| Message |
|
|
dan.pavelescu wrote:Eu prindeam moss-ul cu ata de papiota. Cu timpul, ata putrezea si iesea din peisaj. Pana putrezea apa, era prins si moss-ul, nu-l mai scoteam de pe lemn decat cu gillete.
Asta nu am incercat, da' incerc la viitoarea plantare. Intre timp am exersat sfatul lui Gabi, si, in A400, am folosit aproape numai glue gel.
|
 |
|
|
Scuze Adrian, m-am luat cu vorba si am uitat intrebarea (deh, cin'jeci de ani, imi mai scapa si mie neuronu')
Si ca sa nu atrag blestemul tau pe topic-urile mele ...
Am primit un pliculet cu un manunchi de moss. L-am portionat in trei manunchiuri mici, pe o folie de plastic.
Fiecare manunchi l-am adunat si l-am legat pe radacina cu ata de pescuit, astfel incit sa aiba o portiune libera, mai evazata.
|
 |
|
|
|
Ar merge 4-5 Oto, 4-5 Amano si 4-5 Spiral. Problema e : de unde poti sa-i procuri acum?
Dar pina la sanitari, vezi punctele 1-5 de mai sus. Incepe sa schimbi ce e de schimbat in ordinea urgentelor.
|
 |
|
|
|
Norocul incepatorului!
Ma crezi sau nu, acela este primul moss pe care l-am plantat vreodata. La inceputul proiectului mi-a trimis BBogdan citeva portiuni, impreuna cu niste XMas Moss,
impreuna cu o comanda de la nevertebrate. Nu l-am tuns niciodata, creste asa de cind l-am plantat. Cins am facut reset, a stat, impreuna cu radacina, peste o saptamina, intr-o galeata cu apa
pentru ca mi-a intirziat acvariul. Oricum, a rezistat bine, este frumos si ... o perfecta cresa pentru puiutii de creveti.
|
 |
|
|
Ai mai sus toate informatiile de care ai nevoie.
Asadar :
1. Program de lumina de maxim 6 ore pe zi, eventual fractionata in 2+4.
2. Filtru estern, echipat cu medii pentru filtrarea biologica
3. Plantare, consecutiv eliminarii plasticului si ...
4. CO2
5. Putina lectura, aici :
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Pina atunci, schimburi frecvente de apa, as spune 30% de doua ori pe saptamina.
|
 |
|
|
|
Nu stiu daca crevetii sunt compatibili cu pestii pe care ii are.
|
 |
|
|
Insa ...
... avem un acvariu de 54 de litri, in care una-doua radacini de Mopani, cu Anubias pe ele, un grup de plante stem (Pogistemon, Limnophila, Rotala, ...) pe fundal,
citeva pietre cu personalitate (eu as opta pentru niste Black Snailstone sau citeva Pagoda), si un fuior de Tripartita pe o latura ... mmm! Fara cranii si plasticaraie, normal.
Evident, in acelasi timp cu schimbarea filtrului si adaugarea unei minime aditii de CO2.
Ce parere aveti?
LE :
Si 4-5 Spiral Horn!
|
 |
|
|
cosmin_ruz wrote:O evolutie frumoasa! Felicitari!
Multumesc, Cosmin!
Se pare ca metoda Tropica este buna. Nu am alge aproape deloc (cu exceptia celor pe care eu le-am introdus, cu unele plante).
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Day 56:
Change up to 30 % of the water.
Check the technique (is the pump running, does the switch on/off clock work, is the CO2 running) and rinse the filter sponge.
It is now time to increase the fertilization to a full dose, provided you see no signs of algae problems. It is also time to consider using a fertilizer that contains nitrogen (N) and phosphorus (P), especially if you have many plants in the aquarium. If you add N and P, we recommend that you again start with ½ a dose and follow the effect carefully.
Ziua 56 :
Am schimbat 30% din apa. Toate merg bine, inclusiv plantele suport, pe care le-am tuns si replantat. Am adaugat fertilizantii, dupa schema care la mine s-a dovedit cea mai buna, adica
Tropica Universal, Ferropol, Kalium-Potasiu. Am trecut la Tropica din varianta care contine NPK. Am o a doua serie de creveti mici, ca niste gamalii, care populeaza moss-ul dar "zburda"
si prin acvariu. Pestii sunt bine, la fel crevetii. Nu am mai avut pierderi. Inainte de schimbul de apa, NO2 = 0. Citeva poze :
In doua saptamini sper sa elimin plantele suport si sa mut piatra din dreapta in spatele radacinii, cu un anubias pe ea.
Am plantat in spate si citeva fire de Tripartita. Daca se dezvolta bine, voi incerca sa o directionez printre pietre, inspre radacina.
Multumesc!
|
 |
|
|
|
Salut, Eduard!
Nu am inteles remarca legata de filtru. Este un filtru Aquael intern.
Chestia aia verde este o alga. Lipsa CO2, lumina prea puternica si a unui curent sustinut al apei
sunt primele cauze. Apoi lipsa plantelor, s.a. Ce lumina ai?
|
 |
|
|
|
In primul rind, incearca sa te familiarizezi cu termenii. Plantat inseamna cu plante, nu cu plante de plastic.
Iti recomand sa le scoti din acvariu, nu te ajuta cu nimic si sunt si inestetice. Urmatorul pas ar fi, daca resursele
iti permit, schimbarea filtrului intern cu unul extern. Un Eheim 2211 ar fi minimum necesar. Apoi, citeva plante "easy"
care nu te solicita foarte mult si o instalatie, de asemenea minimala, de CO2 (de ex. Tropica 60). Deocamdata,
cam astea ar fi urgentele. Pune, te rog, si o poza cu acvariul.
PS Treci si locatia ta la profil, asta te poate ajuta mai tirziu.
|
 |
|
|
viceroi wrote:dau post reply scriu ce am de scris si la sfarsit cand sa trimit intai bat un text sau cod si dupa dau submit
Daca raspunzi punctual cuiva anume, folosesti quote
Daca e o discutie generala, scrii direct dupa care dai click pe "Post Reply".
In ambele cazuri, bine e sa dai un "preview" si sa verifici daca nu ai greseli de punctuatie, apoi "submit".
Nu stiu ce cod poti sa bati la sfirsit, poate e o alta optiune de care eu nu stiu.
|
 |
|
|
viceroi wrote:ok imi cer scuze nu am luat-o ca un repros invat din mers
este primul forum in care intru si de aici stangacia dar invat
Atunci suntem frati, si pe mine tot asa ...
|
 |
|
|
|
Care cod?
|
 |
|
|
|
Multi dintre noi scriem pe mai multe topic-uri in scurt timp; nu esti singurul aici si o politete elementara ne cere sa fim atenti si la nevoile altor colegi, atit cit de sta in stiinta si putere.
Nu o lua ca un repros, este doar o sugestie, pentru ca nu putem relua fiecare topic de la paginile anterioare ca sa intelegem. Vezi reactia lui Adrian, pentru exemplificare.
Substratul de la acvariul anterior te ajuta cu siguranta. O parte dintre bacteriile benefice (e drept, nu cea mai mare parte din ele) se fixeaza si acolo. Insa importanta este populatia
din filtru, din toate punctele de vedere.
Apropos, cred ca azi ar fi un moment potrivit sa aplici un tratament cu Filter Medium.
LE Legat de pH, verifica sa nu ai o aditie excesiva de CO2 (mi se pare cam mare diferenta) dupa cum bine ti-a atras atentia Adrian la #28.
LLE Valorile sunt foarte bune, nimic de comentat.
|
 |
|
|
Viceroi, am o rugaminte : fii putin mai narativ. Simpla postare a unor cifre fara sa explici ce si cum ne cam baga in ceata.
Puteai sa scrii si tu :"Azi am facut un nou schimb de apa si, dupa o ora, aveam urmatoarele valori"!
Asa, cum bine spunea Tomita : "maestre [...] stim cine e boul, cine e vitelul ..."
|
 |
|
|
|
Sa intelegem ca, in afara de schimbul de apa de ieri ai mai facut un al doilea schimb azi? Ca nu prea se leaga ...
Ieri aveai NO3 25, azi ai 15; gH 14, apoi 7, s.a.m.d. ca sa nu mai vorbesc ca pH-ul s-a dus "in cap".
Deci, analizele sunt dupa un nou schimb de apa, corect?
|
 |
|
|
|
Eheim 2211 este chiar linga patul in care doarme fiul meu. Nu s-a plins de zgomote pina acum.
Decit sa faci un rabat si sa regreti mai tirziu mai bine astepti si faci treaba cum trebuie, asta insemnind
Matirx, Siporax, Eheim Pro sau ceva din aceasta clasa de calitate, intr-un, macar, E 2211. De acord cu
colegul Teddy, prima urgenta este pestisorul. In rest, toate la timpul lor.
|
 |
|
|
|
Eu as merge pe un Eheim 2213. Diferenta de pret fata de un 2211 este de doar 80 de lei insa cistigi mult la volumul de mediu pentru filtrare biologica.
Poti sa-l umpli cu Seachem Matrix si ai rezolvat problema. 2211 este si el OK, am unul la un acvariu de 45 de litri. Totusi, un 2213 cred ca e mai bun.
Filtrul Eheim vine numai cu buretii pentru prefiltrare, restul cumperi separat.
|
 |
|
|