bitanu wrote:... dar si din vina noastra atunci cand nu ne spalam pe mani inaite de a umbla prin bazin ...
Treaba cu spalatul pe maini cred ca este relativa.
Presupun ca nu este indicat sa te speli cu sapun si apoi sa bagi mana in acvariu - in acest caz, cred ca urmele de sapun de pe maini pot ajunge in acvariu si pot fi foarte nocive. Trebuie sa te clatesti foarte foarte foarte bine, ceea ce este cam imposibil. Eu unul, ma risc, si nu ma spal cu sapun inainte sa bag mana in acvariu, ma clatesc doar cu apa.
Sa va dau un exemplu, nedorit: la schimbul de apa de acum 2 saptamani, in timp ce ma apucasem de acvariu, am neglijat si am pus mana pe o galeata ce o folosise sotia la spalat prin baie si care fusese plina cu apa si detergent, este adevarat ca dupa ce am atins galeata buclucasa m-am clatit putin cu apa crezand ca-i suficient, dupa care m-am apucat de tuns plantele de prin acvariu etc...
Efectul: a doua zi au murit 2 sanitari corydoras.
Referitor la viermisorii de care spuneti, imi amintesc de primul meu acvariu (acum 25 de ani), cand am incercat sa le dau hrana vie (viermisori) si au scapat cativa prin acvariu. In cazul vostru cred ca au alta sursa, par mai mult viermi-paraziti.
In acest caz, iti recomand sa ai grija si de tine, sa te speli foarte bine pe maini dupa ce termini cu trabaluitul prin acvariu. Eu am auzit si de persoane ce au dobandit diverse probleme de la apa de acvariu - atat alergii cat si infectii.