[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Bogdan_Musat
Forum Index » Profile for Bogdan_Musat » Messages posted by Bogdan_Musat
ai reusit sa faci niste poze foarte bune, profi

ref. la fauna, parca beta nu se recomanda sa-i lasi cu alti pesti
foarte frumos acest acvariu
privind imaginile, parca te simti direct in natura,
nu mai trebuie niciun alt aranjament, arata foarte bine
Aberdain wrote:pestii au fost dati
topicul poate ramane deschis pentru livrarile ulterioare

ma inscriu si eu pe lista de asteptare (nu vreu mai mult decat 1-2 familii, adica: 1 sau 2 x (1M + 2 sau 3 F)), avand in vedere ca este vorba de Bucuresti

la schimb, as putea da niste masculi de xipho, pentru ca aproape toti puii sunt baieti (spadasini)
MELNOX wrote:
OK.
FILTRELE CAND SE CURATA?
DACA TOT TREBUIE SA ASTEPT O LUNA........SE POT PUNE PLANTE IN ACVARIU IN PERIOADA ASTA?

daca sunt noi, nu se pune problema curatirii lor, colegul nostru a zis ca nu sunt ciclate, referindu-se la faptul ca in buretele/elementele filtrului nu este inca formata o colonie de bacterii specifice, ce au rolul de a transforma (cicla) amoniacul (ce contine azot) in alti compusi familiari mediului acvatic (nitrati)

curatarea filtrelor (a buretilor sau a altor elemente filtrante) este imperioasa in momentul in care se observa o scadere a debitului, cauzata de infundare/opturare/imbaxire a porilor din mediul filtrant (ca periodicitate, mai mult de o luna)
curatarea buretelui filtrului se face in asa fel incat sa nu distrugem colonia de bacterii de care am vorbit mai sus, caz in care se procedeaza doar la o clatire a acestui burete si nu in orice fel de apa (exclus apa de la chiuveta ce contine clor), cel mai bun mediu de clatire poate fi un borcan mai mare sau o galeata ce contine apa din acvariu scoasa odata cu schimbul periodic de apa - asta inseamna curatarea filtrului, nimic mai mult

trebuie sa ai putina rabdare, ciclarea acvariului este o etapa obligatorie pentru fiecare nou acvariu,
plantele - desigur, chiar sunt recomandate, ele de fapt sunt primii locatari ai noului acvariu, apoi un pestisor de sacrificiu, dupa care, daca totul este OK, mergi din nou la petshop si-ti alegi pestii, bineinteles tinand cont de compatibilitati, cerinte specifice (volum de apa necesar, temperatura preferata, duritatea apei, ph etc.)

pentru a vedea cum evolueaza parametrii apei, exista seturi de testare a apei

MELNOX wrote:MA POATE AJUTA CINEVA CU UN SFAT ?

MI-AM FACUT UN ACVARIU DE 100 LITRI SI LA VREO 3 ZILE DUPA CE L-AM UMPLUT, APA SA TULBURAT ESTE ALBICIOASA. AM 2 FILTRE DE 600 LITRI PE ORA SI POMPA DE AER SI NU INTELEG DE CE S-A TULBURAT APA DEOARECE AM DECAT 4 XIPHO IN EL???

Probabil ca nu ai asteptat sa se incheie ciclul azotului. Daca nu stii/nu intelegi la ce ma refer, treci pe la sala de lectura (search "ciclul azotului" - pe acest forum sau pe google.com) si citesti/recitesti aceste documentatii. Intre timp, sa nu mai bagi pesti in acvariu pana ce apa nu ajunge la parametrii optimi (cateva saptamani 3-4).
Cu parere de rau, din cei 4 xipho o sa scape doar cei foarte rezistenti.
De ce e albicoasa apa? - nici nu mai conteaza, in acest moment nu este un mediu optim pentru pestisori, probabil ca amonicul are o concentratie ridicata, in plus, caracteristicile apei pot fi influentate si de parametrii fizico-chimici ai apei: nivelul duritatii sau al ph-ului, etc.
Alte greseli pe care le mai fac incepatorii: pun elemente calcaroase in apa (pietris calcaros, scoici/melci), pietris nespalat sau nefiert.

Vezi daca nu cumva te regasesti intr-una din situatiile de mai sus si, nu uita, lectura la ciclul azotului, compatibilitati pesti ...

off topic: este bine sa-ti completezi locatia din profil
Nonosu wrote:Salutare. Daca stie careva sa imi spuna, de ce nu se coloreaza guppy mei?! .... Am fost zilele trecute la un petshop, si am vazut guppy de acolo, erau foarte micutii dar si foarte colorati. Stie cineva care ar fi problema, sau ce ar fi de facut?!

Care sunt secretele ce pot stimula intensificarea guppy-lor nu le stiu.
In ce priveste colorarura frumoasa a puietului de guppy din petshop-uri meritul, in cele mai multe cazuri, nu este al oamenilor/conditiilor de acolo, pestisorii fiind, de regula, adusi din import de la "mama lor - China" - unde acolo sunt crescatorii/maternitati pentru pesti decorativi serioase, cu experienta de zeci si, poate, sute de ani. Au tehnicile lor, putin stiute de noi amatorii. La noi, probabil ca depinde mai mult de hazardul genetic.
sa nu mai deschid altul, scriu tot aici

de cateva zile/saptamani, de cand a aparut salata verde de gradina/solar si cand am dat printre frunze de cate un pui de lipitoare/melc/limax sau ce o fi, am fugit repede cu ganganiile la acvariu - iar acolo, care cum a avut norocu', odata hoplo, alta data casarii, dupa cum am vazut eu, cred ca nu le-a venit sa creada ca delicatesa au halit
pentru constiinta mea, totusi, sper ca n-am facut vreo negandita, chestia e ca le-am dat de mai multe ori, iar de la prima incercare sa fi trecut cateva zile/saptamani si nu vad sa aiba vreunul cufureli - sau poate, saracii, ca n-au degete la innotatoare sa-mi arate vreun semn international smilie

in alta ordine de idei, molustele/mini-molustele, dupa logica mea, banuiesc ca n-ar trebui sa aiba interzis la dieta pestilor, doar daca n-ai fi tradate cu pesticide/insecticide in exces - eu, totusi, le-am spalat

voi ce ziceti?
... nu stiu sigur ce este, seamana cu un paianjen, este maro inchis ceva de genu ,
am apucat sa'i fac niste poze cu telu, dar nu sunt asa reusite, sper sa ...

paianjeni de apa - parca erau unii care-si faceau o bula e aer, de alte specii de paianjeni de apa nu prea am auzit, ceea ce nu-nseamna ca n-or mai exista niste astfel de acva-acarieni

nu ne-ai spus cam ce dimensiune are, ca daca-i mare (adica 2-3 cm) da-l repede afara, daca nu (cativa milimetrii - dupa cum apreciez eu, luand ca referinta marimea pietricelelor) nu-i chiar imperativ sa-l killaresti
la mine nu cred c-ar rezista, l-ar papa imediat sanitarii hoplo (care mi-au ajuns la 10-12 cm) sau carasii
cirotariu wrote:... ca sfat pentru cine vrea carasi, ganditi-va bine de 2,3,4 ori inainte. NU VA ARUNCATI la specimene mari, o sa va manance zilele ... Fac murdarie prea multa, geamurile trebuiesc curatate la maxim 3 zile, de la plante luati-va gandul. ...la vara voi deveni fost-proprietar de carasi, din pacate sau din fericire. ...

Eu ce sa zic ..., n-am probleme deloc cu carasii, n-am probleme cu plantele, nici cu apa, nici cu geamurile, bine inteles ca trebuie curatate din cand in cand, dar nici intr-un caz prea des, cam la 1-2 saptamani si nu peste tot.
Este adevarat ca am doar 2 si nu sunt prea mari (cam 3-4 luni) - eu as vrea mai multi dar nu-mi permite spatiul/buzunaru', poate cand s-o termina criza sa-ndraznesc sa ma gandesc la un alt bazin, mai la 3-400 litrii, ehee vise.

Daca chiar vrei sa renunti la ei, ma ofer sa-ti adopt unul din ei, ca pentru mai multi chiar nu am loc.

am uitat sa-ti pun in vedere si un alt amanunt: pe latura unde vei avea o coloana de apa de 100 cm, la baza (jos), adica lipitura de la acel nivel va fi foarte tensionata, de fapt nivelul coloanei de apa este cel mai important (bineinteles si marimea unei fete de geam) care impune ce grosime de sticla tb. cat de groasa sa fie suprafata lipiturilor, suplimentarea lipiturilor cu intarituri etc.
in concluzie, la o colana de apa de 100 cm trebuie o sticla mult mai groasa fata de cazul unei coloane de apa de 50 cm
la fel de tensionate vor fi si colturile laterale

probabil ca ar fi bine sa-l faci cu profile din cornier metalic, adica nu pe lipituri simple doar cu silicon
interesanta si de apreciat dorinta de a reda naturii/acvaristicii orice coltisor, in cazul de fata chiar fiind vorba de un colt

o problema ar fi cu substratul si pietrisul, care va avea tendinta sa se adune/alunece in coltul cel mai de jos - probabil ca pentru asta ai venit cu ideea celor 3 terase

pe de alta parte, daca ai intr-o parte 60 cm de inaltime, pare suficient, nu cred ca este atat de important sa incluzi in spatiul acvariul si portiunea inclinata pana la -40cm

nu prea am vazut lipituri in alt unghi decat 90 grade, ceea ce nu inseamna ca nu ar rezista, doar ca trebuie umplut cu silicon acel gol

cu lumina: poti folosi becuri economice sau led-uri, iar in partea cu adancime mai mare pui mai multe becuri/led-uri
ref. la ajutor, cred ca mai complicat este cu cadrul metalic sau cu ce alta solutie s-ar preta pentru fixare

eu unul, iti urez succes - o sa ai o scara foarte frumoasa, o s-o urci/cobori cu drag,
Oana wrote:Intre luciul apei si neoane nu e decat aer ....

In acest caz, adica intre neoane si suprafata apei nu este nici un geam => va scadea considerabil durata de viata a neoanelor.
Porcu wrote:...mi-am lipit un acvariu de 80 litri cu silicon sanitar (cred ca scria pe el ca e si pentru sticla), dar nu era special pentru acvarii. A tinut unu' sau doi ani dupa care a cedat lipitura incepind de sus, am observat la timp ca picura, scazuse nivelu' apei vreo 3-4 cm ....... L-am desfacut si-am ramas uimit cit de usor am curatat siliconu', efectiv am tras de un capat si s-a dezlipit tot, pina la celalalt capat, parca era plastelina ....... spre deosebire de cel pentru acvarii (am de transpirat cind curat asa ceva).

de la cel sanitar desigur, nu poti pretinde prea mult (lipeste bine suprafete mai putin lucioase: lemn, plastic, fier), dar cel pentru sticla este la fel de greu de indepartat ca si cel de acvarii, am avut ocazia sa aflu cand mi-am inlocuit oglinda de la parbriz, iar despre cel de acvarii ... tot asa, am transpirat si eu destul pana am curatat manjiturile de pe margini - numai cu lama de ras
Oana wrote:....pe aceeasi tema legata de evaporare....sa inteleg ca e de preferat sa tin acvariul acoperit in totalitate si sa se creeze condens maxim in capac si destul de mult mucegai sau descoperit si sa se evapore apa?

Condens nu prea ar trebui sa se faca pe capac, pentru ca acest capac/geam desparte corpul de iluminat de luciul de apa => ceea ce inseamna ca daca avem niste surse de lumina, fie ele si neoane sau becuri economice care desi au un randament ridicat, totusi aerul din zona acestor surse de lumina este mai cald decat aerul dinte capac si luciul de apa => nu sunt conditii de condens. Condensul se produce atunci cand vaporii de apa intalnesc o suprafata mai rece. Ceea ce vedem noi pe capac nu este mucegai ci un fel de alge care-si fac locul si pe aceasta suprafata, umezita de stopii de apa. Oricum, acest capac trebuie, periodic, curatit de aceste impuritati, pentru ca va deveni opac si va scade eficienta corpului de iluminat.
bobiciupe wrote:care e diferenta intre silicon pentru sticla si silicon pentru acvarii?

siliconul pentru acvarii nu are componenti toxici pentru pesti, pe cand, pentru cel de sticla nu garanteaza nimeni
siliconul pentru sticla este utilizat la sere, la auto - iti lipesti oglinda de parbriz etc., dar la pesti se foloseste cel pentru acvarii
koala wrote:Dubleaza fundul, da' fii baiat destept:

- pui o foaie de geam "pe dinafara"
- pui si o foaie de geam "pe dinauntru"

... o sa ai un sandwich de 3 straturi, cu geamul initial (ala crapat) intre cele 2 foi de geam nou.

daca geamul de pe fund este crapat, nu prea mai ai ce sa faci cu el, sa-i lipesti 2 foi, cum spune colegul nu-i cea mai buna idee: il faci prea greu (ajungi la 100 kg cu el gol)
Daca este crapat, este inutil, apa va patrunde prin fisura si va sta acolo, intre straturi, o 100 de ani, va cloci - cine stie ce bacterie sau infectie se poate dezvolta intr-o apa statuta de atata timp. Fisura nu se opreste se va intinde pana va ajunge pe margini, ceea ce inseaman ca nu vei mai avea un fund de acvariu, ci 2 cioburi
Daca vrei sa faci o treaba cat de cat, inlocuieste de tot geamul.
se foloseste numai silicon pentru acvarii, in nici un caz, sa nu te lasi pacalit de vreun vanzator de la magazin si sa te convinga sa cumperi silicon pentru stica, chiar daca este mai ieftin (siliconul pentru acvarii este peste 20 RON/tub)
mai de curand a aparut si un silicon de acvarii negru, cum este cel pe care-l recomanda colegul nostru, mai sus, pe care nu l-am folosit, dar daca o sa-mi mai fac un acvariu, o sa-l lipesc cu silicon negru
alber wrote:Sa presupunem, ca tu in 200 de litri, ai saruri si minerale in cantitate teoretica de 100 u.m., adica 0.5 u.m. saruri pe litru. Ti se vor evapora 10 litri de apa si vei ramane cu 190 de litri si 100 u.m. saruri. Vii apoi si adaugi 10 litri de apa proaspata, care care contin 5 u.m. saruri, si vei avea in acvariu 200 de litri de apa cu 105 u.m saruri....

Acest fenomen, probabil, se intampla cu apa oceanului planetar: spre poli, unde temperatura este mai scazuta => evaporarea este si ea mai scazuta => apa are o salinitate mai scazuta; spre ecuator, unde temperatura este mai ridicata => evaporarea apei este mai intensa => o salinitate mai ridicata decat cea a apei dinspre nord, spre comparatie, apa din Marea Neagra cu cea din Mediterana.

Dar oricum, 1 cm/zi este totusi cam mult, la mine nu se intampla asaceva, de la un schimb la altul (adica la saptamana) nu pierd, prin evaporare, mai mult de 1-2 mm, iar temperatura o am in jurul valorii de 25 grade, egala cu cea din exterior. La colegul nostru Dan (Fallen), cauzele ce determina o evaporare ridicata a apei pot fi legate de diferenta mare dintre temperatura apei si cea din exterior sau de functionarea unora din aparate, primul suspect fiind incalzitorul, dar nu as exclude becurile/neoanele - poate degaja prea multa caldura. Un rol important in diminuarea evaporarii il are capacul - poate nu acopera bine ...
pacat ca e prea departe Suceava
Fallen wrote:Voi aveti probleme cu evaporarea apei?
Am setat temperatura pe 26 de grade in acvariu (masor zilnic si cu termometrul) si am observat ca in fiecare zi inaltimea apei scade cu aprox. 1 cm.

si care-i problema?

scade cu 1 cm/zi -> vei avea mai putina apa de scos din acvariu la schimbul periodic de apa

rau nu prea are cum sa fie, abia beneficiezi de un aer cu o umiditate mai ridicata, ceea ce te va scuti de uscarea narilor sau inflamarea gatului, cauzate de aerul uscat

spre comparatie, la tara, oamenii obisnuiesc sa tina in casa (chiar in dormitor), in special in incaperile in care funtioneaza sobe, cate o galeata cu apa descoperita, cu scopul de a imbunatati calitatea aerului, din pdvd al umiditatii

Forum Index » Profile for Bogdan_Musat » Messages posted by Bogdan_Musat
Go to: