Message |
|
eu nu sunt capabil sa recomand care e mai bun: matrix sau siporax.
|
 |
|
pai vezi aici detalii tehnice despre filtru
http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4347/jbl-cristalprofi-e901-greenline#download
din cate vad eu, are 3 sertare a 1.2 litri fiecare plus 1 sertar cu bureti la 1.1 litri (pagina 20)
edit: vad ca ai gasit intre timp, dar cred ca 7.6 este volumul canistrei; volumul sertarelor este 3 X 1.2 +1.1 = 4.7 litri
nu au cum sa intre 7.6 litri de material filtrant in filtrul ala...
|
 |
|
ei, nu luati acel "eu nu inteleg" in sensul ca "nu are sens", ci ca in sensul ca eu chiar nu inteleg.
acum desigur ca daca cuiva ii place lumina calda, nu e nimic de discutat.
adevarul e ca nu prea inteleg eu corelatia dintre temperatura de culoare si spectru si in capul meu ramasese ca sunt 2 lucruri diferite.
imi amintesc un un articol in care se zicea ca 830 si 865 au cam acelasi spectru (adica distributia lungimilor de unda), desi au temperatura de culoare diferite.
plantelor le plac lungimile de unda rosii si albastre.
o lampa care da mai multa lumina in lungimea de unda rosie va avea temperatura de culoare spre rosu (cald) ?
|
 |
|
parerea mea este ca daca pompa NU e murdara (deci trebuie s-o cureti etc) atunci e defecta
nu prea ai cum sa instalezi gresit o pompa, ca nu e mare lucru de instalat, recte o pui in apa si o bagi in priza.
|
 |
|
stati ca am uitat ca mai am inca un asa zis wabi kusa
tocmai eliberasem recipientul e la primul cand m-am apucat sa fac ceva curatenie in acvariu
si am pus in acest recipient niste lindernia luata din acvariu, ca sa nu o arunc
apoi am uitat de ea
3 saptamani mai tarziu, pare ca ii merge foarte bine, a facut vreo 5 flori
ce e misto la wabi astea e ca sunt aproape fara mentenanta, tot ce fac e sa mai torn niste apa cand imi amintesc
|
 |
|
Humbert wrote:am facut niste musculite (gnat flies)
deci nu eu am facut musculitele alea, plantele le-au facut. eu sunt perfect ok, uscat si fara alge.
jur.

|
 |
|
ei, deocamdata mai cercetez cum e cu wabi kusa, pana la aranjament mai este
|
 |
|
Pune de care-o fi si nu-ti bate capul ca nu diferenta asta de culoare o sa fie decisiva pt succesul acvariului.
Eu sunt destul de sigur ca ambele neoane pot da rezultate (desi 830 nu am incercat)
|
 |
|
a trebuit sa arunc tot ce vedeti mai sus pentru ca am facut niste musculite (gnat flies) din pricina faptului ca udam mult prea abundent, ceea ce a dus la alge pe mediul de cultura, ceea ce a dus la aparitia acestor musculite.
ele depun oua pe mediul de cultura (adica in ghiveci) din care ies niste viermisori, ma rog, din ce am citit nu sunt periculosi insa cu siguranta nu aveam chef de musculite in balcon in mod perpetuu
asa ca am reluat de la zero, dupa ce am spalat totul cu hipoclorit si apa oxigenata
ce vedeti mai jos este crescut din seminte cam intr-o luna si jumatate. inceputul este mai greu, dupa cateva saptamani insa cresterea este fantastica.
acum ud 2 minute pe zi!!!
deci inainte udam 6 ore pe zi, acum ud 2 minute, si ierburile cresc la fel
desigur, pompa de aer merge 14 ore pe zi
am pus patrunjel, busuioc rosu si verde, cimbrisor, oregano, menta si arpagic
|
 |
|
doar pe asta cu hedyotis il mai am, merge bine

|
 |
|
eu nu inteleg de ce ar folosi cineva neonul 830. adica in afara ca mie nu-mi place lumina galbuie pe care o da, ca mie imi place mai mult lumina rece in acvariu,
eu nu inteleg la ce ar fi buna aceasta temperatura de culoare si care ar fi argumentul pentru care ar fi bine sa avem in acvariu 3000K.
atat timp cat soarele are 6000 K si astea NU sunt neoane speciale de horticultura si nici macar de acvaristica, mie mi se pare logic sa merg pe o temperatura de culoare cat mai apropiata de lumina zilei.
eu am folosit la acvariu si 880, nu numai 865, iar 830 cred ca l-am tinut la un momentat vreo jumate de ora inainte sa-l scot.
PS osram fluora are temperartura de culoare 8500, adica si mai indepartat de 830
|
 |
|
pai de ce nu zici ca planuiesti 450 litri?
pai la 450 litri nu o sa fie suficient nici 1501, o sa vezi tu dupa ce-l faci. de-abia cu 2 X 1501 s-ar putea sa o scoti la capat
pana una alta, nici nu se pune problema de 901, si asta nu din cauza debitului, ci din pricina ca la 901 e prea mic volumul canistrei, iar volumul e mult mai important decat debitul, ca daca vrei curenti de apa mai mari iei o pompa de valuri la 50 de lei si ai rezolvat problema (oricum cred ca va trebui sa iei o pompa de valuri de vreo 3000 de litri pe ora).
fara grija baga 1501. daca vrei sa mergi low cost, uita-te la filtrele Sun-Sun, este un baiat acvarist care le vinde, pot sa-ti dau in pm un link
lumea zice ca sunt bune, dar eu nu am incercat
|
 |
|
pai singura comparatie care are noima este aia facuta cand ambele filtre sunt noi si au materialele filtrante originale.
ca dupa un timp, nu mai are nici o relevanta: 1501 al meu acum are vreo 600 pe ora, iar 901 cred ca nu are nici 200
de noi nici nu se pune problema de comparatie, 1501 are vreo 900 lph, 901 are vreo 450lph, asa zice si producatorul
dar tu nu ar trebui sa compari aceste 2 filtre prin prisma debitului, ca ala e variabil, ci prin prisma volumului de material filtrant, iar aici 1501 e clar ca-i mai mare
deci daca ai un acavriu de, sa zicem, 150 litri sau mai mult, eu nici nu m-as uita la 901
si pot sa iti confirm ca nu se pune problema sa fie acelasi motor, fie si prin simplul fapt ca rotorul de la 1501 este vizibil mai mare
vezi ca la emag 1501 este la un pret excelent, vreo 580 de lei, merita luat instant
oricum intrebarea care e mai bun nu prea are sens, ca sunt ambele facute de JBL, deci calitatea e la fel.
intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este: care e mai potrivit pt acvariul meu, si aici eu zic sa decizi in functie de acel 150 de litri
|
 |
|
@sony
Nu te uita la cat zice producatorul ca e capacitatea acvariului dusa de filtru, aia e egal cu zero, ca depinde ce pui in acvariu dpdv al incarcarii biologice (adica cati pesti si cat de mari)
Si nu te uita nici la debitul scris pe cutie, ala e debitul in gol al pompei
Debitele reale ale filtrelor imediat ce sunt puse in functiune sunt undeva la 50% din ce scrie pe cutie, rar prinzi un 70% (de ex la jbl 1501 prinzi)
Apoi, dupa ce trece timpul si se mai colmateaza furtunurile, debitul este undeva la 30% max 40% din ce scrie pe cutie.
Deci la jbl e901 de exemplu vei avea la inceput 450 lph, iar dupa 1-2 luni cam 300 lph, apoi va trebui sa cureti furtunurile si vei fi pe la 350-400
iar daca mai schimbi si materialele filtrante originale (multe filtre au multe sertare cu bureti, ori tie itii va trebui un material de filtrare bio, cum e sera siporax), atunci debitul e posibil sa scada si mai mult
Am aceste filtre acasa, nu vorbesc din auzite, si in afara de asta problema cu debitele reale este cunoscuta si rasdiscutata, poti sa cauti pe forum
De altfel la JBL scrie si in manualul filtrului treaba cu debitul, poti sa cauti
edit: uite extras din manualul de la JBL, pag 23
http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4347/jbl-cristalprofi-e901-greenline#download
As usual technically, the data given on the type plates and the packaging refer to maximum IDLE RUNNING DATA of the pump, without hoses and filter media:
CP e401: 450 l/h
CP e701: 700 l/h
CP e901: 900 l/h
CP e1501: 1400 l/h
CP e1901: 1900 l/h
When operated in an aquarium, this data is reduced by varying degrees, depending on the length of hose and the filter media used. An accumulation of dirt in the hoses and filter media will further reduce performance.
The following approximate capacities refer to a hose length of 1.5 m and operation with the supplied filter media in a clean or new condition:
CP e401: 200 – 250 l/h
CP e701: 350 – 400 l/h
CP e901: 380 – 450 l/h
CP e1501: 800 – 900 l/h
CP e1901: 1100 – 1200 l/h
|
 |
|
mie imi place cum arata acvariul.
este adevarat ca aduce putin cu un aranjament floral, dar cred ca si de asta imi place, e un aranjament floral reusit
(asta apropo de ce zicea stefanp ref la amplasarea buturugii pe mijloc)
|
 |
|
o parere si de la mine: nu-ti pierde vremea cu filtre de 900lph, vor fi mici
eu as incepe cu 2 X 1500 lph sau chiar mai mare
de exemplu JBL e1501 are un pret foarte bun acum pe anumite site-uri (emag), respectiv 567 lei
daca vrei sa-l faci plantat, la un moment dat vei avea multe plante in el, iar plantele impiedica curentii de apa prin acvariu (si de asta ai nevoie de debit mare).
plus ca la 450 litri nu cred ca-l vei tine cu 20 de pesti in el - eu l-as umple de pesti, ceea ce inseamna ca iarasi ai nevoie de volum mare la filtre
uite eu acum as prefera sa am 2 X 1500 de litri chiar si la acvariul meu de 300 de litri. debitele au scazut mult la filtre iar sa le curat la fiecare 2 luni nu am timp.
|
 |
|
pai plantelor tale le lipsesc multe lucruri, asa incat nu prea are rost sa cautam cauze acum.
dar in principiu nu poate sa fie de la radacini, plantele cum e sagittaria cresc chiar si fara sa fie plantate. oricum sagittaria este o buruiana, intr-un acvariu cu conditii cat de cat ok are tendinta de a se inmulti fara masura.
cel mai probabil este de la lumina insuficienta. nici nu ai decat 1 neon si mai este si T8. in afara de asta, cam toate plantele stagneaza 1-2 saptamani dupa ce le introduci, ca sunt conditii diferite la tine si au si ele nevoie de o perioada de adaptare.
dar ma repet: pentru plante e mult mai complicat decat pentru pesti si nu e suficient sa ai doar lumina, ca daca nu ai tot ce le trebuie, urmatorul pas e sa cresti alge.
din pacate, la plante nu prea exista scurtaturi: e nevoie de lumina, de fertilizare micro+macro, eventual de substrat fertil si mai este nevoie si de CO2, desi poti creste plante si fara el, insa nu vei obtine rezultate
|
 |
|
mai nimic, din pacate.
bacteriile alea pe care le adaugi tu au nevoie de un loc in care sa se inmulteasca asa incat sa poate procesa amoniacul in NO2 si apoi in NO3 in prezenta oxigenului.
acel loc este dat de materialele filtrante cu scop de filtrare biologica - este in principal vorba despre un tip de ceramica sau sticla sinterizata foarte poroasa - cu cat mai poroasa, cu atat exista mai mult spatiu interior si deci cu atat se pot aciua acolo mai multe bacterii.
filtrele interne de obicei au in ele bureti sau vata perlon, care nu au nici pe departe aceeasi suprafata interioara ca materialele special facute pentru filtrare bilogica, care se gasesc aproape exclusiv in filtrele externe.
acum na, daca nu poti sa iei filtru extern, mergi inainte cu asta. trebuie sa ai pesti putini, sa hranesti putin si sa faci schimburile de apa neaparat saptamanal.
|
 |
|
1. nu stiu din ce localitate esti, dar daca esti din bucuresti nu ai nevoie sa-ti faci probleme cu duritatea apei, mai ales ca duritatea e greu de modificat, adica ai nevoie de o instalatia de osmoza ca sa o scazi
deci neonii aia nu ar trebui sa aiba probleme de la duritate. ei nu se inmultesc decat in duritate = o, dar de trait traiesc bine merci in aproape orice duritate
2. era mai bine daca luai T5 de 24W de la osram
http://www.bizoo.ro/firma/marbotrade/vanzare/2533049/neon-ho-24w-865-ho-constant-cool-daylight-soclu-g5-osram
ca idee, tuburile T8 sunt depasite de T5; cu 2 de astea de mai sus nu ai probleme, tot pe site gasesti si droser dublu
dar daca tot vrei sa schimbi lumina, ramai asa deocamdata
3. testele nu sunt utile in faza asta pt ca no3 probabil nu ai, iar no2 e fie zero (ceea ce inseamna ca ciclarea nu a inceput), fie este diferit de zero, ceea ce inseamna ca ciclarea e in curs si nu ai ce face decat sa astepti
adica indiferent de ce-ti vor spune testele acum, nu ai ce face decat sa astepti ciclarea sau sa schimbi apa, ceea ce poti sa faci oricum
apa se schimba aprox. 30% in fiecare saptamana
dar tot nu ai zis nimic de filtrare.
acel filtru pe care il vad in acvariu nu va duce acvariul cu pesti, o sa ai probleme, pentru ca nici nu are volum suficient si nici nu are material pt filtrarea bio
faci cum vrei, dar decat sa investesti acum in lumina, este mult mai bine sa investesti in filtrare
am impresia ca tu crezi ca o sa mearga si asa, dar nu va merge. daca insa vrei sa descoperi pe pielea ta, evident ca nu te poate opri nimeni sa o faci.
PS plantele se planteaza cel mai usor cu o penseta, ca sa nu mai fie nevoie sa faci gaura cu degetul in substrat.
|
 |
|
arata bine lacul, dar vezi ca trebuie neaparat sa dai si pe interiorul gaurii, sper ca nu ai uitat
nu stiu ce sunt puiutii astia de care zici ca nu am urmarit topicul de la inceput, dar nu-ti bate capul cu hrana. intai ca pestii resizta 1 saptamana si fara nici o hrana. apoi ca acel hranitor pe c care l-ai facut ar tb sa fie suficient.
apoi ca s-ar putea sa faci mai mult rau decat bine cu pastilele astea de mancare, ca murdaresc apa si s-ar putea sa ai un spike de amoniac chiar de la mancarea asta descompusa.
nu stiu cati pesti ai, dar eu as pune cel mult 1 sfert de pastila. eventual sa manace din el 2-3 zile si restul de 4-5 zile sa posteasca, nu e nici o problema.
o singura data am folosit si eu o pastila din asta, si dupa 2 saptamani era aproape nemancata si apa arata rau, de-atunci mai bine las pestii flamanzi daca nu lipsesc mai mult de 1 saptamana.
|
 |
|
|
|