Message |
|
Florine, canadezu ti-a spus exact ce trebuie sa faci. La apa dura pe care o aveti acolo in Constanta nu o sa reusesti sa te bati cu BBA-urile daca nu ai osmozor. M-ar interesa mult ce ph ai daca folosesti co2 si de cand este in functiune si mai ales ce fel de substrat ai.
Apa dura + acida + un substrat care nu este chiar inert reprezinta cea mai favorabila situatie pentru BBA-urile tale. Este adevarat ca aceste alge se formeaza si in apa mai putin acida si cu duritate mai mica insa niciodata asa cum sunt la tine in acest moment.
Mai am o intrebare : cumva pe substratul unde se afla acum BBA ai avut cianobacterii? Intr-un setup mai vechi ( de anul trecut) intr-un colt al acvariului imi tot apareau cianobacterii. Dupa ce am invatat cum sa le starpesc in acel colt ( si numai in acel colt) continuu apareau BBAuri pe substrat - aveam aproape un covor de alge  Aruncam tot pietrisul atins iar dupa doua saptamani la fel...covor de BBA. Le-am tinut in otet, apa oxigenata, clor, le-am fiert, le-am tinut fara apa zile intregi...cand le puneam inapoi intr-un mic recipient apareau din nou ale dreaku' nimic nu le-a omorat  Substratul meu era unul ordinar, pietris de rau,...au disparut de la sine abia cand acest substrat s-a demineralizat complet. Din explicatiile gasite pe net am inteles ca a contat foarte mult phul de 6.60 pe care il aveam, substratul prost, faptul ca ghul imi crescuse spre 14 ( in conditiile in care la robinet era 7-8) si khul 7-8 ( la robionet 5-6).
|
 |
|
Asa cum i-am scris si lui canadezu...Blame Canada  ca prea ma enervati cu acvariile voastre frumoase.
Felicitari..arata foarte bine  si cred ca peste ceva timp va fi si mai frumos cand stanga va fi la nivelul dreptei.
|
 |
|
Daca tot vorbiti de anubiasi bag si eu un off topic. Tot acum trei luni si ceva anubiasii mei se duceau la vale rau de tot prezentand multe din simptomele de carente de diferiti nutrienti cu toate ca testele imi aratau contrariul. Eu i-am tratat separat in sticle de 5 litri taiate...pe unii i-am inecat in Ca marin de la JBL+ Dupla plant 24, pe altii in Dupla plant ( jumatate de pastila la vreo 4 litri  ) iar pe altii numai in Dupla plant 24 ( nu va zic doza ca va speriati). La lumina de osram fluora toti mergeau tot prost. La lumina naturala directa au dat semne ca-si revin iar intr-o saptamana toti erau mai sanatosi insa cei din sticla in care le-am bagat si Ca marin si Dupla plant 24 erau cei mai frumosi. I-am mai tinut o saptamana la lumina de fluora apoi i-am bagat in acvariu unde am pus cam 30 % din doza de Ca marin - am avut aceeasi indoiala in ceea ce priveste Strontiul mai ales ca stiu din propie experienta ce poate face strontiul la vietati, bine e vorba de Sr 90 dar poti fi sigur de ceva?  .
Iar de atunci mai bag asa la vreo luna niste Ca marin dar tot in doze foarte mici. Aceeasi anubiasi au inflorit cand am ridicat fosfatii peste 1ppm de fapt au imbobocit ca nici una din cele 4 flori nu s-a deschis 
|
 |
|
canadezu...stii melodia aia "Blame Canada" ?
Am vazut pozele...super tare 
|
 |
|
Trebuie si un test de kH pentru a aproxima cat mai exact relatia CO2-kH-pH. La pH insa e o discutie mare ca din teste nu-ti dai niciodata seama iar diferentele sunt majore fata de masurarea lui cu un ph-metru.
Si normal si celelalte teste importante.
