La punctul 3, piatra moarta trebuie spalata inainte pentru a scoate din ea materia organica ramasa si fosfatii. Spalatul asta se face cu apa de osmoza si otet, sau cum am facut eu cu apa cu sare direct - insa dureaza vreo 2luni pana se curata Trebuie testat nivelul fosfatilor inainte de a o pune in acvariu, tre sa fie 0 sau foarte mic .
Daca ai bani ia-ti piatra vie, daca ai timp iei piatra uscata. La mine am combinat piatra vie cu cea uscata, in ideea ca cea uscata o sa se colonizeze cu bacterii si alge coraline. Dupa 2 luni alge nu am pe piatra uscata, bacterii presupun ca sunt, niste viermi penati s-au aciuiat in ea. Procesul este indelungat si de abia peste un an iti dai seama de ce si cum
Pai cine l-a vazut pana acu? ) Si e complicat oricum ca ma pune la munca, n-am cum sa-l arunc in sump, vrea si el recipiente... Mai stau si cu asta 2 luni prin casa Da' promit sa-l accept dupa ce nu ajunge longhorn
De unde atata rautate? Eu doar am zis ca in caz de doamne fereste te prinde cineva pana duminica de-ti provoaca rani la genunchi si nu poti ajunge.... ))))))))
Pai si eu ti-am zis de mama sau ce? Omu vinde matrix la 16 lei kilu si a pus pretul la care se gaseste matrixul normal la kg.
Tu ai venit si ai aratat un magazin care vinde matrix vrac,varsat,etc mai ieftin, si tipi din gura din sarpe ca e dezinformare. Si te obfuschezi ca vezi doamne cum indraznim noi sa-ti dam peste nas de tinem partea bisnitarului. Asta pentru un produs care nu mai este la vanzare oricum.
Ei, spune-mi tu acum la ce a ajutat postarea ta inafara de faptul ca te-am remarcat eu si altii si te-am catalogat ca drept "taran"?
Bre, daca nu se da pana duminica il iau eu, ca deja e legendar matrixul asta.
Petrutz, de asemenea important este daca vrei neoane sa ai in vedere ca ti-ar trebui tuburi t5 ho, si ca au dimensiuni standard.
Adica nu poti sa faci acvariul de 60cm lungime si sa pui neoane de 36W care au 90cm lungime
Uita-te dupa o lampa din comert cu 4-6 tuburi si vezi dimensiunile ca sa ai idee ce si cum iti faci. Dupa ce ai o idee cam ce s-ar potrivi pune-te pe masurat. Fa-ti standul din bare rectangulare de fier imbracate in lemn.(sau din ce vrei tu, dar sa fie rezistent), acvariu/sump/etc.
Sa iei in calcul la acvariu si partea de overflow, partea pe unde apa se scurge si ajunge in sump, daca ai loc ar fi bine sa fie pe toata lungimea acvariului. Ar trebui sa ai acces in spate totusi.
Nu inteleg chestia cu partea deschisa, din poza pare ca sunt montate bine. Merg si 2 neoane, daca pui 4 si e prea multa lumina nu ai cum sa le dimmezi. Pe de alta parte ai putea sa pui 4 neoane si leduri doar royal blue. Sau doar leduri
Blue, cu lampa mea de 72leduri care in blana ar avea undeva pe la 140W are pe nisip 140PAR.
Legat de alge, ca orice alge sunt invazive, insa ai avantajele ca arata bine, consuma mancarea altor alge care ar arata rau, sunt usor de smuls de pe pietre(desi vor creste la loc).
Legat de peste si eu i-as lua pereche astuia numai ca nu stiu nimic despre el, varsta, sex,etc.
Le-a aruncat pavelescu din al lui+ceva pietre, eu le-am pus la galeata si acum in display, se tot maresc, cand or sa dea pe dinafara o dau din ele, insa nu in viitorul apropiat
Am uitat sa va spun ca de o saptamana sau doua am un nou pejte, s-a refugiat la mine pentru ca la el acasa era fugarit de un gramma loretto.
Eu pe viitor as vrea sa-mi iau un watchman goby+pistol shrimp, il incurca cu ceva pe asta mic? Intreb pentru ca este foarte sperios si era f stresat cand l-am adus, avea un ochi alb, etc. Acum iese doar la masa sau cand nu e nimeni prin preajma, motiv pentru care nici nu "sta la poze"
petrutz2003 wrote:e. poate e de ras, dar intreb: cum se face apa aia sarata sa nu fie prea sarata sau mai putin sarata? mi se pare greu sa mentii o anumita salinitate..... mereu trebuie sa completezi cu apa, sare, schimb de apa,
In functie de producatorul sarii dozezi sa zicem 35grame de sare la 1l apa de osmoza. La alti producatori difera, de ex 38g la 1l Eu pun cantitatea de sare recomandata de producator pt 1026 si dupa completez cu putina apa de osmoza daca este cazul. Salinitatea se verifica cu un refractometru sau cu un salimetru(chestie d-aia de pluteste in apa,cum erau pt alcool) numai ca salimetrele sunt calibrate pt 20grade celsius, iar refractometrele mai destepte pot compensa diferenta de temperatura.
Nu-ti bate prea mult capul, de la 1024 la 1026 nu e mare diferenta, majoritatea astia incepatorii (ca mine) fac apa la 1025 ca sa compenseze eventualele erori de masurare.
Apa evaporata se completeaza doar cu apa de osmoza, nu mai tre sa prepari alta apa cu sare decat daca vrei sa faci schimb de apa.
Unii fac schimb saptamanal, altii la 2saptamani, unii pe luna, altii deloc ))
Eu schimb cam 5% din volumul total de apa saptamanal.
Legat de marimea sumpului, acesta ar trebui sa-ti poata tine toate acareturile, skimmer,pompe,reactoare,incalzitoare, etc-uri. Nu conteaza ca ai display de 100l si sump de 500l, cu cat mai multa apa per total mai bine(dar mai scump la schimbul de apa,la filtrare, etc.)