| Message |
|
|
|
Ziua 7 - fara nici o schimbare. Continuat cu bactosan si schimburile de apa.
Ziua 8 - refuza sa mai manince. Mai incerc o data peste 2-3 ore.
@Dana Rusu - si mie imi pare rau. Dar si bolile au un rol in natura - elimina animalele mai slabe. De obicei din probleme invatam cel mai mult. Stiam de cind am vazut primele semne ce ma asteapta (de asta e bine sa citesti inainte despre eventualele probleme care le-au avut altii - cind ai timp). Marea majoritate a bolilor la pesti sint tratabile (dropsy e una la care nu exista tratament clar, cu mortalitate foarte mare, dar din fericire e foarte putin contagioasa). Acvariul de 10 litri il tin gol si ciclat doar pentru eventuale tratamente sau pentru carantina.
|
 |
|
|
|
Sint de acord cu Faye. Arata bine. Te urmaresc si eu si multi altii.
|
 |
|
|
|
Ziua 6 - tot nici o schimbare , dar inca maninca din penseta. Schimb total de apa dimineata (cu apa din acvariu). Pe la 10 a ajuns Bactosan si am schimbat inca 20% din apa fara Prime si Stability. Acum am schimbat inca 30% in acvariul de tratament doar cu Bactosan. In display fac schimburi de apa de 10% pe zi doar ca sa adoag Prime si Stability - am stat vreo ora chiorindu-ma cu lupa la toti pestii care au ajuns mai aproape de lupa. Sora ei e mincacioasa, sperioasa (asa erau toti Lalius) si nu prezinta nici un fel de urme vagi de boala. M-am chiorit de vreo 3 ori in apa din acvarii la microscop fara sa vad vreo diferenta - va trebui sa gasesc o metoda sa fac poze la microscop, ca nu am nici un talent la desen liber. Oricum am priceput si eu cit de bun e un vernier fin.
|
 |
|
|
|
Ziua 5 - solzii par dezlipiti si mai mult . Se misca cit de cit, tot apatica. Azi primesc Bactosan. Oricum ma bucur ca totusi maninca, chiar daca trebuie sa ii dau cu penseta.
|
 |
|
|
|
Ziua 4 - nici o schimbare. Doar schimburile de apa dimineata si seara de 20%. Cu tot cu analizele de apa. Am uitat sa precizez ca ieri am mutat acvariul de tratament in cel mai linistit colt care l-am putut gasi.
|
 |
|
|
|
Stiu ca e posibil sa se chinuie, dar merita o sansa. Noua ne-o oferim intotdeauna.
|
 |
|
|
|
Ziua 3 - Solzii complet zbirliti pe tot corpul. Tot apatica. Abdomen umflat. Nu a vazut mincarea pina cind nu i-am oferit-o din penseta linga ea. Excremente transparente. Schimb total de apa ca sa elimin NaCl - cu apa din acvariu,a mai ramas cam 0,5 litri din apa veche. Temperatura, pH, GH si KH identice la apa de schimb. Adaogat 1g/l MgSo4 (sare amara). Apa a fost conditionata cu Seachem Prime si Stability. Schimbul a fost facut aproape la picatura - 10 litri de apa schimbati cam in 3 ore.
Seachem Prime = e echivalentul Bactosan - elimina metalele grele, clorul, cloramina, amoniacul si nitritii.
Seachem stability = culturi de bacterii nitrificatoare stabilizate.
Le folosesc de aproape 3 ani fara probleme. Sint mult mai concentrate decit echivalentele lor si pot fi supradozate mult (nu e cazul aici - le masor cu o seringa de 1 ml foarte strict conform cu indicatiile producatorului).
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Am incercat. Practic nu se vede nimic. Trebuie un macro bun si n-am. Daca o sa cauti poze cu dropsy o sa gasesti multe si te lamuresti repede.
Oricum vad ca nu trebuia sa pun sare (NaCl), ci sare amara (sau Epson - MgCl). Ma duc sa caut acum. Urmeaza un schimb de apa de 100% in acvariul de tratament.
|
 |
|
|
|
Poate ar trebui sa fie redenumit topicul in Dropsy - vesti bune.
Trichogaster Lalius , femela , virsta aproximativa 1 an.
Ziua 1 - ieri - apatica, inoata incet, solzii usor zbirliti, nu se repede la mincare cum face de obicei, abdomen umflat. Separata intr-un acvariu de 10 litri ciclat - vreo 200 mililitri de Siporax cu Matrix amestecat (il mentin permanent in functiune - doar ca sa il am la nevoie). pus 2,5 lingurite de sare fara iod (ca sa echilibreze electrolitii cica) si 10mg/litru oxitetraciclina (o capsula de 250mg dizolvata in apa si dozata exact la cei 10 litri). Apa doar din acvariul comunitar
Am aruncat apa din acvariul de tratament inainte. Dupa ce am citit topicul asta am adaogat Seachem Prime si Seachem Stability in dozele recomandate de producator - o sa primesc Bactosan luni sau marti - nu am gasit pe aproape.
