| Message |
|
|
scorpionul wrote:in poza de sub osmolator e skimmerul si in stanga e filtrul? sau ma insel? Cel putin asa arata
https://premiumaquatics.com/products/tunze-comline-multifilter-3168.html
E cumva ca asta din link???
Nici eu nu vad bine ce model e
Recomandare  Suna-l pe @donpisote si vezi ce a facut el cu el. poate iti da niste info
|
 |
|
|
scorpionul wrote:Bun, dar este ok sa am skimmerul si filtrul in acelasi compartiment?
De unde pot cumpara un nisip uscat bun? Asta inseamna un nisip alb fin?
Ce sare e ok? Calitate, pret?
Skimmerul DA ,il pui in prima camera. Insa nu stiu la ce fel de filtru te referi.
Eu am folosit sare de la Red Sea . ''coral pro salt''
Iar la nisip, vad ca ca este pe site la nevertebrate diferite modele. Oricum granulatia tre sa fie mica. Si ca sa ai nisipul intretinut cum trebuie, poti cumpara un peste gobi de nisip, valenciennea puellaris. L-am avut, e super haios si util.
|
 |
|
|
Hai ca ma incumet si-ti raspund tot eu
Skimmerul este un'' aparat" care toaca proteina din apa. Adica face parte din ansamblul filtrarii.
Unele acavrii marine au filtrarea, camera filtrarii/sump formata din mai multe camere (2,3,4). La unele in prima camera, acolo unde intra apa direct din acvariu, au : ori ciorapi, ori skimmerul. Apoi , unii flolosesc una din camere pt ''refugium'' sau reactoare. In aceste reactoare se pun diferite medii de filtrare. Unele reactoare folosesc anumit debit de apa. De exemplu pt celebra denitrificare se foloseste debitul la picatura. In reactoare se mai pun si mediile pt fosfati, sau carbunele activ. deci , este o operatiune putin mai diferita fata de apa dulce.
Acvariul il poti starta si cu nisip/piatra vie dar si cu ele uscate. Lumea zice ca nisipul viu, nu-i decat nisip normal injectat cu bacterii. Ceea ce poti face si tu acasa.
Piatra din cate vad, pare piatra uscata marina. Pune-o intr-un butoi cu apa de osmoza si cu otet pt a o spala bine de eventualii carcalaci ramasi prin ea.
|
 |
|
|
Felicitari pentru achizitie. Cunosc acvariul.L-am vazut live de cateva ori  .
Pentru un incepator , un astfel de acvariu,AIO, este cata de cat perfect.
O pereche de clovni, un gobi de nisip +1/2 creveti este ideal.
Si eu m-am apucat de acvaristica marina dupa vreo 20 de ani de apa dulce  .A fost mai mult o provocare.
Asa, deci. Pai in mare parte ai cam tot ce-ti trebuie sa dai drumul la bazin. (cu exceptia nisipului, pietrei si sarii)
Primul pas:
-este sa montezi aparatul de osmoza la reteaua de apa rece a casei.
-dapa ce ai adunat volumul de apa necesar, il amesteci cu sare cf etichetei de pe sac/cutie. Acum ca acvariul e gol, poti amesteca apa cu sare direct in el, dar pe viitor iti trebuie un butoi.
-vazandu-te cu apa in bazin, poti pune in spatele acavriului tehnica din dotare. In primul compartiment skimmerul, iar in ultimul pompa de recirculare + osmolatorul tunze (ATO). ATO asta (auto top off) are niste senzori care actioneaza o pompa (de regula , de putere mica) care alimenteaza acvariul cu apa dulce (provenita de la osmozor). In acvaristica marina, apa care se evapora e doar apa dulce. In caz ca nu functioneaza cum trebuie ATO ,creste concentratia de sare in bazin.Apa pt completare, asa cum ziceam tre sa fie apa de osmoza si se tine sub acavriu,in cutia aia de 10L pe care spuneai ca o ai.Pompa sta in cutie , iar senzorul in acvariu.
-pompa de valuri o pui in cvariu. Pozitia ei o sa o gasesti tu dupa cateva incercari.
-La lampa ...nu am ce indicatii sa-ti dau.
Cam asa l-as incepe eu pe acest bazin.
|
 |
|
|
http://acvariu.ro/forum/posts/list/14907.page
Uite aici un jurnal destul de interesant, dpmv.
Oricum forma bazinului tau,daca nu ma insel 100x40x50 nu prea e potrivita pt acavriu marin. Asa ca poti renunta la 30-40cm pt a construi sumpul intr-o laterala.
|
 |
|
|
Aseara, avand ajutor de nadejde, m-am apucat de bricolat sistemul de robineti pt filtru.
|
 |
|
|
Gata si decorul.
Aaa, mai tre' vreo cateva pietre de rau.
Urmeaza standul.
|
 |
|
|
koala wrote:Bah, buna scula ti-ai luat!
Pai de la tine stiam modeleul.
Apoi, caut un filtru cat mai simplu, care in caz de buleala sa-l pot remedia imediat. Am acasa ramase de la bazinul marin doua pompe. Eheim compact 2000 si 3000. Asa ca, ma pot juca cu debitul cum vreau
Urmeaza sa fac si eu un sistem dala ca al tau de robineti  .
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Se pare ca pt viitorul bazin am mers pe filtru sh.
Este un Eheim clasic 2260.
Urmatorul pas este standul.
|
 |
|
|
Koh-i-Noor wrote:Ia in calcul si urmatoarea varianta (de vazut si cum iesi cu costurile): 2 filtre mai mici
Avantajul ar fi legat de functionalitate: cat il cureti pe unul celalalt ramane in functiune;
Se strica ceva la unul - ramane celalalt in functiune si-ti mentine acvariu ciclat;
Daca cumperi acelasi model - pe termen lung ai piese de schimb in cazul in care ceva se defecteaza
Si nu in ultimul rand, daca zici ca n-ai resurse acum: cumperi acum unul (mai mic, de la o firma cu reputatie), nu suprapopulezi acvariul si in urmatoarele stiu eu, 2-3-4 luni ai timp sa strangi dineros si pentru al doilea
Spor la treaba!
Sincer la varianta cu doua filtre identice nu m-am gandit. Insa chiar e buna. M-ai pus pe ganduri
Multam de pont. Cam prima varianta ,ar fi JBL 1502. O sa caut topicul cu problemele JBL-urilor, sa vad ce mai e' de capu' lor
|
 |
|
|
scorpionul wrote:daca te ajuta cu ceva, eu am un sun-sun 402 1000l/h care nu-l mai folosesc de ceva timp. Trebuie schimbat la el rotorul care e 28 lei si recomand garnitura care e 30 lei. Nu mai am la el furtunuri si nici in-out, insa filtrul costa doar 100 lei. Daca te intereseaza imi spui
Multumesc pt oferta. Nu-i rea. In caz de ceva, ne auzim.
Filtrul l-ai folosit,e zgomotos,cam ce volum de material intra in el???
Toate bune, Ionut.
|
 |
|
|
Multam de raspunsuri baieti.
Alegerea Sunsun ului vine din motive financiare. Eu fac parte din categoria bugetarilor ca nu au primit majorari  Daca arau lovele, cumparam fara sa intreb un eheim...
La 500lei nu prea vad concurent la volumul canistrei.
Alt criteriu care ma determina sa-l aleg este si "Top 10 external canister filter", unde spre uimirea mea, modelul 304 se regaseste. Bineîn?eles, topul este f?cut de americani, insa JBL, sera, tetra nu se regasesc. Aici ma gandesc ca unele produse nu au loc pe piata lor.
Oricum, nu ma grabesc. Poate apare si vreo oferta sh, cine stie?!
Toate bune, Ionu?
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:Eheim thermo 1200 xlt.
 e prea scump.
|
 |
|
|
|
Scuzati-mi '"? - =, am dat si eu copy-paste
|
 |
|
|
|
Salutare, colegi.
Peste vreo 3-4 luni intentionez sa dau drumul la un bazin de 300L (1200x500x500). Din pacate, inafara de sticla, tre sa cumpar tot ceea ce-i trebuie unui acvariu. Standul il fac eu, acvariul v?d eu cu cine-l lipesc, la lumina o sa folosesc 3 reflectoare de 10W. Acum vine marea problema. La filtrare imi doream o canistra mare. Oscilam intre Fluval fx6 si Eheim 2080,dar din pacate, bugetul mare, momentan, nu-i atuul meu ??. Asa ca, ma bate gandul sa cumpar un Sunsun hw704.Totusi, este la jum?tate din pretul lui fx6.
Rog de?in?torii de Sunsun hw704 (si nu numai) sa-mi spun? si mie parere lor despre aceste filtre. Fiabilitate /volum material filtrant.
Toate bune, Ionu?
|
 |
|
|
|
Salutare colegi, dupa... mai bine de doi ani revin si eu cu un nou jurnal ??
Acvariul este vechiul Ocean Free 24L. In astia doi ani, acvariul a fost in cantonament pe la veci. Dupa ce s-au de el mi l-au pasat înapoi.
Asa ca nu am stat pe gânduri si "l-am dat la apa". Bineîn?eles ca am avut si sus?inerea fetitei (2ani)care-si dorea de mult "aiaiu" (acvariul ??)
Dupa ce l-am umplut cu apa, pus nisipul, injectat cu bacterii, am asteptat vreo 2-3 s?pt?mâni. Fiind un bazin nano, singurul lucru care putea sa atraga atentia fetitei era un peste. Asa ca am ales celebrul betta (dragon).
Dupa o vizita la @Marian S. dupa fertilizanti si @Victor Z. dupa plante, cam asa arata frumosul meu bazin
|
 |
|
|
|
37, iar primul acvariu l-am avut prin generala.
|
 |
|
|
Daca ai drum pe la Cimitirul Evreiesc (sos Giurgiului) iti dau si eu o punga cu vreo 2kg, atat mi-a mai ramas de la acvariul marin 
|
 |
|
|
Cunosc acvvariul cu pricina. este in parcul de langa policlinica.
Acum cativa ani era cu ciclide africane> acum sa inteleg ca este cu americani??
Cand era cu africani, aveau un labidochromis caeruleus cat palma unui adult !!!!! ma jur
|
 |
|
|