| Message |
|
|
hauserBZ wrote:superbi si pestii si acvariul  . Pestii iai achizionat cand ai startat acvariul sau ii ai demult ?
Pestii au fost cumparati in urma cu aproximativ o luna, dupa terminarea ciclarii.
|
 |
|
|
|
Mutumesc tuturor. Aveti idee daca pot baga si doi ancistrusi? Timp de doua saptamani am avut doi corydorasi care mi-au si depus, insa ouale nu au rezistat pentru ca au fost mancate de Hemichromisi. Zic "am avut" pentru ca, cu toate ca pe net unii spun ca exista posibilitatea de a tine cory cu hemichromis, acestia au fost macelariti cand pereche de hemichromis a inceput sa-si scoata puii la plimbare. La inceput se ignorau reciproc, insa dupa doua saptamani corydorasii aveau mustatile si cozile facute praf.
|
 |
|
|
Acvariu:
- Dimensiuni : 80x50x35cm
Filtrare:
- Filtru extern Tetratec Ex700 plin cu Siporax, roca vulcanica si o mana de Ada Bio Rio
Iluminare:
- Deocamdata doua becuri economice. De vreo 3 luni tot zic ca ma intalnesc cu @Opincarul sa facem un capac. De intalnit ne intalnim, insa dupa cateva beri uitam de capac.
Nisip si decor:
- Nisip din Hornbach (asemanator cu Sansibar river)
- Decor realizat de un tip din Targu Mures
- Cateva buturugi autohtone
Flora:
- Anubias barteri, Microsorum, Sagittaria subulata, Pistia stratiotes si Phyllanthus fluitans
Fauna:
- O pereche de Hemichromis lifalili
CO2:
- Nu
Fertilizare:
- Easy Carbo
- Easy Life Profito
- JBL Ferropol 24
Acvariul a fost startat in urma cu aproximativ doua luni.

|
 |
|
|
Plantele sunt din plastic. Cei de la Exo terra au asa ceva.

|
 |
|
|
|
Revin cu o noua intrebare. Initial am zis sa pun Jbl sansibar white, insa mi-e frica sa nu fie mult prea strident avand in vedere culoarea decorului. Sa merg pe Jbl sansibar grey? Voi ce culoare credeti ca ar da mai bine?
M-am hotarat sa bag o pereche de Hemichromis Lifalili. Ce pesti ar mai merge?
|
 |
|
|
Am donat testoasele, asa ca am la dispozitie 3 saptamani sa iau o decizie. Astept si alte propuneri.
Avand in vedere dimensiunile acvariului, ce lampa imi recomandati?
|
 |
|
|
Salutare. Incepand de saptamana viitoare testoasele mele o sa aiba un nou stapan (un tip care are iaz), asa ca acvariul lor o sa fie populat cu niste pesti. Ce pesti? Asta vreau sa va intreb pe voi.
Se dau urmatoarele:
Acvariu cu dim 80X50X35, filtru extern Tetratec Ex700 plin cu siporax si roca vulcanica.
Urmeaza sa imi achizitionez o lampa si sa cumpar nisip sau pietris. Avand in vedere decorul, as vrea sa bag niste ciclide cat mai colorate. Problema este urmatoarea: mi-as fi dorit ciclide africane, insa nu cred ca dimensiunile acvariului sunt potrivite. As merge pe apistogramma sau kribensis, dar parca nu ma incanta. Voi ce ma sfatuiti?
Mai jos am atasat o poza cu acvariul (tufa si plantele artificiale au fost scoase).

|
 |
|
|
|
Schimb 5-6 Cryptocoryne green, 20 Pistia stratiotes si 5 Phyllanthus fluitans cu cateva fire de Blyxa japonica sau alte plante de mijloc.
|
 |
|
|
|
Vand urmatoarele plante:
10 Sagittaria subulata
5-6 Cryptocoryne green
20 Pistia stratiotes
5 Phyllanthus fluitans
Pret 25 de lei.
Plantele se ridica de la statia de metrou 1 dec 1918.
|
 |
|
|
calin_gherman wrote:Nu stiu cum e la acel model de Eheim rotorul, dar stiu ca la alte modele, axul rotorului are la cele doua capete doua garnituri/lagare negre dintr-un material ce aduce a cauciuc siliconat. Nu totdeauna ambele lagare ies deodata cu rotorul cand e scos de la locul lui ptr spalare...si ma refer aici mai ales la lagarul care ramane jos, in spatiul rotorului. Intreb doar....n-ai "ratacit" la spalarea locasului rotorului vreun lagar? Eu am patit-o si manifestarile filtrului au fost exact cele descrise de tine...
Nu, nu le-am ratacit. Ambele sunt la locul lor, iar de cand am schimbat buretele e totul ok. Am stat o saptamana si ceva fara filtru pentru ca am crezut ca a luat-o razna rotorul...  Am facut schimburi de apa, am bagat Prodibio Bio Digest si astept sa isi revina.
|
 |
|
|
skija wrote:Dupa cum ti-a spus si kitucd , pot sa-ti confirm si eu acelasi lucru , eu am experimentat insa acest lucru "manual" sa zic asa . Am infundat tot cate un pic furtunul de in sa vad ce se intampla si intradevar la un moment dat a inceput sa huruie rau filtrul , un Eheim experience 150 .
La fel si cu Ada Bio Rio , are granulatie foarte mica si asta ingreuneaza functionarea pompei filtrului .
Iar despre burete , iti trebuie neaparat un burete grosier (ca si cel din poza pusa de tine) , nicidecum unul de granulatie mica asa cum este cel ptr bucatarie .
Filtrul il ai amplasat sub acvariu sau la acelasi nivel cu acvariul ? Stiu ca e intrabare ciudata dar conteaza mult si asta .
Filtrul il am amplasat in stand, sub acvariu, iar buretele cu care nu a mers l-am luat mai demult din petshop si seamana cu cel din poza. Multumesc mult pentru raspunsuri.

|
 |
|
|
Am pus acum un burete de la un filtru hang-on (vezi poza) si vad ca nu mai huruie.  O sa schimb maine rotorul care e lipit cu super glue cu cel pe care il am de un an. Sper sa fie ok.

|
 |
|
|
kirucd wrote:Ada Bio Rio are o granulatie destul de mica, nu am facut teste dar sint convins ca debitul prin
Ada Bio Rio, datorita granulatiei, e mai mic decat prin Siporax. Datorita faptului ca ai burete pus
pe in debitul se micsoreaza si mai mult si asta cred ca este motivul pentru care apare zgomote.
In mod normal limitarea debitului se face pe out pentru a evita aparitia fenomenului de cavitatie
gazoasa si implicit a zgomotului. Imi imaginez ca ai pus buretele pe in pentru a nu introduce mizerii
in filtru, poti incerca un burete mai grosier sa vezi daca se intampla la fel. Sau varianta mai scumpa
un prefiltru, dar unul care sa iti asigure un debit ca si cand nu ai avea prefiltrare.
Dupa cateva ore de functionare nu mai exista niciun fel de debit, se aude doar rotorul care face zgomot. Am lasat aseara filtrul fara burete si vad ca inca are debit. Initial si eu m-am gandit ca am umplut canistra cu prea mult Ada Bio Rio (am inchis cosul ala alb destul de greu) si am mai scos din el, dar tot nu vrea cu burete. O sa pun un alt tip de burete ca sa vad daca functioneaza. Probabil cu burete debitul care ajunge la pompa este redus si din aceasta cauza huruie, dar nu imi explic de ce nu mai functioneaza deloc.
Sa cumpar un rotor nou ca sa vad daca functioneaza? (rotorul il am cam de 1 an)
P.S.: Filtrul a functionat un an si ceva cu burete pe in si nu am intampinat probleme pana la adaugarea Bio Rio-ului.
|
 |
|
|
Salutare.
In urma cu doua saptamani am desfacut filtrul extern eheim 2213, am clatit Eheim substrat pro-ul, am inlocuit Siporaxul cu Ada Bio Rio, am curatat furtunurile si am spalat rotorul. Toata bune si frumoase pana la montarea filtrului. Rotorul huruia foarte tare chiar si dupa ce l-am amorsat, insa debitul era normal. A doua zi zgomotul era acelasi, insa debitul era inexistent. L-am desfacut iar, l-am montat si aceeasi poveste. Merge o zi si dupa nu mai are debit. Am uns rotorul cu glicerina, am schimbat si axul si tot degeaba.
Dupa ce am inlocuit rotorul cu unul mai vechi pe care il aveam prin casa zgomotul era acelasi (rotorul vechi era rupt dar l-am lipit cu superglue). Am scos buretele de pe in si zgomotul a disparut. L-am pus iar si aceeasi poveste. Ambele rotoare merg perfect doar daca nu e pus buretele pe in. Am inlocuit buretele cu unul nou dar situatia e aceeasi.
Intrebarea e urmatoarea... De ce functioneaza filtrul doar fara burete? Credeti ca are rost sa cumpar un rotor nou? In momentul de fata filtrul merge cu rotorul care e lipit cu superglue.
|
 |
|
|
|
Cumpar 10 Pseudomugil Gertrudae. Astept PM
|
 |
|
|
|
Vand doua bile maricele de Cladophora. Pret 20 de lei.
|
 |
|
|
Ok. Va multumesc mult pentru sfaturi.
|
 |
|
|
stefanp wrote:Se poate sa fie si Ancistrusii, precum a spus Alex mai sus.
Dar din punctul meu de vedere, nici relatia lumina-co2-fertilizanti nu e ok la tine.
Gama JBL e buna, nu trebuie sa o schimbi.
Doar sa o folosesti cum trebuie.
GSA apare cand sunt prea putini fosfati in raport cu nitratii.
Deci ai nevoie si de ceva fosfo suplimentar.
NO3 e ok, nu mai trebuie sa adaugi suplimentar.
Dar niste potasiu poti adauga.
Ok, o sa iau niste potasiu. Pot sa inlocuiesc Ferropolul cu Profito daca raman fara el (Profito saptamanal si Ferropol24 zilnic) sau sa il las in dulap si sa merg in continuare cu Ferropol si Ferropol 24?
|
 |
|
|
qwerty wrote:Eu nu am avut nici pomaceea nici ancistrusi, dar am patit la fel ca tine. Toata problema a fost de macro DIY. Daca nu ai suficient Profito ca sa continui fertilizarea cu el mai bine ramai pe JBL, este tot atata de bun. Faci prima data schimb de apa apoi treci la alt fertilizant daca vrei. Incearca sa scoti pomaceea si ancistrusii vezi daca se schimba ceva.
Am o sticla plina de Profito dar nu prea stiu cum sa fertilizez. Bag Profito saptamanal si zilnic, pe langa Easy Carbo, ce sa bag? Merge Profito cu Ferropol24 daca ambele sunt micro? O sa trec pe Easy Life dar trebuie sa mai fac niste teste de apa ca sa invat cum sta treaba. Nu neg ca plantele au de suferit pentru ca nu bag C02 si nici macro de calitate, dar ti-am zis faza cu staurogynele...O sa scap de ancistrusi zilele astea si o sa vad daca isi revine Alternanthera.
|
 |
|
|
stefanp wrote:Bun, acum vorbim altfel
Ai un bazin puternic iluminat, 1 W/litru.
Pentru ca plantele sa reziste la turatia impusa de lumina, trebuie sa le oferi mancarea necesara.
Incepem cu carbonul. CO2-ul este esential. Incearca sa faci bomba aia sa mearga cat mai constant posibil. Doza de easycarbo e ok.
Doza de ferropol recomandata e de 5 ml la 20 litri de apa, saptamanal. Deci tu ar trebui sa pui vreo 12 ml, nu 5. Iar bazinul tau e plantat bine.
Urca doza treptat.
Ferropol24 e ok.
Referitor la PPS.
Cand l-am folosit, am observat o carenta in fosfat si potasiu, pe care o suplimentam separat cu Easy Life.
Eu ti-as sugera sa incepi sa adaugi un pic de Kalium, daca zici ca Fosfo deja folosesti.
Bine, eu ti-as recomanda sa treci pe toata ga.ma macro Easy Life, dar asta depinde de tine.
In cazul de fata, te-ar ajuta si niste teste de apa...ca sa stii cam pe unde esti.
Am cumparat de curand o trusa de teste si dupa parerea mea au iesit ok. NO3-ul - 10 mg/l iar cel de PO4 avea o culoare pe care nu prea am stiut sa o incadrez in schema.  O sa il refac zilele astea ca sa fiu sigur.  Oricum, nu cred ca frunzele s-au gaurit in halul asta din lipsa de macro. Mai apare din cand in cand niste GSA pe geam si stiu CO2-ul este vital, dar pana strang bani de butelie mai dureaza. Ideea e ca staurogynele au ramas fara frunze in cateva ore deci clar nu se pune problema de carente. Plus ca la fel fertilizam si inainte si era ok. De cand am bagat pomaceea si ancistrusii s-a ales praful.  Am niste Easy Life Profito prin dulap si in curand o sa raman fara Ferropol. Sa inlocuiesc Ferropolul? O merge mai ok?
|
 |
|
|