| Message |
|
|
|
Foarte misto filtrache-ul, insa raman la ideea ca, pe un asemenea nano, tre' sa-l tii din "cat mai putina tehnica" si "cat mai multa apa". Totusi filtrul ala e o treaba buna si iti va permite mici excese pe viitor (eu as renunta la bureti si as lasa doar mediile la care nu tre' sa umbli des).
Sunt convins (in sinea mea) ca o resetare a bazinului ti-ar fi rezolvat elegant problema algelor.
Imi plac foarte mult pietrele tale, asa ca bazinul promite sa arate bestial!
Good job!
|
 |
|
|
Nu stiu ce sa zic, ai vazut ca am avut si eu probleme cu apa... rezultatele testelor sunt postate aici, pe topic.
- nu am facut algele alea ingrozitoare!
- diatomeele sunt "decente", iar melcii le rod cu neastamparata pofta  ,
- nitritii au scazut pana la un nivel nedetectabil,
- nu am bagat pesti, abia dupa Paste ma voi agita in sensul acesta.
- am avut in acvariu, inca de la inceput, un melc si un pagur... au trecut eroic prin ciclare
- in filtru am Matrix si Antiphos (bagate recent, spre sfarsitul ciclarii)... daca bagam Matrixul la inceput, cred ca se cicla mai repede.
- nisipul a fost mort... am bagat peste el 2 cani de nisip "viu", de la mosu,
- piatra folosita a fost "moarta"...
- filtrul a mers, primele saptamani, cu spartura de piatra "vie" si atat...
- am aprins ledurile cu zgarcenie, in prima perioada.
Cam atat!
PS: Camera foto este un Panasonic LX5.
|
 |
|
|
Cine n-are mosh, sa faca bine si sa-si cumpere!
... azi dupa amiaza am trecut pe la mosu, ca sa particip (din postura de privitor) la parafrazarea melodiei lui Dan Spataru: "El, fragu' coralilor i-a dat..."  ... ca sa nu mancam pizza singuri si sa bem cafeaua-n doi, l-am sunat si pe nea' Dragos sa vina la o sueta... asta, care se vede treaba ca avea un imens chef de munca, a aparut in 10 minute  ... asa ca ne-am hahait si am barfit, am povestit cate-n luna si-n stele si-am belit ochii la frumosul bazin al lui mosu.
- mosu a scos din bazin tot felu' de polipi, ca sa mi-i pregateasca de "Marea Debarcare" (adusesem si pietricele mici, dar si super glue gel)...
- polipii care s-au rupt din coloniile-mama au fost lipiti pe cate o bucata de roca si lasati la mosu in bazin (ca sa-si vina-n fire  ). Ii voi lua next week.
- polipii care au putut fi scosi cu tot cu suport (bucata de piatra), mi-au fost pusi in brate... asa ca, i-am adus acasa si i-am pozat pentru voi. Enjoy!
Merci mosh, raman dator!

|
 |
|
|
|
Superb!
Natural... firesc... proaspat... bine proportionat... combinatie de plante/pesti excelent aleasa... in putine cuvinte, BRAVO!
|
 |
|
|
Ce inseamna sa ai tuburi noi!... te indeamna la pozat
|
 |
|
|
Manevra cu perioada de asteptare este urmatoarea:
- eu plec din tara saptamana viitoare si ma intorc abia inainte de Paste,
- ca atare, nu are cine sa observe si/sau sa intervina asupra bazinului (in caz de nevoie),
- ne asiguram ca polipii transplantati se acomodeaza, pentru ca socul initial (ruperea lor din "grupul" propriu) se petrece tot in aceleasi conditii de apa si lumina (bazinul de la mosu).
- dupa o saptamana ii aduc acasa si ii lipesc, cu tot cu pietrele respective, pe rockscape-ul meu.
- tot de Paste vine si Florica  la noi in bazin.
In alta ordine de idei, azi noapte am remarcat un mic punct rosu, fluorescent (sub palida lumina a lunii  ), situat pe una dintre bucatile de piatra vie care a stat (initial) 2 saptamani in filtru... si care acum era in compartimentul de plexiglas unde am alga chetomorpha. Am luat repede o lanterna si o lupa si am descoperit ca este un mic si pricajit polip de zoanthus! L-am pus, cu tot cu piatra, in bazin.
|
 |
|
|
Am fost azi pe la mosu, la o barfa subtire si-o cafea... i-am dus ceva bucatele de piatra, ca sa legam prietenie cu cativa polipi de zoanthus din bazinul Domniei Sale  ... ii vom lasa "la prins" cateva zile bune, urmand sa-i aduc acasa abia de Paste... odata cu restu' de melci si cu Florica (v-am zis ca fiica-mea i-a pus nume crevetelui?... da, da, il va chema Florica  ).
|
 |
|
|
Adrian_ wrote:... Semn bun e ca nu toti s-au repezit sa se ingroape, cei mai mari incepusera sa caute mancare, ceea ce sugereaza ca ...
Raspuns corect:
Comportamentul lor sugereaza ca le e foame!
PS: Dragos, sa fie cu noroc aceasta prima achizitie... ca si toate celelalte de dupa ea! Bafta!
|
 |
|
|
Pai, tu ce crezi?... ia da o pagina in urma si compara imaginile.
Este mult mai bine asa... poate mai lucrezi la partea din dreapta, acolo vad o oarecare "ezitare".
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
@Adrian: Acu', probabil ca apa e mai nashpa decat sunt ei invatati... deh, cum era reclama aia la berea germana? Cu apa de o calitate desavarsita?  ... astazi este iesit din nisip si se plimba pe langa perete. Oricum, mai sunt 2 bucati de cerithium la mosu, ia mai da-i 'reaku
@viulian: Bah, io zic ca e suficient (si tine cont, debitul filtrului e reglat la minim)... inca n-am vazut pelicula la suprafata apei. Am si o pompa Koralia nano (900 l/h).
Noutati:
- Am pus in filtru un ciorap JBL cu fro' 60 ml de PhosGuard (Seachem).
- Am testat parametrii apei, dupa schimbul de 10 litri facut in dupa-amiaza asta:
pH ~ 8.1
KH ~ 10.2
NO2 ~ 0.1 !!! - au scazut fulgerator, in cateva zile,
NO3 ~ 15-20
temperatura ~ 25 grade C
salinitate ~ 1.023
|
 |
|
|
maly, fara suparare!... aranjamentul pietrelor e naspa rau! Fa-le ceva, construieste ceva... nu le lasa asa!
Cand o sa se umple de corali, o sa arate ca un deal cu flori  .
|
 |
|
|
@Adrian si alber: Bine ca sunteti voi frumosi si isteti... plm, auzi la ei, pe ce planeta?
@viulian: Bah, inteleg sa cari crucea aia cand nu mai e nimic altceva de facut... da' asa? Pune mana si curata acvariul ala... ia un filtru HOB, cum au restul "de saraci cu nano"  si asta e... il duci din schimburi de apa, nu te incurca sa cumperi aparatura prea complicata. Vorba lui Radu ( gengiskhan), o sa avem timp sa cumparam aparatura la bazinul mare care urmeaza dupa bazinul mic
|
 |
|
|
Dupa mine, problema a plecat de la apa de robinet + lumina multa... eu as reface setup-ul cu totul:
- preparat o cantitate de ~ 20-25 litri apa "proaspata"
- scos nisipul si clatit bine in apa "veche"
- scos pietrele si frecat cu peria, bine de tot... nu trebuie sa le lasi sa se usuce.
- curatat peretii acvariului si filtrul ala interior (sau ce este).
Bacteriile care au aparut pana acum, sunt fixate in nisip si in porii pietrei... si acolo raman si dupa curatenie. Mai bagi o fiola de bacterii si eu cred ca in 10 zile esti bun de pus pestii inauntru.
PS: Am sa postez deseara o poza, ca sa vezi cum arata bazinul meu acum... cu programul de iluminat am ajuns la combinatia:
- lumina "mare" merge 6 ore pe zi / la ~ 40 % din putere ...
- "moonlightul" merge toata noaptea...
Sunt de vazut algele verzi de pe peretele din spate (pe care nu l-am curatat nicodata) si diatomeele de pe rockscape. Nu e dramatic!
Later edit: Am editat cele saij' de ore de lumina zilnice... ca se radeau de mine prietenii
|
 |
|
|
Clientii aia speciali asteptati de mosu au intarziat, asa ca ieri am reusit sa facem jonctiunea cu "pachetul" german  ... ca atare:
- In curtea mea se joaca un crevete "cleaner" (Lysmata amboinensis) si niste melci (2 Nassarius reticulatus, 2 Tectus fenestratum, 3 Cerithium sp.).
- Am lasat marfa perisabila (crevetele) la mosu, intr-un "separeu"  ... am luat acasa cate una bucata din fiecare melc (care au fost aclimatizati cu succes)... restul melcilor (1+1+2) sunt tot la mosu.
- Si nassarius-ul si cerithium-ul s-au ingropat in nisip, in primele 5 minute dupa ce au fost bagati in bazin... Tectus-ul a luat pietrele la "lins" si roade, plin de pofta, diatomeele.
- Crevetele va veni acasa undeva dupa Paste... pana atunci, fiica-mea ii cauta un nume sugestiv (pagurul este deja "nea' Caisa"  ).
- Deseara mai urmeaza niste teste si apoi un schimb de apa...
|
 |
|
|
kirucd wrote:Maine trimit pompa (numai partea cu motorul, exterioara) la dealerul sau unul din dealerii din Germania (de unde cumpara cei de la Sewatec). Sper sa fie ok.
Daca nu e in regula, imi spui si vorbesc cu Robert. Il trimitem pe capul lor, sa-i ameninte cu avocati si tot tacamu'
kirucd wrote:Am facut testele in seara asta si arata foarte bine....
Vaaaai, ce ma enervezi
kirucd wrote:De maine am programat si 2 ore pe zi lumina 60% la display si 2 ore pe noapte lumina la refugiu
Cred ca iute-iute o sa cresti intervalul de lumina, cand o sa vezi ce misto arata  .
|
 |
|
|
Hmm, ce sa zic?
Acum, la o luna de cand am dat drumul la treaba asta cu marinele si cu acvariul nano, am cam tras niste concluzii:
- trebuie sa ai rabdare cu ele... mai multa decat la bazinele de apa dulce.
- se pot cicla linistite pe intuneric... numa' rabdare sa ai
- reusita consta in "stabilitatea sistemului" care, la bazinele astea mici, e data de raportul optim intre "filtrare" si "material biologic".
- un nano cu destula piatra vie se poate "tine" lejer din schimburi regulate de apa... procentul ideal pare a fi undeva pe la 10-15%/saptamanal.
- aditiile de substante sunt dificil de dozat in mod corect, de aceea e mai indicat sa remediem parametrii din schimburi cu apa "proaspata".
Ca sa trag o concluzie... nu te stresa cu filtrarea, baga niste matrix si antiphos (de oricare) si lasa debitul de apa cat mai mic.
|
 |
|
|
Are chiller  .
|
 |
|
|
|
Misto rau ideea!... daca imi reuseste experimentul cu ala mic al meu, o sa-l duc la serviciu si imi fac eu altul, acasa, in genul acestuia.
|
 |
|
|
Multe, multe, multe multumiri!
Sunt fericitu' posesor al unui crevet'... mic si rosu si cochet  ... precum si-al unui pumn de melci.
Adrian s-a ocupat sa preia coletul de la firma de curierat si sa il aduca la botu' calului... adica la mosu la pravalie... domnule, suntem buni de cinste!
Inca o data, respect!
Ricardo
|
 |
|
|