 parca este facut din sticla de 8mm parca :-??
|
|
 |
Tudor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 20:20:55
|
Tudor
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c1aeb6517a1c7f33514f7ff69047e74e.png)
IP:
|
Sunt sigur ca sticla folosita la acvariile RIO nu este chiar de-asta ordinara float clear.
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 20:27:51
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
In "77 avea.... tata acvariu ,eu eram prea mic ca sa am
Aveam 9 ani
Dar atunci toate acvariile erau cu cornier si chit rosu
Si erau al draculuii de rezistente si grele de te rupeau la sale
Al nostru era de 60 de litri si nu a cazut de pe masa
Astept un nou cutremur ,sa vad ce se intimpla cu asta de 300 de litri
This message was edited 1 time. Last update was at 06/04/2011 20:28:53
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
flyer01
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2011 20:51:17
|
flyer01
Membru de baza
IP:
|
nu stiu cum am uitat sa precizez chestia cu cornierul si chitul  )..eheee
hai sa nu mai poluam topicul omului
|
|
 |
scarabell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/04/2011 15:25:23
|
scarabell
Member
IP:
|
flyer01 wrote:nu stiu cum am uitat sa precizez chestia cu cornierul si chitul  )..eheee
hai sa nu mai poluam topicul omului 
Ma bucur ca v-am adus aminte de vremurile frumoase ale copilariei  . Oricum daca, Doamne fereste, vine un cutremur major, la cum sunt construite blocurile in Romania, cred ca acvariul este ultimul lucru la care m-as gandi si m-ar procupa mai intai familia si cei dragi. La urma urmelor un acvariu poti sa-ti faci oricand...
Cu voia voastra o sa revin la problemele acvariului meu. Intre timp am introdus 4 guppy pentru ciclarea bazinului (erau singurii expendables din ce am). Oricum le merge ok pentru ca nu am vazut semne neobisnuite la ei si bantuie singurei in 240L. Am testat cu otet aseara pietrele si scot un sfarait foooaaarte incet (se aude daca pleci urechea langa piatra) dar nu fac bule. Peste tot pe forumuri unde se mentioneaza testarea cu otet se zice ca, daca pietrele sunt calcaroase, "va avea loc o reactie usor de recunoscut". Este ok? Acel sfarait foarte incet inseamna ca sunt calcaroase?
Mentionez ca le-am luat de la munte cu ceva timp in urma: unele sunt albe (acelea ma asteptam sa fie 100% calcaroase) iar unele au culoare gri (piatra obisnuita).
|
|
 |
scarabell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/05/2011 23:50:11
|
scarabell
Member
IP:
|
A trecut cam o luna si jumatate si mi-am dat seama ca un acvariu plantat este ''misiune imposibila'' cel putin momentan...o sa ma documentez zdravan si o sa revin cu un plantat dar nu in acvariul de 240L ci in unul de 60L (deja pe stoc  .
M-am decis sa incerc cu ciclide. Cu ajutorul unor colegi de forum am intrat in posesia unor frumosi pestisori dupa cum urmeaza: pelvicachromis pulcher, archocentrus sajica si herotilapia multispinosa. Acestia se alatura celor deja existenti: 1 pleco, 1 pangasius, 1 pereche gurami, 1 ancistrus, 2 corry si 4 guppy. Cei 4 guppy i-am introdus la recomandarea unui cunoscator de la un pet shop care zicea ca sunt buni pentru a se obisnui ciclidele cu alti pesti de dimensiuni reduse inca de mici, chestie care le-ar mai reduce din agresivitate (daca e cazul) - va rog sa-mi spuneti daca este ok sau trebuie sa-i mut. Pana acum nu au avut nicio problema cu pestanii.
Stiu ca o sa ziceti ca am facut o mica ciorba de ciclide africane cu americane dar m-am documentat si se pare ca sunt compatibili atat din punct de vedere comportamental cat si al conditiilor necesare (PH, duritate, temperatura). In perioada de depunere ar putea aparea mici probleme dar poate transfer perechea respectiva in alt acvariu (75L) pana se calmeaza si ies puiutii.
O sa trebuiasca sa fac niste modificari din mers iar pe unele cred ca le intuiesc deja:
1. Un filtru in plus pentru ca cel existent (1.000 litri/h) nu cred ca va fi suficient si va rog sa-mi recomandati ceva potrivit.
2. Trebuie sa fac ceva cu nisipul pentru ca are granulatia cam mare pentru ciclide (3-4 mm). Ma gandeam sa las un strat de vreo 3-4 cm si peste el sa adaug nisip mai fin (aici astept sfaturile voastre),
3. Trebuie sa mai cumpar niste pietre vulcanice care am inteles ca este mult mai usoara...deja am pus cel putin 35 kg de pietre si nu stiu daca mai rezita fundul acvariului...credeti ca ar trebui sa pun o placa de polistiren extrudat sub nisip?
4. O sa adaug un fundal negru lipit doar pe partea din spate a acvariului.
5. Cred ca ar fi bine sa mai adaug si cateva plante ca ascunzatori pentru pesti. Colegul forumist care mi-a donat o parte din ciclide avea acvariul mai verde decat multe acvarii plantate si zicea ca pestii lui adora sa se ascunda dupa plante
6. Pentru plante deja am luat Ferropol, Ferropol 24 si bilute fertilizante (dupa ce rearanjez nisipul si pietrele)
O sa adaug o poza in cateva minute.
Asadar va rog sa ma ajutati cu afaturi/critici/orice pentru ca sunt la inceput de drum cu ciclidele si orice informatie este foarte bine primita.
|
This message was edited 3 times. Last update was at 10/05/2011 23:59:37
|
|
 |
scarabell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/05/2011 16:16:33
|
scarabell
Member
IP:
|
Haideti ca sunt o groaza de iubitori/detinatori de acvarii cu ciclide pe acest forum. Am mare nevoie de sfaturi ca sa nu o dau in bara iar...
|
|
 |
donpisote
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/05/2011 08:28:44
|
donpisote
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a714ec6796f638ba4d5792f78dccd134.jpg)
IP:
|
Pai ce te ai astepta sa ti se spuna . Eu nu am genul asta de acvariu dar am vazut poze cu ele si pot spune ca in afara de pietre stivuite unde sa se ascunda pestii nu ai mai avea nevoie de nimic. Nici macar lumina nu iti trebuie multa la acest tip de acvariu . Ce nu prea vad eu acolo este o pompa de valuri . Cam atat.
|
ACVARIUL MEU scape by @fanta |
|
 |
scarabell
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/05/2011 10:28:39
|
scarabell
Member
IP:
|
donpisote wrote:Pai ce te ai astepta sa ti se spuna . Eu nu am genul asta de acvariu dar am vazut poze cu ele si pot spune ca in afara de pietre stivuite unde sa se ascunda pestii nu ai mai avea nevoie de nimic. Nici macar lumina nu iti trebuie multa la acest tip de acvariu . Ce nu prea vad eu acolo este o pompa de valuri . Cam atat.
Am o pompa de aer dar am citit pe acest forum ca nu este un accesoriu obligatoriu asa ca am zis sa nu o montez inca. Filtrul valureste foarte bine si am crezut ca momentan este de ajuns. Spun momentan pentru ca nu as vrea sa fac prea mare ''deranj'' in acvariu din cauza ca filtrul de 1.000L/h nu face fata si nu as vrea sa ridic mizeria neaspirata intre schimburile de apa si sa se faca ceata in acvariu.
Marele meu semn de intrebare este legat de necesitatea asezarii pietrelor (momentan aprox.35 kg.dar trebuie sa mai adaug si sa le asez mai bine) pe o bucata de extrudat pentru a sustine fundul acvariului mai bine greutatea pietrelor si a nu aparea fisuri in sticla. Daca trebuie sa fac acest lucru inseamna ca o sa-mi decizlez acvariul...
Astept recomandari, sfaturi, critici, orice...
Multumesc
|
|
 |
|