| Message |
|
|
|
Nu vreau sa te descurajez dar, cel putin din cite am inteles eu, un "saratel" e o provocare mai mare decit un "dulce".
Crezi ca ai suficienta experienta? E un pas important in "cariera" unui acvarist. Sau poate gresesc si ma corecteaza
colegii "saratei".
|
 |
|
|
Doom wrote:O las pe ?efa sa cread? c? m-am cumin?it..pân? în ianuarie  s?pt?mân? viitoare o sa aib? ?oc c? o sa populam.acvariul ?i o las pe ea s? aleag? pe?tii  ) ?i dup? aceea vedem ce iese.
Daca comand din Anglia sunt scumpe cioatele plus posta... Adic? dac? g?sesc un lemn la 30-40 lire m?.mai costa transportul 15-20... Trebuie s? mai caut pe aici poate g?sesc ceva pân? la urm? dar sa le iau pe rand, duminic? cel târziu substrat ?i tuns la plante plus populat
Dupa ce alegi lemnele sau radacinile, pune poze cu ele si discutam despre pregatirea lor. Iti va lua putin timp dar e bine sa fie pregatite cum trebuie inainte sa fie scufundate.
|
 |
|
|
Ziua 82:
Revin cu citeva poze, ca sa nu ma uitati cu totul
La prima tunsoare nu am exagerat cu foarfecele, am lasat moss-ul sa se fixeze bine. Urmeaza una mai drastica peste o saptamina, mai ales
in zona casutei si pe gazon, acolo unde este.
Parametrii apei sunt stabili, nu am suplimentat inca lumina, CO2 este la cca. 200 b/min. Merg in continuare cu 10 ore de lumina pe zi, cu o pauza de 3 ore
intre doua reprize de cite 5 ore. Majoritatea algelor au disparut. Exceptie face, evident, GSA, mai cu seama pe Anubias si pe peretele din fata. Mi-ar fi fost
de folos inca vreo 5-6 Oto si tot pe atiti Spiral dar acum e prea tirziu sa-i mai comand. Am in schimb o "armata' de Physa care nu iarta nimic. Buni si ei!
Iata pozele :

|
 |
|
|
|
Cu combinatia Dennerle am "mers" si eu in nano de 20 de litri si plantele s-au dezvoltat foarte bine (Legenandra, Tripartita, Anibias pinto, Verticilata si Helferi).
Ca sa economisesti spatiu, ar merge bine, cred, si un sol uiversal cume e cel de la Tropica. Mai cistigi 2-3 cm. Pe acest sol au mers perfect : HC, Eleocharis Pusilla Mini,
Alternanthera Lila si Mini, Marsilea Hirsuta, Staurogyne Repens.
|
 |
|
|
|
@Liv
In sfirsit am gasit doua surse pentru clasificarea plantelor dupa regiunea de unde provin si compozitia apei din biotopul respectiv.
Pentru mine este un urias pas inainte pentru ca, in sfirsit avem CERINTELE specifice a grupelor de plante!!! Adica exact ce lipsea pentru un model matematic de tipul
celui folosit in programarea liniara. De asemenea, exista studii care arata foarte bine cum se adapteaza plantele la variatiile de lumina si pH, in functie de concentratiile
in O2, CO2 si fertilizare, precum si plantele care se adapteaza la diferite cicluri fotosintetice.
|
 |
|
|
Metoda da roade. Am obtinut aprobarea pentru un Dennerle Scapers 35 litri in care va fi infiintata o Wabi Kusa.
Am data la schimb bolul de 5 litri (de la prima Wabi Kusa) pentru un aranjament cu orhidee.
Asadar, Sorin, cred ca observi ca aici nu primesti doar sfaturi despre cum sa amenajezi acvarii ci si despre cum sa le capeti!
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
adrian09 wrote:daaa... superb...un exemplu bun..perseverenta,pierderi si....virusul.. mrea lui ca daca te-a prins,nu mai scapi....
super timisoru...ai avut de tras dar....uite ce a iesit...
Intra pe imaginea de la #31, da click, intri pe Plici si jos gasesti citeva poze alaturate, in album. Deschide-le pe rind si vei vedea cum a evoluat.
Mie insula aia din stinga, cu moss si Bucephalandre mi se pare exceptionala! Cind vor inflori, va fi spectacol. In urmatorul acvariu (de fapt un reset)
voi folosi asta ca sursa de inspiratie, mi se pare foarte interesant aranjamentul.
|
 |
|
|
Azi am vazut (si am fost foarte multumit sa vad) ca Gabi a mai adaugat o pagina la "Creme de la Creme".
Oare cine e urmatorul? Cumva, cineva de pe acest topic?
|
 |
|
|
Gabi, felicitari pentru "Creme"! Nu ca ar fi o surpriza ...
|
 |
|
|
Liv wrote:
Imi aduceti aminte de minunatele autoturisme electrice care cica sint ecologice ca nu genereaza noxele datorate arderii combustibililor fosili. In loc sa arda hidrocarburile in motorul fiecarui autoturism o sa le arda in centralele pe carbune (sau gaz, sau pacura) ca sa incarce acumulatorii de la masina. Asa ca tot hidrocarburi o sa arda ca sa miscati masinile electrice. Si n-am auzit de nici un calcul care sa tina cont de randamentele de transformare (de la generator la inalta tensiune pt. transport, joasa tensiune pt. distributie si curent continuu pt. masina - e simplificat procesul). Adica se muta generarea noxelor in alta parte si brusc am devenit ecologici.
Nu ma pricep la astfel de lucruri dar gasesc o logica aproape perfecta in ce spui. Cu o exceptie : daca cea mai mare parte din energie ar proveni de la hidrocentrale, eoliene, ferme de energie solara. Abia atunci putem sa ne batem in piept cu "caramida ecologica".
|
 |
|
|
Bine ai venit, Aurelie!
As adauga la ce a scris colegul Liv legat de filtrare : ce contine canistra filtrului JBL? Este foarte important de stiut.
In rest, daca limba romana ai invatat-o " doar din ce am prins prin casa" atunci sa stii ca esti o persoana remarcabila!
Felicitari! Sa participi cit de mult pe acest forum, te va ajuta daca vrei sa iti cultivi exprimarea ... si vei deveni si o acvarista de nadejde!

|
 |
|
|
teddy2k wrote:Mie mi s-au parut niste informatii foarte interesante, iar faptul ca am avut pe cine sa intreb pt a clarifica anumite aspecte- priceless.
Multumesc!
Ai sintetizat bine intentia mea. Dezbaterea unor subiecte ofera informatii punctuale fiecarui participant, acolo unde este fiecare interesat.
|
 |
|
|
Liv wrote:
Daca etansez un tub de 30cm diametru lung de 1,5m la un cap, ii pun o garnitura la celalalt cap plus o pompa de apa si 2 stuturi pt. furtune obtin un filtru cu un volum de 10 litri la un pret de cit ? 250-300 lei. N-are aquastop, n-are reglaje dar e mai mare decit orice filtru de pe piata. Cit costa asa ceva daca e de firma? 1000-1500lei. Platesti firma, cunostiintele lor si tot felul de chestii de marketing care nu au nici o valoare pt. acvariu. Doar ca trebuie sa inveti sa il faci.
Liv, ai raspunsul mai sus, chiar in exemplul tau, care se aplica perfect si in cazul meu. De ce trebuie sa folosesti linii complexe de fertilizare de la diverse firme cind poti sa iei fiecare element separat si sa faci o schema de fertilizare simpla si dedicata nevoilor plantelor pe care efectiv le ai in acvariul tau? De ce trebuie sa injectezi " cit de mult posibil CO2 pina la limita suportabilitatii vietuitoarelor" (citat din alt topic) cind poti optimiza dozarea lui astfel incit sa ai plante si animalute sanatoase sau de ce sa injectezi CO2 ca o masura ca sa obtii perlare cind perlarea este mai curind legata de lumina (fotoliza) si de sinteza de materie organica din timpul perioadei de intuneric si cantitatea de ADP si NADP disponibilizata atunci? De ce sa adaugi carbon lichid ziua cind, de fapt, cel mai eficient ar fi sa-l adaugi inainte sa se stinga lumina, eventual fractionata doza in doua prize, inainte si dupa programul de lumina? S.a.m.d.
De ce am deschis acest topic? Incerc sa inteleg anumite lucruri pe care majoritatea le aplica "pentru ca asa trebuie". Nimic mai mult. Nu am pretentia unei dezbateri academice si nici nu incerc sa reinvetez roata insa simplele observatii ale celor cu experienta in acvariile plantate m-ar ajuta foarte mult, asa ca am zis ca aici este cel mai bun loc sa postez. Si nu cred ca am gresit.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Doom wrote:https://ibb.co/kGzjVG
Asta?
Da, nu cred ca sta bine acolo.
PS Poti, te rog, sa nu mai scrii cu diacritice? E obositor la citit pentru ca pe forum nu se vad.
|
 |
|
|
1. Aranjament : Pietre si radacini se gasesc peste tot in lume, nu cred ca Irlanda face exceptie
Pentru plante si moss, ai multe posibilitati sa le comanzi din Anglia. Intra pe sit-uri, este o oferta
foarte bogata. Important este sa ai o viziune despre ce vrei sa faci si apoi un plan. Intra pe forum la
"Creme de le creme" si ai o multime de surse de inspiratie. Nu este chiar atit de dificil si colegii te pot
indruma oricind (daca te hotarasti pentru ceva cu multe radacini, moss, Bucephalandra, etc iti faci cel
putin 5 frati de singe  ).
2. SEFA
Ei bine, e o discutie lunga aici dar in esenta, "sefele", in raport cu pasiunea sotilor lor pentru acvaristica,
parcug, precum plantele, trei faze bine delimitate :
La plante ele sunt urmatoarele :
i. Faza de aclimatizare, cind planta sufera din cauza conditiilor climatice diferite de mediul lor natural
ii. Faza de acomodare, cind plantele incep sa intre in cicluri vegetative normale, dar se inmultesc mai greu
iii. Faza de naturalizare, cind planta s-a adaptat perfect si incepe sa se inmulteasca, sa produca fructe, etc.
La "sefe" ele sunt :
i. Faza de "nu stiu de ce te-ai apucat de asta, costa mult, faci deranj peste tot, trebuie tot timpul sa curat dupa tine!"
ii. Faza de "ma rog, daca tu te simti bine si iti place, ... ce sa mai zic, da' gata, trei acvarii e destul, ce-ti mai trebuie inca unu'!"
iii. Faza de "uite, uite, creveti aia mici, vai da ce mici si frumosi sunt, ... wau, ce frumoasa este planta asta, de cind o ai ... s.a.m.d.
Asa ca, la fel ca in acvaristica, in arta Bonsai,... si cu sefele trebuie rabdare, rabdare si iar rabdare.
Pina la urma rabdarea da roade ... pe termen lung, adica 2-3-4-5 acvarii ...
|
 |
|
|
|
Ai atit de mult spatiu si cu atit de multe posibilitati. Nu te tenteaza un scape ceva mai complicat, mai elaborat?
Legat de plante, nu e nici o problema daca le scoti si le replantezi. Eu fac fecvent asta. Multi colegi folosesc vechile
plante dupa reset, este chiar indicat sa folosesti cel putin o parte din ele apoi. Pe perioada cit stau afara din acvariu,
trebuie puse intr-o caserola mai mare, cu apa din acvariu. Rezista fara probleme acolo trei zile, chiar si tinute la intuneric
(abia se mai curata de alge).
Nu-mi dau seama ce planta este cea de pe substrat, din dreapta fata. Daca e o planta cu rizom si nu e pusa
pe o piatra, ar trebui ridicata putin.
|
 |
|
|
Lucian, multumesc pentru clarificari ... si pentru "repararea" primului link, nu-i dadeam de capat.
|
 |
|
|
|
Plantele inalte, cu frunza lata, par a fi Echinodorus Bleheri. Merg bine intr-un substrat mai gros pentru ca au un sistem radicular radial si se intind bine in substrat.
Eu as indeparta frunzele laterale, mature si care incep sa se degradeze. Planta genereaza rapid frunze noi de la baza si se indeseste. Estetic vorbind, ar fi bine sa fie
grupate intr-o tufa mai mare, intr-o anumita zona. Pare ca ai si Ludwigia (planta rosie) care este de asemenea o planta stem, easy si care "da bine" tot daca este
grupata si tunsa periodic si/sau replantata.
|
 |
|
|