[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
ce filtrare ai? acel aquael fan 2 plus este bun doar pt filtrare mecanica, dar zero pt biologica, care e cea mai importanta pt succesul acvariului

la 120 litri ar merge un extern, de ex un jbl e900 sau similar dpdv al debitului si volumului filtrant

1. nu este suficient un neon, dar a spune "suficient" depinde de lucrul la care ne referim. pentru o mana de elodeea si cabomba e suficient, pentru niste plante mai pretentioase nu este suficienta lumina dar chiar si daca ai pune mai multe neoane tot nu ar fi suficient pt ca plantele au nevoie de lumina, fertilizare si CO2, daca dai doar lumina nu vei face decat sa cultivi alge

deci eu zic sa o iei usor cu plantele, ca acolo e munca serioasa si nevoie de informare, nu ca la pesti. ia niste plante usoare asa cum ti-am spus, eventual neonul poti sa-l schimbi cu un 865, si apoi pune-te pe citit despre plante daca zici ca te intereseaza si mai vorbim

2. nu stiu ce sunt alea, sterge-l pur si simplu cu ceva

3. nu numai ca nu e prematur, e chiar indicat, plantele ajuta la ciclare, dar atentie la pct 1, nu te arunca la plante scumpe sau pretentioase ca le vei pierde

4. pt ciclare ai intai si intai nevoie de un filtru, vezi prima mea intrebare; e bine ca vrei sa folosesti bacterii, dar bacteriile au nevoie de materialul filtrant biologic din filtru ca sa traiasca si sa se inmulteasca

ciclarea e cel mai simplu sa o faci cu 2-3 pesti, pui mancare pentru ei, nu in acvariul gol

daca-ti plac cory, sunt cei mai buni pt ciclare
Multumesc

Clar ca nu renunt la planul de a o face plantista. Discusii nu au interesat-o f mult, in schimb a remarcat umflatura unei frontose, sper sa nu se dea cu ciclidarii :-))
multumesc frumos, la fel va doresc si voua celor care aveti pui.

fetita deja stie mai multe specii de pesti decat maica-sa )
uneori cand eu nu sunt acasa le spune bonei sau maica-sii ca vrea sa vada fie pe "coi panda", fie "apitogama", ca astia stau mai ascunsi si lumea se uita la ea fara sa stie despre ce e vorba )

chiar duminica trecuta am dus-o la acvarii in herastrau, a fost foarte impresionata de rechini, de pisica de mare si de arowana

Plantele insa nu o intereseaza foarte tare :-))
acum baiat. mai am o fetita de 2 ani si un pic.
@ocean: da, e putin pacat de el ca nu am mai avut eu timp sa ma ocup, dar asta e, tocmai am devenit tata a doua oara si evident ca hobby-urile trec pe planul secund

@stefan: nu voi folosi bolovani pentru ca eu nu stiu sa folosesc bolovani; am incercat de mai multe ori, chiar si in setupul de fata au existat bolovani la inceput, insa dupa un timp mi se pare ca bolovanii nu fac decat sa ocupe spatiu pe care l-as putea folosi pentru plante, asa ca toti au ajuns sa fie scosi dupa un timp

din contra, as vrea sa mai bag niste cioate daca as avea timp sa caut

ref la elatyne hidropiper, eu vreau sa o folosesc dar mai depinde si de pesti; zic asta pt ca declinul setupului de fata a inceput atunci cand pestii au scos 90% din covorul de elatyne, fara sa inteleg exact de ce au facut asta; am mai replantat-o eu, dar nu prea s-a mai prins, asa ca acum mai este un petic cam de 10x10

vom vedea, probabil nu va arata mult diferit noul setup, doar cu ceva mai putine specii de plante
este in re-scape pe termen nedefinit deocamdata pt ca nu mai am timp sa ma ocup de el in perioada asta

re-scape in sensul ca erau atat de multe plante incat nu mai aveau scalarii loc sa se miste, asa ca am scos si aruncat intr-o zi mai bine de jumatate din ele

cum in urmatoarele luni voi avea timp de bibilit din ce in ce mai putin, m-am gandit sa fac un scape cu plante nepretentioase, gen ferigi si hydrocotyle si asemenea

oricum se pare ca planta mea preferata este microsorum, mi-am dat seama ca l-am avut aproape in continuu in acvarii de la inceput )

PS hehe, am vazut ca ai facut turul jurnalelor. e vara, activitatea e mai scazuta by default, nu prea ai ce sa faci.
de vreo saptamana, unul din cei 5 scalari (are vreun an si jumatate ca varsta) nu mai poate inota pentru ca nu se mentine in masa apei

initial am crezut ca e dus, insa nu numai ca nu a murit, dar nici nu pare ca o sa moara in curand

pur si simplu nu mai poate inota, sta pe substrat si da usor din aripioare si uneori se mai misca de colo-colo, dar 99% din timp doar sta
hai sa zic ca respira un pic mai accelerat decat ceilalti

ce ziceti ca e? infectie bacteriana, eventual la "swim bladder" sau "whirling disease"? eu inclin sa cred ca prima varianta, desi nu inoata cu capul in jos, pare ca nu poate pluti

eu nu prea am avut timp sa ma ocup de el in ultimele zile ca am avut altele pe cap, i-am facut totusi o baita de vreo juma de ora cu baktopur

sa continui cu baktopur?

multam

PS nu cred ca e ceva cu acvariul, pentru ca ceilalti pesti sunt ok, printre care si 2 ramirezi - aia ar crapa la cel mai mic semn de deciclare

zic de deciclare pentru ca problemele cu pestele asta au aparut la o zi dupa ce am facut un rescape drastic, care inca nu e finalizat (scos plante, aspirat substrat la greu etc)
e un hranitor automat, nu?
foarte bun, si eu mi-am mesterit ceva asemanator folosind o priza programabila.
nu este perfect, dar am facut vreo 2 concedii cu el deja.
din pacate nu ma pricep la lacuri si metode de aplicare asa ca nu stiu sa-ti spun daca va merge sau nu la pistol. poti sa incerci, insa daca producatorul zice de pensula sau rola, na...
eu am lacuit cadrul de pal de la capacul meu doar in interior, intr-adevar, dar pe toata suprafata interioara, nu numai la canturi.

i-adevarat ca la canturi e cea mai mare problema, insa nu stiu sa spun cum tine melamina la umezeala - mai asteapta poate stiu alti colegi
Humbert wrote:bacteriile care asigura filtrarea chimica (au nevoie de oxigen)

am vrut sa spun filtrarea biologica, nu chimica

ref la intrebarea cealalta, cred ca lumea nu-ti raspunde pt ca intrebarea e ciudata. ce se intreaba mai exact? daca poti turna pietris intr-un acvariu cu apa si pesti in el? pai de ce sa nu poti? iei pietrisul si-l torni. nu e nevoie de sfatul unui acvarist experimentat ca sa-ti spuna ce se va intampla acolo: tulbureala samd
deci daca nu te deranjeaza asta, go ahead.

e ca si cum ai intreba: pot sa bag ceva (orice) in acvariu? pai poti, de ce sa nu poti. insa: daca e vorba de un aparat de radio o sa se strice, daca e vorba de un aparat de radio in priza o sa te strici si tu samd

daca acvariul nu are decat pesti, cat de greu poate sa fie sa scoti niste apa intr-o galeata, sa prinzi si sa pui pestii in el si apoi sa scoti restul de apa din acvariu ca sa poti pune pietris? asta e prima varianta la care m-as fi gandit eu, nu inteleg care ar fi avantajele in cazul in care s-ar pune pietris in acvariu cu tot cu pesti ca sa merita sa iei in considerare varianta asta

deci de asta zic ca nu inteleg ce e cu intrebarea asta
filtrele trebuie sa functioneze in continuu.
sigur, cu exceptia situatiei cand le cureti sau se intrerupe curentul.

nu numai ca este periculos sa opresti filtrele pt ca pot sa-ti moara bacteriile care asigura filtrarea chimica (au nevoie de oxigen), insa in cazul de fata este si inutil sa opresti filtrul ca sa dai mancare, pentru ca pestii aia nu-s prosti, stiu ei sa gaseasca mancare, si unde mai pui ca e bine si sa depuna un pic de efort pentru ea
eu am acvariu asemanator, dimensiuni 120x50x50 si pot sa spun ca 4x54w mi se pare suficient pentru majoritatea plantelor.
eu de fapt in 80% din perioada de cand am acvariul am operat doar cu 2 neoane, dar asta e alta poveste, sigur ca depinde si ce plante vrei sa ai.
Ar trebui sa masori balamalele pe care intentionezi sa le folosesti ca sa stii cat trebuie sa lasi, ca sa nu lasi mai mult decat e nevoie cum e la mine. La mine ar fi fost suficienti 6 cm, eu am lasat 10.

Ref la aparatura, nu e nimic special acolo, doar ca am 2 butelii de co2, de pe vremea cand aveam 2 acvarii.
deci cel mai simplu e sa sudezi picioarele din fata nu in colt ci la 5-10 cm de colt si ai rezolvat in cel mai elegant si simplu mod problema.
rezistenta nu va fi afectata, mai ales ca la 130 cm lungime tu oricum cred ca vei avea cel putin inca 2 picioare pe lungime, in afara de cele din colturi

adica asa cum e in poza de mai jos (care este standul de la acvariul meu, 120X50)

image
Pai in mod normal picioarele din fata ale standului nu sunt sudate in colt, ci la 5-10 cm de margine, tocmai ca sa lasi loc sa poti prinde balamaua de laterala din pal.

Uite la ce ma refer

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20958.page

Daca nu ai facut standul asa, atunci nu prea stiu, nu ai ce face decat sa sudezi balamaua de picior, altfel nu imi dau seama ce se poate face.

De fapt mai este o solutie: pentru fata, faci 2 bucati de pal late de 10-15 cm si le faci fixe, apoi prinzi de ele niste balamale care se deschid mai mult de 180 de grade.

Deci usile tale nu se vor mai sprijini de laterale, ci de aceste fasii de pal. Adica lungimea usilor plus lungime fasiilor va fi egala cu lungimea standului,sper ca intelegi ce vreau sa spun ca nu stiu sa explic mai bine
La pensula iese foarte urat :-)) deci daca ai pistol, este perfect.
Ei, nu stiu cat ar intra ca nu stiu nici cat e consumul unitar si nici cat ai tu de acoperit. Dar lacul e ieftin, 10-15 lei cutia.
Du te la u magazin si calculezi la fata locului
Nu costul va fi problema, ci aplicarea :-))
Plus ca trebuie lasat sa se usuce, miroase etc
Nu ai cum sa faci operatiunea in casa ca pute si mai e si toxic daca e inhalat
Deci na.
dupa mine, e greu de spus in momentul asta daca vei avea sau nu condens.
si nu stiu daca doar condensul e problema, este cert ca acolo va fi un mediu cu umiditate mare chiar daca nu vei face condens.
iar umiditatea mare si pal-ul nelacuit inseamna inlocuirea palului la un moment dat.
eu as lacui.
ref la background nu am ce sa zic ca tine de gusturi. mie imi place background negru, simplu, mi se pare ca se preteaza mai bine la un plantat, cum am eu.
totusi, daca alegi sa faci backround, trebuie sa iei in considerare ca iti va manca din latimea acvariului macar cativa cm, ceea ce nu e grozav la un acvariu de 50 de cm, si-asa e ingust, era mult mai bine sa-l fi facut de 60.
asta pt ca latimea acvariului are un impact important asupra felului in care arata acvariul, si in realitate si in poza, in sensul ca cu cat e mai adanc peisajul, cu atat mai bine.

eu voiam insa sa-ti spun ceva foarte important: daca deasupra acvariului pui pal, trebuie neaparat sa lacuiesti acel pal pentru ca altfel se va umfla in timp de la apa: evaporare plus picaturi care sunt inevitable acolo.
de asemenea, daca se intampla sa dai si gauri in palul ala (de ex. ca sa montezi ventilatoarele), atunci eu zic ca nici 6 luni nu sta fara sa se umfle.

eu am rama de la capac din pal si l-am lacuit (doar pe interior) cu lac de barci, se gaseste la orice magazin de bricolaj. un an mai tarziu, nu sunt probleme.
jos mi se pare ok 4 cm, dar depinde acum si cat substrat vei pune.
daca ai fund dublu, intr-adevar cei 4 cm de pal iti vor acoperi vreo 2 cm din substrat. daca pui substrat de 5 cm (cat zic eu ca e minim), atunci pare in regula.
e si o chestie de gust aici, mie imi place sa vad si substratul prin geam, dar daca se vede prea mult nu-mi mai place.

si in partea de sus cred ca te-ai gandit bine la 4 cm.
tu trebuie sa acoperi cei 2 cm folositi de intaritoare, sa nu se vada (sper ca sunt doar 2 cm), deci minim 2 cm.
deci tu vei umple acvariul cu apa pana la cei 2 cm, ca nu o sa stai cu intaritoarele in apa, ca se vad prin bazin.

bun. acum urmeaza sa iei in considerare evaporarea saptamanala, pentru ca probabil vei schimba apa saptamanal si ar fi de dorit sa nu ai in timpul saptamanii situatia in care evaporarea apei duce la scaderea nivelului apei sub rama de pal, ca se vede urat si in afara de asta pe acolo va scapa lumina care o sa-ti bata in ochi (asa patesc eu uneori cand e cald).

eu am un acvariu comparabil ca suprafata (120cm X 50cm) si pot sa-ti spun ca se evapora saptamanal intre 1 si 2 cm de apa, deci cei 4 cm la care te-ai gandit tu ar fi perfecti.

nici prea mare nu e bine sa fie, ca iti mananca din partea vizibila a inaltimii acvariului, dar tu ai 55 de cm, si vei ramane cu parte vizibila de 47 de cm, ceea ce e ok.

poti sa mergi sus chiar cu 5 cm, ca sa fii sigur ca niciodata nu o sa se evaporeze atat de multa apa incat sa-ti coboare sub rama.

sau cel mai bine ar fi sa testezi, daca ai putea. stabilesti o inaltime temporara si observi cat coboara apa ca urmare a evaporarii intr-o saptamana, apoi o stabilesti pe cea finala.

asa ar fi trebuit sa fac eu, care am lasat 2 cm (din care 1 e luat de intaritoare) si uneori apa imi coboara sub linia palului.

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: