[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: malawi_crys
Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Inca o data, multumesc mult Dragos. Sunt receptiv la indicatiile primite asa ca am modificat din mers proiectul
Distantele din schita ta sint ok, doar distanta fata de partea din spate, In loc de 100 mm eu as merge
pe 70 mm, mi se pare suficient.

- modificata distanta, de la 10 la 7cm.
Gaura de retur o sa fie de 33mm pt teava de 25.
Am vazut o si pe @regina pompelor Ai dreptate ! Arata intr un mare fel insa, nu e pt muritorii de rand ca mine.
O sa merg pe varianta clasica , Eheim Compact 5000+. Pretul se invarte in jurul a100 euro . Am avut la acvariul de 700 , 2 eheim uri de genul , variantele sub aceasta ca putere, si am fost foarte multumit. Cred ca va fi ok gaura de 33 pentru acest tip de pompa.
In mare , sa zicem ca m am linistit la capitolul "gaurele" Dupa ce voi avea sticla te voi "stresa" din nou cu tevaraia
Insa am o veste mai putin buna. Azi m am prezentat la acel "domn" cu sticla care imi facuse pretul la inceputul lui februarie. Era prea frumos sa mearga toate struna. Aveam banii, respectiv, 450 euro. I am zis ce si cum, insa s a facut ca nu si mai amintea , ba mai mult mi a zis ca ala ar fi fost pretul pt sticla de 12 mm extraclara , nicidecum de 15. De 15 mm cica nici n a avut . Culmea e ca mie mi a spus altceva: ma dusesem la inceputul lui februarie, cu "capul plecat" sa intreb initial de sticla de 12mm dar mi a zis ca nu a avut o pt ca se cere numai 15 si 10 ..intermediar nu..iar pretul mi l a facut pt sticla de 15 extra..Ma rog, ori eu am inteles gresit , ori vrea sa matraga in piept, nu stiu. Cert e ca acum nu are pe stoc nici 15 normala daramite extra. Asa ca am plecat iar intr un studiu de piata . Un singur pret am mai reusit sa iau (in jur de 500 euro pt 15mm normala cu un bonus in plus de 80 euro pt 2 laturi extraclare) si astept alte 2 oferte , plus maine mi a promis cel despre care am vorbit ca mi spune pretul la sticla de 15 mm normala si daca o fi la, macar 2 laturi de extraclara.

Asta e! "The show must go on " cu sau fara extraChiaro dar nu o sa cedez tentatiei de a scadea "carnea" geamului, adica sa ma arunc la un 12mm desi am mai vazut ca se poate cu oaresce riscuri asumate
salut dragos! Nu am somn! Lucrez
Imi place mult ideea cu o laterala mai mica pe care sa pui pieptenele acela insa vreau sa folosesc la maxim acel colt in sensul ca o eventuala cutie Overflow externa m ar obliga sa iau din dimensiunea acvariului pe latime sau lungime sau in cel mai fericit caz sa departez prea mult standul de peretele acela cu intrerupatoare.
De aceea am decis sa fac gaurile pe fund.
Cand mi ai scris tocmai terminasem schita , tot cu pixul Asta e:

image

Nu este la scara insa ma interesa reprezentarea gaurilor si a distantei dintre ele. Sunt 3 gauri exact cum stabilisem: una de 27mm pt IN si 2 de 43 mm pt OUT. Distanta este ok asa?

Exact cum spuneai, exista 2 tipuri de flanse. Una normala(simpla) ca asta: http://www.forwater.it/product_info.php?cPath=339_387_400_623&products_id=3408 si una cu "dubla gheara"(traducere mot a mot): http://www.acquaefiltri.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_gd1.tpl&product_id=329&category_id=12&option=com_virtuemart&Itemid=17&lang=it
Bineinteles ca si aici sunt in ceata: Pe care sa merg?
Iar apoi ar fi o multime de intrebari privind restul elementelor de racorderie pentru ca una e sa le ai in fata , sa vezi care cum se potrivesc si alta e sa le comanzi pe net,in cazul meu.
Nu stiu cum trebuie sa fie tubul de PVC, cu filet sau fara, robinetii etc.
O valva antiretur ar fi indicata din cate stiu...

De documentat m am documentat insa recunosc ca nu stapanesc problematica asta si de aceea e mai bine sa intreb!
Daca poti sa mai imi trasezi niste linii directoare in domeniul asta, iti raman recunoscator!

