[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Necesarul de bun simt pentru pornirea unui acvariu cu apa sarata.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
darthradu
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/11/2014 14:03:13
Messages: 1317
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pentru ca lumea se grabeste si-l vrea pe nemo in sufragerie intr-un bol rotund, eventual fara nici un alt echipament si toata treaba sa fie gata "ieri", m-am gandit ca n-ar fi rau sa scriem acilisha un fel de checklist de bifat pentru cei mai incepatori dintre incepatori.

Sa incepem...
Bineinteles ca toti vor spune ca primul lucru de care avem nevoie este un acvariu - gresit! In primul rand ai nevoie de un loc/spatiu care sa-ti permita un acvariu de dimensiuni cat mai mari, sa nu fie excesiv de cald, sa nu bata lumina soarelui in mod direct, sa aveti o priza prin apropriere.
Aici sunt si cei care vor acvarii mai mici, insa cu cat volumul de apa este mai mic cu atat unui incepator ii va fi mai greu sa se descurce cand apar problemele. Eu sub 100L , ca incepator, n-as face.
Dupa ce ati gasit locul ala magic in care are loc acvariul vostru, trebuie sa va ganditi daca are loc si sistemul de filtrare. La acvariile marine este mai facil daca se opteaza pentru inca un bazin cu apa, de dimensiuni cat mai mari, in care vor sta toate utilajele de filtrare, iar apa va circula intre aceste doua bazine.
Da, se poate si cu filtrul atarnat de geam, insa de ce sa irosesti spatiul de sub acvariu, de ce sa iti limitezi posibilitatile?

Momentan atat, adaugirile sunt binevenite.

Multe Urari si Incantatii
darthradu
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/11/2014 14:03:13
Messages: 1317
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Alt aspect important pentru un acvariu de apa sarata este filtrarea, si aici vom vorbi de cele doua tipuri de filtrare importante, si anume filtrarea biologica si filtrarea mecanica.
A se observa ca inca n-a zis nimeni nimic de nici un acvariu, sau peste, pana acum am vorbit doar de spatiul in care o sa stea acvariul si filtrele, iar acum vorbim despre filtre.

Filtrarea biologica (ce ajuta ciclul de azot Amoniac>Nitriti>Nitrati) se face cu piatra vie, piatra moarta si sau material de tip matrix. Cu cat mai multa piatra vie/moarta cu atat mai bine. Se achizitioneaza undeva pe la 20%-25%-30% din volumul acvariului. Aceasta in timp, odata cu dezvoltarea bacteriilor anaerobe va ajuta si la procesul de denitrificare (Nitrati>Oxigen si Azot).

Filtrarea mecanica este recomandat a se face cu ajutorul unui protein skimmer, un echipament ce preia mizeria din apa cu ajutorul bulelor de aer si nu o recircula

Daca nu aveti posibilitatea sa tineti un skimmer (nu "e" bani/timp/spatiu), va trebui sa spalati foarte des/bine cealalta varianta de filtru mecanic pentru a nu permite depunerea de materie in descompunere, adica Nitrati.

Daca v-ati luat inima in dinti si porniti la drum fie ce-o fi fara skimmer, fara sump si cu un acvariu mic nu o sa fie o experienta tocmai placuta

Multe Urari si Incantatii
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2847
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Faina initiativa, sa stie "shi gura lor cu ce se manance"- ideea ti-a venit la servici?! (eu pe acolo eram asa creativ), imi place partea cu primii pasi sa fim sinceri majoritatea sarim peste de obicei : locul si dimensiunea bazinului, nano-urile si in opinia mea sunt pentru experti sau chinezi batrani, de alfel si la crescatori specializati un litraj de 100-150 l e dat ca necesar pentru o pereche de clowni fara prea multe adausuri

This message was edited 2 times. Last update was at 18/08/2015 10:24:37

[Email]
darthradu
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/11/2014 14:03:13
Messages: 1317
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ideea mi-a venit in urma http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/34418.page si de ce sa nu recunosc, daca aveam o lista d-asta cand m-am apucat de acvariu imi era mai usor

Multe Urari si Incantatii
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 13:07:59
Messages: 730
Location: Roman / UK
IP:
Offline

Poti sa ne oferi niste detalii despre echipament si cum functioneaza?
Caut in topicurile altora si sunt doar franturi sau doar discutii la obiectul topicului respectiv.
Ar fi de apreciat niste informatii cum ar fi:
1. Echipamentul display ului si
2. echipamentul din celalalt acvariu care se ocupa de filtrare
3. Alte echipamente

Merci

2. m-am mai interesat
la pct asta avem (nu am retinut cum se cheama acvariul care nu e la vedere)

- skimmer (unde intra apa din display) ... am vazut ca se gasesc in magazine, se pot face si diy? ce rol are ?
- compartiment medii de filtrare biologica
- compartiment reactoare
- compartiment pompa recirculare
- compartiment complet separat pentru apa de osmoza pentru recompletare

.....

This message was edited 2 times. Last update was at 24/08/2015 12:06:17


https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Scuze ca ma bag in topicul colegului, sper sa ofer un raspuns adecvat.

Acvariul marin are nevoie de:
- filtrare (mecanica, biologica, fizica, chimica) menita sa-ti mentina o apa curata, fara impuritati si fara produse de metabolism/ degradare toxice (NH3, NO2, NO3, H2S, Cu, PO4, organice in exces, bacterii in exces)
- circulatie pentru omogenizarea parametrilor si pentru asigurarea unei oxigenari adecvate
- lumina (ca sa vezi in acvariu si ca sa sustii activitate fotosintetica a unor organisme dezirabile - alge, corali fotosintetici, scoici fotosintetice, etc.)
- incalzire/ racire - daca tii un marin tropical ideal il tii in 26-28 *C, pentru unul temperat in jur de 10-16 *C
- mentinerea unei salinitati constante - apa se evapora datorita suprafetei mari de evaporare, a agitatiei creata de circulatie si a temperaturii mari. Ea trebuie recompletata cu apa cat mai pura, necontaminata cu metale (cum e apa distilata in cazane sau cu tevi de cupru)
- mentinerea micro si macroelementelor din apa intr-o concentratie similara apei de mare, cu un interval de valori mai larg sau mai ingust in functie de ce tii in acvariu

Cum combini cele de mai sus e o chestiune de gust, preferinte personale, spatiu si buget.

La modul cel mai simplist, ai un acvariu in care pui tot echipamentul la un loc cu animalele.
Ex: acvariu 150x50x50 cm in sticla de 15 mm, pe care il umpli cu apa de osmoza, amesteci sare pentru a obtine salinitatea dorita ( de obicei SG 1026 ), incalzesti cu 2 incalzitoare de 200W la 26 *C, adaugi nisip de aragonit si un mediu de filtrare biologica (piatra vie, un wet/dry trickle filter, schelet uscat de coral, ceramica poroasa, un filtru intern cu bureti sau orice substrat care poate sustine colonizare bacteriana cu bacterii nitrificatoare, cele care iti transforma NH3 (caca peste) in NO2 si apoi NO2 (la fel de toxic ca NH3) in NO3), un skimmer de proteine/ spumator care iti scoate organicele din apa pe principiul tensiunii superficiale, un filtru intern mecanic care iti curata apa de impuritati si pe care tre sa-l cureti des si sa-l sterilizezi cu apa fierbinte de bacterii, cateva pompe de circulatie si niste becuri normale de 300W cu reflectoare. Toate or sa fie in bazin la vedere si or sa arate ca naiba. O sa faci schimburi de apa de 20-30% saptamanal ca sa tii NO3 jos si ai un acvariu care suporta viata marina cu succes, dar de care iti va fi rusine sa-l arati prietenilor si din cauza caruia sotia va divorta de tine.

Ca sa eviti consecintele de mai sus, tragi un perete fals si faci un compartiment in acvariul de mai sus, in care pui echipamentul. Ii faci guri de admisie, gauri de intoarcere la care conectezi pompe de recirculare si toata apa din display trece in timp prin compartimentul de filtrare. Daca vrei ca etapele de filtrare sa se faca intr-o anumite succesiune, adaugi compartimente aditionale in compartimentul de filtrare, care forteaza apa sa parcurga un anumit labirint. Plasezi apoi echipamentul in zonele unde vrei sa functioneze si scapi de divort.

Compartimentul de mai sus poate fi si separat de display, caz in care trebuie adaugat un mod de a duce apa Ia el si un mod de a o intoarce in display. Acest compartiment separat e bazinul de filtrare, sump in engleza, iar acvariul rezultat este unul sistematizat (sumped in engleza). Daca e sub acvariu, ai nevoie de un overflow. Cele care trec peste buza acvariului (prin formarea si mentinerea unui sifon) se pot bloca (se pierde sifonul prin acumularea in timp a bulelor de aer), caz in care pompa de retur va pompa toata apa din sump in display si pe podea (uneori motiv de divort). Alternativa e gaurirea acvariului, la peretele din spate sau la baza, care duce la o scurgere gravitationala a apei din display in sump. Intoarcerea apei in display se face cu o pompa de retur.
Daca ai sumpul deasupra display-ului, vei folosi o pompa de recirculare in display, care va impinge apa in sump, de unde se intoarce gravitational in display.

La echipamentele de mai sus poti adauga un sistem de denitrificare (intrucat schimburile de apa distrug coloana iar sarea e scumpa), un sistem de completare automata a apei evaporate (din lene, poate vrei sa pleci in concediu mai mult de trei zile etc.), un sistem de dozare macro/ micro elemente. Apoi lumina de bec favorizeaza cresterea algelor, care ti-au omorat coralii, asa ca te poti orienta spre un spectru mai rece (10000 sau 18000 Kelvin in loc de 3500 K oferiti de bec) furnizati de Metal Halide, tuburi T5 sau LEDuri speciale pentru iluminat acvarii marine.

Dupa cum vezi, detinerea unui acvariu marin dauneaza grav casniciei.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
darthradu
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/11/2014 14:03:13
Messages: 1317
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Echipamente, ca un minim, poate ma completeaza/corecteaza cineva

1. Echipamentul display ului
2. echipamentul din celalalt acvariu care se ocupa de filtrare
3. Alte echipamente

Dupa cum a spus si colegul puteti pune toate echipamentele in display, insa nu asta e scopul, ca o sa arate ca dracu, insa din punct de vedere fizic se poate ))

1. Ca echipament in display eu am pompe de valuri (care agita apa in display) 1-2-3 bucati, un termometru, un racitor(un ventilator care bate inspre luciul apei).
2. In sump am o pompa de recirculare (care duce apa din sump in display, din display in sump ajunge pe cale gravitationala - vezi sistemul bean animal overflow), un incalzitor, un skimmer. Sump-ul este astfel compartimentat incat nivelul de apa din camera skimmer-ului sa fie mereu constant.
3. Alte echipamente cuprind lumina din display (pentru acvariile marine este necesara o lumina care sa nu favorizeze cresterea algelor in exces, o lumina mai albastruie, se gasesc neoane speciale de cumparat, se pot realiza diy cu neoane sau leduri.).
O instalatie de apa de osmoza (pentru apa de completat/amestecat cu sare)
Evident sare marina.
Un refractometru sau ceva cu care sa puteti verifica salinitatea apei.
Un sistem de ATO (auto top off) ca sa nu trebuiasca sa completati apa evaporata manual.


Multe Urari si Incantatii
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 13:07:59
Messages: 730
Location: Roman / UK
IP:
Offline

Apreciez efortul vostru de o impartasi cat mai multe informatii, DAR..... dar mai vreu sa stiu cate ceva din experienta voastra
Ca detinator de acvariu de apa dulce de muuuult timp, simt ca ce spuneti voi acolo nu are de-a face cu acvaristica cunoscuta de mine
Pentru ca ma mut la casa noua, unde am mai mult spatiu pt mine (restul e al sotiei) si tot ma gandesc la un acvariu mai mare, posibil unul marin, asi dori sa stiu:
a. ce mai pot folosi din acvariul cu apa dulce ? 100l, filtru extern jbl 901, sistem co2, reactor, ph controller, ..... cred ca doar vasul il pot face sump
b. buget: pot porni cu 5000 lei, lunar sa mai aloc 6-700 lei pentru acvariu....ajung ?
c. in cazul in care pot sa fac sump de 100 l, recomandati mi ce volum ar trebui sa aiba displayul, in caz contrar ce raport de volum ar trebui sa fie intre cele doua. In cazul in care nu am pus bine intrebarea, doresc o recomandare de volum pt display
d.stau intr-un oras mic, unde majoritatea produselor din sistem le pot achizitiona prin curierat. este un impediment?
e. poate e de ras, dar intreb: cum se face apa aia sarata sa nu fie prea sarata sau mai putin sarata? mi se pare greu sa mentii o anumita salinitate..... mereu trebuie sa completezi cu apa, sare, schimb de apa,

https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

E super ok bugetul, cred ca merge un 200 litri plus sump de 5000 lei si daca strangi 3-4 luni il echipezi de top, iti iei si un Proteus Magic si nu ai probleme....

My nano reef



[Email]
petre florentin
Member
[Avatar]

Joined: 10/04/2014 09:20:23
Messages: 214
Location: bucuresti
IP:
Offline

"Bulue" esti penibil !
ionut_dt
Senior member
[Avatar]

Joined: 21/12/2010 11:54:20
Messages: 940
Location: Bucuresti
IP:
Offline

petrutz2003 wrote:Apreciez efortul vostru de o impartasi cat mai multe informatii, DAR..... dar mai vreu sa stiu cate ceva din experienta voastra
Ca detinator de acvariu de apa dulce de muuuult timp, simt ca ce spuneti voi acolo nu are de-a face cu acvaristica cunoscuta de mine
Pentru ca ma mut la casa noua, unde am mai mult spatiu pt mine (restul e al sotiei) si tot ma gandesc la un acvariu mai mare, posibil unul marin, asi dori sa stiu:
a. ce mai pot folosi din acvariul cu apa dulce ? 100l, filtru extern jbl 901, sistem co2, reactor, ph controller, ..... cred ca doar vasul il pot face sump
b. buget: pot porni cu 5000 lei, lunar sa mai aloc 6-700 lei pentru acvariu....ajung ?
c. in cazul in care pot sa fac sump de 100 l, recomandati mi ce volum ar trebui sa aiba displayul, in caz contrar ce raport de volum ar trebui sa fie intre cele doua. In cazul in care nu am pus bine intrebarea, doresc o recomandare de volum pt display
d.stau intr-un oras mic, unde majoritatea produselor din sistem le pot achizitiona prin curierat. este un impediment?
e. poate e de ras, dar intreb: cum se face apa aia sarata sa nu fie prea sarata sau mai putin sarata? mi se pare greu sa mentii o anumita salinitate..... mereu trebuie sa completezi cu apa, sare, schimb de apa,


Salut, in primul rand, cam cat de mare/mic este locul care ti-a ramas pentru acvariu???

Ca sa poti intelege latura asta a acvaristicii, cea marina, trebuie sa citesti, sau sa stai cateva luni bune cu cineva de vorba. Sa poata sa-ti explice cum sta treaba.

Eu cand m-am apucat de documentat, aveam un acvariu cu apa dulce de 180L. Recunosc ca nu aveam nici 10% din bugetul tau, dar am citit cam un an, am umplut doua agende de informatii si doar.....atat .

A) doar bazinul poti sa-l mai folosesti. Banuiesc ca are cam 80cm. Il compartimentezi in 3 camere si-l faci SUMP

B)hai sa zicem, un buget, rezonabil

C)Filtrarea cu cat este mai mare, cu atat mai bine. Daca rasfoiesti siteurile de afara o sa vezi ca unii au in casa acvariul si in beci toata filtrarea.

D)Eu stau in Bucuresti si niciodata nu am comandat pe net, dar asta nu inseamna ca sunt un model. Mie unul imi place sa ma duc la magazic ca sa mai casc gura pe acolo

E)Apa sarata se face astfel: OBLIGATORIU, daca te apuci de acvariu marin trebuie sa-ti cumperi o instalatie de osmoza inversa ( este o instalatie care o mufezi la apa de la retea). in aceasta apa se adauga sarea si se amesteca cateva ore cu o pompa de apa/valuri. Deci da, exista sare speciala pt acvaristica.

Faza cu completarea apei care se evapora, sta in felul urmator: La aceste bazine, cu apa sarata, se avapoara DOAR apa dulce, cu cat se avapora mai multa apa cu atat creste salinitatea. Ca sa mentii salinitatea la 1025 trebuie, neaparat un sistem de autocompletare, nimit si ATO.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/08/2015 15:25:21


Ionut Dumitrascu
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

petre florentin wrote:"Bulue" esti penibil !

Am zis si eu ca merge.....

My nano reef



[Email]
darthradu
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/11/2014 14:03:13
Messages: 1317
Location: Bucuresti
IP:
Offline

petrutz2003 wrote:e. poate e de ras, dar intreb: cum se face apa aia sarata sa nu fie prea sarata sau mai putin sarata? mi se pare greu sa mentii o anumita salinitate..... mereu trebuie sa completezi cu apa, sare, schimb de apa,

In functie de producatorul sarii dozezi sa zicem 35grame de sare la 1l apa de osmoza. La alti producatori difera, de ex 38g la 1l
Eu pun cantitatea de sare recomandata de producator pt 1026 si dupa completez cu putina apa de osmoza daca este cazul. Salinitatea se verifica cu un refractometru sau cu un salimetru(chestie d-aia de pluteste in apa,cum erau pt alcool) numai ca salimetrele sunt calibrate pt 20grade celsius, iar refractometrele mai destepte pot compensa diferenta de temperatura.
Nu-ti bate prea mult capul, de la 1024 la 1026 nu e mare diferenta, majoritatea astia incepatorii (ca mine) fac apa la 1025 ca sa compenseze eventualele erori de masurare.

Apa evaporata se completeaza doar cu apa de osmoza, nu mai tre sa prepari alta apa cu sare decat daca vrei sa faci schimb de apa.
Unii fac schimb saptamanal, altii la 2saptamani, unii pe luna, altii deloc ))
Eu schimb cam 5% din volumul total de apa saptamanal.


Legat de marimea sumpului, acesta ar trebui sa-ti poata tine toate acareturile, skimmer,pompe,reactoare,incalzitoare, etc-uri. Nu conteaza ca ai display de 100l si sump de 500l, cu cat mai multa apa per total mai bine(dar mai scump la schimbul de apa,la filtrare, etc.)

