| Message |
|
|
|
|
 |
|
|
Un barbat intra intr-un magazin de animale si incepe sa se plimbe printre custi. Merge el ce merge si vede intr-o cusca o maimuta care costa 5000$. Uimit se duce la vanzator:
-Domnule, ce stie maimuta asta sa faca pentru cei 5000$?
-PaI STIE Windows95,98,2000, stie Word,C+,Visual Basic si stie sa se joace la calculator!
-Hmmm, buna maimuta, merita!
Pleca el sa se mai plimbe si vede intr-o cusca o maimuta care costa 10000$.
-Ce stie domne maimuta asta sa merite 10000$?
-Pai stie Linux, Unix, Corel, C++, Autocad
-Oau! Nici eu nu stiu toate astea. merita cu adevarat!
Se mai plimba el ce se mai plimba si vede intr-o cusca o maimuta cu 20000$. Neincrezator il intreaba pe vanzator:
-Dar maimuta asta ce stie?
-Nu am vazut-o facand nimic dar celelalte 2 ii zic Project Manager!
Deci, Panda, ca te vad clujean...tu chiar vrei sa tii ciclide africane??? De la 200...l in sus ! Asta ca sa nu te invit de vezi un project manager de 700 l...
|
 |
|
|
Se numeste pop eye disease. Si este de fapt un simptom care poate avea nenumarate cauze:
1. varsta - betta, cam dupa 1 an de viata incepe sa devine batraior...la 2 ani e batran bine de tot si putini trec de aceasta varsta fara urmari...asta ar fi o cauza fiziologica.
2. infectie bacteriana, cel mai frecevent Aeromonas, Pseudomonas. La randul ei aceasta este favorizata de o serie de factori (pct 3, 4, 5)
3. NO2 si NO3 crescute
4. Temperatura variabila...stresul termic e un factor favorizant puternic al dezvoltarii infectiilor bacteriene
5. Calitatea redusa a apei, schimburi rare...etc
DUpa cum ai pus tu problema, fara sa dezvolti un pic caracteristicile bazinului tau eu ti-as sugera sa deschizi fisierul .pdf atasat si sa dai cautare cu "pop eye"...
hmmmm.....fisierul are 45 mega...nu poate fi atasat din pacate, desi e o carte beton (The total size of the attachments should not be greater than 2,048 kb. The uploaded files have a total of 46,538 kb.) !
PS Infectia fungica de care zice Iulian ar trebui sa apara ca o pelicula, optional cu aspect pufos, la suprafata corneii ! Daca ochiul e incetosat dar corneea e curata la suprafata, albicioasa, vine din interiorul ochilor...
|
 |
|
|
|
Lustruitul geamurilor in acvariile cu africani revine JBL Aqua-T Triumph sau oricarui alt gen de racleta, magnet, burete, carpa...de la acvarist la acvarist. Orice fel de "mancator de alge" da "prost" ca imagine intr-un bazin cu ciclide africane pentru ca nu-s tipice ptr aceste specii / lacuri. Inteleg comoditatea oricui, si eu sunt un demn reprezentant al acestei caracteristici umane....dar, o data la saptamana nu-mi pica stema ! Daca tie-ti pica, eu iti propun sa treci pe ciclide sud-americane si atunci baga ancistrusi...
|
 |
|
|
Da, da...am raspuns. Se incruciseaza !
INTREBARI:
1. De unde ai facut rost de pesti? Mai ales kiriza...
2. Cat de mare ti-e bazinul?
3. Ce filtrare ai la el?
4. Ce pietroaie ai bagat la ei?...Pietre gasesti la firma de aia pietre, cum se intra in Alesd, pe dreapta...mereu vad acolo bolovani numa' buni de-un bazin cu Tropheusi !
5. Ce le dai de mancare?
6. Ce pH, kh si gh ai la apa?
Raspunde si apoi discutam de Tropheus !
|
 |
|
|
Deci, 2smokes ... am un prieten foarte bun, vanator, din judetul Buzau. Activeaza pe un forum specific...daca-ti dau copy paste unui post afisat de el, o sa zici ca-s magar. E identic cum stilul tau de a scrie, doar ca tema ar fi vanatoreasca ! Ma', da-n Buzau nu s-au inventat inca punctul? Virgula? Poate fraza alcatuita din mai multe propozitii separate prin doua puncte, punct si virgula, etc....???
Nu te supara ca ma leg de-o chestie de asta, dar chiar eram curios de topicul tau (asa, ca unu' care aduna informatii, incet dar sigur...  ). Ce-as putea intelege dintr-o exprimare fara cap, coada sau continut ???
|
 |
|
|
Mersi fain de info....
|
 |
|
|
Gris la africani ??? In 7 ani nu am intalnit o astfel de situatie! Si foarte rar am mai auzit/citit despre asa ceva ! Trebuie sa te gandesti la o cauza favorizanta care a aparut in bazinul tau fix inainte de aparitia bolii: introducerea de pesti noi (probabil acei caeruleusi au fost purtatori asimptomatici), soc termic, adica scaderea brusca a temperaturii cu cateva, 4-5-6 grade (cel mai comun factor de risc care duce la declansarea aproape matematica a grisului), niveluri crescute de nitriti/nitrati (pot cauza frecvent gris).
In alta ordine de idei, inciudoseaza-ma cu ce Tropheusi ai vazut la targul ala...  . Asa, fara poze, macar informativ...erau? Ai retinut vreo specie?
Mersi
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
E relativ simplu...cand vei vedea primele gusi, vei intelege ca acelea sunt femele. In rest, povesti despre talia mai mare a masculilor, comportamentul mai agresiv al acestora. Ori venting dupa cel putin o tura de pui, ori gusa dupa prima monta !
|
 |
|
|
|
De meritat, merita. Nisipul de plaja, adica de pe plaja romaneasca e cel mai bun pentru un acvariu cu ciclide africane. Si asta ptr ca este nisip facut din cochilii de scoici care s-a format in timp si contine calciu (nu stiu exact ca nu ma pricep, carbonat sau alta forma chimica), dar asigura o duritate crescuta apei comparativ cu nisipul de constructii. E de lucru, adevarat, dar acest lucru consta doar in spalare. Nu trebuie fiert ! Uscarea de dupa, da, e buna, dar cu conditia s-o faci tinandu-l expus la soare, in strat subtire (stii tu, radiatiile UV actionand direct asupra lui). Cat priveste nisipul acela alb, la sac de 25 kg, e la fel de multa munca si cu el...trebuie spalat si=ti spun sigur ca lasa impuritati chiar mai multe decat cel de plaja.
|
 |
|
|
|
Se poate sa-si fi inghitit ponta. Daca e tanara, la prima depunere, neexperimentata, mai face chestii din astea.
Daca este insa o femela adulta, mai batranica, cu ceva depuneri la activ se poate intampla si sa aibe o gura mare care poate masca gestatia. Daca nu mananca as inclina sa zic ca o inghitit cateva icre, dar mai are suficiente in gura. Adesea se intampla sa depuna un numar mare de icre, catre 40, dar treptat mai scapa din ele din gura, sau le inghite pana ajunge la un optim pe care-l poate gestiona pana la eliberarea puilor. Daca insa dupa 7 zile de la acel dans nuptial mananca si nu mai are gusa, la revedere, i-a fost foame !
|
 |
|
|
|
Nisipul nu se fierbe. Doar se spala in (n+1)! ape...pana devine mai limpede decat apa de izvor!
P.S. daca esti grabit, il poti folosi dupa spalare. Daca ai timp, cateva zile de expunere la soare, in strat subtire, i-ar face numai bine.
|
 |
|
|
|
Daca nu ai avut niciodata pui de la ei ventingul nu are valoare ! Este necesar ca femelele sa aibe o prima depunere de icre ptr a apare acele diferente intre orificii.
|
 |
|
|
|
Facerea de bine devine implacabil futere de mama...mersi de epitet, dar chiar nu eram rautacios. Incercam sa-ti spun ca TOATE pompele de valuri Hydor sunt slabe. Si, din pacate, nici atitudinea producatorului italian nu este mai deosebita. Si spun asta gandindu-ma ca in vreo 2 randuri am luat legatura cu ei, prin intermediul unui doctorand italian de la noi, solicitand piese de schimb...iar raspunsul lor a fost o mare mutenie ! La urma urmei e problema ta ce faci, dar crede-ma, cunosc foarte bine toata gama de pompe Hydor, inclusiv cele produse dupa 2010 !
SI raman la parerea ca nu ai ce-i face decat, eventual, o mare improvizatie, care clar nu va face altceva decat sa pierzi acea garantie ...
|
 |
|
|
|
Pompele Hydor Koralia sunt niste stifturi. Daca pe vremuri le consideram sfantul Graal al pompelor de valuri, dupa vreo 7-8 ani de experiente in domeniu la pot declara, cu mana pe inima, niste rebuturi. Absolut toate mi s-au defectat, unele dupa cateva luni de functionare, altele 1-2 ani: ax rupt fara motiv, motor "mort", carcase sparte s.a.m.d. Acum experimentez cu Eheimuri. Chinezariile sunt bunicele prin faptul ca-s ieftine...se duce dracu, iei rapid alta. Eu te sfatuiesc s-o vinzi...daca mai bibilesti la ea s-ar putea sa nu mai ai nici macar ce vinde.
|
 |
|
|
|
O vinzi si-ti iei alta mai slaba.
|
 |
|
|
Ai cumva Pseudotropheus elongatus neon spot? AM gasit imagini in care poza femelei tale seamana: http://www.tims-malawizucht.de/bilder/Pseudotropheus_neonspot_W_01.jpg
Daca nu...metis !
|
 |
|
|
|
Dan P stie ce spune. Acel bazinas este minuscul ptr 20 de ciclide din care 15 demasoni. In primul rand demasoni sunt agresivi fata de conspecifici dar si fata de alte specii cu aceeasi coloristica. Dar, bineinteles ca se poate daca vrei...se pot tine si 10 demasoni intr-un pet de 2.5 litri. Absolut orice se poate pe lumea asta si din raspunsurile tale vad ca de fapt nu te intereseaza parerile negative, ci doar cele de suport.
|
 |
|
|
|
Se numeste "stripping". Femela se descurca sa duca ponta bucala pana aproape de eliberarea puilor, adica circa 21 zile. Cu cateva zile inainte, dar dupa completa dezvoltare a puilor, sa spunem dupa 15-17 zile, intervine crescatorul care vrea sa obtina cat mai multi pui....specie rara, de mare valoarea economica, dorinta unei populari rapide a bazinului, etc. Atunci prinde femela si-i recolteaza puii din gusha dupa tehnica pe care o vezi in filmulet. Cu remarca (virgula) ca e cam barbar ceea ce a facut tanti acolo...adica sa tii minute bune femela cu operculii branhiali apasati pana incepe sa elimine singura puii e cam ..... inuman. De regula se intervine cu o agrafa de birou desfacuta...cu capatul curbat deschizi gura femelei, moment in care puii tasnesc literalmente afara din gura.
Exista insa multe discutii pro si contra acestei tehnici. Se apreciaza ca strippingul excesiv duce la dezvoltarea unor generatii de pui femele care si-au pierdut instinctul de a tine gestatia bucala pana la capat si-si consuma icrele...aspect confirmat si de mine.
|
 |
|
|