[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bluemonk
Forum Index » Profile for bluemonk » Messages posted by bluemonk
Message
gengiskhan wrote:
Mi-e greu sa cred ca sunt carente in acvariu atat timp cat fenomenul nu e prezent la celelalte plante.

De ce nu?
Blyxa e una din plantele care are nevoie de toata seria de elemente si consuma mult. Fata de altele care de exemplu prefera NO3 mai ridicat si PO4 mic - sau invers.
Mai mult, are radacini puternice, prefera un sol bogat si lumina destul de multa.

Referitor la Tom Barr... pai gandeste-te ca omul ala foloseste Estimative Index ca metoda de fertilizare, care inseamna ca are niste valori pentru NO3 si PO4 care ar speria pe multi. Deci Blyxele lui au tot ce le trebuie si mai mult (nu la NO3 si PO4 se reduce totul, dar despre calitatea solului si fertilizarii micro nici nu are rost sa comentam la dl. Barr).


Adaug 10ppm de NO3 si 1ppm de PO4 saptamanal, micro Dupla Plant 2 pastile pe saptamana la 100l apa si Dupla Plant24 3-4 picaturi pe zi. Solul e Dupla Root+Dupla Ground, are cam 3-4 luni, refertilizat de 2 ori cu Dupla RootK, CO2 presurizat, lumina 2*39W T5. Glosso creste de nu se poate, deci lumina ar fi...sa aiba blyxa nevoie de mai multa lumina decat glosso? Testul de fier de la Dupla arata violet, spre 0.5ppm deci cred ca micro ar fi. Sa fie prea putin macro pentru cateva fire amarate de Blyxa?
Am sa mai maresc doza sa vedem ce se intampla.
alber wrote:O stiti cu totii, o planta frumoasa si relativ usor de crescut. Atat de usor de crescut, incat a devenit invaziva


Cum faceti sa o cresteti? La mine e mica si pierde frunzele vechi care se distrug si cad , dar se incapataneaza sa nu moara. Ati vazut ce blyxa are Tom Barr? http://www.aquaticquotient.com/forum/showthread.php?t=65178. Mi-e greu sa cred ca sunt carente in acvariu atat timp cat fenomenul nu e prezent la celelalte plante.
Radek wrote:La un studiu mai atent am tras concluzia : Nessae CRASSICAULIS!

Bravo Andrei, ai o bere, dar trebuie s-o ridici personal


Ma bucur ca ai ajuns la concluzia mea, parafata si de GG.
Alex.B wrote:@ andreic

Conteaza si tipul de lumina, nu doar cantitatea.


andreic foloseste si este avocatul HQI-ului, deci e destula calitate in lumina asta.
Am impresia ca si volumul in care cresc le afecteaza, si deasemenea si inaltimea coloanei de apa. Cred ca acvariile de plante ar trebui proiectate ca si cele de pesti, tinand cont de volum, posibilitatea asocierii diverselor specii, temperaturi optime, duritatea apei, etc. Cam asa intentionez sa-l fac pe urmatorul, dupa ce mai acumulez ceva experienta; doar cateva specii de plante care sa fie compatibile ca si conditii.
Radek wrote:Nessae am avut in acvariu, nu zic ca nu seamana , dar totusi nu-i.

Mie mi-a fost vanduta ca si Ludwigia Arcuata.


Arcuata nu e in veci. E o Nasea, parca seamana cu crassicaulis.
Ce zici, dai berea?:
Radek wrote:Salutare la toti,

In primul rand , cine imi identifica planta asta are o bere

image


Nasea sp, Aquarium plant by Christel Kasselmann, pagina 378 ?
Culoarea ca si culoarea, dar marimea...Daca ma uit in Kasselmann , la rotala rotundifolia e o poza in care arata ca la mine. La GG e clar ca sufera de gigantism
Despre Arcuata tot Kasselmann zice ca la lumina putina e verde...si in poza e anemica pe langa ce are GG in acvariu...Degeaba ne abureste Amano cu "learning from nature" ca mie mi se pare ca el baga steroizi in plante.
andreic wrote:George nu mai foloseste pe acolo si ceva ECA(Efficient Complex Acids)?


Din cate l-am intrebat eu a dat o ciorba de fertilizanti pana acum, iar baza e Dupla. Am impresia ca erai de fata , Andrei si ai auzit discutia. Iar ADA da sau a dat de putina vreme.
Acum sa va zic povestea care m-a facut sa-mi pun aceasta intrebare. Recent am fost pe la GG la magazin si m-am uitat la rotala rotundifolia si ludwigia arcuata de la el din plantat (al doilea, langa marine). Lumina am si eu, sol de calitate am si eu, apa circula bine, nitrati sunt, fosfati sunt, micro de calitate este (dupla), dar la mine plantele astea desi nu arata carente arata parca sunt pitice. Ale lui sunt gigantice si au o culoare neverosimila. De fapt asa trebuie sa arate plantele astea, in mod normal. Asa ca m-am gandit la ultima varianta posibila, ale lui sunt de rasa si ale mele sunt niste starpituri. Sa fie doar de la volumul de apa (de 4 ori mai mic la mine)? Sau sa incerc sa torn fertilizanti cu galeata?
@Porcu
Habar naveam ca un cordifolius poate s-o duca 25 ani si bacopa 10, tot taind si replantand. Inteleg ca prin taiere orice planta e supusa unor conditii de risc si poate sa treaca cu bine peste ele sa nu, depinde de materialul ei genetic si de mediu. Dar cazul cu Alternanthera (considerand ca mediul nu s-a schimbat) arata ca noii indivizi cresc diferit, mai greu si mai putin, in acelasi mediu...Asta nu mai e legata de perioada de risc. Cresterea e determinata de mediu si de genetica; daca mediul e acelasi si cresterea e diferita...deci materialul genetic s-a degradat? Asa ar parea la prima vedere.
In orice caz, urmatorul plantat, cand va fi va tine cont de principiul asta : sa aiba loc sa creasca cat mai mult si sa umblu la ele cat mai putin, cu atat mai putin sa le tai.
Multumesc pentru explicatiile utile.
alber wrote:
In momentul in care atinge o inaltime suparatoare, nornal, o voi taia si voi replanta varfurile.

La mine chestia asta se intampla des pentru ca am coloana de apa mica : 40 cm. Cred ca cea mai buna practica sa crestem plante este sa le taiem cat mai rar posibil , ideal deloc, asa cum se intampla in mediul lor natural. Sunt absolut decis ca urmatorul acvariu sa il fac de 70 cm inaltime, sa aiba coloana destula, oricat ar fi de greu sa umblu in el la inaltimea asta. Ia uitati-va la asta : http://www.pbase.com/plantella/wslu2007 ,are 70 cm inaltime si e luminat cu doar 4*54W T5.
Porcu wrote:Ceea ce stim e ca plantele inmultite vegetativ sint identice cu originalu'.

Poate gresesc dar din cate am mai citit pe net exista plante care sufera la taiere, atat planta taiata cat si noua planta obtinuta; nu mai cresc ca inainte desi conditiile de crestere au ramas aceleasi; cineva a raportat chestia asta la Alternanthera : http://www.thekrib.com/Plants/Plants/Alternanthera.html - plantele rezultate prin taiere nu au mai crescut desi conditiile au ramas aceleasi. Acum zic sa-l credem pe cuvant ca nu s-au schimbat conditiile, desi se pot schimba foarte rapid fara sa observam ceva. Care ar fi concluzia? Se poate perpetua la nesfarsit materialul genetic prin taiere? Nu ma pricep dar nu prea cred, in natura plantele nu se inmultesc prin "taiere si replantare".
clonitza wrote:
E valabil si la plante? Adica daca o planta nu creste la mine in acvariu as putea sa zic ca planta respectiva, ca individ, e material genetic prost?


Daca nu-ti iese parcarea laterala nu da vina pe masina


Topicul nu era despre cum cresc plantele la mine in acvariu ci banalitati despre genetica plantelor.
bilti wrote:am vazut anumite articole pe net legate de inmultirea la "Tropica" dar cele ajunse de la noi tot prin diviziune sunt obtinute. ei folosesc genetica la obtinerea diferitilor hibrizi urmand ca cele care ajung pe piata sa fie identice cu planta mama. deci, daca la tine cresc anemice e doar datorita conditiilor pe care le oferi.


Deci e garantat ca materialul genetic din plantele pe care le cumparam de la Tropica, Aquafleur si altii e de cea mai buna calitate. Nu neg ca este altfel pentru ca n-am argumente contra.
Sa spunem ca e vorba de plante de producatori. Ei probabil nu le obtin prin inmultire de genul asta.
Nu ma pricep prea bine la genetica dar oricine stie ca anumite caracteristici ale cresterii ale indivizilor din aceeasi specie sunt determinate genetic (cel putin la regnul animal), de pilda inaltimea, proportiile, si oricare ar fi conditiile de crestere nu se pot schimba.
E valabil si la plante? Adica daca o planta nu creste la mine in acvariu as putea sa zic ca planta respectiva, ca individ, e material genetic prost?
Cu riscul de offtopic la postul lui @cibserg
Porcu wrote: Faza cu lumina putina mi se pare mai mult un slogan al acvaristilor pasionati de plante , noi sintem aia care-i dam inainte cu lumina. Acvariu' despre care e vorba aici mi se pare destul de aerisit, nu foarte des plantat, d-aia ajunge lumina, un olandez doldora de plante ma indoiesc profund c-ar merge.

Intradevar plantarea in acvariul lui e de asa fel incat plantele nu se umbresc reciproc. Totusi Barr mai are diverse poze cu plante care arata o diversitate mai mare si o plantare mai densa, si la fel plantele arata impecabil. Mie mi se pare ca se poate invata din ce face el mai mult decat orice manual/reteta de firma si mai ales trebuie cred evitata opinia ca "nu mi-au crescut plantele ca n-am folosit reteta completa ADA/Dupla/Dennerle, lumina HQI,...etc".
cibserg wrote:Tom Barr?
El intotdeauna va incerca sa demonstreze contrariul

Mie mi se pare ca reuseste. Arata ca se poate si altfel decat spun sloganurile/sistemele de firma.
andreic wrote:Amano recomada o lampa NA1500W HQI pentru un bazin DE PANA la 90x45 ca si suprafata.

Nu-l contrazic pe Amano dar el are si un interes in a face bussines. Iata un acvariu luminat cu PC (categoria becuri economice daca nu ma insel):
http://www.aquaticquotient.com/forum/showthread.php?t=65178. Cresc plantele si la lumina putina si de categoria low end? Si comentariile autorului mi se par destul de pertinente, mai ales cand le si demonstreaza cu acvariile pe care le face.
 
Forum Index » Profile for bluemonk » Messages posted by bluemonk
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com