| Message |
|
|
stefanp wrote:... Poti schimba si mai mult. Cum am zis mai sus, acu' baga schimburi mai dese, caci ai no2-ul mare. Pe urma, saptamanal un 30% nu e absolut niciun bai. Eu am inceput sa schimb aproape 50% saptamanal si nu se decicleaza oricat as incerca
Mai oameni buni, acvariul nu se "decicleaza" din schimbul de apa! De unde a aparut ipoteza aceasta?
- bacteriile sunt fixate in substrat... pe decor... in pietre... pe buturugi... peste tot in acvariu si in filtre.
- bacteriile nu stau in apa, deci apa nu are rol de suport pentru bacterii!
- teoretic, daca apa cu care faci schimbul este "in parametri" (temperatura, fara clor, fara alti compusi), atunci schimbul de apa poate fi si de 100%.
- singura problema la care tre' sa fii atent este pH-ul... apa acvariului are tendinta de a deveni usor-acida in timp (daca neglijezi schimburile de apa, atunci decalajul dintre pH-ul apei din acvariu si pH-ul apei de retea se mareste).
- daca te tii de programul saptamanal de schimb de apa, poti ajunge sa schimbi apa in procent de 70-80%.
- instaleaza o baterie de prefiltrare (filtru de bumbac - 0.5 microni - mecanic... plus un cartus de carbune activ), ca sa fii sigur ca apa pe care o bagi in acvariu este in regula.
- pe vremea cand aveam astronotusi, programul saptamanal de schimb de apa era de 80 % vara... ii lasam cu spinarile afara
- iarna, procentul de apa tre' sa fie mai mic (din cauza temperaturii). Se foloseste doar apa rece! (apa calda corodeaza tevile!)

|
 |
|
|
Mie-mi place asa cum e... arata natural, arata firesc, arata ca "din natura".
Muschiul acela "bine crescut"  se potriveste cu look-ul bazinului... nu te grabi sa "ordonezi" matematic peisajul!
Parerea mea!
|
 |
|
|
|
Umple-l juma'-juma... indiferent cat de mare e filtrul.
|
 |
|
|
Cativa parametri, testati acum:
ph - 8.1
KH - 11.2
NO2 - 0.1 (nitriti)
NO3 - 5 (nitrati)
Cand ma intorc din vacanta, o sa-l rog pe mosu (sau pe Dragos) sa facem niste teste mai aprofundate ale valorilor principalilor parametri ai apei. Deocamdata, eu zic ca stau bine.
Later edit: Revin cu o scurta retrospectiva in imagini  ... se observa trecerea de la "gramada de pietre" -> la "rockscape" ... si de la lumina "normala" -> la "leduri".
|
 |
|
|
Cine n-are batrani, sa-si cumpereeeeee! 
|
 |
|
|
DA!... eu sustin ideea de a face acest topic unul de tip "Sticky", subiectul este foarte interesant si promite mult.
Conditia ar fi ca dumneata, domnule Cristi  , impreuna cu restul de "africanisti", sa va preocupati de soarta acestui topic si sa-l tineti updatat "la zi"...
|
 |
|
|
mihai2000 wrote:
vladxxl wrote:... la atatea specii, nu o sa se corceasca  ? 
Nu se corcesc din fericire 
Hmm, sa nu cumva sa se corceasca din plictiseala 
|
 |
|
|
|
In general, nisipul viu are "termen de valabilitate"... asa ca nu moare daca mai sta 2 saptamani...
- eu totusi as amenaja bazinul, doar cu nisipul si piatra moarta disponibila...
- as pune piatra vie, cand vine... o poti tine si separat (cum a facut Dragos), dar timpul de asteptare este tot ala.
- e clar ca nu ai cum sa nu ciclezi bazinul... nu conteaza ca te apuci peste 3 saptamani si ca dureaza alte 3... tot la o luna jumatate ajungi.
|
 |
|
|
|
Asta, cu siguranta!... si eu am primit, la randul meu... si eu voi darui, atunci cand voi putea si cand voi avea ce sa ofer... asa e firesc!
PS: Matrixul te asteapta, asa cum am vorbit...
|
 |
|
|
@Dan: Poate "m-am facut" ca nu ma prind
News:
- Coralii s-au deschis toti, fara exceptie... astept sa vad primele semne de "indesire" a lor.
- Am cativa polipi pe care i-am adus de la mosu, in primele "incercari de decorare"... aceia au facut deja alti polipi.
- Florica si-a ales un loc sub una din "terase"... sta cu capul in jos si "agata" tot ce trece pe langa el... Ana i-a oferit cativa fulgi
- Cand fulgii au ajuns in apa, am vazut cum melcii nassarius ies pur si simplu din nisip, cu mare viteza... parca erau submarine, iesite la suprafata oceanului.
- "teava de cornete" si-a deschis tufele de GSP... intentionez s-o imbrac integral in GSP, urmand sa o agat de peretele din spate -> perete "verde".
Urmatoarele poze vor veni abia peste o saptamana... plec intr-o scurta vacanta, la Budapesta. Sunt curios de modificarile pe care le va suferi bazinul intr-o saptamana. O las pe soacra-mea sa completeze nivelul apei (cu apa de osmoza) si sa hraneasca orataniile (la fiecare 2-3 zile).
|
 |
|
|
|
Cand o sa bagi piatra vie, procesul de ciclare se reia oarecum de la inceput... mortaciunile din piatra vor genera amoniac -> nitriti -> nitrati ... insa asta e viata, pune mana si amenajeaza cu ce ai acum la indemana, urmand sa mai modifici pe masura ce faci rost de piatra.
Bafta si vrem poze!
|
 |
|
|
|
Salutare si bun venit!
Pentru un bazin pe care-l vrei "plantat", eu te sfatuiesc sa umbli putin la dimensiuni si sa incerci sa-l faci barem de latime 60 cm... te va ajuta in amenajarea decorului, iti va oferi un spatiu de manevra mai generos, se va vedea mai bine... inaltimea de 50 cm este in regula.
|
 |
|
|
Da, da... se face, ca pe vremea razboiului, un guvern de criza care "opereaza" din Moldova neocupata  ... sa va fie spritzul rece si femeile fierbinti, domnii mei!
PS: Dragose, daca montai camera aia web, aveam ce sa studiem peste weekend  ...
|
 |
|
|
Bah Danutze, te mananca-n cur ca pe doctoru' Ionescu (sa-mi aduci aminte sa-ti zic bancu'  )...
Pe vremea lu' Samson si-a frumoasei Delilah, Ana nu prea le avea cu desenatu' ...
PS: Adriane, asa este!
|
 |
|
|
Eram sigur, inca de ieri, ca se vor gasi carcotasi ca voi, asa ca am luat desenul cu noi cand ne-am dus la mosu... iar Ana i-a explicat foarte amanuntit, unui mosh care parea foarte curios  , cum o sa hraneasca ea crevetele... si pe unde fuge crabul si alte asemenea faze din astea.
Deci, il am pe mosu, ca preacinstit martor 
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Domnilor, multumesc frumos!... atat pentru gandurile bune, cat si pentru tot ajutorul si toate sfaturile voastre!
|
 |
|
|
|
La punctul 2: Pune ceva sub bolovan si vei scapa de griji... poistiren extrudat (ala tare, NU "scartaitoare"!)... material din ala care se pune sub parchet... similare.
|
 |
|
|
Servus si bun venit pe forum! ... asa cum ti-au zis deja colegii, vrem sa vedem the big pictures!
- ca sa poti urca poze la dimensiune mare, incearca sa folosesti servere externe (imageshack, imgur, etc.).
|
 |
|
|
Radule, incarca-le pe un server extern care-ti permite apoi sa faci link, server de genul:
http://imageshack.us/
sau
http://imgur.com/
|
 |
|
|