Multumesc mult pentru disponibilitate!
Se pare ca scorul este de 4 - 0 in favoarea gaurelelor pe fund si a scaderii inaltimii la 70. .
Multumesc mult! Si eu eram 80 % pentru varianta asta insa aveam nevoie de niste "confirmari"

@Bob, daca gaurile vor fi date pe fund , atunci voi fi liber sa mut oricand acvariul, bineinteles inainte de umplere , in oricare din pozitiile pe care vi le am aratat.
Suportul nu va fi imbracat in PAL. Daca ai observat , barele de aluminiu, pe toate laturile , au niste "aripioare" care formeaza un sant in care pot monta niste bucatit de policarbonat si uite asa rezolv si faza cu mobila Deci, nu va iesi inafara.
Si eu sunt la fel ca si tine. Experiente cu gaurele si sump uri ,mai putin spre deloc De aici si "suflatul asta in iaurt".Unde mai pui ca trebuie chipurile sa stiu si cum sa construiesc tot sistemul de tevaraie iar cu "tzolii"e greu tare
Bun, in rest, ce sa-ti zic, ma faci sa-mi fac rodajul la noua masina (o sa-ti zic si de asta) pana la voi Sa-mi dai adresa exact, da?

hmmm..te mananca si pe tine un vanticel de schimbare ?? in loc sa ti faci o piscina pt africani , te apuci sa schimbi masini?! proasta investitie dar ,o sa va dau adresa , ce sa fac?! eu nu stiu nimic dar, acum fara gluma, daca esti deja proprietar , sa o stapaniti sanatosi !!!

@pomi , ideea cu geamul dublu gaurit e ok insa nu stiu cat de dispusi or fi astia de la geamgerie sa i frec cu gaurelele astea De aceea , cred ca e mai la indemana varianta maestrului @Koala. Niste bucati de geam care sa ingradeasca gaurile de pe fund.

Acestea fiind zise, mai asteptam si parerea lui Dragos dar decizia e ca si luata.
Va tin la curent cu evolutia poiectului!
Toate cele bune!
Dragii mei, cum se apropie momentul achizitionarii sticlei, am cam intrat in fibrilatii.

Am doua mari dileme si as avea nevoie si de parerea dumneavoastra ca sa nu fac prostioare
Am stabilit cum spuneam ca acvariul va fi pozitionat pe pozitia "negociata" adica pe latimea camerei in acel colt.

Una ar fi legata de pozitionarea gaurilor pentru IN si OUT(3 la numar un IN si 2 OUT).
Varianta 1 : pe laterala mare in partea dreapta sus , toate trei.
Dezavantaje: din punct de vedere practic, nu voi putea ajunge la ele in caz de urgenta; trebuie sa departez cel putin 10cm acvariul de perete; dpdv estetic: tevaraia care este expusa.
Si cel mai important: problema sigurantei - este stiut faptul ca presiunea coloanei de apa "lucreaza" tocmai pe aceste laterale, iar niste gaurele date in zona aceea , dupa mine , ar fi un factor de risc in plus.
Ar mai fi fost varianta sa le pozitionez pe aceeasi laterala in partea stanga sus . As fi avut acces mai bun insa dezavantajele celelalte se mentin plus ca priza, intrerupatorul sunt exact acolo.

Varianta 2: pe fund in partea dreapta.
Avantaje: dpdv estetic, dpdv practic , as avea acces la robinetele pozitionate sub acvariu, dpdv al costurilor, s ar putea sa fie mai avantajos pt ca dispar unele elemente de racorderie.

Insa , la ambele variante , ceea ce ma preocupa cel mai mult este problema sigurantei. Care din variante vi se pare mai sigura ?

Iar a 2 a dilema, este legata de inaltimea acvariului. Lungimea si latimea le am batut in cuie , 148 L x 106 l. Ce ma sfatuiti : sa las 80cm sau sa scad la 75?
Daca as scadea la 75 , as "pierde" in jur de 80 litri de apa si asta ar insemna sa schimb titlul topicului insa ar creste safety factor ul si probabil , mi ar fi oleaca mai usor sa umblu in acvariu ..

Cam asta ar fi..Astept opiniile voastre!
Multumesc anticipat!
Asa dom"le, acum am inteles!
Ai facut bine ca ai mai ajustat populatia iar combinatia de Acei cu Moorii si Iodo este cat se poate de ok.

Vis a vis de "pietri", calcaroase avem peste tot in tara ..Renumita, deja, Vale a Moeciului, de unde se "aprovizioneaza" frecvent mai marii africanisti, iti poate furniza pe langa peisajul superb, niste "exemplare" de bolovanei de exceptie
Decorul 3d mi se pare destul de ok. Daca vei renunta la el, vei fi nevoit sa introduci mai multe pietre . Nu stiu daca asta nu duce la diminuarea volumului acvariului ceea ce n ar fi prea indicat dat fiind faptul ca deja acvariul este la limita inferioara pentru africani. Trebuie sa faci niste "calcule"

@rick, felicitari!

imi pare rau ca am vazut atat de tarziu acest topic ..
ai creat un biotop-bijuterie pozele ar putea oricand "pacali" audienta in sensul ca te fac sa crezi ca sunt facute acolo, in bazinul de bastina! eu m am simtit acolo ..superb!

off topic: ti am vizitat si albumul de pe photobucket..ai niste geophagusi frumosi foc! prima optiune a noastra , eu si a mea sotie, dupa malawieni, ar fi acesti earth eaters-i...!
sa i stapanesti sanatos!
Porcu wrote:Mult noroc cu acvariu' .......
Vad ca ti-ai luat silicon sa-ti ramina si pentru "ala mare" din garaj .......

Marite Pharaon, multumesc mult de tot!

Da, stiu, poate ca am luat cam mult silicon Am zis ca e mai bine asa , sa nu ma trezesc in toiul activitatilor ca am ramas fara..Problema e ca acest minunat de 881 nu se gaseste decat pe net. In toate magazinele de brico n am vazut decat paraturi . Nici macar amaratul ala de Den Braven sau Bison nu e sau,poate, nu stiu eu sa citesc pentru ca astia au tendinta de a traduce tot. Un exemplu care imi vine in minte, n are nicio legatura cu acvaristica dar ca sa vedeti cat de capabili sunt : "Schwarzkopf", firma de vopsele de par, sampoane etc, la ei este ""Testa Nera" pt ca domnii nu le "are" cu limbile straine...acum mi am amintit : renumitul Fluval , la ei este Askoll..de ce?! Ce avea daca mentineau denumirea?!

@Bob, ar fi super sa mi ramana si de sump si pentru cel din garaj Acum sa vedem cat de curat voi reusi sa lucrez voi bibili sticla inainte sa ma apuc de lipit.
Da, trebuie musai sa va incant cu proiectul asta pana la noi ordine!

@kirucd, multumesc mult pentru linkuri si pentru sfaturi!!
Am citit si topicul tau. No comment! Ceea ce ai facut acolo este peste puterile mele si acum realizez ca sump ul meu este o joaca de copii pe langa uzina ta Iar ideea cu acea laterala de inaltime mai mica cu grila unde este overflow ul este geniala dar la mine nu prea merge pt ca dimensiunile sunt mai mari.
Insa, te vei face vinovat de modificarea proiectului meu Am cantarit problema si am decis: in loc de o gaura de 50mm voi aplica sistemul cu 3 gaurele de 32. Nu trebuie sa faci calcule. Este clar ca volumul de apa care va trece prin acest sistem va fi de cel putin 2 ori mai mare decat daca as mentine varianta initiala. In plus, este mult mai sigur, rentabil si estetic.
De asa numita "Durso s pipe", stiam si, daca te uiti in prima mea schema , este prinsa acolo intr o reprezentare "puerila"
Conteaza mult in aceasta ecuatie, puterea pompei de recirculare. Cred ca va trebui sa ma indrept catre o pompa de 5000L pe ora.

Numai bine !
Felcitari! Inca unul de al nostru!

Pestii sunt intr o forma deosebita, sanatosi si vigurosi. Moorii imi plac de nu mai pot. la fel si Aceii..

Cred ca te ai grabit si ai "omis" niste specii care zburda pe acolo cand vine vorba de africani, brusc , problemele cu vederea dispar
Ce am vazut eu:
- niste nasosi: Labeotropheus trewawasae Chilumba red
- ceva P.Elongatus si Maingano..chiar si P.socolofi...
- un Pseudotropheus greshakei
- iar cei galbeni , nu pot spune cu certitudine dar par a fi P.Msobo dar pot fi si P.saulosi

rog audienta sa si dea cu parerea asupra celor afirmate de subsemnatul
Ar fi fost indicat sa ne spui si numarul si raportul dintre sexe. Populatia este destul de numeroasa insa eu sunt un sustinator al ideii de "lejera suprapopulare" a acvariului cu africani luand in considerare avantajul major al acesteia : diminuarea agresivitatii intra si inter specie.

Ca si sfaturi , ce pot spune?!
De dimensiunea acvariului nu o sa pomenesc pentru ca sunt sigur ca stii ce vreau sa spun
Legat de decor, sfatul meu este sa incerci ca decorul 3D sa se "prelungeasca", sa se continue, in mod cat mai natural posibil, in plan orizontal prin elementele alese.
Cu alte cuvinte, acele pietre nu prea au ce cauta acolo. La primul meu set up african am folosit si eu pietre luate de la mare. N aveau nici in clin nici in maneca cu specificul malawian dar asa vazusem ca se poarta, cu "gaurele" A trecut ceva timp pana am deschis ochii.
Trebuie sa cauti niste pietre care sa fie cat mai apropiate ca forma si textura cu pietrele din decor.
In situatia in care nu exista decor 3D, multi au tendinta de a ingramadi bolovani adunati din "n" locuri , care n au nicio legatura , sau de a aranja foarte "curat" pietrele in constructii care te duc cu mintea la asezarea caramizilor , toate acestea aducand cu ele "dulcele" iz de artificial. Deci, asa NU
E o chestiune de estetica. Unii ar zice: "Ce dom le , merge si asa! Gusturile nu se discuta! Pot sa pun si cranii cu corabii scufundate si palmieri de plastic daca vreau". Da, asa e:.Fiecare e liber sa si aranjeze acvariul dupa inima, posibilitatile si modul de perceptie vizuala proprii dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie "rezistent" sau "reticent" la sfaturile sau corectiile care pot fi aduse unui set up.
Nu e cazul tau! Sa nu ma intelegi gresit! La tine, doar un ochi de "vultur african" poate sesiza micile imperfectiuni de genul mai ales ca acvariul este deja stabilizat si acoperit de alge. In concluzie, eu as schimba pietrele acelea cu unele luate din albia unui rau sau de undeva de la munte ( vorbeste cu maestrul Pomi ca sigur stie unde sa te indrume ) .

