[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bamse_il
Forum Index » Profile for bamse_il » Messages posted by bamse_il
Message
Nu e offtopic, eu nu sunt electrician dar anul trecut a trebuit sa-i trag curent tatalui meu intr-o gradina la tara de la un vecin (deasemenea ruda). Dictionarul pentru limba asata il gasesti pe youtube pe canale gen asta https://www.youtube.com/channel/UCd5Xckv66XWhQI95te8JGkw. Imi place ca omul aduce argumente la ce zice nu doar isi da cu parerea.
Oricum m-a costat trasul asta de curent (doar echipamente Schneider si cabluri NYY-J) mai mult decat o conexiune noua la ENEL dar nu exista acte pe terenul respectiv ca atare nu se poate face nimic oficial.
flo77 wrote:Eu unul as fi ingrijorat si de ce fel de steckere urmeaza sa fie bagate in priza. Daca sunt drepte(similare cu cel din poza) va fi OK, dar daca sunt la 90 grade s-ar putea sa fie probleme.


Vezi raspunsul de mai sus privind montazul pe PAL, cum sunt puse acum pot pune conexiuni la 90 de grade in toate prizele, pe randul de jos cu cablul pe diractia in jos si pe randul de sus invers (nivelul superior al controlerelor Sonoff este sub nivelul superior al prizelor).
@ dan.pavelescu

Conductori din interiorul tabloului pentru faza si nul sunt FY (cupru plin)si doar cel pentru impamantare este MY(litat) pentru ca nu aveau in magazin la momentul achizitiei. Cablul de prelungire pana la priza este MYYM deoarece stau in chirie si nu pot trage curent direct dintr-o doza iar MYYM este mai maleabil decat unul de tip CYY, dar ai dreptate pentru cineva care poate face acest lucru este mai bun unul CYYY.
Sincer as fi folosit doar conductori MY (litat) deoarece sunt mai usor de pozitionat pe spatii mici, a fost un chin cu tronsoanele scurte dintre controlere si prima priza, dar controalerele duale Sonoff au conexiune diracta cu clema in care pinii de 2,5 nu intra iar cablul litat este si mai greu de bagat (apropo am obeservat mai nou ca multe prize si intrerupatoare de lumina incep sa foloseasca acest tip de conectare).
Conductorii MY au binenteles pini terminali (poza la sfarsit).
La sigurante bipolare a fost o greseala de exprimare din partea mea (asa sunt descrise pe site-urile magazinelor), ma refeream la sigurante 1P+N care asigura trecerea fazei si nulului prin ele dar au intrerupator termic doar pe faza. La acest model conteaza care este faza si care nulul deoarece daca le montezi invers in caz de scurt circuit nu sare siguranta. In cazul sigurantelor bipolare reale 2P (https://www.emag.ro/siguranta-automata-2p-16a-curba-b-hager-mb216a-1109969/pd/DRVP13MBM/) intradevar nu conteaza cum le conectezi deoarece au intrerupatorare termice pe ambele circuite. Doar ca sigurantele 2P ocupa 2 sloturi intr-un tablou iar cele 1P+N dora un slot, aplicat la cazul de fata ar fi fost nevoie de un tablou pentru 8 sigurante care este mult mai mare. In cazuzl in care spatiul nu este o problema clar este recomadata folosirea sigurantelor 2P si scapi de bataia de cap cu conectarea fazei si nulului.
Referitor montaj, inca nu am dulapul acvariului in care va fi pus tabloul, bucata de PAl va fi prinsa in suruburi in viitorul dulap. Folosirea unui dulap ABS sau metalic arata mai bine dar te limiteaza in privinta spatilui din dulapul acvariului, in caz de nevoie este mai usor sa pun componetele astea pe o alta bucata de pal de dimensiuni si forma diferite. Deasemenea pe o placa (din PAL sau alt material) prizele pot fi pozitionate in asa fel incat sa nu existe probele privind dimensiunea conectorului la ele (inafara de lumina si incalzitor restul, pome valuri, poma retur, ATO, skimmer sunt AC si au transformatorul pus pe conexiunea la priza).

@ adiio

Tinand cont de distantele mici dintre sigurante si consumatori si de consumul mic (cred ca nu depasesc 500 w) da puteam folosi cablu de 1,5 mmp si sigurante mai mici de 10A sau 6A, dar deoarece nu sunt electrician profesionist am preferat sa folosesc cablul si sigurantele conform recomandarilor de la electricieni, pentru prize, cablu de minim 2,5 mmp si sigurante de16 A.
Da cablul litat se poate cositorii dar este mult mai sigur cu pini, iar daca nu ai deja sculele e mult mai ieftin sa cumperi un cleste de sertizat si un set de pini decat o statie de lipit.

@ critici si carcoteli
Doar un om simplu (din punct de vedere intelectual) se poate supara cand primeste observatii sau critici. Daca ai argumente le prezinti ca raspuns la aceste observatii daca nu ai inseamna ca ce faci nu e bine si trebuie sa schimbi ceva.
Critica a ajutat omenirea sa evolueze, cand prima femela din paleolitic ia zis masculului "ba boule in loc sa alergi toata ziua dupa un iepure nu mai bine prinzi cativa vii si ii crestem intr-o cusca langa grota" a modificat viitorul rasei umane si a devenit o femeie moderna din neolitic =)).
Si restul
Salut,

Am zis sa va prezint tabloul electric pregatit pentru un acvariu marin, care prezinta o siguranta si un control nmai mare decat prelugitoarele si triplele obisnuite.
Eu am mers pe o varianta cu 8 prize dar puteti adapta in functie de necesitati.

Materiale:
- O bucata PAL de 18 mm ramasa de la alte lucrari.

- Tablou sigurante montare aparenta, am folosit o varianta cu 4 sigurante dar se poate folosi orice tablou in functie de necesitate (https://www.emag.ro/tablou-electric-comtec-4-locuri-montaj-aparent-grad-protectie-ip40-mf0015-01603/pd/DQX90YBBM/?X-Search-Id=6b1cb9937099a54606a2&X-Product-Id=91774750&X-Search-Page=1&X-Search-Position=6&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view).

- Sigurante automate 16 A, 4 bucati (cate o siguranta la fiecare 2 prize) eu am folosit varianta monopolara (se pun doar pe faza - https://www.emag.ro/intrerupator-automat-monopolar-brt-comtec-16a-curba-c-mf0001-14604/pd/D6WD0YBBM/) dar exista si variante bipolare (se pun si pe faza si pe nul - https://www.emag.ro/intrerupator-automat-brl-bipolar-intr-un-modul-comtec-16a-curba-c-mf0001-16838/pd/DQWD0YBBM/) dar trebuia mare atentie cand bagati tabloul intr-o priza sa nu incurcati faza cu nulul.

- Prize aparente de montat pe perete (se gasesc si prize simple si duble - https://www.emag.ro/priza-simpla-eva-socket-16a-montaj-aparent-alb-1-locas-schuko-112-004-0001/pd/D1NKD7MBM/ https://www.emag.ro/priza-pt-dubla-odosun-alb-monobloc-ip20-od1102/pd/DM006YBBM/).

- Cablu 2.5 mmp sectiunea, eu am folosit din cupru plin pentru faza si nul si litat pentru impamantare (https://www.emag.ro/conductor-cupru-rigid-fy-2-5-h07v-u-rosu-fy-2-5-rosu/pd/DXHMLKBBM/ , https://www.emag.ro/rola-conductor-fy-2-5-cablu-curent-cupru-plin-albastru-folie-h07v-u-100-m-745/pd/DRQCNMMBM/ si https://www.emag.ro/conductor-electric-flexibil-myf-2-5-rola-100-ml-verde-galben-el0024282/pd/D0K7VRBBM/ ).

- Cablu prelungitor 3x2.5 mmp ( https://www.emag.ro/cablu-cupru-flexibil-myym-3x2-5mmp-5m-1000118-5/pd/DS0PHQBBM/)de lungimea de care aveti nevoie.

- Stecher cu impamantare demontabil (https://www.emag.ro/stecher-horoz-schuko-16a-max-250v-300-000-702/pd/DFCTXLBBM/).

- Holsurburi prindere echipamente pe placa (eu am folosit de 4.5 mm X 20 mm, dar folositi in functie de echipamente si grosimea placii, placa fiind din PAL am dat inainte gauri de 3 mm cu bormasina), soricei prindere cabluri, mufe WAGO pentru conexiuni in tablou (https://www.emag.ro/set-10-bucati-clema-compacta-3-poli-wago-conductor-rigid-sau-semirigid-0-2-4mm-450-v-32a-b31899r10/pd/DYRBWJMBM/?X-Search-Id=a284ca6dbe5223714463&X-Product-Id=91628406&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view).

- 3 controlere Sonoff (https://www.emag.ro/releu-wireless-sonoff-dual-doua-canale-10a-sonoff-dual/pd/DCFWJFBBM/?X-Search-Id=6eb91deb228e54b1dc79&X-Product-Id=88957234&X-Search-Page=1&X-Search-Position=15&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view) cu cate 2 canale (comanda fiecare cate 2 prize independent) si un controler Sonoff cu un singura canal ramas de la alte proiecte (https://www.emag.ro/releu-inteligent-smart-home-wireless-wi-fi-sonoff-basic-r3-2020-190314001/pd/DHB307MBM/?X-Search-Id=90b29bdaba8e051afd41&X-Product-Id=65971972&X-Search-Page=1&X-Search-Position=4&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view).

Linkurile puse sunt pentru exemplificare (eu doar controlerele le-am luat de la emag restul din magazine de profil) daca incalca regulili forumului rog un administrator sa le stearga.
Eu am doar doi consumatori mai mari, lumina de 55 W si incalzitorul de 100-150 W, ca atare calitatea prizelor si sigurantelor folosite nu este extraordinara, daca aveti consumatori mai mari va recomant sa mergeti pe piese de la ABB, Schneider Noark, mai scumpe dar alta calitate.
Controlerele Sonoff au consum maxim de 10A adica 2000 w pe cele doua prize comandate. Daca aveti cosumatori mai mari (chiar daca nu cred ca este cazul) folositi controlere simple pe fiecare priza.
Deasemenea ce nu apare aici dar o sa adaug sistemului este o siguranta generala cu protectie diferentiala de 30 mA (https://www.emag.ro/siguranta-automata-schneider-1p-n-25a-c-30ma-protectie-diferentiala-sch-a9d34625/pd/D7YCRKBBM/). Scopul acestei sigurante in termeni simpli este sa intrerupa curentul in cazul in care bagi degetul in priza (ai ceva defect in acvariu nu te curentezi, sare siguranta).

IMPORTANT - Trebuie sa va notati pe stecher care pin este faza si care nulul iar conectarea la priza din camera sa se faca conform faza-faza si nul - nul altfel sigurantele nu vor fi pe faza rezultand in alimentarea prizei chiar daca siguranta este inchisa.

Prin tablul asta prizele pot fi oprite fizic din sigurante cate doua prize pe siguranta sau prin aplicatia celor de la Sonoff individual (aplicatia asigura comandarea si prin internet), cu exceptia ultimei prize din dreapta jos care nu este legata la controler ci doar la sigurante.
Mai jos poze cu diferitele etape ale realizarii tabloului.


Ai grija ca futunul sa aiba capatul dinspre acvariu mai sus decat nivelul apei din sticla (recipient) atfel chiar daca pompa se opreste apa va continua sa curga pana cand nivelul in sticla coboara sub nivelul capatului furtunului.
Intrebare, voi treceti pompele de valuri pe debit mai mic noaptea sau mentineti acelasi tip din timpul zilei?
La mine pentru ce am comandat din afara UE si a fost vamuit am ridicat de la posta nu a fost livrat acasa indiferent de valoare. Mai bine dai o fuga pana acolo deact sa astepti sa vina acasa si sa nu mai apara.
Merci pentru info
Merci
Mie imi e frica de pompa de retur din sump, am incercat pe acvariul actual o pmpa de recirculare aquael 1000 recirculator si producea o vibratie ce rezona destul de tare cat sa nu pot dormi, in schimb pompa de la filtrul JBL CristalProfi i80 pe care o folosesc acum este silentioasa.
Legat de pompa de valuri sau skimer am acum o Jebao SLW 10M si un skimmer Tunze 9004 DC care sunt foarte ok, singurul zgomot perceptibil fiind spargerea bulelor de are din skimmer dar nu este un zgomot deranjant.

Salut,
Am un mic nano marin de 60 l AIO care este in dormitor.
Vreau sa trec la ceva mai mare in jur de 120-150 de litri, cel mai probabil 60 cm L, 50 cm l, 50 cm h.
Teoretic as vrea sa il fac cu sump dar nu stiu cat de silentioase sunt pompele de recirculare.
Intrebrea este daca are cineva acvariu cu sump in dormitor si cat de silentios este sistemul, eventual si recomadari de pompe silentioase pentru un acvariu de 150 de litri.
Multumesc
Merci
Stie cineva ce cretura e asta si ce hram poarta?




Cu placere Procuroru.
Cum Mirciulica nu a venit se poate inchide =))
Sunt rezervati pt Procuroru
Momentan rezervati
Se doneaz 4 ancistrusi, 4 sau 5 cory (nu sunt sigur cati sunt) si doi white river minnows.
Se ridica de pe strada Dezrobirii (metrou Gorjului) in principiu dupa ora 18 dar si in timpul zilei daca veniti pana la usa.
Buna seara,

A folosit cineva sau are informatii daca pietrele Sansibar rocks sunt bune in acvariile marine?
Multumesc,
A avut cineva specia asta in acvariu?

"Gambuzia sau gambuzia orientala (Gambusia holbrooki, Gambusia affinis holbrooki) este un peste mic vivipar, dulcicol, din familia Poeciliidae, din apele statatoare sau lent curgatoare, putin adânci. Este originar din America de Nord, de unde a fost adus si în Europa. În România gambuziile au fost aduse pentru prima oara în 1927 din Hamburg de catre profesorul D. Mezincescu, apoi din Bulgaria si în 1930 din Italia. S-au populat mai multe ape din Transilvania, lacul Pantelimon de lânga Bucuresti, alte lacuri din Bucuresti, diferite lacuri din Ardeal si unele lacurile litorale ale Marii Negre (lacul Mangalia etc.).

Femelele masoara 4-5 cm, pe când masculii, mai putin numerosi, sunt de talie mica, respectiv 2,5-3,5 cm."
Pe grupul unde este Domnu Mirciulica administrator "Piata Acvaristica Bucuresti"
 
Forum Index » Profile for bamse_il » Messages posted by bamse_il
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com