Message |
|
Multumesc pentru sfaturi.
Studiind mai departe pe internet, am observat cateva lucruri care inainte de a le vedea filmate si folosite mi se pareau inacceptabile.
#1. Nisip/pietris marunt ca substrat.
Q: Cum se sifoneaza?
A: (Probabil) Nu se sifoneaza decat superficial cu un furtun, ce e sub stratul superficial se lasa in descompunere pentru plante. Probabil ca va functiona la un acvariu nu prea populat si cu volum mare (500l++).
#2. Frunze de stejar pe substrat.
Q: Cum se sifoneaza?
A: Nu stiu. Probabil ca la fel, superficial.
Cel care le folosea spunea ca frunzele de stejar contin bacterii benefice. E adevarat?
Daca e adevarat, nu poate fi un biotop amazonian, din moment ce stejarul nu creste in emisfera sudica... Oare poate fi inlocuit cu alte frunze?
|
 |
|
Sa incep cu inceputul.
Acum 5 ani am renuntat la acvaristica. Lipsa acuta de timp. Dar de cateva luni, un sir de evenimente au culminat cu inceperea noului plan: Biotop Amazonian. Scalari, Neoni... Toracata si ancistrusi. (Stiu persoane care au pesti la prima generatie Amazoniana. Prinsi de ei insusi in Amazon)
Am cateva modele:
http://www.youtube.com/watch?v=P2md9tSFTBo
http://www.youtube.com/watch?v=FmXK40eIuVk (min 2)
As putea romaniza acele acvarii. Adica ce ar trebuiis sa comand in Romania si ce ar trebuii sa fie homemade. Daca pot face ceva homemade la calitatea celor din comert voi face eu. Daca cele din comert sunt net calitativ superioare (eheim, tertra, etc) si mult mai rezistente, nu voi face rabat la calitate. Din vechile mele acvarii mia mai ramas un filtru UV si un filtru extern de 300l/H.
Sa o iau cu inceputul. Doresc sa am 5-6 scalari, eventual sa tin 2 perechi daca nu se calca pe bataturi. 10-20 neoni (cat sa fie un banc) si 1 pereche de toracata. Eventual si o pereche de ancistrus.
1. Dimensiuni acvariu?
2. Sa il cumpar (ce sa cumpar?) sau sa il fac (cat de mare, vezi intrebarea 1  )
3. Capac
4. Soclu
5. Lumina - Observ o lumina cu tenta galbui maronie. E de la culoarea apei? Sau de la lumina. Sau o combinatie?
6. Filtru
7. Plante
8. Fundal
9. Elemente de decor (pietre, lemne, radacini)
Timp de realizare: 3 luni.
Buget: 1000E
Multumesc!
|
 |
|
Odata cu aerarea apei si scaderea temperaturii petele albicioase de pe fruntea lor au disparut. Totusi pe inotatoare, 2 mai au ceva puncte albicioase(aceleasi pentru care am banuit ca au gris). Nu am observat o crestere sau o diminuare a cantitatii/marimii.
Maine le voi reinprospata apa....
Voi revenii cu detalii...
|
 |
|
Am scazut temperatura la 27 C si sunt mai vioi (rasturnau pietrele in acvariu azi dimineata). Dar tot patati. Ma voi duce sa iau contra grisului ca alta posibilitate nu am
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1271&pos=0
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1271&pos=1
Nu sunt bine focalizate
Dar se observa pe aripioara si pe capul lord punctele albiciaose de care vorbesc.
|
 |
|
Ieri dimineata am observat un inceput de gris pe aripiaorele a 2 oscari...
Azi dimineata m-am hotarat sa le maresc temperatura in acvariu...
Can am ajuns acara, erau apatici, temperatura la 27-28 C si respirau la suprafata. Am luat masuri imediate de aerisire a apei (nu am schimbat inca apa). Au inceput sa circule si pe la fundul bazinului dar tot apatici sunt.
Am observat pe fruntea lor o conglomeratie de gris sau un fungus grupat exact pe fruntea lor ( la 2 pesti numai, unu e alb si nu observ si unu nu are decat 2 puncte de un milimetru mai albicioase)...
Ce sa fac?
|
 |
|
Cum ai mai ramas?  Sunt curios ca ma roade si pe mine... 
|
 |
|
Filtru tip sump: filtre externe de obicei facute in casa si plasate sub acvariul principal. Sunt de obicei acvarii mai mici compartimentate si umplute cu medii filtrante. In ele se mai pot pune si incalzitoare, ascunzandu-se astfel toate echipamentele acvariului. In plus ele au si avantajul de a creste volumul acvariului.
Sau aici: http://www.cichlid-forum.com/articles/diy_sumps.php
Idea e sa il pui langa si nu sub.
|
 |
|
Nu stiu cat de repede o amorsezi. Nu mai bine faci un bazin de filtrare langa cu supraplin in acvariul principal si un powerhead sa iti 'arunce' apa inapoi? Nu trebuie sa fie etans ca o canistra (canistra e etansa ca sa o poti pune jos - creind presine in ea arunca apa inapoi in acvariu)
|
 |
|
Si cat/cum maninca 4 bestii de la voi?
|
 |
|
Ok. Iam adus. 4 buc de 16-20 cm. Leam dat 10 guppy de mancare. Chiar nu stiu ce sa le dau... mancarea de ciclide de la JBL (aia rosie) nu vor sa omanince.. o scuipa...
Retete?
Mersi
|
 |
|
Am pus numai piatra de rau in acvariu si lam lasat fara fundal. O sa il aduc in timp...
|
 |
|
|
 |
|
Nimic deocamdata. Mai avea 4. 3 clasici si 1 alb (mai mic, cam de 15cm) la 50Ron. Nu iam luat ca avariu este inca pe terasa, de abia am dat al 2-lea strat de lac pe capac... si cele mai mari probleme inca nu le-am rezolvat.
1. Nu am background!  nici idei nici nimic....
2. Nu am acvariu ciclat. Dar il voi cicla fortat (vars apa din acvariul mic in ala mare si completez cu inca 200l apa).
Daca nu mai sunt aia 4 la Sighisoara, o sa merg la Brazov langa gara, Kinderu zicea ca are la 14lei or so la 5-8 cm. Dar nu am background asa ca nu pot merge dupa ei. Restul problemelor ( carat acavriu sus in camera, neoane, incalzitoare si prietris le rezolv maine).
Help cu idei de background. Kinderu zice ca el foloseste cu suces backgroundul stil scoara de copac de la Jewel. Miar trebuii 3 bucati de 600x550. Dar nu gasesc. M-am uitat pe net sa le comand. Ioc. Im magazin (salaba piata in Tg Ms) Ioc. 
|
 |
|
Costul nu conteaza ci rezultatul
Nu stiti unde as putea gasi un fel de lac/rasina cu care as da peste cimentul vopsit ca sa pastreze culorile?
|
 |
|
Am pus 2 'sloturi' de neon de 120cm.... ce combinatie sa folosesc pentru a scoate in evidenta culorile oscarilor?
In alta ordine de idei am luat un Fluval 404 pt 390l brut. E de ajuns?
|
 |
|
Unde la brasov?
|
 |
|
Caut si eu de ceva timp oscari. Nu gasesc nimic multumitor. Exista undeva un 'cod de alegere' oscari? ;) O grila de crestere (ani/lungime/colorit)?
Crescatori consacrati? Recomandari? Nu conteaza unde, daca au votul forumului merg eu dupa ei. In Tg Mures nu am vzut nimic multumitor. Ori oscari de un 1 an de 10-12 cm (10 pesti in 50l de apa), ori pe la petshop la preturi exorbitante (50-100 ron bucata)... nimic care sa imi inspire incredere.
Vreu sa mi se aleaga o pereche, de preferinta clasici, si ii voi tine in 130x50x60.
Indrumari, sfaturi?
|
 |
|
M-am mai interesat. Prima si a doua mana o sa fie cu adeziv flexibil de poliester. E special pt aderare pe poliester. Nu stiu de ce nu mai venit ideea mai de mult...
|
 |
|
maine imi fac si eu background din poliester expandat + extrudat si ciment.
dar...
acvariul are intaritoare de 5cm pe toate laturile. daca il fac exact la dimensiuni nu cred ca o sa intre, adica diagonala acvariului sa nu imi permina introducerea lui tinand cont ca doresc sa il fac pe tot spatele si un colt (sa maschez tubulatura).
acum am 3 posibilitati:
1. sa il fac intreg si sa il tai inainte de cimentare
2. sa il fac intreg si sa il tai dupa cimentare
3. sa il construiesc in bazin
nu stiu care solutie se preteaza mai bine (care o sa fie mai frumoasa la imbinare dupa). la prima trebuie sa tin cont de viitoarele neregularitati la aplicarea cimentului si la grosimea stratului de ciment si la a doua trebuie sa tin cont de eventuala ciobire a cimentului. si la a treia, cum curat cimentul care invariabil o sa fie stropit prin tot acavariul? probabil ca picaturile care sar peste tot le pot sterge imediat.... dar cele de langa margine?
in legatura cu maturarea cimentului, unii zic ca poti sa il folosesti dupa 8-10 umpleri/goliri, altii dupa 10 zile altii dupa 4 saptamani....
oricum aici imi place ideea...
|
 |
|
cam tarziu (copil mic, mutari, dezactivare acvarii, etc etc...), dar poate am noroc...
mai ai o pereche de scalari clasici de dat? ii iau bucuros... sau catva mai mici...
mersi...
|
 |
|