Ooooo ce reply detaliat. Mersi Sandule!

Si are dreptate siliconu'
Sandu wrote:3x39W T5 pare suficient ca wattaj fiind vorba de T5 dar..stiu, aici de fapt vrei marci.
Ma bucur ca tu consideri ca sunt suficienti :bgalben: Insa eu nu intrebam neaparat de marci (desi a fost bine ca ai mentionat si marcile), ci mai mult de temperaturi si modele. Adica vroiam sa stiu: pune 2 reci si una calda, sau 2x8000K si una 4000K samd.
Sandu wrote:- filtru extern (Eheim 2224 sau 2324): ti-am mai recomandat odata si nu ma intorc din drum. Imi pastrez parerea enuntata atunci si la care vad ca au rezonat si alti oameni cu experienta in domeniul eheim....ceea ce e rar la noi in Romanica, au avut o parere similara.
Apropos, am vorbit direct cu baietii de la Eheim legat de ce filtru imi recomanda. Le-am zis ce acvariu am si uite ce au raspuns:
"The Professionel-II-Filter, the Professionel 3 electronic filters or the wet/dry filters are too big for your aquarium." Daca te uiti la faptul ca eu ii intrebam care filtru sa aleg si am enumerat si profi 2, 3 si 3e care costa cu MULT mai mult decat ce mi-au recomandat (2224 sau 2324), zice multe despre o firma si cat de serioasa e. Adica chiar i-a pasat sa am eu o instalatie potrivita, decat sa ma jumuleasca de bani. Daca anterior acestui schimb de mailuri ma mai gandeam, acum o sa-mi cumpar Eheim chiar si doar pentru faptul ca au fost asa de sinceri cu mine
Sandu wrote:- poate surface skimmer (de care?): eu zic sa uiti.
Good point. N-am stiu ca surface skimmerul face bule de aer, ca nu am vazut unul in functiune veci. Deci iese din discutie.
Sandu wrote:- probabil un Sunriser. As fi preferat sa mai detaliezi un pic, desi sunt vorbitor de engleza insa nu la aspectul asta ma refeream Smile . Banuiesc ca te-ai hotarat asupra unuia...si aici este o discutie. In principiu este o scula utila...desi nu as baga-o musai la categoria "must have"...aici putem sa mai discutam pe subiect.
Asta e. As vrea sa discutam bineinteles, eu ma gandeam ca le face bine pestilor sa nu fie orbiti dintr-o data de o lumina ca in miezul zilei. Plus ca nu e taaare scump (vreo 20-30 de euro). Astept opinii.
Sandu wrote:E aici e buba numarul unu...si de aici trebuie sa incepem in fapt discutia. Aici inseamna ochiul acvaristului si ajutorul tehnicii.
Adica tu spui sa nu ma chinui sa ridic un pic KH-ul prin aditie de saruri carbonate? Chestia e ca daca la robinet am KH=2, in acvariu aveam KH=0

(banuiesc ca plantele consumau carbonatii). Adica tampon zero. Oare plantele nu au nevoie de un KH mai mare? Intreb, ca nu stiu.
Sandu wrote:Mie imi plac neoni rosii tie poate aia negrii...ma intelegi in gusturile omului....
Daca te referi la cardinali, atunci aia imi plac si mie. Ma gandeam sa combin vreo 12-18 cardinali cu niste Cyclidae mici (de ex. cativa Ramirezi). Prea multi pesti sau nu se potrivesc? Ca fauna, voi incerca sa fac rost si de niste Red Cherry, insa aici in tara Mosului, e tare greu sa dau de ei
Saundu wrote:...asa ca pietris iar granulatia optima este de 1-3 mm ca peste iar nu-i bine
Bun. Legat de asta, ce culoare? Am gasit de la un gri deschis pana la un negru. Din cate stiam negrul e mai bun pentru pestii Amazonieni (vezi vorba de pH), ca asa arata si in natura. Am o poza cu un acvariu care are substrat negru de la un magazin (pentru cei interesati). Pe de alta parte ma ingrijoreaza aspectul... sa nu fie prea sinistru. Sau tocmai am dat cu mucii-n fasole? Plus ca Porcu' avea si el un point. Vreau sa pun substrat fertil (si deci sa vad ce se poate langa). Dar 1-3 mm e!
siliconu'"]Daca omul are super instalatie de Co2 probabil ca singurul dezavantaj al surface skimmer este un consum ceva mai maricel de Co2, care probabil nici in Finlanda nu te ruineaza (ca de altfel nici in Ro).In schimb daca foloseste mancare tip fulgi (eu am observat ca asta are o influenta semnificativa) s-ar putea sa aiba o frumusete de pelicula uleioasa in tabloul lui din sufragerie (si sa zica ca e in ulei Laugh )[/quote:2481786239 wrote: Cred ca initial o sa ascult de sfatul lui Sandu. Daca vad ca mi se face iar pelicula de care sa nu pot scapa nicicum, atunci poate o sa ma mai gandesc.
siliconu'"]Pe alt link (dat tot de tine) este acelasi tabel cu valorile Co2 rezultate din Kh si PH.Acolo spunea ca daca apa contine fosfati, tabelul nu mai este relevant in privinta concentratiei de Co2 si chiar testele de Co2 (care chiar vroiam sa cumpar, dar m-am franat in ultima secunda citind chestia asta) sint invalidate de prezenta fosfatilor in apa, care constituie un alt buffer al apei.Acum ce e de facut (probabil si pe Anubias il intereseaza, de aia m-am bagat in postul lui), sa cumparam mai bine teste de fosfati si daca sunt nedetectabili atunci tabelul e OK si daca nu...? Daca nu, ce facem?[/quote:2481786239 wrote:Da, as vrea sa aflu si eu ce zic expertii