Multa bafta!
Cristian

@vereb, acum am realizat ca amandoi am "fugit" din tara cam in acelasi timp si, culmea, am dat drumul la "treburile africane", aproape "sincronizat" in februarie..super
diferenta este ca tu locuiesti in tara pe care o consider "mama acvaristicii" europene si, de ce nu , mondiale, iar eu nu.
sunt un pic mai mult dezamagit pentru ca, desi exista o comunitate acvaristica puternica si aici , in Italia, la suprafata, adica in magazinele de profil, cel putin astea pe care am reusit sa le vizitez, oferta este, pot afirma cu mana pe inima, sub nivelul unui Coralis din RO iar preturile te seaca la pipota..
asa ca, profita de acest avantaj cat poti de mult!!
pe mine ma bate gandul sa fac un drum in Germania cand va fi sa mi populez acvariul ..

vis a vis de ceea ce ai spus, eu ma refeream la alegerea facuta intre Strada "M" si strada "T" africana dar se poate extinde discutia si la plantate..eu am descoperit minunata lume a ciclidelor africane acum 7 ani iar de atunci ma "imbolnavesc" direct proportional cu timpul care se scurge dar nu regret absolut nimic..

asteptam pestisorii in acvariu!
succes!

P.S.scuze off topicul..
P.S2. am spus o si in topicul meu, nu sunt "un mare profesionist"- nici pe departe si nici nu cred ca voi ajunge la nivelul asta vreodata ..avem cate ceva de invatat pana la obstescul sfarsit accept , fara rezerve, ""titlul" de "africanist inrait" cu variatiunile pe aceeasi tema de "bolnav cronic","nebun de legat" etc
felicitari pentru alegerea facuta! "Strada Malawi" este strada pe care ma plimb si eu Nu pot sa spun ca cealalta ar fi altfel ..poate o sa o incercam si pe cealalta candva..de ce nu?!

imi place set up ul..simplu si aerisit! ceva probleme cu volumul acvariului dar pentru mbune de dimensiuni mai mici merge

incerc sa ti raspund punctual si sa nu ma pierd in detalii :
1. un singur neon ajunge raportat la dimensiunea acvariului..africanilor nu le trebuie asa multa lumina si in plus , am observat ca intr-un acvariul cu prea multa lumina, africanii pot deveni stresati si timizi. daca poti crea si un efect de "raze de soare" ar fi minunat
2. sunt in asentimentul domnului calin si a lui bobesku..ciclarea , mai bine spus ciclul azotului este un proces care se deruleaza continuu ..nu poti afirma ca intr un anume moment acvariul "s a ciclat"..ciclul este perpetuu...iar fara vietuitoare nu faci mare lucru..incearca sa introduci cativa pesti si daca ai timp , zilnic, sa schimbi 15 - 20 % din apa...treptat vei putea mari colectivul insa la inceput sistemul abia nascut nu poate sustine si recicla deseurile unui grup numeros de locatari
3.da, chiar e indicat s afaci un schimb de apa inainte sa bagi pestii.--o treime din apa o poti inlocui
4. NLS ul este mamica mancarilor insa nu prea e de gasit asa usor ..comanda pe net e sfanta..
apoi as recomanda TROPICAL ul ..sunt acceptabile la pret si au o gama larga de mancare pentru africani..granule, fulgi, spirulina etc..ai de unde alege http://www.tropical.com.pl/foodspremiumline,d16,0,en.html

bafta multa!
@bob, autocolantele negre le voi pune oricum pe laturile de pe colt pentru a acoperi golurile lasate de module. Background ul va fi facut din module..na, ca m-ati fortat sa mai dau din casa
Dupa lipirea sticlei , urmatorul (mare/ ca si cheltuiala)pas va fi achiztionarea pieselor de decor..intre timp, ma voi juca un pic "de a sump-ul" , asta bineinteles daca voi mai avea ceva gologani de omorat....Deci, "pazienza" si tutun..dar, sper sa nu ma intind asa de mult cum am mai facut-o si chiar daca termenul preconizat nu va fi respectat, intarzierea sa nu fie demna de luat in seama