Ziua 2 - azi - 2 schimburi de apa statuta de 2 litri fiecare (dimineata si acum la 16:00) la acelasi pH si temperatura cu Prime si Stability dozate strict cu o seringa de 1ml (o sa repet asta zilnic). Toti solzii sint zbirliti. I-am dat o jumatate de larva de libelula (alea de la pescari) - de obicei maninca 2-3 bucati de 2 ori pe saptamina, dar a trebuit sa i-o ofer cu o penseta ca sa o manince. Pare ca nu o observa sau nu se poate deplasa. Sora ei de aceeasi virsta nu are absolut nimic - a halit 3 larve si mai voia.
Revin miine.
|
 |
|
|
|
Ok. Mersi. Discutam acolo.
|
 |
|
|
|
O femela de Colisa se pare ca are dropsy.
Letargica, nu vine la mincare, abdomen umflat, solzii usor iesiti in afara.
Am separat-o in acvariul de carantina. Adaogat o lingurita de sare la 4 litri si oxitetraciclina.
Nu imi fac prea multe sperante , dar merita incercarea. Citeodata functioneaza.
|
 |
|
|
|
Toti pestii sint niste oportunisti. Sa nu cazi in capcana "vin la geam, deci cer mincare". Isi formeaza repede reflexul conditionat prin care cind cineva se aproprie de geam primesc si mincare . Rezista foarte bine marea majoritate a lor fara nici un fel de mincare citeva zile.
Vanzatorii sint la raioane ca sa vanda, nu ca sa aiba grija de acvarii sau sa dea sfaturi.
|
 |
|
|
Faye wrote:
Liv wrote:
Si cu nitratii cum ai rezolvat? I-ai cules cu mina?
Si parca la scalari le place apa moale. Nu sint afectati de gH-ul de 15-20 dupa citeva sute de litri de apa evaporata? La mine se evapora cam 5-7 litri pe saptamina in medie pe un an.
Sint doar curios nu de altceva.
Nu stiu sa iti raspund. Daca nu m-am invrednicit sa schimb apa, de teste nici atat.
Unul din filtre s-a incarcat atat de tare incat apa abia mai susura putin. Din greseala e posibil sa se fi realizat denitrificare in filtrul respectiv.
Scalarii au rezistat, fericititi sau nu, n-am avut pierderi nici printre ei, nici ceilalti pesti.
Mdaaa. Vechile povesti confirmate a cine stie cita oara. Cu cit intervii mai putin in ceva ce functioneaza bine cu atit rezultatele sint mai stabile pe termen lung. Cind faci o modificare minora dai totul peste cap.
|
 |
|
|
Faye wrote:Liv, n-am mai schimbat apa vreun an si cateva luni. A murit tot BBA-ul.
Si cu nitratii cum ai rezolvat? I-ai cules cu mina?
Si parca la scalari le place apa moale. Nu sint afectati de gH-ul de 15-20 dupa citeva sute de litri de apa evaporata? La mine se evapora cam 5-7 litri pe saptamina in medie pe un an.
Sint doar curios nu de altceva.
|
 |
|
|
|
Ziceai ca ai scapat de BBA. Cum????
@paradoxx - daca mai ai drum prin Bucuresti poti gasi la mine citiva ancistrusi de orice marime.
|
 |
|
|
|
Mai adaoaga la lista:
- Ludwigia Repens, Micranthenum Umbrossum - cresc incet fara fertilizare sau CO2, dar le trebuie ceva mai multa lumina
- Egeria Densa, Valisneria (dar se face cam prea lunga pt 54 litri), Limnobium Levigatum (e plutitoare).
|
 |
|
|
|
Microscop am 40x-600x. Cam batrin - cred ca are vreo 40 de ani, dar complet functional si adaptat la iluminat cu led. Am spart si citeva lamele pina am invatat sa le maneverz.
Cred ca mai trebuie si multe altele: bisturie (si din astea am mai multe tipuri - le folosesc in alte scopuri), poze multe cu parazitii si mai ales cunostiinte din care nu prea stiu ce sa caut (fiziologia pestilor ca exemplu - banuiesc doar). Si destul timp, dar asta e altceva.
|
 |
|
|
|
Ma bucur ca ne auzim din nou.
|
 |
|
|
|
Fotografia - ca si acvaristica - se invata din greselile proprii.
Indiferent ce scule ai cel care apasa pe buton face poza. La fel doar cel care are in grija acvariul poate sa hotarasca ce face mai departe (adica tot apasa pe un buton - sau mai multe). E doar o problema de citit teorie si de pus in practica.
Stii cum e - teoria ca teoria, dar...
|
 |
|
|