Message |
|
Inseamna ca bazinul este stabil deja. Ce iti recomand( e drept ca sint putin scumpe ) sa iti cumperi teste de no3 si po4 ( recomand de la JBL) . Te vor ajuta sa conosti exact ce valori ai in apa pe partea de macro si vei sti pe viitor cit si cum sa dozezi. Altfel esti legat la ochi cu ce si cit consuma plantele.
Legat de co2 iti recomand asa ceva , este foarte bun si la un pret decent :
https://www.amazon.de/Tropica-7144-CO2-Diffusor-3-in-1/dp/B00ZFWFP76
Nu stiu cit de tare valuresti apa, la o valurire foarte puternica pierzi mult co2.
|
 |
|
Daca substratul fertil este Aquabasis de la JBL sa stii ca este un substrat excelent.Plantele trebuie sa le tai de la baza solului, nu te chinui sa le scoti. Le poti replanta linistit, trebuie sa isi revina.
Nu am citit tot jurnalul tau, nu stiu daca faci aditii de bacterii. Daca nu faci e bine sa faci si asta.
Inac un lucru, trebuie rabdare. Un acvariu e matur/stabil dupa cca 2 luni de la start. Pina atunci poti avea pierderi de plante, explozii de alge , etc. Schimburile de apa dese la inceput sint vitale.
Bafta cu bazinul !
|
 |
|
Legat de fertilizare - vitala este frtilizarea macro. Micro ( feropol in cazul tau) este in planul doi.
Legat de co2 - poti face lucruri frumoase si cu o bomba cu drojdie. Uite aici in poza unul din primele mele acvarii la care am avut co2 doar de la bomba.
|
 |
|
Lumina este cel mai important factor sa zic asa in toata gama asta ( lumina, fertilizare, filtrare). Este prima care da rezultate rapide si vizibile in evolutia plantelor. Daca aportul de lumina creste ( ceea ce este bine) ai nevoie sa compensezi cu un numar ridicat de plante si fertilizare( incluzind aici si co2) pe masura.
Din experienta personala BBA il asociez in 99% din cazuri cu mizeria din bazin. Cind imi apare BBA in bazin e un semn ca trebuie sa curat filtrul.
Legat iarasi de lumina daca poti ajunge in jurul valorii w/l pe care ti-am recomandat - o este bine. Este o valoare de bun simt care nu iti va da batai de cap cu algele si va ajuta plantele sa se dezolte frumos.
|
 |
|
Pentru biofilm ai nevoie de un skimmer. Gaseti de la Eheim. Te va ajuta si cu miscarea apei din acvariu.
Aditia de co2, o fertilizare in functie de necesitatile plantelor, flow bun in bazin, curatenia, hranitul pestilor cu zgircenie ( odata pe zi sau chiar odata la doua zile), unprogram de lumina de cca 7 ore zilnic vor tine algele departe si vor ajuta plantele sa arate bine.
|
 |
|
ionionut wrote:Nu-ti dau sfaturi, iti spun ce stiu:
1. Perlarea nu e un semn esential al bunastarii plantelor. Am avut acvarii unde plantele cresteau luxuriant fara sa perleze niciodata.
2. Lumina multa nu e un factor decisiv pentru bunastarea plantelor. Plantele superioare (ca sa le deosebim de alge) se descurca de minune cu lumina zgârcita. Singurele care bubuie de fericire imediat ce sporeste lumina sunt plantele inferioare (algele).
3. Singurul tip de batalie contra algelor pe care l-am câstigat a fost scaderea luminii.
Ce vei face tu - deciziile si consecintele iti apartin : )
+1 la ce ai scris.
Si o completare la ce ai scris, pentru plante cu cerinte moderate 0.5w/l de lumina t5 sau un 0.3w/l led sint arhisuficienti.Cu cit urci mai mult lumina ca intensitate cu atit mai greu este sa pastrezi echilibrul. Ai nevoie de teste dedicate pentru micro si macro elemente pentru a sti exact cit ai nevoie sa dozezi ( recomandarile producatorului sint informative si intotdeauna depinde de masa de plante, iluminare, etc....)
|
 |
|
Iti recomand calduros Eheim. De vreo 10 ani mi au trecut prin mina multe modele de Eheim si sint foarte fiabile. Gama peofessionel merita din plin.
Oase par a fi iarsi de top, au si prefiltru incorporat , ceea ce este un lucru foarte fain dar din ce am vazut pe net in unele review uri se intimpla la anumite filtre sa prinda aer tot timpul si este deranjant. Nu am avut insa niciodata Oase asa ca nu pot spune prea multe despre ele.
|
 |
|
|
 |
|
ugarit5 wrote:Orice face Gabi C ajunge la creme de la creme. Coincidenta  ?
Nu e nici o coincidenta. Dau spaga la greu pentru asta. Altfel nici nu m-ar baga in seama.
|
 |
|
|
 |
|
Multumesc! Si sarbatori fericite si tie!
Pai la EAPLC il inscriu sigur.In tara nu stiu ce concursuri se mai tin. Trebuie sa vad. 
|
 |
|
Multumesc Koala! Pregatesc " continutul" zilele astea.
|
 |
|
Si poza finala a acestui setup:

|
 |
|
Foarte placut pentru ochi. Odihnitor. Bafta cu el!
|
 |
|
Si un front view de azi. Sper sa va placa.

|
 |
|
Daca te uiti un pic atent ii vezi. 
|
 |
|
Pun si eu o poza din seara asta dupa schimbul de apa. Miine voi face si un front view. Sper sa va placa.

|
 |
|
raul.tatulescu wrote:Da, daca ne trimiti cateva prin posta putem sa le vedem si mai bine 
+1
|
 |
|
Ai putea sa ne dai si niste close upuri la asta ultimul. In special cu bucephalandrele. 
|
 |
|
raul.tatulescu wrote:Ok, mersi de sfat. Daca la altele merge cu gainarii la asta nu as improviza. O sa incercs a vanez o butelie dedicata cu revizie cat mai proaspata.
Si eu zic ca nu e loc de improvizatii.Mai bine te lipsesti decit sa nu fie ceva sigur.
|
 |
|