Pentru ca nu am gasit informatii concludente asupra iluminatului cu LED-uri la plantate (aici va astept si cu link-uri catre articole unde s-a discutat problema - cu concluzii nu cu constructia propriu-zisa) imi propun mai intai un proiect teoretic, dupa care si practic (daca sunt sanatos si la punga gros

). Vorbim de acvarii mari nu de cuburi si cubulete pe care le poti ilumina si cu lanterna, ba chiar s-ar putea sa apara si alge de la prea multa lumina (eu si Ricardo stim de ce pentru ca avem lanterne de 1200 lm cu care ne mandrim, sic!

)
Pe masura ce mai avansez cu proiectul o sa pun informatiile aici. Acum compar oferte si fac combinatii de spectre, etc. si de aceea am deschis un topic dedicat surselor de unde se pot achizitiona componentele (
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/27600.page#p221938)
As vrea sa despart iluminatul de vizionare de cel util plantelor. Doar 1-2 ore pe zi acvariul este privit deci cel putin din punct de vedere energetic se pierde foarte mult pe emisie de lumina in spectre care nu sunt utilizate de plante...
Teoretic lumina alba este energofaga pentru plante, care nu au nevoie de spectrul galben si cel verde => se consuma inutil energie pentru emisia de lumina in aceste spectre. Daca reusim sa facem o lampa care emite doar in spectrele
Utilizate de plante va fi din punctul de vedere consumului de energie cel mai eficienti.
Ca si tipuri mari de LED-uri am identificat urmatoarele: Alb 7000-6500k, alb 5700k, alb 2700k, red, deep red 660nm, red-orange, blue, royal blue, Total Spectrum Violet UV 400-410nm, cyan, green, Moonlight. Unele sunt doar pentru aspect cand acvariul este privit (alburile in general, cyan, green, Moonlight), restul pentru spectru util plantelor. Deoarece inca nu am gasit o "reteta" am in plan sa dimez separat fiecare grup de LED-uri.
Pentru Lucian si Mosu: ca tot discutam de numarul de canale de dimmare necesar unui controller de acvariu pentru plantate: eu am ajuns la 12 canale (vezi mai sus)

La astea ar mai trebui sa pun si ceva pentru fulgere

dar nu am aprofundat inca daca trebuie led-uri speciale si/sau driver special/dedicat... Cred ca daca sunt prevazute 16 canale

acoperim cerintele celor mai pretentiosi clienti (sau 8 canale standard si un modul separat cu extensie de 16 canale - am vazut niste proiecte cu interfete din astea I2C cu 16 canale PWM si care mai erau si universale 5-10V).
Mai sunt si alte aspecte pe care inca nu le-am elucidat si nu imi sunt clare si despre care as vrea sa va spuneti parerea:
- in ce sa calculez teoretic proportia intre culori - lumenii ar fi o unitate la indemana...
- se poate echivala in unitati gasite mai sus tuburile de neon cu LED-urile - spre exemplu daca o lampa cu tuburi cu neon are 5000lm teoretic ar trebui sa asigur o cantitate egala cu LED-uri. Unde pot gasi informatii despre fluxurile luminoase ale tuburilor Giessmann (am gasit ceva de genul 3500-3700 lm la tuburile de 54W si nu imi suna bine...).
- care ar fi proportia intre lumina din spectrul X si cea din spectrul Y, macar ca ordin de marime pentru ca pentru fineturi avem dimarea. Ceva en-gross de genul la 5lm Red 10lm Blue sau invers, ca sa nu dam banii degeaba
unghiul de emisie sau daca trebuie sau nu reflector si/sau lentila (la lentile in mod cert dupa 1-2 ani exista o schimbare a transparentei si respectiv a fluxului si spectrului "taiat" de acestea.
- LED-uri mari (4-5W) mai eficiente energetic dar fiind mai putine gradul de acoperire este mic si exista tendinta de lumina punctiforma cu diferente de PUR sau LED-uri mai mici (1W) care in general sunt mai putin eficiente energetic (lm/W), solutia mai scumpa per total dar asigura o acoperire buna.
- cu LED-uri de culori diferite grupate astfel incat sa para o sursa de lumina unitara cu o culuare care rezulta din combinarea lor (se preteaza la led-uri mici si multe) sau raspandite cat de cat uniform pe suprafata lampii
- sistemul de alimentare sa fie sus in lampa sau in masca
- sistemul de racire
- comanda si dimarea sistemului
LE: Referitor la limbaj si unitati de masura trebuie sa deosebim masurarea Radiometrica (in care masuram puterea electromagnetica a radiatiilor) si optica/fotometrie (in care discutam despre lumina din perspectiva ochiului uman - oare ne va trebui o alta stiinta pentru ochiul de vultur?

)
Surse de informatii primare:
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiometry
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Photometry_(optics)