Ca preturi...Sera si JBL sunt cele mai bune privitor la raportul calitate-pret.
|
 |
|
Cam tarziu si eu...dar...meserias rau acvariu'
Felicitari
PS: oare cum ar arata cu o vegetatie luxurianta la lungimea aia :p
|
 |
|
Se desprin frunzele sau toata planta? In ambele cazuri probabil e ceva ce nu merge insa la ce radacini face blyxa nu cred ca puii de pomacea au puterea s-o scoata.
|
 |
|
Inainte sa le cumpar acum vreo luna si ceva nu aveam nici cea mai mica intentie sa am asa ceva in acvariu. Dar am avut ocazia sa le achizitionez la un pret derizoriu dupa parerea mea asa ca...
La cat am citit despre ele in ultimul timp, si aici in topicul cu plante dificile si pe forumuri straine, cred ca teoretic stiu absolut tot. La practic e mai greu si cu toate ca le pot asigura o parte din necesitati raman doua care probabil intr-un final isi vor spune cuvantul. In primul rand e apa al carei gh la mine este 7 si neavand ozmozor nici nu am cum sa-l scad. In al doilea rand este substratul acid - eu am dupla root cu pietris deci cred eu ca este neutru. Pentru asta am crescut asa mult po4 ca sa compensez cumva aciditatea substratului. In ceea ce priveste fierul oricum nu am de gand sa-l urc vreodata peste 0.5 ( sincer eu zic 0.5ppm dar asta este rotunjirea mea in sus in urma testelor- intotdeauna am culoarea mov de la testul sera nitel mai intensa decat 0.25). Dar voi fi ascultator si am sa scad fosfatii la 1ppm.
Am sa trec si niste observatii despre aceste plante :fluviatilisul intradevar creste repede insa cel putin la mine doar ce creste din momentul replantarii ramane stralucitor...frunzele mai de jos daca nu se ingalbenesc parca se strang cumva si devin micute. In schimb belemul cel putin momentan creste frumos - asta dupa ce la un moment dat am vrut s-o scot si sa le arunc. Setaceumul momentan nu arata frumos decat in partea de sus dar in ultimul timp chiar se curata de negreala pe frunzele mai de jos.
|
 |
|
Eu sper sa nu se intample nimic
Am modificat valorile no3ului si ale po4ului in aproximativ 8-9 zile de la 20-25ppm respectiv 0.5ppm la valorile care le-am scris mai sus.
Am deschis topicul tocmai in ideea asta ca poate si pe altii i-a impus  sa aiba asemenea valori. S-au macar ca au citit.
Initial si eu ma gandisem sa ma duc la maxim 1ppm pentru po4 dar...
|
 |
|
Datorita unor plante pe care le am in acvariu- tonina bellem si fluviatilis si eriocaulon setaceum - care au miscat abia cand am crescut fosfatii intre 1,5-2 ppm si am coborat nitratii intre 5-10 ppm sunt putin temator ca nu stiu efectele acestei proportii inversate ( din cate stiu eu proportia ideala este de 20:1 no3:po4). Am cautat cate ceva pe internet insa nu am gasit mare lucru- sau nu am cautat eu bine - asa ca in ce pericol sunt daca mentin aceasta proportie pe timp lung? In acelasi timp am scazut si phul la 6.60 la un kh=5. Fe il mentin in limita 0.25-0.5 ppm chiar daca pentru aceleasi plante am citit ca pot sa merg cu fe pana la 1ppm
Pana acum sunt doar vreo 10 zile in care am tinut fosfatii asa mari si nu am observat ceva nelalocul lui in acvariu - poate doar trei anubiasi care au inflorit brusc ( pentru mine este o premiera asta) si o inrosire mai accentuata a didiplisului.
Ce parere averti?
|
 |
|
Ce fel de alga este? Daca este green spot apare la un nivel foarte scazut al po4-ului si la o concentratie mica a co2-ului. NO3 cat este? Banuiesc ca si asta e tot mic.
