| Message |
|
|
|
Salut!
Filter Medium este un produs de limpezire a apei si se foloseste pentru precipitarea impuritatilor fine, care trec de mediile filtrante.
Il poti folosi fara probleme in perioada de ciclare insa dupa ce treci de faza de ceata, eventual dupa primul schimb de apa, inainte
sa introduci vietuitoare si apoi o data pe luna. Eu nu as introduce pesti mai devreme de 3-4 saptamini. Dupa doua saptamini s-ar
putea sa ai inca niveluri ridicate de nitriti.
Succes!
|
 |
|
|
|
Bogdan, acesta este topic-ul colegului Florin.
Deschide, te rugam, un alt topic ca sa nu "incurcam borcanele".
Citeste si regulamentul, trebuie sa postezi separat.
Multumim!
|
 |
|
|
|
Pai, oricum nu trebuie sa o depozitezi mai mult de o saptamina pentru ca o data pe saptamina trebuie sa schimbi apa.
Daca este doar pentru prima umplere a acvariului si o tii in bidoane inchise, poti sa o tii si o luna, fara probleme. Fiind
o apa aproape pura, nu are ce parametrii sa-si modifice. Eu folosesc apa de OI dintr-o instalatie cu cartus de remineralizare.
Folosesc cam 200 de litri pe saptamina si o tin si doua-trei saptamini fara sa am probleme.
|
 |
|
|
Salut!
1. Renunta la suport. Sunt pad-uri speciale pentru acvarii, din spuma. Este si mai frumos asa.
2. Pentru 180 de litri iti trebuie, calculat la 0.4-0,5 w/litru, undeva la 2 x 39 w neoane t5. Sunt instalatii de firma dar sunt mai scumpe.
Eu ar renunta la capac si as cumpara o lampa cu deschiderea de 100 cm, de ex. https://www.nevertebrate.ro/lampa-odyssea-dual-pro-2x39w-neagra-10540
3. Nu merge asa. Eu as pune substrat ca lumea si as planta dupa formula clasica. Ca substrat, ai mai multe variante, discutam dupa ce te hotarasti cum vrei sa il plantezi.
4. In primul rind filtrul este subdimensionat. Daca nu ai alta solutie, poti ramina cu el, daca nu intenionezi sa populezi prea mult acvariul si este bine plantat.
Bilutele sunt Micromec-ul original al filtrului iar tuburile pot fi Siporax. Sunt OK dar se poate si mai bine. Depinde de bugetul pe care il ai la dispozitie.
Succes!
|
 |
|
|
|
Multumim, Koala!
Speram sa ne reuseasca.
|
 |
|
|
Uite aici un link unde poti gasi mai multe produse. Probabil sunt mai multe, aici adrian stie mai bine, cu siguranta.
https://www.zooroyal.fr/aquariophilie/filtrage/masse-filtrante/
|
 |
|
|
|
Meci, mon general!
|
 |
|
|
|
Buna seara tuturor!
Azi a luat nastere un proiect putin diferit din doua puncte de vedere. Va fi unul facut in "duet" de Rodoselada si Silviu Man si va consta in doua Wabi Kusa care vor reproduce stilul olandez insa in forma ... emersa. Asadar, fiecare va initia un Wabi Kusa in acest stil, plantat cu ce are fiecare, prin acvariile sale, insa urmarind o tema comuna. Este o mare problema cu plantele stem, sa vedem cum le putem tine la o verticala perfecta pe fundal, dar lucram la acest aspect si credem ca am gasit o solutie eleganta. Oricum, ne asumam si riscul de a experimenta.
Cum abia azi am luat decizia aceasta, nu avem inca toate echipamentele si nici acvariile comandate nu au ajuns. Speram sa rezolvam problema cit de curind. Insa am convenit sa anuntam proiectul in speranta ca va fi bine primit si comentat, criticat, circotit ... dupa bunele obiceiuri ale forumului.
Fiecare dintre noi va face o descriere a proiectului pe acest topic. Am stabilit citeva reguli pentru a avea coerenta in postare (cind sa punem poze, cum si ce, ...) si am mai convenit ca mesajul nostru nu este cel al unei competitii ci al unei colaborari.
Evident, va multumim anticipat pentru orice sfat, sugestie, ajutor!
Rodo, ai cuvintul.
|
 |
|
|
|
Buna seara,
Ma rog, la noi e mai seara decit la tine, cred!
Prima problema si cea mai serioasa. Buretii din canistra filtrului sunt total inutili. Ei fac doar o curatare a impuritatilor, a mizeriilor vizibile. Acolo trebuie niste materiale speciale, in forma de piatra poroasa (cum e cea pentru igiena personala) dar produse anume pentru acest scop. Sunt mai multe tipuri dar cele mai la indemina sunt Matrix, Siporax, si altele ca ele. Sertarul de sus ramine cu buretele. Celelalte doua trebuie umplute la refuz cu materiale din cele descrise mai sus. Ca sa nu ai probleme, trebuie schimbate pe rind, la interval de 2-3 saptamini. Produsele mentionate se numesc medii pentru filtrare biologica si acolo se vor dezvolta niste bacterii utile, care te vor ajuta la curatarea apei de substante care nu se vad dar sunt foarte periciloase, cum ar fi nitritii.
Micro si macro sunt prefixele de la microelemente si macroelemente, adica substante nutritive pentru plante. Se gasesc la orice magazin de acvaristica; de exemplu masterline I si materline II. Filtrul se curata cit mai rar posibil. Semnalul ca are nevoie de o "toalete" este reducerea debitului, puterii lui si murdarirea furtunelor. Poati curata si furtunele si filtrul dar este de preferat sa le faci pe rind, la interval de o saptamina. Atentie : continutul filtrului, fie el bureti sau medii de filtrare, nu se spala in apa de la robinet care contine clor si poate distruge bacteriile care se dezvolta acolo. Cind il curati, folosesti apa scoasa din acvariu, intr-o galeata.
Schimb de apa : min. 25% pe saptamina. In cazul tau 30-40 de litri, char si 50 de litri pe saptamina.
Nu misti nimic prin acvariu cind schimbi apa. Foloseste un furtun de silicon si, cu atentie, aspiri odata cu apa si mizeriile care se vad plutind in apa sau depuse pe substrat.
|
 |
|
|
Clar! Cred ca ti se poate pune un diagnostic sigur.
E SIDA! Sindromul Individului Dependent de Acvarii.
Si mai cred ca sursa de contaminare e pe aici, prin forum!
|
 |
|
|
|
Selecteaza Forum Index. Mai jos ai Pesti de apa dulce . Selectezi categoria si sus, in stinga ai New Topic. De aici te descurci, cred. Nu uita sa pui un titlu explicit, ca de exemplu "Vreau sa imnultesc ..." ca sa fie vizualizat mai ales de cei pasionati de subiect.
|
 |
|
|
Liv wrote:
dan.pavelescu wrote:Sincer, la inceput m-am uitat cam chioras la hardscape, credeam ca o sa iasa ceva chicios si artificial.
Imi cer scuze si recunosc ca m-am inselat, felicitari! Merita banii investiti, merita timpul pierdut, rabdarea, nervii stransi pe parcurs, tot.
Acum ramane sa ma hotarasc: ori ai probleme la cap  , ori esti pasionat pana in strafundul sufletului
E doar bolnav de virusul "acvarii". Nu poate fi tratat cu nimic si revine intotdeauna mai devreme sau mai tirziu dupa orice tratament. Si e foarte contagios. Citeodata poate fi tratat doar cu n+1, unde n e numarul actual de acvarii.
 Da' de unde stii matale formula aia matematica? Nu cumva ai o "dureroasa" experienta personala?
|
 |
|
|
Multumesc frumos!
Acum are 82 de zile si, avind in vedere urmatoarele inteventii (tuns si modelat moss, armonizat partea din fata casei, etc), pina la 120-130 de zile poate reusesc sa-l aduc aproape de meritul de a sta in acea rubrica. Ma voi stradui sa furnizez si poze de o mai buna calitate, asta cu siguranta!
|
 |
|
|
|
Nu se vede prea clar dar daca o consuma sanitarii e alga daca o consuma melcii e detritus, probabil frunzele se descompun consecutiv unei carente.
Aparenta este pentru o alga maro da' cred ca e cam tirziu pentru asta. Nu cumva hranesti pestii in acea zona?
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Greu nu e, poate doar la inceput pana inveti abc-ul sarat. Te provoc Silviule sa-ti faci mana pe un saratel mic, un cub de 30 litri
Referitor la organele cu numele doi:
- sunt prea mici, profitul ar fi spre zero
- nu-mi mai apartin, sunt insurat. le tine in poseta si mi le da doar o data pe an, ca sa-mi aduc aminte cum se simte 
OK, accept provocarea. O pun la capatul listei de asteptare, dupa reset A100, Wabi Kusa (forest sau dutch style, inca nu m-am hotarit) si Paludarium.
PS Mie mi-a promis ca le pot folosi saptaminal, da' mi-a cerut o garantie prea mare asa ca am renuntat. Nu merita!
Scuze gazdei pentru poluarea topic-ului da' asta e asa, pentru ilustrarea atmosferei optimiste si detasate a forumului.
|
 |
|
|
skija wrote:O sa-ti dispara si GSA daca mai maresti doza de co2
Acum am undeva intre 3 si 4 b/sec. Ce ma sfatuiesti, cam pina unde crezi ca pot sa cresc fara sa risc?
Mentionez ca util cred ca am doar 350-360 de litri, poate mai putin.
|
 |
|
|
rodoselada wrote:trebuie sa incepi sa-l definesti, spre exemplu acum acea constructie nu se mai distinge, copacii ar trebui tunsi dar nu-i tunde rotund daca i-ai putea tunde ca pe bonsai.
Alternanthera mi-se pare ca e un pic prea mare pentru partea stanga mai bine acolo ai pune o rotala macranadra ori care dintre ele doar rosie sa fie.
Imi place, plantele s-au dezvoltat foarte frumos si sanatos.
Da, am scris si mai sus, am vrut sa fiu sigur ca se prinde tot bine. Legat de alternanthera Lila, vreu sa o inlocuiesc treptat cu mini sau sa merg pe sugestia lui Gabi, si sa fac o zona complet verde.
Nu stiu, ma mai gindesc. Multumesc frumos!
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Sincer, la inceput m-am uitat cam chioras la hardscape, credeam ca o sa iasa ceva chicios si artificial.
Imi cer scuze si recunosc ca m-am inselat, felicitari! Merita banii investiti, merita timpul pierdut, rabdarea, nervii stransi pe parcurs, tot.
Acum ramane sa ma hotarasc: ori ai probleme la cap  , ori esti pasionat pana in strafundul sufletului
Multumesc, Dan!
Apropo, cred ca ai nimerit-o in ambele cazuri
Mi se pare insa suspect ca prima remarca, cea cu capu', apare destul de frecvent in spusele "sefei"!
Stii vorba aia, cind doi oameni iti spun sa te culci inseamna ca ...
Multumesc din nou!
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Iti trebuie un gram de curaj, un gram de nebunie si un rinichi vandut pe piata neagra
Pai de aia ne-a dat bunul Dumnezeu doi! La nevoie, ramii cu unul si cu acvariu'
Stiu ca e mai costisitor, insa ma gindeam si la cunostinte, mentenanta, ...
Poate am eu o falsa impresie, dar acolo lucrurile sunt putin mai complexe.
PS numai pentru Dan: Vezi ca mai jos de rinichi se afla si alte organe, pe numele lor tot doi.
Cine stie, poate sunt mai valorosi si permit un acvariu mai mare!
|
 |
|
|
Urmind o serie de link-uri trimise de colegi, am ajuns la "cufarul" cu informatii. Numai ca este un volum imens de informatie
(da, da, ... stiu ca m-am plins ca nu gasesc informatii, dar de asta sunt colegi care sa-ti deschida ochii  ).
Iata un exemplu :
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532009000600018
De aici lucrurile se simplifica in fond dar se complica in detaliu. Promit sa revin cu toate informatiile.
Multumesc celor care m-au incurajat, inclusiv prin PM.
|
 |
|
|
|
|