[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Nu e bine. Pune un burete jos, pe grila din plastic. Aduga apoi material filtrant cit incape. Deasupra al doilea burete, peste care vine grila de plastic apoi capul filtrului.
Daca nu ai material suficient mai cumpara. Daca vrei sa tii separate materialele, poti folosi saculeti desi nu stiu ce relevanta are avea, cind le curati le speli pe toate.
Materialul filtrant trebuie sa fie delimitat de bureti, altfel se va colmata repede. Teoretic 2 litri in plus ar trebui sa fie mai mult decit suficient.

Timp de doua saptamini monitorizezi nitirtii si faci schimburi de apa mai dese : 25% de doua-trei ori pe saptamina.
bogdan99999 wrote:Salut.

Astfel s-a mai facut si loc in acvariu (scotand filtru vechi).

Nu scoate inca filtrul vechi, am scris mai sus, ele trebuie sa mearga impreuna, in paralel, pina se cicleaza cel nou, cam 2-3 saptamini.
Daca ai luat 2213 e cu mult mai bine pentru ca ai un spatiu dublu pentru material filtrant. Un sfat din propria experienta : inlocuieste perlonul de sus,
din capul pompei cu un burete. Acea piesa, descrisa ca fiind filtru de carbon parca, se colmateaza foarte repede si se curata foarte greu. Asadar, pastrezi
buretele de jos, de pe camera de admisie si un burete mai des inainte de pompa. Intre ei, pina la 3 litri Matrix sau ceva asemanator. Daca orientezi
"pipa" de pe OUT-ul filtrului astfel incit marginea de sus este la nivelul apei, ai o valurire care va aera suficient de bine apa. Deci, scoate si piatra de aer.
Daca fluxul de apa este prea puternic, foloseste spraybar-ul la care ii poti largi putin gaurile.

Imi permit sa raspund (partial) si la a doua intrebare daca nu se supara Dan. Nu ai nevoie de nici un complex de substante de acel fel. Poti folosi adaos de bacterii de tipul
Prodibio BioDigest si Filter Medium. Din experienta mea, este suficient si nu contin produse care pot afecta sanatatea vietuitoarelor. In rest, schimburi regulate de apa,
aspirarea tuturor resturior vegetale din apa si de pe substrat, fara exces de mincare, ... adica o igiena de rutina a oricarui acvariu.

LE Uite un tutorial pentru filtru:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=2CtiHCj9xIc
Antecume wrote:
Vezi ca a scapat un crevete din acvariu si umbla de nebun pe afara.

Stai linistit, am fluierat si a venit inapoi in acvariu!
Eu am creveti dresati bine, ce-ti imaginezi ...
Cred ca singurul algicid sigur este cel pe baza de acid salicilic. Numai ca este activ numai pe algele verzi.
Algol :
...
H412: Harmful to aquatic life with long lasting effects.
...

Ce e in nano si ce e afara ?

image image
Nu am uitat de proiect, sunt in faza de documentare. Si am gasit urmatorul filmulet despre amenajarea unui paludarium
care contine un capitol cu plantarea moss-ului. Pe pe mine m-a dat pe spate!

Probabil sunt colegi care cunosc metoda dar m-am gindit ca nu ar fi rau de popularizat.
Tot filmul este interesant si contine multe chestii utile, dar urmariti in special de la min. 1.10.

Intentionez sa maresc doza de CO2 (daca nenorocirea aia de reductor imi permite). Conform planului Tropica 90 Days, si lumina trebuie
ridicata la nivelul de peste 0,5 w/litru. Aici cred ca sunt factorii limitativi pentru Pusilla. Am intuit corect?
OK, multumesc pentru raspuns si link. Eu am mai facut o greseala : portiunile de plante au fost prea mari, trebuia sa o portionez in bucati mai mici.
Numai ca imi amintesc ca, fiind in vitro, a fost foarte greu sa o desfac. Asadar, cam peste doua saptamini ar putea fi gata pentru prima tunsoare.
O intrebare pentru colegii care au experienta cu Pusilla Mini, daca urmaresc acest topic :
la cit timp sau la ce inaltime trebuie tunsa? Este prima data cind folosesc aceasta planta
si nu am gasit nicaieri referinte legate de acest aspect. Multumesc!

PS Cam asa arata acum.
image
Salut!

Cum au spus colegii, iti trebuie un filtru extern care sa faca fata biologic dar si mecanic. Eu am, la un acvariu asemanator, un Eheim 2211 si merge perfect, apa este cristal.
In filtru poti sa pui Matrix, Eheim Pro sau Siporax, ca se fii sigur de filtrarea biologica. Filtrul are un burete intern pentru filtrare mecanica, pe IN nu-ti mai trebuie nimic,
doar daca nu te gindesti sa adaugi si creveti, caz in care un rulou mic din plasa pentru tintari, in interiorul cosului de aspiratie e suficient (asa am eu, cu o intreaga cresa
de creveti mici prin apa). Daca te hotarasti pentru un astfel de filtru (este cel mai bun ca raport pret/calitate) ai grija sa comanzi varianta cu robineti pentru IN si OUT.
Este suficient sa mergi in paralel cu cel intern 2-3 saptamini pentru ca apoi sa-l scoti pe cel intern. Ca sa intelegi de ce filtrul intern nu are capacitatea de a curata apa
de impuritati, compara volumul unui filtru intern cu cel al unui filtru extern si suprafetele pentru filtrare.

Schimburile de apa trebuie sa fie de minim 25% pe saptamina, chiar 30%. Apa trebuie sa stea la declorinat cam 24 de ore iar daca folosesti conditioneri, mai putin de
doua ore (eu foloseam Biotopol si nu au fost probleme). Insa, pentru 10 litri pe saptamina, te complici inutil : mai bine cumperi 4 bidoane de apa plata si te-ai asigurat
pentru o luna. In plus, nu mai cheltuiesti pe conditioneri.

Piatra de apa este total inutila. Un sistem simplu pentru CO2 ar fi mai util. Eu as scoate plantele din poturi si le-as planta in substrat. Sincer, nici craniul acela nu e din
filmele noastre. O piatra neagra, virstata cu alb sau gri, ceva cu personalitate, ar da mai bine. Dar asta este doar o parere personala. Tot din aceasta perspectiva, estetica,
termometrul cam sare in ochi. Poate ii gasesti un loc mai ascuns, pe undeva in spate, la colt.
Multumesc, Artur!
Acelasi raspuns ca in cazul lui Gabi!
In plus, inca ma gindesc cum sa pozitionez niste Pistia pentru un efect de umbrire,
ca in a ta Lume Pierduta!
Multumesc, Gabi!
A inceput ca un experiment dar pare sa mearga bine.
... si un antrenament pentru The Dawn of Life!
Acolo chiar vreau sa combin niste lucruri invatate de la tine, de la Alex ...
Pai ... sunt exemplul viu al zicerii : "Fericirea trece prin ... burta!"
image image

image image

image image
Mi-au fatat ... purcelele!

image image

Deocamdata, de 400-500 m-am lecuit. Poate un 200, cindva ... Pina atunci ramin sub 100 la urmatoarele proiecte.
I-am aratat pozele "sefei". Zice ca da, asa pesti de acvariu da, aproba!
Da' ... ciortanii aia sunt si comestibili?
Eu votez pentru a treia din primul rind! Cred ca Forta e cu el!

Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to: