BLeeD wrote:@Sandu
Genetica unei specii, cu atat mai mult la nigro din pacate nu face obiectul unei expuneri in cateva randuri. Toata lumea cauta raspunsuri simple de genul da/nu din care sa se lumineze brusc intr-un domeniu sau altul.
Daca ar fi sa iti raspund simplist...asa cum apreciaza multi de pe aici...ti-as zice NU...nu ai cum sa faci tot ce mi-ai enuntat tu in doar 2 acvarii fie ele si dedicate doar cresterii de nigro.
Genetica nu e cum zicea cineva p`acilea doar 50%/50% sau 75%/25% astea sunt simple cifre raport de gene transmise...dar sec, asta-i genetica de clasa a XI a cand cu aflam si noi cum inaintasi din randul calugarilor precum Mendel a obsevat si el ca daca polenizeaza plante cuflori albe cu cele cu flori rosii...paradoxal nu este vorba despre clubul Dinamo ci despre o planta cu flori roz

.
Fiecare specie insa in functie de complexitatea si specificul ei are alte hachite...de pilda schemele de reproducere la betta nu corespund cu cele de la platy. Schemele respective nu sunt descoperite de mine ci de oameni care au lucrat cu ele sau de cei care in crescatorii venind cu un background fundamentat in facultaturi au descoperit cum se transmit caracterele de la parinti la urmasi
In principiu in cazul enuntat trebuie sa te bazezi pe mutatia genelor...pe aparitia variabilitatii si astfel sa speri in a obtine un caracter anume care din punctul tau de vedere este cel dorit.
Una din caile aparitiei acestei variabilitati este si hibridarea...la plante e mai simplu mai tragi o polenizare incrucisata,mai combini una cu alta mai ales in zilele noastre ...dar cand vorbim de pesti treburile se imput.
Acum strict la intrebarea ta legata de cei 2-3 pui "speciali"...exista sansa asta...caci se poate ca in bagajul lor genetic acei pui sa vina cu niste gene de la stramosii lor pe care sa le manifeste in mod dominant...cum la fel de bine se poate sa arate toti puii la fel.
Cand iei pesti de afara sansele sa iti apara astfel de pui sunt mult mai mari...caci pestii ce provin din crescatorii din Asia sau State sunt pesti la care inmultirile nu se fac anapoda ci in vederea propagarii unui anumit caracter fenotipic sau genotipic. La noi insa e greu de presupus sa apara astfel de surprize. Nigro este un peste care se reproduce usor...nu vad de ce careva si-ar fi batut capul cu vreun import si in aceste conditii probabil ca ne bazam tot pe niste linii stramosesti in care ne mai intervenind cu nimic proaspat au inceput sa apara fenomene de degenerescenta.
Posibila curbura nepronuntata a capului la mascul este un astfel de semn...cum la fel de bine poate fi doar un semn de tinerete...acum tu stii de cand il ai si cat are...
Nu vreau sa ma pun insa pe scris...dupa cum iti spuneam la inceput lumea vrea sa afle raspunsuri simple ...da sau nu. Lumea nu are rabdare sa citeasca, traim in secolul vitezei si asta ne impinge sa luam informatia de pe net...caci lumea nu mai are rabdare sa citeasca o carte...prefera o schema pe net. Genetica in schimb nu e schematica...ci poate doar cu atat ramane un privitor profan cand se uita la boabele de mazare cu invelis neted si cele cu invelis incretit din manualele scolii.
Nu vreau sa crezi ca raspunsul meu este rezultatul unei "intrebari stupide"cum ai scris...intrebare stupida este aia pe care o citesc din ce in ce mai frecvent pe forum...am voie sa combin 2 carasi cu 4 scalari 3 sanitari si un neon in 20 de litrii...
Ce ai intrebat tu nu e stupid de loc...dar ce ar trebui sa iti raspund eu in mod corect ar face subiectul unei discutii luuuungi si nu cred ca ar avea nimeni rabdarea necesara sa ne urmareasca, iar tu nu ai avea probabil spatiul, timpul si banii ca sa pui in practica ceea ce am discuta noi

.
La scara la care se discuta majoritatea lucrurilor aici pe forum ar trebui sa retii doar atat: ai sanse teoretice in a obtine niste urmasi poate chiar mai frumosi decat parintii daca puii sunt rezultatul unor parinti neconsangvinizati si daca le oferi conditii optime de spatiu, hrana, temp etc...daca mai apoi faci si o selectie a viitorilor reproducatorilor iesiti din pui samd.
Sanse sunt dar toata lumea o sa ma intrebe...da dddaaa ce...ca nigro gasesc in piata cu 15 lei fara sa imi bat capu` si oricum nu-i cumpara nici dracu`.
E findca toti au gandit asa, ozi are azi unii frumosi in Toronto si noi avem unii de kkt in Romania

.
Findca toti au intrebat da dddaaa sa ne batem capul exita o singura varietate de betta in tara, renumitul betta mixt

care are toate culorile pamantului suprapuse una peste alta iesind o culoare terna ca si cum ai amesteca toate acuarelele dintr-o cutie... iar daca vrei un exemplar de calitate el a venit probabil din Singapre de pppaaa dreapta