[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
kirucd wrote:Bun topicul, si pe mine ma intereseaza leduri si radiatoare mari, si ca si tine stiu deja de
site-urile mentionate de tine Poate colegii nostri au gasit si altele.

O zi buna,
Dragos

Te urmaream si eu la topicul cu ATS-ul
Pentru ca nu am gasit informatii concludente asupra iluminatului cu LED-uri la plantate (aici va astept si cu link-uri catre articole unde s-a discutat problema - cu concluzii nu cu constructia propriu-zisa) imi propun mai intai un proiect teoretic, dupa care si practic (daca sunt sanatos si la punga gros ). Vorbim de acvarii mari nu de cuburi si cubulete pe care le poti ilumina si cu lanterna, ba chiar s-ar putea sa apara si alge de la prea multa lumina (eu si Ricardo stim de ce pentru ca avem lanterne de 1200 lm cu care ne mandrim, sic! )
Pe masura ce mai avansez cu proiectul o sa pun informatiile aici. Acum compar oferte si fac combinatii de spectre, etc. si de aceea am deschis un topic dedicat surselor de unde se pot achizitiona componentele (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/27600.page#p221938)

As vrea sa despart iluminatul de vizionare de cel util plantelor. Doar 1-2 ore pe zi acvariul este privit deci cel putin din punct de vedere energetic se pierde foarte mult pe emisie de lumina in spectre care nu sunt utilizate de plante...
Teoretic lumina alba este energofaga pentru plante, care nu au nevoie de spectrul galben si cel verde => se consuma inutil energie pentru emisia de lumina in aceste spectre. Daca reusim sa facem o lampa care emite doar in spectrele Utilizate de plante va fi din punctul de vedere consumului de energie cel mai eficienti.
Ca si tipuri mari de LED-uri am identificat urmatoarele: Alb 7000-6500k, alb 5700k, alb 2700k, red, deep red 660nm, red-orange, blue, royal blue, Total Spectrum Violet UV 400-410nm, cyan, green, Moonlight. Unele sunt doar pentru aspect cand acvariul este privit (alburile in general, cyan, green, Moonlight), restul pentru spectru util plantelor. Deoarece inca nu am gasit o "reteta" am in plan sa dimez separat fiecare grup de LED-uri.

Pentru Lucian si Mosu: ca tot discutam de numarul de canale de dimmare necesar unui controller de acvariu pentru plantate: eu am ajuns la 12 canale (vezi mai sus) La astea ar mai trebui sa pun si ceva pentru fulgere dar nu am aprofundat inca daca trebuie led-uri speciale si/sau driver special/dedicat... Cred ca daca sunt prevazute 16 canale acoperim cerintele celor mai pretentiosi clienti (sau 8 canale standard si un modul separat cu extensie de 16 canale - am vazut niste proiecte cu interfete din astea I2C cu 16 canale PWM si care mai erau si universale 5-10V).

Mai sunt si alte aspecte pe care inca nu le-am elucidat si nu imi sunt clare si despre care as vrea sa va spuneti parerea:
- in ce sa calculez teoretic proportia intre culori - lumenii ar fi o unitate la indemana...
- se poate echivala in unitati gasite mai sus tuburile de neon cu LED-urile - spre exemplu daca o lampa cu tuburi cu neon are 5000lm teoretic ar trebui sa asigur o cantitate egala cu LED-uri. Unde pot gasi informatii despre fluxurile luminoase ale tuburilor Giessmann (am gasit ceva de genul 3500-3700 lm la tuburile de 54W si nu imi suna bine...).
- care ar fi proportia intre lumina din spectrul X si cea din spectrul Y, macar ca ordin de marime pentru ca pentru fineturi avem dimarea. Ceva en-gross de genul la 5lm Red 10lm Blue sau invers, ca sa nu dam banii degeaba
unghiul de emisie sau daca trebuie sau nu reflector si/sau lentila (la lentile in mod cert dupa 1-2 ani exista o schimbare a transparentei si respectiv a fluxului si spectrului "taiat" de acestea.
- LED-uri mari (4-5W) mai eficiente energetic dar fiind mai putine gradul de acoperire este mic si exista tendinta de lumina punctiforma cu diferente de PUR sau LED-uri mai mici (1W) care in general sunt mai putin eficiente energetic (lm/W), solutia mai scumpa per total dar asigura o acoperire buna.
- cu LED-uri de culori diferite grupate astfel incat sa para o sursa de lumina unitara cu o culuare care rezulta din combinarea lor (se preteaza la led-uri mici si multe) sau raspandite cat de cat uniform pe suprafata lampii
- sistemul de alimentare sa fie sus in lampa sau in masca
- sistemul de racire
- comanda si dimarea sistemului

LE: Referitor la limbaj si unitati de masura trebuie sa deosebim masurarea Radiometrica (in care masuram puterea electromagnetica a radiatiilor) si optica/fotometrie (in care discutam despre lumina din perspectiva ochiului uman - oare ne va trebui o alta stiinta pentru ochiul de vultur? smilie )
Surse de informatii primare:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Radiometry
- http://en.wikipedia.org/wiki/Photometry_(optics)
Asa cum spune si titlul ma intereseaza niste furnizori de LED-uri de mare putere pe placute aluminiu de preferat CREE si Osram. Mai caut radiatoare de aluminiu mari (130cm lungime, restul caracteristicilor in functie de oferta/pret/calcule/necesitati...) drivere PWM si alte accesorii pentru realizarea acestui proiect.
Pot sa fie din tara sau de afara (cele de afara cu referinte ca livreaza in Romania).
Stiu de: www.zexstar.com; conex electronics; Rapid Led

Nu este cladophora. Mai intru diseara ca acum nu am timp...
Ti-am mutat topicul la sectiunea "Despre noi" ca sa nu-ti sterg postul de la vanzari .
Citeste regulamentele...
Carenta de potasiu
Ia uite cine a revenit in peisaj La Multi Ani!
(am vazut prea tarziu ca m-ai sunat)

Fac pariu ca prin "apa dedurizata" te referi la apa trecuta prin schimbatori de ioni nu printr-o instalatie de osmoza. Te-ai mutat in Popesti Leordeni ca numai acolo am auzit de duritatea asta?
Fa schimburi de apa zilnice pana scazi NO3 sub 30ppm
Naspa... Perioada de inceput a unui acvariu este cea mai delicata si trebuie sa stai cu ochii pe bazin ca pe butelie. Ce fertilizant ai pus?
Esti sigur ca este cladophora? Este aspra la pipait? Mai mult ca sigur ai adus-o cu plantele... Intr-adevar la Cladophora nu prea tin algicidele obisnuite din comert, am auzit parca mai de mult pe cineva care a incercat si cu Protalon si nu a scapat.
Ajuta niste mancatori de alge Amano shrimp si pana faci rost poti sa incerci o cura de CO2 la maximul admisibil si EL Carbo sau Seachem Excel de patru ori doza in jet direct peste locurile de unde ai cules cele mai multe.
In rest ca la orice astfel de poveste: se scot cu mana algele (sunt aspre, tari si se se pot scoate usor) curatenie, schimburi de apa si iluminat si fosfat mai putin - nu intuneric total, eu aplic principiul ca algele trebuie sa aiba o competitie serioasa in plante. Poti sa scoti din plante si sa le speli in baie de otet (3 parti otet la 10 parti apa), dupa care le replantezi.
Am gasit si un link salvat de mult de tot cu un studiu asupra dihaniei. Stiu ga spuneau ca au avut rezultate bune cu niste algicide dar la vremea aia nu am gasit in comert... https://archive.org/details/CLADOPHORAINVEST00NEIL15961.ome
Userul DanX va sta pe bara o saptamana pentru atitudine necorespunzatoare fata de cei care lucreaza la buna functionare a acestei comunitati.
Gaurelele din frunze apar din lipsa potasiului nu de la fier
Poate alta data te uiti si la data ultimului post
Acvariul este neciclat si poti sa te intorci la magazin si sa ceri banii inapoi pentru ca te-a indus in eroare. dar nici tu nu ai citit nimic sau nu ai luat in serios ce ai citit.
Chimicalele nu inlocuiesc niste procese care cu sau fara voia ta sau a vanzatorului trebuie sa aiba loc pentru ca acvariul tau sa fie functional.
Incepe prin a citi articolele de la capitolul Generalitati de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page

Filtrul acela este oricum insuficient pentru acvariul tau...
Ar159 wrote:as dorii sa pun si cateva poze insa sunt peste 2,1 Kb si nu le accepta forumul.
daca primesc un " pont cum pot sa fac " o sa vedeti la ce stadiu am ajuns prin ajutorul vostru.

Le deschizi cu Paint si ai optiunea de Resize => 50% sau dimensiunea maxima 900 pixeli si gata...
Un autocolant negru pe spate ar da bine (si ar masca si algele de pe geam )
A inceput sa arate bine. Incepi sa-ti faci mana cu toate bazine tale
Si eu fac teste cu acest produs. Nu poti sa tragi concluzii despre un fertilizant decat dupa o luna de cand ai inceput sa-l utilizezi deoarece plantele isi fac rezerve de substante nutritive si nu iti dai seama de carente decat dupa ce isi consuma rezervele (daca apuca)
Ai un acvariu pe care il menti frumos orice schimbare ii faci
Atentie la lemn ca este foarte pretentios la umiditate/caldura. Daca pui in interiorul capacului sistemul de iluminat se va incalzi foarte tare si in plus pe peretii interiori noaptea se va face condens => lemnul lucreaza, apar microfisuri in vopsea/lac si incepe distractia Eu am renuntat la un capac din PAL si mi-am facut unul din lemn pentru a fi mai aspectuos si mai usor. Tot ce am realizat a fost ca mi s-a curbat lemnul si acum arata jalnic...
Cauta la vreun magazin on-line filtrul tau si pune aici link-ul sa ne dumirim depre ce este vorba.
Nu ne-ai spus nimic de iluminat, bazinul are sau nu capac? O poza face cat 1000 de cuvinte (ai in fereastra de editare in partea de jos un buton Attachments pe care daca apesi va apare o zona de selectie fisier poza si mai jos un butom pentru a mai adauga inca o poza...pana la 5 poze per post)
Felicitari! Meriti acest premiu pe deplin.
In timp PAL-ul se deformeaza sub sarcina. la mine cu blat dublu cu deschiderea maxima de 60cm deformarea este de 6-7mm (cam in 10 ani de la punerea in opera). Noroc ca am pus neopren sub acvariu si a preluat deformarea si fundul este dublu. Vericalele si fundul sunt duble si la mine. Cele mai bune si fara probleme sunt suporturile facute din teava de metal imbracate in PAL - pe exterior nu se vede si stai linistit.
Ar mai fi necesara o bordura care sa acopere fundul si stratul de nicip (macar o parte din el).

Nu stiu dimensiunile finale dar daca tot esti in stadiul de proiect ia in considerare o adancime cat mai mare (minim 60cm, 70 de preferat iar la 80cm este maestru). Dupa cum ai dat volumul brut si lungimea acvariului de 150cm cred ca te-ai gandit la o inaltime si mai ales la o adancime foarte mica ceea ce vei regreta...

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: