[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Antecume
Forum Index » Profile for Antecume » Messages posted by Antecume
Message
Eu zic sa-i faci si un stand ca lumea, nu-l pune pe o masa. Nu-ti ia mult, in 3-4 ani e gata.
De ce vrei seminte pentru plante?
Poti sa gasesti plante gata crescute pe care le plantezi in acvariu. Gasesti fie pe la pet shopuri fie pe la alti acvaristi (sunt unii care se ocupa cu inmultirea si comercializarea de plante).
Cand cumperi plante trebuie sa alegi specii care se preteaza la conditiile de la tine din acvariu (lumina, CO2).
Seminte, am auzit de unii ca ar fi cumparat din China, dar te risti, ca nu stii ce fel de plante o sa iasa si ce nevoi au.
Mai pune putina apa in acvariu astfel incat partea din acvariu de la filtru sa stea putin in apa.
O sa fie si mai silentios filtrul.
Eu inca am un sertar cu bio balls in filtru de cand l-am cumparat si 2 cu siporax.
Si fraierul de mine vroiam sa arunc bio balls si sa pun tot siporax.
Sa inteleg din testele alea ca un pietris simplu de acvariu este mai bun decat Matrix?
dan.pavelescu wrote:Nimeni? Nu e nimeni din sectorul 2,3,4,5 sau 6 care sa stie????

Stiu eu, dar nu-s din sectoarele alea... Asa ca nu ma bag.
Uita-te si la Masterline All In One, se poate doza si saptamanal.
Au murit de suparare ca nu le-a mai schimbat nimeni apa.
A mai trecut un an.
Din cauza bombei de CO2 am reusit si am omorat toti crevetii. Am renuntat la bomba. Nici fertilizant n-am mai bagat.
Am lasat Anubias sa se extinda.
In ultimul timp nu prea am mai umblat prin acvariu.
Mai schimb apa la 3-4 saptamani. Mai curat prefiltrul la vreo 2 luni.

image
Din ce stiu eu, la balastul ala poti sa pui neoane doar de 36W.
De obicei daca suporta mai multe tipuri de neoane, pe balast scrie ceva de genul 18-36w.
dan.pavelescu wrote:Sper sa incep sa ma obisnuiesc sa raman cu bani in buzunar

Eu as zice sa cauti ceva in care sa-i bagi (pacanele??? ). Ca dupa aia daca-i gasesti prin buzunar iar iti vin idei de acvarii.
Ma batea gandul si pe mine sa-mi incerc mana cu un saratel. Iar ai mei copii tot ma bat la cap ca vor un Nemo.
Dar problema la mine este ca ma loveste cateodata asa o lene, ca nu-mi mai arde de schimbat ape si de facut masuratori.
Asa ca am zis ca decat sa arunc banii, mai bine ii cheltui.
Cel mai adesea pestii stau la suprafata din 2 motive: lipsa de oxigen, intoxicatie cu amoniac.
Lipsa de oxigen as crede ca nu ar fi.
Inteleg ca nu ai filtru la acvariu. Poate a crescut concentratia de amoniac din apa. N-ar strica sa testezi apa pentru amoniac.
Uita-te la branhiile lui daca par inrosite sau daca are pete rosii pe corp.
Poate este mancare cazuta prin pietris care genereaza amoniac.
N-ar strica sa-i pui un filtru cascada sau unul intern la acvariul ala.
bogdans27 wrote:eu am pus de la inceputul ciclarii co2 lichid in acvariu si lumina presupun ca spui ca nu are din cauza ca e led si e rece?

Pentru plante mai pretentioase, CO2 lichid ajuta prea putin. E ok pentru plante easy.
Pentru lumina este importanta cantitatea de lumina produsa raportat la volumul de apa (lumen/litru). Era pe undeva un grafic de cati lumeni/litru ai nevoie pe tipuri de plante, dar nu-l mai gasesc.
Duritatea apei n-ai cum sa o scazi asa usor. Schimbruile de apa nu te ajuta. Doar cu un filtru cu osmoza inversa poate fi scazuta (costa minim 350 RON unul). E cam mare la tine si gh si kh, dar asta e, te poti descurca si asa.
bogdans27 wrote:daca eu am acvariul intr-o camera in care lumina intra destul de mult ce pot sa ii fac? ma gandesc ca daca ii sting lumina in timpul zilei o sa o aiba pe cea de afara...doar sa trag draperiile

Atata timp cat nu bate lumina soarelui direct in acvariu, nu e nicio problema.
Lumina trebuie sa stea aprinsa maxim 8 ore (in timpul ciclarii chiar si mai putin), eventual in 2 reprize de 4 ore. Cumpara o priza programabila pentru lumina.
Salut, bine ai venit.
Cateva sfaturi din partea mea:
- Filtrul intern nu este foarte eficient. Cele mai eficiente sunt filtrele externe umplute cu materiale filtrante bio. Poti sa te descurci si cu unul intern, dar nu pune prea multi pesti. Ai grija cand speli buretele de la filtru. Se curata in apa scoasa din acvariu fara sa insisti prea mult, altfel risti sa-l cureti si de bacterii si sa deciclezi acvariul. Filtrul il cureti foarte rar, doar daca scade debitul apei.
- Cand mai cumperi plante, uita-te la necesitatile lor (de obicei o sa le vezi clasificate ca: easy, medium, advanced). In functie de cum e clasificata planta, are anumite nevoi de lumina si CO2. In cazul tau pentru ca nu ai CO2 si lumina cred ca e relativ slaba, cauta doar plante easy. Poti sa te uiti aici: https://tropica.com/en/plants/ sa vezi cum se clasifica plantele. Monte Carlo de exemplu nu prea o sa se descurce bine in acvariul tau.
- Pentru a ajuta la ciclare, pune putina mancare in acvariu. Va genera amoniac, care va ajuta la inmultirea bacteriilor.
- Testele de ph, gh, kh nu prea au relevanta pentru ciclare. E bine sa le faci macar la inceput sa stii cam ce apa ai la dispozitie.
- Amoniacul nu apare singur mai ales ca nu ai pesti in acvariu. Apare de la frunze moarte, de la fecalele pestilor si mancare ramasa. De aceea e bine sa adaugi in primele zile, la cateva zile cate putina mancare, sa ajute la formarea amoniacului, care va ajuta la inmultirea bacteriilor. Apoi o sa vezi ca apar si nitriti, si mai apoi si nitrati. Cand amoniacul si nitritii au ajuns la valori foarte mici, acvariul este ciclat.
- Cum nu ai pesti in acvariu, nu fa schimburi de apa. Lasa amoniacul sa se acumuleze.
- Apa colorata (mie imi pare maronie, nu verde) o ai cel mai probabil de la bucata de lemn. In timp, de la schimburile de apa, o sa dispara. Oricum nu face nimic rau.

Ciclarea dureaza cam 4-5 saptamani. Masoara amoniacul si nitritii din acvariu. O sa inceapa sa creasca apoi o sa scada. Cand ajung la valori foarte mici (ar trebui sa fie marcat pe scala testerului valorile normale), dupa ce au crescut, acvariul e ciclat. Atunci faci schimb mare de apa ca sa diminuezi nitratii (odata cu scaderea amoniacului si nitritilor o sa creasca nitratii).
Intre timp e posibil sa se tulbure apa, si sa vezi niste mucus pe lemn. E ceva normal, o sa dispara.

Spor
Total deacord cu ce a zis paradoxx.
Garantat vei avea acumulari de amoniac, pentru ca nu ai bacterii care sa-l transforme in nitriti si mai apoi in nitrati. Acumularile de amoniac si nitriti vor duce la intoxicarea si moartea pestilor.
Trebuie sa hranesti foarte putin pestii (pentru a scadea cantitatea de amoniac care se acumuleaza in acvariu) si sa faci schimburi dese de apa (pentru a diminua cantitatea de amoniac si nitriti din apa).
Nu stiu daca ti-au spus deja colegii, filtrul il cureti rar, doar daca vezi ca a scazut debitul apei care iese din el.
Iar cand il cureti, speli buretele in apa pe care ai scos-o din acvariu, nu la chiuveta. Si nu-l speli foarte insistent.
Iar mancare dai foarte putina. Nu trebuie sa ramana mancare prin acvariu.
Eu zic ca directia pentru reducerea incalzirii globale este destul de clara:
- refacerea padurilor (oprirea taierii haotice a padurilor si reimpadurirea zonelor defrisate);
- reducerea emisiilor de CO2 (utilizarea in proportie mai mica a combustibililor fosili si in proportie tot mai mare a energiilor regenerabile, reciclare).
Problema este ca multi nu constientizeaza efectele pe care le poate avea incalzirea globala sau sunt doar interesati de profitul propriu imediat iar daca mai ajung si in pozitii cheie (vezi Trump) ... ne-am ars.

Deja seceta din ultimii ani a dus la aparitia desertului pe suprafete mari in Oltenia. Iar diverse soiuri care in mod normal se cultivau in zone mai calde au inceput sa fie aclimatizate la noi (vezi kiwi).
Iar faptul ca nivelul oceanelor creste datorita aportului de apa care rezulta din topirea ghetarilor are un impact important. De exemplu in Olanda unde sunt suprafete mari care deja sunt sub nivelul oceanului si care in urmatorii ani probabil ca vor fi invadate de ape. Sau mai vazusem un documentar pe Netflix (72 locuri periculoase) unde locuitorii unei insule erau amenintati ca pamantul sa le fie invadat complet de ape. Incepusera sa cumpere teren pe continent pentru a se putea muta.
Da, pentru ca ai schimbat filtrul, trebuie sa o iei de la inceput cu ciclarea.
Chiar acea tenta alburie a apei sugereaza deciclarea acvariului.
In urmatoarele 3-4 saptamani e recomandat sa faci schimburi dese de apa si sa dai mancare foarte putina pestilor.
Ar fi fost bine sa achizitionezi mediile filtrante bio in acelasi timp cu filtrul, pentru ca, atunci cand vei schimba buretii cu mediile filtrante, o sa o iei iarasi de la inceput cu ciclarea.
Ar fi fost bine macar sa pastrezi granulele alea din vechiul filtru si sa le pui in noul filtru.
Este recomandat sa inlocuiesti mediile filtrante cu care vin filtrele cu medii bio eficiente. Cele mai bune sunt: Sustrat pro, Siporax, Matrix.
Poate ar fi bine ca macar un burete (primul prin care trece apa ce intra in filtru) sa-l pastrezi, pentru prefiltrare. Pe asta il cureti bine cand vezi ca scade debitul filtrului.
Daca vrei sa fii si mai profi, iti iei un prefiltru pe care il pui pe IN, si inlocuiesti si buretele ala de prefiltrare din filtru. Asa deschizi filtrul doar o data pe an, iar la cateva saptamani doar cureti buretii din prefiltru.
Esti sigura ca apa e verzuie?
Nu cumva sunt doar alge crescute pe peretii acvariului?
Cate ore tii lumina aprinsa pe zi?
ionionut wrote:Pompele de aer, dupa umila mea parere, nu mai au nicio utilitate azi in acvaristica.

Era in ideea oxigenarii apei. Misca apa la suprafata si o oxigeneaza.
Da, merge la fel de bine o pompa de apa.
ionionut wrote:Zice asa: ,,Provide enough water movement (via filters, power-heads etc.) to keep the water safely oxygenated for soil bacteria !"

Poti sa pui o pompa de aer pe o priza programabila astfel incat sa nu mearga cat tu dormi.
Asta o sa asigure miscarea apei si astfel oxigenarea pe timpul zilei.
Iar in timpul noptii, datorita volumului apei din acvariu (mult mai mare decat in filtru) va fi oxigen suficient pentru pesti, plante si bacterii.
 
Forum Index » Profile for Antecume » Messages posted by Antecume
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com