Multe Urari si Incantatii
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 13:07:59
Messages: 730
Location: Roman / UK
IP:
Offline

Am pus monopol pe acest topic , dar un elev invata cel mai bine cand pune intrebari, nu cand profesorul preda fara oprire. Spatiul pt acvariu este mare, adica am un apartament cu 3 camere nemobilate ce asteapta locul pt acvariu. ma gandesc la un acvariu de 200-300 l. Cum e recomandat sump ul sa fie, legat de display, sub sau deasupra..? La marin se face aditie zilnica de micro si macro nutrienti sau altceva? Cum adica unii nu fac schimb de apa deloc? Am citit azi de ma dor ochii, poate cer ochelari, .... Si am vazut ca fiecare isi face sumpul dupa cum crede. Nu s a ajuns la o intelegere intre experti, cum e cel mai bine sa fie , cate compartimente sa aiba, etc?

https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

Sump-ul sub acvariu....
Varianta cea mai clasica este: skimmer=>reactoare cu medii filtrante=> pompa retur
Refugiul e recomandat sa fie separat, adica pui un cot si o parte din apa vine in sump, o parte in refugiu....asta daca vrei sa iti faci refugium...
Depinde de ce ai in acvariu, daca ai multi corali trebuie sa faci aditii, daca nu te descurci cu schimburile de apa.
Aia care nu schimba apa au acvariul super stabil si mare si dozeaza elemente, la acvariile mari poate fi si foarte costisitor un schimb de apa......nu e cazul la un 200-300 litri.....daca e un stres schimbul de apa poti sa il automatizezi.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/08/2015 13:24:13


My nano reef



[Email]
darthradu
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/11/2014 14:03:13
Messages: 1317
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Petrutz, de asemenea important este daca vrei neoane sa ai in vedere ca ti-ar trebui tuburi t5 ho, si ca au dimensiuni standard.

Adica nu poti sa faci acvariul de 60cm lungime si sa pui neoane de 36W care au 90cm lungime

Uita-te dupa o lampa din comert cu 4-6 tuburi si vezi dimensiunile ca sa ai idee ce si cum iti faci. Dupa ce ai o idee cam ce s-ar potrivi pune-te pe masurat. Fa-ti standul din bare rectangulare de fier imbracate in lemn.(sau din ce vrei tu, dar sa fie rezistent), acvariu/sump/etc.

Sa iei in calcul la acvariu si partea de overflow, partea pe unde apa se scurge si ajunge in sump, daca ai loc ar fi bine sa fie pe toata lungimea acvariului. Ar trebui sa ai acces in spate totusi.

Multe Urari si Incantatii
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 13:07:59
Messages: 730
Location: Roman / UK
IP:
Offline

Mai vreau, mai vreau sa stiu cate ceva:
1. Apa in orasul meu are o duritate mare. O fi bine, nu o fi bine....nu conteaza?
2. Lumina folosesc doar neoane HO? am vazut tot felul de leduri, lumini albastre .....
3. Piatra vie/ piatra moarta ... tot se vorbeste de asa ceva dar nu fac diferenta ....
4. Hrana ? se hranesc pestii dar se hranesc si plantele (care nu sunt plante sunt si ele tot un fel de animale, asa e ?)


https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
aurecj
Senior member

Joined: 09/05/2006 09:35:36
Messages: 754
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

petrutz2003 wrote:Mai vreau, mai vreau sa stiu cate ceva:
1. Apa in orasul meu are o duritate mare. O fi bine, nu o fi bine....nu conteaza?
2. Lumina folosesc doar neoane HO? am vazut tot felul de leduri, lumini albastre .....
3. Piatra vie/ piatra moarta ... tot se vorbeste de asa ceva dar nu fac diferenta ....
4. Hrana ? se hranesc pestii dar se hranesc si plantele (care nu sunt plante sunt si ele tot un fel de animale, asa e ?)



Incerc eu sa te lamuresc de data asta...

1. Nu e important, deoarece oricum trebuie s-o filtrezi printr-o instalatie de osmoza pentru a o putea combina cu sarea.

2. Poti folosi doar combinatii de neoane fara nicio problema. Eu de exemplu, la acvariul de 50-60 litri, am 4 neoane de 24W, care se aprind pe rand, 2 cate 2. Intr-adevar, exista si alternativa de a folosi led-uri, sau chiar combinatie de tuburi cu led-uri, insa asta deja tine de optiundea personala. Ca idee, sa intelegi in parte diferenta intre ele (pe langa altele, desigur), din punct de vedere vizual albastrul de la led-uri (royal blue) este mult mai pregnant decat ce poti obtine cu neoane, ceea ce scoate in evidenta mai bine florescenta anumitor corali. Deaemenea, la led-uri apare efectul de "shimmering" in apa, ceea ce la neoane n-o sa vezi. Asta pe foarte scurt...

3. Diferenta intre piatra vie si moarta este aceea ca piatra vie este colonizata cu bacterii si microorganisme benefice unui sistem marin (contribuie la filtrare). Piatra moarta este in principiu piatra care a fost candva vie, dar prin uscarea si curatarea ei nu mai contine acele bacterii si microorganisme, fiind necesara o perioada (cam jumate de an, un an) in care sa se poata recoloniza, atat prin inmultirea si migrarea organismelor de pe alta piatra vie, cat si prin aditia de bacterii separat in acvariu. Bacterii se gasesc pe piata fara nicio problema, de la BioDigest (Prodibio), pana la Stability (Seachem), iar aditia se face conform specificatiilor producatorului.

4. Pestii e normal sa trebuiasca hraniti, iar asta se face cu tot felul de mancare, de la granule, pana la fructe de mare luate din supermarket, plaja fiind foarte larga. "Plantele" de fapt sunt corali, iar acestia sunt de 2 feluri: fotosintetici (nu trebuie hraniti, propagarea lor facandu-se doar in functie de lumina primita) si nefotosintetici, care necesita o hranire (mai mult sau mai putin targetata). Hranirea acestora se face, ca si in cazul pestilor si a aditiilor de bacterii, cu diverse produse existente pe piata (in general phytoplancton si zooplancton), de la Energy A si B (Red Sea), pana la Coral Fluid (Seachem) sau alte cele.

Mentionez ca produsele pe care le-am enumerat nu sunt nici pe departe singurele existene pe piata, plaja de produse si producatori fiind mult mai diversificata, insa acestea sunte cele care mi-au venit in minte, deoarece le-am folosit personal.

Sper ca am reusit sa te lamuresc partial (si ca le va fi de ajutor si altora).
[Email] [Yahoo!]
darthradu
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/11/2014 14:03:13
Messages: 1317
Location: Bucuresti
IP:
Offline

La punctul 3, piatra moarta trebuie spalata inainte pentru a scoate din ea materia organica ramasa si fosfatii. Spalatul asta se face cu apa de osmoza si otet, sau cum am facut eu cu apa cu sare direct - insa dureaza vreo 2luni pana se curata Trebuie testat nivelul fosfatilor inainte de a o pune in acvariu, tre sa fie 0 sau foarte mic .
Daca ai bani ia-ti piatra vie, daca ai timp iei piatra uscata. La mine am combinat piatra vie cu cea uscata, in ideea ca cea uscata o sa se colonizeze cu bacterii si alge coraline. Dupa 2 luni alge nu am pe piatra uscata, bacterii presupun ca sunt, niste viermi penati s-au aciuiat in ea. Procesul este indelungat si de abia peste un an iti dai seama de ce si cum

This message was edited 1 time. Last update was at 27/08/2015 08:51:05


Multe Urari si Incantatii
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Revin cu o remarca: titlul zice de bun simt.
Pentru petrutz:
Era de bun simt sa citesti macar ce am scris mai sus inainte sa pui intrebari care isi aveau deja raspunsul acolo.
Inteleg ca esti un student mai lenes si nu vrei sa citesti, dar chiar nu era mult si cred eu ca era destul de clar.

Cu atitudinea asta cred ca nu-ti va ajunge bugetul, cu cat citesti mai mult cu atat cheltui mai putin. Pentru ca "esecele" costa.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com