@pomi, ti-am raspuns si tie

@petrutz2003, daca te uiti cu atentie la schema suportului vei vedea preturile barelor de aluminiu si a racordurilor respective, si suma totala ..in jur de 250 euro ..In linii mari. preturile sunt peste cele din RO . M a costat 8,50 euro un tub de silicon DowCorning 881, cu taxele de curierat am ajuns la 90 euro pentru 9 tuburi..destul de usturator.
Insa, asa cum spuneam mai sus, am fost placut surprins atunci cand nenea de la geamuri mi a spus ca ma costa 450 euro sticla extraclara pe cand in tara am dat 2000 ron pt acvariul de 700. Daca stau sa ma gandesc bine, toata afacerea nu va fi la final cu mult mai scumpa decat in tara , atentie,pentru un acvariu aproape la jumatate ca volum!
Da, din cate am observat, astia de pe aici sunt cam nesimtiti in ceea ce priveste preturile dar raportat la salariile lor - salariul minim fiind de 700/800 euro, un ajutor de somaj in jur de 600 euro- pot spune ca sunt acceptabile..
vereb wrote:Bine ai revenit malawi_crys
Ma gindeam cind vei deschide un topic malawi ,,a la Italy,, , uitindu-ma in scurta ta prezentare (care a durat citeva tigari ) cu cit profesionalism ai lucrat la proiect si deja ai pus in aplicare . Felicitari

@vereb, Bine v-am regasit!
Nu stiu daca se poate vorbi de profesionalism in cazul asta, insa de muuulta pasiune si daruire , da..As fi vrut sa-l pun in aplicare daca se putea la 1 luna dupa ce am aterizat aici insa constrangerile financiare m-au fortat sa indur in tacere aceasta perioada fara pesti. Dupa mine , as fi in stare ca in maxim 2 saptamani sa am si pesti si apa in el, insa iar ne lovim de banuti care incetinesc considerabil procesul. Sper ca pana la sfarsitul lui aprilie sa-l termin.

Spre exemplu eu folosesc teava de 32 mm cu flansele respective, iar gaura pentru flansa trebuie sa fie de 43 mm.

LE Acum am vazut schita, gaurile sint ok unde le dai dar cea de 63 mi se pare mult prea mare. O teava de 32 in full
sifon cu o cadere a apei de la 1,5 metri iti da un debit imens, peste 15.000 litri pe ora. Deci nu ai nevoie sa folosesti
teava atat de groasa. Cred ca teava de 32 ar fi suficienta.

@Kirucd, pe forumurile de aici (si daca ai un pic timp liber, arunca un ochi aici: http://www.acquariofilia.biz/showthread.php?t=322225&page=5 ) se vorbeste despre un debit de maxim 2500 L/h la la o teava de OUT de 50. Nu prea ma pricep la matematica insa acei 15000 L/h mi se par un pic nerealisti. Ar fi fost super sa ajungem la asemenea valori cu niste gaurele de 3,2cm in diametru. Cum ai ajuns la aceste valori? Te intreb pentru a rezolva cumva dilema asta. Ori astia de aici sunt in eroare ori noi.

La sump-uri nu ma bag in ceea ce priveste constructia, dar cred ca e solutia cea mai desteapta pentru un astfel de monstru!

Desi am discutat, si poate ca e o iluzie optica, sa stii ca am inima cat un purice, cand vad golurile alea mari (aprox 52cm x 75cm) in planul de sus al standului, pe care va sta placa de pal si ulterior acvariul, sigur ai vazut acvarii atat de mari si grele care stau doar pe 6 picioare si la care mijlocul standului este gol-golut? Stii cum e, mai bine te gandesti de 10 ori inainte sa trantesti 1.5 tone deasupra.
In rest, sa ne zici cand e gata, sa rezervam biletele de avion!
PS Sa ne luam si echipamentul de scuba?!

@bob, biletele de avion se iau in functie de ofertele agentiilor de turism, la pretul cel mai avantajos ..deci, oricand, odata cu soarele , cel mai indicat dar echipamentul de scuba e musai sa nu l uitati pentru ca nu se stie ce o sa gasiti aici poate ca va trebui sa luam masa sub apa in living ..n avem de unde sti, cu asa "goluri mari in planul de sus al standului cu sase piciere"
lasand gluma la o parte , eu si pitica de Maria suntem cat se poate de linistiti in privinta acestui stand iar de asteptat, oricand sunteti bineveniti (cu costumul de scuba) !
eu nu mai pot vorbi de nerabdarea de a-l vedea terminat..m-am obisnuit sa fiu cuminte si sa astept..piano-piano , lucrurile se aseaza

dar o intrebare am si eu. cum o sa ai acces in tot acvariul fiind inalt de 80 si lat de 1m? cel putin in partea cu coltul camerei?

@merlin21, raspunsul este: destul de anevoios ..probabil ca voi ajunge numai in situatii care impun drastic acest lucru , si numai ajutat de o scara si niste prelungiri ale bratelor care din pacate nu sunt atat de lungi pe cat mi-ar trebui. Nici la cei 60 cm inaltime si latime ai acvariului din trecut , pot spune ca nu reuseam sa ajung in spate..asa ca, Doamne ajuta!

