[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: andreic
Forum Index » Profile for andreic » Messages posted by andreic
Inclin sa cred ca testul tau da valori eronate. Uite aici buletinele de analiza a calitatii apei din Bucuresti. Verifica conform zonei in care locuiesti.
Aproape toate echipamentele acvariului meu sunt cumparate direct din China sau de pe Ebay si, pana acum, nu am avut nici o problema. Cred ca riscul merita pana la urma.
Felicitari. Esti tare daca ai reusit sa iei HC de la Dennerle, complet si nou cu doar 109 euro. Eu am platit pe ale mele, tot pe Ebay aprox 350 euro. Este adevarat ca am cumparat un Duomat evolution de Luxe, dar numai HC de 50w/24v, mai au si varianta ieftina pe 12v pana la 40v, impreuna cu ventuzele(astea se vand separat, o prcarie) a costat peste 120 euro. Precizez, toate noi. Duomat 1200, din ce stiu eu nu se mai produce de mult, ne mai existand pe paginile producatorului nici pentru Europa, nici doar pe pagina din Germania .
Aici, trebuie sa ii dau dreptate lui @Porcu. Eu am incercat sa ''pacalesc'' sintagma ''fiecare HC cu controllerul sau'' si, din pacate nu a mers. De ce? Simplu, sunt moduri diferite de a vedea incalzirea de substrat in functie de firma producatoare. De exemplu Dupla, foloseste HC de puteri mari cuplate la un controller al carui senzor de temperatura se pune la circa 5 cm de substrat si functioneaza in reprize. Pe de alta parte, Dennerle foloseste puteri ale HC mult mai mici, acestea fiind cuplate la un controller al carui senzor de temperatura se pune la 5 cm sub suprafata apei in jetul filtrului si lucreaza constant. Eu am incercat sa cuplez un controller no name(ATC-300), care in teorie, facea cam ce facea Dupla, la un HC Dennerle si in afara de faptul ca aproape am stricat bazinul, nu am obtinut alt rezultat. Inca ceva, Dupla recomanda folosirea HC numai dupa primul trimestru de existenta a bazinului, pe cand Dennerle il foloseste din prima. Dupa cum se observa, filozofii diferite, echipamente diferite. Din acest motiv, nu cred ca DIY in cazul HC este o solutie viabila. Acele firme au venit cu o solutie, oricare ar fi ea, in urma unor studii aprofundate solutie pe care tu nu o vei putea obtine acasa chiar daca stii ca este vorba de convectie.
Chillerele care au si modul de incalzire sunt foarte scumpe. Totusi, daca vrei un chiller de firma poti lua cu incredere de la firma Teco. Sunt unele si cu modul de incalzire, cele din gama TC mi se pare. Un TC/TR 15 cred ca iti va fi mai mult decat suficient. Au un dezavantaj, ca orice Mercedes, sunt scumpute. Mai ieftine, in jur de 1200lei gasesti de la Hailea, bunicele.
Adica, vei distruge toate bacteriile benefice din acel filtru si vei obtine un acvariu deciclat, in prima faza. Ceva mai tarziu, dar nu mult, s-ar putea sa te intrebi de ce curge Tetratecul?!
Eu l-as face cu fund dublu, varianta 3, din geam de 10mm si fetele din geam de 12mm. Personal, am un bazin de 130 cm din sticla de 10 mm cu intaritoare longitudinale si trebuie sa recunosc ca ar fi fost mult mai frumos si mai practic sa il fi facut din sticla de 12mm fara intaritoare.
Dupa parerea mea, merita sa concurezi pentru placerea ta si atat. Daca tu esti multumit, atunci, ai castigat pe jumatate.
Numa' un pic crezi tu? Lasa ca vezi tu cata vei simti tu la anul.
Vezi ca o problema similara a avut @Sesmar, in sensul ca, garnitura de etansare de la bubblecounter era dusa si scapa CO2 pe acolo.
In Bucuresti aveau la Hornbach cu 20 lei/buc. daca am vazut eu bine.
Nu chiar asa, bazinul este frumos de la natura, tu stralucesti/luminezi din alte motive. Nu este acelasi lucru.
Bravo, frumusel bazinul. Incepe sa imi placa.
Valoarea am luat-o din tabelele Dennerle prin interpolare intre ph si kh.
Aia cu NO3 am descoperit-o intamplator, adica atunci cand am scazut NO3 sub 10 ppm situatia Pteropusului s-a reglementat.
Ba da. Dar costurile unei asemenea lampi(la Giesemann am vazut ceva asemanator la modelele NOVA) sunt destul de ridicate.
Eu am expus cele 2 teorii, nimic mai mult, am spus ca mie mi se pare adecvata, cel putin pentru timpul care mi-l petrec la acvariu, pauza de lumnia. Oricum, sa luminezi HQI un bazin timp de 12-13 ore mi se pare criminal de mult.
Eu am si incalzitor de substrat, la vremea respectiva aveam cam 90ppm CO2 in apa, NO3=25-30ppm, PO4=1 si Kaliu=60ppm(din calcule), kh=6-7 si Gh=8. Nu am avut probleme de colmatare a substratului. Problema aparea numai la Hetreanthera si la Didiplis in timp ce la Limnophila tulpina ramanea perfect sanatoasa, doar frunzele de la baza se distrugeau, avand simptome de lipsa a luminii, nicidecum de lipsa de NO3. dimpotriva, din cauza cantitatii mari de NO3 din bazin varfurile frunzelor de Pteropus deveneau tranlucide si se distrugeau.
Andariel wrote:Unii motiveaza faptul ca intreruperea luminii coincide cu ploile tropicale si cu innoratul accentuat; pai bine, bine.......da asta se intampla zi de zi , 356 de zile pe an ? Nu cred ! Si culmea ! Exact la pranz.

O sa razi, dar in zonele ecuatoriale de care faci tu vorbire chiar asa se intampla zilnic. Nu chiar la pranz, ci, dupa pranz, 365 zile/an. Inseamna ca natura este o tampenie? Nu uita un singur lucru, tu nu lasi acvariul in bezna, acesta primeste lumina mediului ambiant.
Ce patesti tu se intampla uneori la plantele stem, care ingramadite in tufe, fiind, lumina nu ajunge la ele pana jos si putrezesc tulpinile. Eu am incercat si cu marirea aditiei de macro si la fele se intampla. Oricum asta se intimpla la plantele cu tulpini sibtiri gen Didiplis, Hetranthera.
Discutia despre intreruperea sau nu a luminii in timpul zilei este foarte lunga, cu argumente pro si contra. De exemplu cei care sunt impotriva ei spun ca in natura nu se stinge Soarele la pranz, in timp ce sustinatorii ei spun ca in zonele ecuatoriale ploua puternic in fiecare zi, acest lucru ducand la reducerea luminii timp de 2-3 ore. Personal, folosesc pauza de pranz si din motivul ca avand lampi HQI nu le pot tine aprinse 12 ore, iar daca le-as tine numai 8, bazinul ar fi mai mult pe intuneric cand sunt eu acasa. Eu zic ca am facut un compromis prin aceasta pauza de pranz in ceea ce priveste ''intinderea iluminarii'' bazinului pe durata intregii zile. In ceea ce priveste algele se poate spune ca ceva, ceva ajuta, dar nu este un panaceu impotriva acestora.

Forum Index » Profile for andreic » Messages posted by andreic
Go to: