paradoxx wrote:nisipul este prea fin pentru a creste plante,cred eu...nu respira radacina si putrezeste inauntru...pt a creste plante,ia un substrat cu granulatia curpinsa intre 1-3 mm.
+1
Acum, cit nu este aranjat, poti sa adaugi un substrat cu granulatia mai mare, cum bine a sesizat paradoxx, pe care sa-l amesteci usor cu cel prezent (ca daca faci un reset e mai greu).
Oricum, nisipul se va sorta in timp si vei avea granulatie mai mare la suprafata. Acum, depinde si de cum vrei sa-l amenajezi, ce peisaj vrei sa obtii. Daca ai ceva planuri, pune o poza
de ansamblu. Plantele nu sunt pretentioase dar sigur vor trebui rearanjate si adaugate mai multe, dupa opinia mea.
Lumina (aprox. 0,5 w/litru) este suficienta pentru cea mai mare parte a plantelor. Important este si programul de lumina pe care il aplici. Cred ca mai curind ai o problema cu CO2, pentru ca varianta lichida nu e foarte eficienta la bazinele mari; o instalatie de CO2 ar fi mult mai eficienta. Legat de plante, daca nu le cunosti, pune o poza cu ele si le identificam impreuna cu alti colegi. La fel pentru sanitari.
OK, nu are rost sa transformam o banala discutie intr-o disputa care chiar nu slujeste forumului. Daca si altii impartasesc opinia lui Bobi nu am nimic impotriva stergerii acestui topic. Rog un admin sa ma ajute si sa inchida topic-ul. Multumesc.
Bobi, nu imi place sa ma complic. Pur si simplu vreau sa inteleg. Daca nu te intereseaza, poti sa ignori postarile mele. E foarte simplu. Legat de cit de bine inteleg eu acele procese, citeste-mi te rog din nou profilul. Te asigur ca inteleg foarte bine procele bio-chimice din organisme si chiar le pot explica. Recunosc sportiv ca este un nivel cam teoretic. Daca topic-ul deranjeaza, eu pot renunta la el si comunic in continuare prin PM cu cei interesati. Multumesc oricum pentru opinia ta.
Este simplu: optimizare si conditionalitate. Asta facem cu totii cind combinam lumina, temperatura, CO2, fertilizanti in acvarii. Legile conditionalitatii si criteriile optimizarii se aplica in orice proces, fie ca vrei sa creezi un biotop, fie ca amenajezi un paludarium sau un terariu. Numai factorii si/sau nivelul lor difera. Ma adteptam sa dezbati mai curind despre ce se spune in filmulete, pentru ca stiu ca ai o mare experienta in aplicarea CO2, mai cu seama in legatura cu clasificarea plantelor si a proceselor din faza de intuneric.
Toate discutiile despre fertilizare se sfirsesc la remarca "fara CO2 fertilizezi degeaba". Ceea ce este adevarat. Insa exista convingerea ca aditia de CO2 este
necesara doar pe timpul perioadei de lumina. Chiar si pe UKAPS am primit "lectii" despre acesta cutuma (din bun simt, nu am mai continuat conversatia si nu i-am
spus ca cele doua fotosisteme I si II functioneaza de fapt invers, al doilea intrind in "scena" dupa primul, unde si cum se depoziteaza energia chimica a plantelor, de
ce si cum se utilizeaza cea mai raspindita enzima de pe planete, RuBisCO, dar mai ales cind se produce faza de biosinteza a glucozei ca precursor al celorlalte substante
organice sintetizate de plante).
Pentru a intelege ce se intimpla pe timpul cit plantele sunt luminate sau nu si pentru cei care nu inteleg de ce este nevoie de CO2 si pe timpul perioadei de intuneric
sau cind este produs, de fapt, oxigenul pe care il respiram, va invit sa urmariti cu atentie documentarele de mai jos. De asemenea, pentru a intelege cind si de ce perleaza
plantele si de ce apare o diferenta de pH intre perioada de lumina si cea de intuneric (parca pH-ul are de'a face cu H+, nu-i asa?) cu sau fara aditie de CO2, atentie la explicatiile
legate de procesele fotochimice si cele nefotochimice.
NOTA : A se urmari cu atentie si a nu se trage concluzia ca pe timpul perioadei de iluminare nu este nevoie de CO2!
Exista o singura discutie aici : nu este clar in care dintre cele trei categorii de plante (C3, C4 sau CAM) pot fi incadrate plantele crescute submers. Dar, atita timp cit cea mai
mare parte din ele supravietuiesc emers sau chiar provin din mediul emers dar in nici un caz din mediul arid, probabil ca toate pot fi incadrate in categoria C3, deci inscrise
in ciclul Calvin clasic, care presupune cele doua faze clar delimitate..
Vizionare placuta!
Lucian: am reanranjat 2 link-uri ca sa vedem bine aici filmele
Silviu Man wrote:Ce bine este cind mama este in casa si ne gateste, cind toata lumea este linistita, cind nu e nici furtuna si nici arsita,
cind fratii nostri sunt acasa si dorm linga coasta noastra si cind tot ce ne dorim este sa fim sanatosi si impreuna.
Cineva mi-a raspuns asa la intrebarea "ce faci"?
"Imi hranesc sotia si copii si asta ar trebui sa-mi fie de ajuns"!
Cita dreptate avea ...
Pe prima, cea patata, am gasit-o in rigola din spatele casei. Avea singe la gura si abdomenul umflat.
Cea tarcata, din fata, a avut putere sa ajunga linga gard. Acola s-a prabusit, cu labutele agatate de
marginea bordurii gardului. Am gasit-o acum, in seara asta, pentru ca latrau agitati ciinii. Avea un lat
prins in jurul gitului.
Nu voi intelege niciodata ce-i face pe unii ... "semeni" ai nostri sa puna otrava si capcane pentru pisici.
Inchide pasarile in voliere, inalta coliviile porumbeilor, ... inteleg ca trebuie protejate pasarile, dar fa ceva care sa impiedice pisicile
sa ajunga la ele, nu le omori in felul acesta. Niste barbari care traiesc printre noi.
Miscarea frunzelor este destul de inselatoare. Incearca metoda cu marker, de care spun mai sus.
Daca vrei este exact ca acele teste cu fum care se fac fuselajelor si aripilor de avioane, in camerele de incercare,
pentru a determina aerodinamica acestora.
Artur wrote:Si eu cam tot din "vina" lui Gabi mi`am luat aparatul ) Silviu, eu zic sa`i cerem sa ne faca "decont" la aparate macar 50%
p.s. superbe pozele si crevetii, si bazinul Tot asta ramane preferatul meu, dintre toate bazinele tale.
Si eu cred ca Gabi si Alex ne datoreaza un comision extras din "spaga" producatorilor de aparate de fotografiat. Da' nu vezi ce ascunsi stau?
Multumesc frumos pentru incurajare! Tu esti oricum in mare avans fata de mine, da' te ajung acusi.
Miine "coafez" A400 : "What Dreams May Come". Sper sa-ti placa si acela, pina la urma.
Acesta, intr-adevar, este cel mai curat acvariu dintre toate. Si am aplicat ce am invatat de la citiva colegi : simplu, curat, echilibrat.
Cred ca pe viitor voi ramine in zona aceasta, a simplitatii si definirii, si cu wabi kusa si cu paludarium. Un lucru care pentru voi, iubitorii de "ciortani" e
de-a dreptul obligatoriu.
adrian09 wrote: dar e clar cxa este nevoie si de timp
Mie imi vorbesti de timp? Vezi motto-ul meu.
Nu te lasa inselat de frecventa cu care postez. Lucrez mult pe calculator, fac proiectare de produse, analize de piata, etc.
asa ca am aproape tot timpul "marul" pe birou, cu exceptia cazurilor in care bag cite 1000-2000 de km pe la clienti. Asa ca
mi se deschid frecvent ferestre cu mesaje de pe forum si, te rog sa ma crezi, este foarte destresant sa scriu aici, sa fac cite o mica pauza,
sa imi mai limpezesc creierasu', sa admir pozele colegilor, sa vorbesc cu alti, bunaoara cu tine ...
Raspunsul de 1.000.000 de dolari : apa se roteste in bazin, daca o privesti de sus?
Ca sa vezi exact cum se misca apa atit in plan orizontal cit si in plan vertical, poti sa faci o chestie foarte simpla.
Cind adaugi Filter Medium, iei o seringa de 10-20 ml. O umpli cu solutie si o injectezi in fata primului spraybar.
vei vedea cum se deplaseaza in apa solutia. Apoi repeti manevra la cel de-al doilea spraybar.
Pai sa stii ca Gabi m-a incurajat foarte mult (si direct dar si prin pozele lui). Apoi Alex, Bogdan, ...
(scuze daca nu-mi vin in minte toti colegii "fotografi" in minte acum).
Cine nu isi doreste sa poata posta la o astfel de calitate? Desi, in esenta conteaza acvariul, detaliile
de calitate, surprinse in poze profesionale, te apropie mai mult de realizarea colegului care expune.
Apoi, daca vrei sa te inscrii la un concurs ... tot la poze de calitate ajungi. OK, nu e mare lucru sa
angajezi un fotograf profesionist. Insa parca ai o satisfactie mult mai mare cind pozele vin "din mina ta".
Este, cred, ca acea satisfactie pe care o au unii colegi care isi fac singuri acvariul : taie sticla, o lipesc,
proiecteaza si fac standul, proiecteaza tot felul de benzi de led-uri, capace, s.a.m.d.
Cred ca inteleg ... OK, daca ai solutia, asta e!
Ma gindesc ca foarte importanta este si directia/directiile in care se misca volumul de apa, de aceea un debitor in plus nu cred ca ar ajuta.
Multumesc, Adrian. Inca sunt departe de performantele colegilor. Astept o perioada mai linistita in care sa pot studia cum se cuvine
"scula" pe care mi-am cumparat-o si, cum spunea un alt coleg, sa sar de 10.000 de poze, ca sa am pretentia ca incep sa obtin 10 poze
de caliate din 100 luate. Insa, multumesc inca o data pentru incurajare
Dupa cum probabil ai remarcat, la partea de ... fitingaraie nu ma pricep deloc. Nici acum nu recunosc "jumatatile de tol"
si daca e sa folosesc o cheie, numerele alea nu-mi spun mare lucru, trebuie sa le incerc pe rind. Aici te ajuta colegii care posteaza pe "Atelier".
Multumesc. Frumosi sunt si Red Cristal, si aceia isi merita banii.
Din cite stiu eu, sunt caridine si nu prea au treaba cu neocaridinele, sunt niste bariere genetice.
Insa cred ca mai multe ne pot spune colegii specializati, de ex. Seba, Alex08, ...
Uite aici un topic foarte interesant pe care l-am citit recent. Desi nu se refera la hibridare,
daca te pasioneaza crevetii, e bine de citit. Are si o bibliografie bogata (ca sa nu mai vorbim de poze).