Multumesc mult tuturor pentru primire, incurajari si sfaturi!
Sper ca la sfarsitul saptamanii viitoare sa am sticla ceea ce inseamna, facand o comparatie cu modul in care au decurs ostilitatile la proiectul de 700, ca lucrurile se misca mai repede si mai bine, deci evoluam

Toate cele bune!
Cristian

viulian wrote:Da, esti nebun (scuza-mi familiaritatea, nu ne stim, n-am activat pe forum prin 2009) dar toate calculele si desenele facute cu PIXUL ?
Nu mai pot sa zic decat ca Google Sketchup salveaza saptamani de desenat ... si ai si perspectiva a masuratorilor corecte si unghiuri usor de masurat.

Da, toate desenele facute cu manuta ...satisfactia e mult mai mare decat atunci cand lasi computerul sa lucreze in locul tau Am fost prea bagat in problema ca sa mai ma gandesc si la acest detaliu - proiectarea "profi" a acvariului.
Lasand gluma la o parte, tu ai dreptate in privinta masuratorilor , a proportiilor etc. Perspectiva e cu totul alta, insa, odata ce tu, cu ""manuta ta" ai facut schemele respective, proiectia mentala a ceea ce vrei sa faci exista in acel moment iar masuratorile oricat de bine le ai face, alta e realitatea din teren si de aici apare necesitatea adaptarii din mers a lucrurilor.
Ca sa vezi la ce ma refer, iti dau un exemplu: in schema suportului se vede clar calculul dimensiunilor facute luand in considerare marimea acelor racorduri - acum cand il am asamblat dimensiunile reale sunt cu 0,5cm peste ce am preconizat si de aici trebuie sa umblu la dimensiunile acvariului. Ceea ce ma ingrijoreza un pic este marimea acelor gauri de IN si OUT din sticla pentru ca nu am avut niciodata de -a face cu asa ceva direct, dimensiunile respective fiind luate dupa mult search pe net'- in mod normal, ar fi trebuit sa am deja acele piese de PVC in momentul in care dadeam comanda de geamuri pentru a nu face greseli .
Ideal ar fi sa ai toate materialele deja achizitionate si abia apoi sa te apuci sa faci calcule si sa proiectezi.
Oricum ,multam pentru programior. L-am downloadat chiar acum si o sa incerc sa ma familiarizez cu el Daca o sa gasesc timp, poate voi reveni cu niste scheme facute "profi"..

@kirucd, multumesc mult pentru sfaturi! luasem in calcul acele robinete pe tur si pe retur. Fata de acea schema de ansamblu in care apar gaurile de IN si OUT facute pe fundul acvariul, a intervenit o modificare: le voi face pe o laterala mare asa cum apare in schema cu dimensiunile geamurilor. O cutie de Overflow o sa fac chiar si in aceasta situatie pentru a diminua riscul inundatiei in cazul unei pene de curent. In cazul in care teava de OUT se infunda, pentru a nu exista riscul ca toata apa din sump sa ajunga in acvariu, compartimentul unde va sta pompa de recirculare va fi foarte mic.
Calibrarea acestor sump- uri este o chestiune destul de sensibila dar pe langa riscurile adiacente utilizarii acestui mod de filtrare, riscuri care pot aparea si lao banala canistra externa, avantajele sunt de luat in considerare...

@petrutz2003, eram sigur ca aceasta problema imi va fi ridicata . Da, pare fragil dar este doar o iluzie. Am ales aceasta solutie dupa ce m-am documentat temeinic cu privire la problema utilizarii aluminiului pentru suport. Aluminiul si aceste racorduri special proiectate sunt folosite in acvaristica (a se vedea acvariile profi gen Akvastabil , OceanLife, Xaqua) de foarte mult timp insa se pare ca pe la noi (adica pe la voi ) aceasta solutie nu este asa raspandita. Ca si avantaje, aluminiul este rezistent, usor, estetic, nu rugineste, se poate demonta oricand.
volts wrote:Un singur lucru: ESTI NEBUN !

...eu as adauga si DE LEGAT, FARA SPERANTE!

multam!
Salutare !

Pun punct astazi unei lungi perioade de framantari pe taramuri straine, perioada in care am fost "out of business-ul african" vrand-nevrand. Pentru cei care nu cunosc istoria, la plecarea din tara, in iulie anul trecut, am fost nevoit sa renunt la acvarii si africanii mei dar mi-am promis in mod solemn ca, acolo, in Italia, voi face cel putin un acvariu cu si pentru africani , daca se poate cu mult mai mare..Ziua aceasta mare s-a lasat foarte mult asteptata, din pacate.. Au trecut aproape 8 luni de zile in care m-am uitat cu jind la acvariile africanistilor de pretutindeni, 8 luni in care am facut planuri, am visat si am sperat...

Asadar, imi reiau activitatea forumistica odata cu acest jurnal al unui proiect african in amintirea "Marelui African" si a ""locatarilor" sai.

Sper ca revenirea mea sa fie de bun augur iar, pe parcursul derularii acestui proiect, acest jurnal DIY (sau cum spun italienii:"Fai da te") sa fie un prilej de a ne impartasi reciproc experienta, fara orgolii si discutii ""virulente". Am spus ca va fi un jurnal DIY adica cu si prin forte exclusiv proprii de la A la Z .Chiar daca sunt recunoscut pentru indaratnicia si nepriceperea in ale bricolajului, imi voi da toata silinta ca rezultatul final sa infirme aceste lucruri.

Cam lunga introducerea Sper sa nu va fi plictisit deja

Cum spuneam , ideea unui acvariu gigant( peste 3m lungime etc) am vehiculat-o inca de anul trecut, in ideea de a "obisnui" treptat audienta (a se citi soacra & Co.) . Am primit acordul ca acel acvariu sa fie facut in garajul casei. Toate bune, insa pana la momentul in care garajul va fi transformat intr-un living locuibil, mai aveam mult de asteptat. Asa ca am trecut la planul B, adica construirea unui acvariu in living ul propriu zis care nu este foarte generos dpdv al spatiului. Singurul loc disponibil (de fapt, negociat la sange cu "autoritatile") este un colt cu o latura de 150cm care , sincer sa fiu , nu prea ma satisfacea stiind prea bine ce inseamna un acvariu pentru africani. Dar, decat nimic , e bine si asa...
Asa ca am inceput inca de anul trecut sa construiesc "virtual" acvariul avand la baza spatiul acesta. Daca de lung ,doar atat se putea, mi-am zis ca trebuie sa recuperez pe latime si inaltime. Rezultatul nu putea fi decat unul atipic - un acvariu care desi nu parea avea sa fie aproape dublul, ca si volum de apa, celui pe care l-am avut. Dimensiunile au oscilat, cu marje de 1-3cm in jurul acestor valori:147 L x 105 l x 80 H dar pana nu vad PAL ul pe suport ,nu voi putea spune exact cat de lung si de lat va fi .

In linii mari, cam asa arata prima mea schema a acvariului cu suport (va rog sa nu radeti..calitatile de proiectant si desenator tehnic lasa de dorit):
image
Apoi, am intrat mai adanc in problema:
image

image

Si nu in ultimul rand, schema suportului facut din bare de aluminiu si racorduri din nylon cu inima din otel zincat:
image

In urma cu aproximativ o saptamana, actiunea s-a pus in miscare. Am facut comanda pe net pentru materialele de care aveam nevoie la construirea suportului. Am ales solutia aluminiului, chiar daca afecteaza destul de dureros buzunarele si asa suferinde (cred ca puteti observa preturile in imaginea de mai sus), din mai multe considerente de ordin practic, estetic.

image
image

Astazi 25.02.2012, am reusit sa finalizez suportul, si astfel, practic, s- a dat oficial startul in noua aventura acvaristica fiind, deopotriva, si motivul care a stat la baza inceperii acestui topic. Nu puteam sa vorbesc ""in vant" fara a avea nimic palpabil de aratat.

Cadrul inainte de asamblare:
image
Dupa vreo 2 ore, rezultatul:
image

Cadrul pe pozitia ""negociata" in acel colt de care pomeneam, pe latimea camerei :
image
Iar aici, cadrul pe pozitia care mi-ar surade mai mult, adica pe lungimea camerei:
image

Suportul va fi dotat cu usi glisante facute din policarbonat iar pentru izolare termica si fonica voi folosi polistirene. Va gazdui acel Sump de 300 L care este un mixaj in stil propriu intre un "sand filter" ,un "wet&dry" , un "moving bed filter". Sper sa reusesc sa-l fac asa cum mi l-am imaginat . De rezerva, am si canistra Eheim 2180.

Urmatorul pas va fi achizitionarea sticlei care va avea loc saptamana viitoare si -mi doresc ca tot atunci sa o si pun in opera. In prealabil, pe la inceputul lui februarie, am facut un studiu de piata, iar pretul sticlei extraclara de 15 mm pentru afacerea asta a fost surprinzator de convenabil - 450 euro- avand in vedere ca pentru acvariul de 700 L , sticla normala de 15 a costat cam 2000 ron. Uitasem de silicon. Dow- the Daddy , negru , ma va ajuta sa lipesc sticla. Am cumparat ca nesatulul 9 tuburi plus inca 3 transparent...o mica avere ...sa fie
image

In concluzie, coordonatele proiectului sunt:

- Acvariu Biotop Malawian(intermediar - nisipos/roci) 150 x 106 x 80cm - sticla 15mm "extrachiaro";
- Suport: aluminiu 150 x 106 x 75;
- Decor: 3D -provenienta : BTN sau un fratior de al lui ;
- Filtrare: sump DIY + pompa recirculare 3000L/h;
- Iluminare: plafoniera DYMAX 120cm 2x39W T5 sau echivalent;
- Lista specii: surpriza - voi cauta sa formez un grup mai special, poate si cu cateva "salbaticiuni de la mama lor"..

Ma opresc aici pentru ca am inceput sa scriu pe 25 si uite ca am ajuns sa termin pe 26 februarie aceste randuri E de bine ..Va voi tine la curent cu evolutia proiectului !

Toate cele bune! Aveti grija de pestanii vostri !

Cristi
salutare silviu!
din pacate, am pierdut momentul "X" al sosirii noilor achizitii ...de marti, aici in Italia suntem asediati de zapada ..mai mult de 2 metri ..n am mai avut timp nici sa respir.

..oricum, te felicit si ti urez sa ai parte de ei sanatosi, sa creasca frumos!!! nici nu stii cat ma bucur ca ai reusit sa pui mana pe acei Marginatus , mai ales stiind ca eu sunt "vinovatul" principal al achizitiei lor si , cu atat mai mult cu cat , mai mult ca sigur , in RO , esti singurul care i are (cel putin la momentul acesta)

S auzim numai de bine!Multa multa bafta!

P.S. chiar daca nu postez aici , vreau sa stiti ca urmaresc cu interes topicurile care merita..deci sunt mereu prezent alaturi de voi
scuze off topic ul
bobesku wrote:Scuze, scuze, o setare gresita

"filme cu adulti" setate gresit...iti piere si chefu^ domnule

p.s. scurt dom*le, prea scurt nenea, mai VREEEM!!! :18:

Foarte frumosi si sanatosi ..si iubareti*(asta ca sa nu se termine tot in "osi".. )!!! Sa va traiasca!
Bob, ne tii in suspans?! Videooo ul asta IS PRIVATE ..asa mi apare...cu tot cu logarea mea pe YTube..

hmm..cred ca vrei sa te joci cu noi

asteptam echipa de reparatie
bobesku wrote:Oameni buni, domnul Pomi aici de fata este cam modest! Eu m-am gandiit sa-i stric obiceiul asta si va aduc la cunostiinta pe aceasta cale urmatoarele:

ACEST ACVARIU MINUNAT A LUAT LOCUL UNU, ADICA 1, ADICA PRIMUL LOC la AGA Aquascape Contest 2011 - Sectiunea Biotop !!!!

Iata si link -> http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show37.html

FELICITARI!

PS Linkul se incarca foarte greu intrucat asa se intampla in fiecare an, traficul e mare... Rabdare si se va incarca.

Confirm cele spuse de Bob..noi deja l am felicitat pe fericitul castigator AGA Aquascape 2011 reiterez mesajul intocmai:

"(11/18/2011 12:33:28 PM) : omule, sincere felicitari ! ne bucuram mult pentru tine!!!deja ai trecut la un alt nivel ..un acvariu care se bucura de recunoastere internationala si mai si castiga 1st place , inseamna mult!!! de fapt, cred ca acest loc 1 este doar o simpla confirmare a valorii estetice a acvariului precum si a maiestriei proprietarului!!! felicitari inca odata!!!"

nu stiu daca la ora aceasta si in Romania vremurilor negre de azi, se mai poate vorbi de "mandrie nationala", dar pe mine cred ca asta ma incearca acum ....mai ales ca cunosc indeaproape acvariul, pestii si mai mult , proprietarul ...

sunt sigur ca domnul Pomi ne va rezerva si alte surprize!!!

Felicitarile noastre maestre Pomi!!!

p.s. Felicitari si ceilorlalti co-nationali ale caror acvarii au fost nominalizate in concurs!!! Bob, Rick...nu stiu daca numai dansii sunt si sper sa nu supar pe nimeni daca nu l-am pomenit
bobesku wrote:Da, domnu Pesticu. Delfinul ala a crescut, ca dealtfel majoritatea puilor de Moorii.
Mi s-a spus ca or sa creasca lent, dar de unde... Daca o tin in ritmul asta... ma vad nevoit sa fac un upgrade in nici un an de zile la ceva de 1 tona

Si mie imi place colonia de Acei, si daca ma gandeam sa mai raresc grupul in cateva luni, acum stau si ma gandesc ca o sa o pastrez mult si bine, desigur daca nu apar incidente intre masculi.

Intr adevar , ti s a spus ca "delfinii cresc mai greu" si chiar asa si este..insa la dumneata, se intampla un lucru tare ciudat..pestii cresc ca Fat Frumos intr o zi cat altii intr un an
... iar de vina este cu siguranta stapanul..poate si NLS ul ....
Cu riscul de a ma repeta, spun ca pestii, acvariul in ansamblu arata excelent..o incantare pentru noi!!! ...Felicitari si multumiri pentru grija ce le o porti!!!

iar, ideea cu proiectul de 1 t, hmmm...n ar fi rea deloc...

Urmarim in continuare evolutiile...

Va salutam si noi cu drag,
Cristi & Maria

Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Go to: