[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
Pai daca acea teava are capac inseamna ca prin ea nu circula apa, ceea ce inseamna ca nu afecteaza debitul filtrului, deci nu ma intereseaza sa o curat vreodata.
Eu am eheim 2224 de 5 ani si tot nu am reusit sa aflu ce e cu capacul ala :-):-)
dar nici nu m-a preocupat in mod deosebit, l-am lasat asa cum l-am gasit
daca cineva stie la ce e bun, sunt si eu curios
ok. dar mai precis, echilibrul si o filtrare biologica buna de ce sunt neprietenoase cu algele?
uite as fi zis ca in natura avem peste tot alge, dar nu te contrazic daca zici ca nu e asa.

coroborand filtrarea buna (zero nitriti, zero amoniac) cu zonele nepoluate unde zici ca nu sunt alge si cu faptul ca stiu de pe discovery ca in natura elementele NPK sunt extrem de rare in ape, atunci rezulta ca principalul factor care duce la neaparitia algelor este limitarea nutrientilor.

ceea ce se contrazice un pic cu teoria despre plantate.
eu am inteles ca intrebarea este "cum impiedica plantele aparitia algelor?".

vedeti si voi ca primul sfat care se da plantistilor este ca cea mai buna arma impotriva algelor sunt plantele. m-ar interesa sa stiu care sunt mecanismele prin care reusim sa crestem in acvariu plante fara alge, desi in natura asta cred ca este mai degraba exceptia.
intrebarea mi se pare interesanta.
cred ca printre factori se pot enumera:
- CO2-ul care ajuta plantele dar inhiba algele
- alelopatia (plantele produc anumite chimicale care inhiba cresterea altora si a algelor, dar totusi intr-un acvariu apa este schimbata, deci probabil ca nu are mare efect)

sincer, singurul lucru la care ma pot gandi este CO2-ul. si pentru mine este un mister felul in care reusim sa crestem plante fara alge in acvariu, desi in natura agele sunt omniprezente si nu cred ca exista multe suprafete cu plante acvatice fara alge
e-ri-tro-mi-ci-na !
)
eu zic ca e util. pote intr-o zi bomba e gata dar ai omis sa o verifici si ai plecat la munca fara sa te uiti. asa la acvariu cred ca te uiti.
sau cand masa vegetala se va mari, s-ar putea sa nu mai fie suficienta 1 bula pe secunda.
sau cand ai curatat filtrul extern si cu ocazia asta ai marit curentii in acvariu, s-ar putea sa pierzi mai mult CO2 prin schimbul de gaze si deci s-ar putea ca 1 bula pe secunda sa nu mai fie suficienta.
eu am ph controller si chiar si pe mine m-a ajutat acest test pt ca mi-a spus de vreo 2 ori ca sonda era dusa.
cred ca problema la montarea orizontala este ca in caz de oprire a apei, este posibil sa apara bule de aer in incalzitor, pt ca de obicei (si este si cazul pozei de mai sus), cand montezi incalzitorul orizontal el este intr-o pozitie de maxim local fata de verticala, deci apa nu are niciun motiv sa ramana in el, se va scurge fie intr-o parte, fie in cealalta.
acest lucru nu se intampla la montarea verticala.

incalzitorul nu cred ca are vreo problema cu faptul ca apa stagneaza, nu are decat sa incalzeasca si sa se opreasca la temp setata.
problema cred ca apare cand nu mai este apa in jurul lui, ceea ce este probabil sa se intample in caz de oprire a pompei, la montarea orizontala
eu am 5 ani de plantate, dar tot nu m-as baga la ADA )
poate as incerca asa, intr-un acvariu mic, ca sa nu-mi bag unghia in gat ca am umplut acvariul de 300 de litri cu ADA si apoi nu stiu cum sa o scot la capat cu ph-ul si kh-ul ))

dar daca nu-ti place nici manado nici altceva, cel mai bine e sa pornesti fara substrat fertil. exista mai multi colegi care au succes in cresterea plantelor fara substrat fertil, deci sigur se poate!
poate n-ar fi rau sa discuti cu ei...
din experienta mea cu eritromicina vs BGA, as spune ca nu decicleaza, sau nu decicleaza semnificativ.
acum nu vreau sa te contrazic, dar trebuie sa te gandesti ca mai exista posibilitatea ca NO2 si NH4 (pe care sper ca le-ai masurat, adica nu doar presupui ca au crescut doar pt ca au aparut alte alge) sa fi crescut din cauza cianobacteriei moarte ca urmare a tratamentului cu eritromicina.
cu alte cuvinte, dupa tratamentul cu eritromicina este imperios necesar sa schimbi apa, ca sa elimini cianobacteria moarta.
uite kirucd, am facut si un desen.
revelatia geniala pe care am avut-o este ca intre frunze exista intotdeauna alte frunze, care se mai si intorc catre soare.
planta acvatica este trista.

)

image
kirucd wrote:Explicatia la lumina oblica era referitoare la plantele de deasupra apei, nu la cele din apa,
citeste mai atent inainte sa comentezi.

pai la plantele de deasupra apei ma refeream si eu, ce, alea nu prezinta fototropism?

edit: ok, explicatie mai larga pt kirucd. plantele de la suprafata, din cauza ca prezinta fototropism, isi vor intoarce dimineata frunzele asa incat sa capteze cat mai mult din lumina, poate chiar atat de mult incat lumina sa cada perpendicular pe ele. deci daca fototropismul exista, atunci e probabil ca se va obtine o blocare a luminii similara cu pranzul, cand lumina soarelui este perpendiculara pe sol.

edit 2: tu chiar nu citesti posturile celorlalti, este?


am vorbit de plantele de acvariu pentru simplul fapt ca eu nu prea am plante de apartament )

aha, deci ma trimiti la google.ro.
uite sa stii ca inainte sa scriu postul meu am cautat pe google, dar nu am gasit nimic referitor la graficul ala.
o fi din cauza ca nu stiu sa folosesc google.
kirucd, poti sa crezi ca te urmaresc sau poti sa crezi ca am reactionat la ceva cu care nu sunt de acord, indiferent de la cine ar veni, asta e numai in functie de cat de persecutat te simti

daca tu zici ca exista masuratori din astea, rogu-te impartaseste-ne si noua sursa, pentru ca pt mine cel putin e ceva nou si contra-intuitiv

ref la explicatia ta cu lumina oblica: nu stiu cum e la tine in acvariu, dar la mine frunzele plantelor se orienteaza dupa sursa de lumina, de ex. cand bate soarele in acvariu toate sunt cu frunzele la el, apoi cand se aprinde lumina toate sunt in sus.
se numeste fototropism din cate stiu aceasta proprietate a plantelor de a-si misca frunzele si florile dupa lumina.

iar in padurile tropicale, unde batalia pentru lumina este crancena si copacii sunt foarte inalti exact din acest motiv, iar pe solul padurii nu creste aproape nimic (ma uit destul de mult la Discovery), as zice ca plantele nu-si permit sa piarda lumina doar pt ca le e lene sa-si intoarca frunzele dimineata spre soare

dar repet, daca zici tu ca ai vazut un grafic care demonstreaza ca dimineata soarele trece printre frunze iar lumina care ajunge jos e mai puternica decat la pranz (chiar daca soarele insusi este cel mai puternic la pranz, nu dimineata), atunci asa o fi.
eu nu am fost pe amazon, dar cred ca lumina este diminuata tot timpul, nu numai la pranz, pentru ca si la est si la vest fata de pozitia plantelor acvatice exista vegetatie care blocheaza lumina, nu numai fix deasupra.
pai materialele filtrante din filtrele noastre nu reduc nitratii.
filtrul ala e mai mult o jucarie, cu filtrul ala probabil ai putea sa tii niste creveti
simplist vorbind, "ciclare" inseamna formarea unei populatii de bacterii care descompun amoniacul si ureaa care rezulta din fecalele pestilor in compusi mai putin toxici ai azotului
bacteriile traiesc in principal filtru, de aceea trebuie sa ai suficiente medii filtrante care sa adaposteasca bacterii
nu ai medii filtrante, nu o sa ai bacterii, nu vei avea ciclare
numai dumnezeu sau sfantul petru pot sa iti dea o solutie pentru 9 pesti in 40 de litri, din care 6-7 carasi (adica este nevoie de o minune ca sa traiasca)
daca zici ca te-ai informat dupa primele achizitii si totusi ai spalat filtrul bine-bine, asta imi spune ca totusi nu te-ai informat cat trebuie

ia-o de la inceput cu informarea:
http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori

ca regula generala, este nevoie de minimum 1 litru de apa pe centimetru de peste la maturitate, cu conditia sa nu fie carasi, ca astia dupa ce ca cresc mari, mai sunt si porci cand vine vorba de facut mizerie

plus filtrare calumea, nu stiu ce filtrare ai ca nu ai scris

eu in 40 litri de apa nu as tine nici macar un caras. as tine maxim 1-2 carasi in minim 100 litri, cu filtru extern.
asta daca mi-ar placea carasii, evident.
apa evaporata oricum iese in casa la orice acvariu, nu cred ca daca face condens ai semnificativ mai putini vapori de apa in casa.
ca sa evit orice condens in capac, eu am montat 2 coolere de 8cm pe rama de pal, functioneaza la voltajul minim (3.5V) si evita cu succes condensul.
pal-ul este evident dat cu lac de barci pe interior (2 straturi, operatiunea e cam complicata dar merita)
speciile pe care le-ai enumerat sunt de ciclide africane... acesti pesti au cerinte ref la apa care se bat cap in cap cu cerintele plantelor (duritate mare si ph alcalin, pe cand plantele vor duritate mica/medie si ph acid)

de obicei, adica in 99.9% din cazuri, nu o sa vezi plante in acvariile cu ciclide africane.

deci trebuie sa te hotaratasti ce vrei: plantat sau ciclide africane. daca vrei plantat, exista pesti extrem de colorati si cu comportantemnt f interesant care s-ar potrivi acolo, asa numitele ciclide pitice sud-americane.

pe langa scalari, cei mai popular cred ca sunt ramirezii (sunt si mult mai sensibili decat scalarii)

de ex aici
http://www.youtube.com/watch?v=vmNfOSnrPlY
Doar de curiozitate: de ce nu vrei sa-l faci din pal?
eu am facut cadru din pal si "acoperis" din komatex la 120x50 si nu-i vad niciun neajuns
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com