Apropo de asta...pe aquaticplantcentral e un tip care a pus niste poze cu un acvariu de vreo 240 litri brut cu mai mult de 1w/l ( nu mai stiu exact cat), tuburi t5 si daca-mi aduc exact aminte toate daylight. In mijlocul acvariului troneaza cativa anubiasi superbi...chiar sub mijlocul tuburilor, deci unde fluxul luminos este cel mai puternic...fara nici cea mai mica urma de alge. Multi din cei care au scris in topicul ala erau mirati cum de raman anubiasii lui asa curati si luciosi unii acuzandu-l chiar de voodoo. Raspunsul lui la un moment dat..po4 undeva intre 1,5-2 iar nitratii intre 5-10 ppm.
|
 |
|
Ai foarte mare dreptate. Dar si eu nu ma refeream la cine stie ce bomba de tub. Tot la tuburi de mare definitie ma gandeam eventual un tub care combina aproape de ideal definitia cu randamentul.
|
 |
|
Marite faroane...il vom ruga pe Anubias sa nu se grabeasca ca sclavii tai sa poata termina piramida. Sa-l saluti pe Osiris din partea mea
PS: imi lasi prin testament pogostemonul?
Anubias este super acvariul si sincer te admir ca nu-l impopotonezi cu 1000 de tipuri de plante asa cum fac eu. Banuiesc ca Rotalele merg mai incet ca vampiroaicele alea de heteranthere sug totul din apa.
Unde-i blyxa?
|
 |
|
In privinta iluminarii unui bazin eu m-am convins ca este mult mai viabil termenul lm/l .
|
 |
|
Cu siguranta voi fi pe stadion in august . Prea mi-au placut Maiden in "copilarie"  Si poate mai vin si altii din tara de pe acest forum, asa astfel ne vom cunoaste.
Altfel...in 30.062008 mai avem o surpriza in Bucuresti...vine Queensryche. Astia au fost preferatii mei din toate timpurile
Rank special  1921 e anul infintarii echipei de fotbal cu care tin eu 
|
 |
|
Beatrice wrote:
multumesc 1921....
I am not a number, i am a free man  Iron Maiden
Cam multi pesti in acvariul tau sincer. Incearca sa-i mai imputinezi.
|
 |
|
Hai sa ma bag si eu nitel la lumina acvariului mare
Cand il setezi pleci cu 2* fluora, dupa o saptamana mai bagi un Osram 865 si un fluora iar dupa inca vreo 2 saptamani schimbi unul din fluora cu un 865 ( am inteles ca vei avea 4 tuburi de 30 w). Asa vei ajunge la un numar de lumeni rezonabili. Eu recunosc ca am devenit fan Osram 865.
Aici il poti intreba pe cel ce a deschis topicul ce tuburi se gasesc in acest moment sau daca vrei iti dau detalii pe pm unde este magazinul.
Daca vrei tuburi de 30 w ( 865 si fluora) peste vreo doua saptamani e posibil sa am eu de vanzare cateva tuburi si o sa le dau ieftin sa scap de ele. Intentionez sa trec la T5 si astfel devine disponibila rezerva mea. Totul depinde insa de o lampa cu MH. Babilonie curata 
|
 |
|
Foarte misto culoarea substratului. Si acvariul
Cred ca pe langa red cherry ar da bine si niste cristal red si bumble bee. Probabil la voi acolo se gasesc.
|
 |
|
In primul rand : din cate stiu eu clownfish sunt pesti de apa sarata.
In al doilea rand : cam putini pesti in 55 de litri. Nu dai numarul din fiecare specie dar zici ceva si de scalar i in 55 litri 
|
 |
|
Cu ce test ti-ai dat seama ca NO3 e 250 ppm? intreb ca eu folosesc Sera si la asta imi zice doar mai mult de 100. Parca nici la JBL nu-ti da amanunte despre NO3 mai mare de 100...aici insa e posibil sa ma insel ca nu am mai folosit de ceva timp teste JBL.
|
 |
|