Message |
|
Melcul tau este Physa marmorata. Un melc inofensiv, care poate fi tinut sub control prin curatenia acvariului. Adica fara plante moarte prin acvariu si fara mancare ramasa neconsumata.
|
 |
|
minnardy wrote:Atunci m-am intrebat...oare nu calitatea materialului, a plasticului din care sunt facute furtunele favorizeaza depunerea lenta, dar continua a partii "grase" din apa care circula prin furtune, astfel incat se ajunge la reducerea debitului dupa 3-4 luni?
Tot calitatea materialului o suspectez si eu. Nu ca ar fi un material prost ci nu este materialul potrivit. Mi-am propus ca atunci cand nu voi avea alte prioritati, sa cumpar niste furtune de la Eheim. Atunci vom avea confirmarea sau infirmarea problemei.
|
 |
|
JBL e900 la acvariu de 120 de litri.
Nu mai intru in amanunte tehnice, voi trece direct la cateva impresii.
Confirm silentiozitatea filtrului si faptul ca bagat intr-un dulap nu se mai aude nimic. Plusurile au fost evidentiate ca si minusurile dealtfel.
In legatura cu colmatarea filtrului, aceasta poate fi intaziata mult prin adaugarea unui burete pe sorb. In acest fel filtrul va rezista nedesfacut luni de zile. Desigur, acel burete va trebui curatat saptamanal sau chiar mai des, in functie de incarcatura acvariului.
Inca nu mi-am dat seama care sunt vinovatii pentru scaderea debitului chiar daca mediile de filtrare au fost curate. Ori furtunele ori fitingurile se colmateaza. Sau toate. Cert este ca la cel mult doua luni spal doar fitingurile si furtunele iar debitul creste semnificativ. Data viitoare spal doar fitingurile sa vad ce reaultate obtin.
|
 |
|
Pentru acvariul tau, daca alegi JBL iei e1500. Un filtru mai mic va pierde din debit in timp din cauza depunerilor de pe furtune. La 120 de litri am un e900
Este adevarat ca il gasesti si la Reef, mai ieftin ca oriunde. Au si o promotie la produsele JBL. Si da, am facut reclama
|
 |
|
goretex wrote:rog admini sa fie ingaduitori daca am postat aiurea sau sunt off topic! daca trebuie mut discutia pe un topoic nou!
stima
george
Ca sa nu incurcam borcanele prea tare, deschizi frumusel un topic nou la Coltul incepatorului, iar in primul post sa pui cu copy si paste ce ai postat aici. Apoi vom face noi curat aici.
|
 |
|
Daca ai pus doua becuri de 8 W, acolo vei avea fix 16 W, deci prea putina lumina. Iti recomand un minim de 60 W pentru acel bazin. Asta daca ceva plante cat de cat mai rasarite.
Mediile filtrante din filtru se clatesc usor in apa scoasa din acvariu, dar cat mai rar cu putinta. De regula doar atunci cand scade semnificativ debitul filtrului.
|
 |
|
Cipriandeco wrote:Nu inteleg de ce va deranjeaza chestia asta....
Pai simplu. Cand intru sa citesc un topic, vreau sa gasesc acolo cursivitate si mai ales vreau sa gasesc rapid raspunsul la problema care ma doare. Daca umplem topicul cu "diverse", va iesi o varza mare si frumoasa. Va trebui sa citesc doua trei sau chiar mai multe posturi (nu este cazul aici, desigur) care nu-mi vor spune nimic, ci doar un dialog despre vreme sau mai stiu io ce. Da aceea, este interzisa si oftopicareala, chiar daca uneori se mai trece cu vederea. Hai ca ne lungim, sa trecem la treaba
Cipriandeco wrote:Plante nu am gasit sa iau,dar oare are ceva daca incep sa ciclez acvariul fara plante?
Nu se va intampla absolut nimic. Poti introduce plantele atunci cand le vei avea. Important este ca in acel moment sa le poti oferi cam tot ce au nevoie, inclusiv CO2.
|
 |
|
alexdell wrote:De CO2 nu cred o sa ma ating, sper sa reziste cu substrat, ingrasamant si lumina buna
Sa nu zici nicodata niciodata. Cand vei avea lumina si fertilizare, dar vei constata ca plantele nu merg, sau ca te-ai umplut de alge, ne vei omora sa te invatam cu sta treaba cu CO2-ul. Pentru ca (virgula  ) carbonul este felul principal din hrana plantelor.
Dar daca nu te arunci la plante pretentioase, ar putea sa mearga.
Ca lumina as zice ca doua Osram 865 sau Osram Fluora ar fi ok. Poate ar mai merge un tub, dar ti-am spus, depinde de ce plante vrei sa tii. Daca vrei plante pretentioase, lumina (minim 4 tuburi), fertilizare si CO2
|
 |
|
Referitor tot la Betta in bazinul comunitar iti mai aduc ceva argumente. Vrea o temperatura ceva mai crescuta decat restul pestilor, iar acei tetrazoni ii pot ciuguli inotatoarele. Asa ca daca vrei Betta iti recomand un bazin mic dotat cu tot ce trebuie, in care sa stea doar el.
Referitor la plante pot spune ca te-ai cam grabit si aiai. Bazinul tau nu este pregatit pentru a le primi pe toate. Cel putin Hc-ul nu va supravietui. Nici Nimpheea stelata nu cred ca va fi incantata, in special de lumina.
Iti recomand sa citesti cat de mult poti despre lumina fertilizare si CO2 apoi sa-ti stabilesti cateva linii pe care vrei sa le urmezi.
Pentru nelamuriri, ne gasesti prin zona
|
 |
|
Salut iti spun si eu si bine ai venit.
Am cateva observatii de facut si le voi face punctual.
Referitor la substrat. Nu trebuia sa pui pietris de 1-2 mm, in primul rand pentru ca risti sa se colmateze. Producatorul recomanda pietrs de 2-3 mm in primul rand pentru ca acesta asigura o buna circulatie a apei in substrat. Un pietrs mai mic poate provoca sufocarea radacinilor plantelor. Vezi ca pe sait este un articolas referitor la linia de fertilizare GBL
In privinta aspirarii substratului lucrurile se complica atunci cand vorbim de substrat fertil. Atunci cand vei aspira risti sa scotiAqua Basisul de la locul lui. Daca asiguri o filtrare buna, nu populezi excesiv acvariul si-l vei planta cat de cat nu va fi nevoie sa aspiri nimic.
Filtru JBL e900 este fosrte bun pentru acel acvariu, chiar daca la inceput ti se va parea prea puternic.
As avea rugamintea sa deschizi un topic nou la Coltul Incepatorului, discutiile din aceasta sectiune fiind dedicate mesajelor de prezentare si bun venit. Eventual poti pune si un link spre aest topic, pentru a se pastra continuitatea discutiei.
|
 |
|
Avem rugamintea de a nu folosi forumul ca pe un chat. Nu este utila nimanui informatia ca cineva a plecat la serviciu sau mai stiu eu unde.
De asemenea haideti sa renuntam la acel "k" atat de prezent atunci cand nu isi are rostul.
In alta ordine de idei, a studiat cineva preturile la produsele JBL de la Reef? Cu ceva timp in urma au fost (cred ca mai sunt inca) in promotie, cu 50 la suta reducere.
|
 |
|
gabyciuli wrote:aha.k mc
Mare noroc am avut ca m-am descurcat cu traducerea. In urmatoarele posturi as vrea sa nu ma mai chinui. Multumesc
|
 |
|
Poti fara probleme. Dar faci schimb zilnic de apa. O fi piatra de aer buna pentru oxigenare dar de amoniac nu are cine sa se ocupe
|
 |
|
Nici nu vreau sa ma mai uit la parlitu asta de acvariu, cu parlitii aia de scalari si cu parlita aia de buturuga ce formeaza acea platforma minunata in stanga.
Si d'abea astept sa ma faci sa-mi mut privirea de la parlitu tau de olandez.
Na, ca n-am putut sa-mi infranez nici invidia si nici boala ce-am luat-o pe tine dupa ce ti-am vazut acvariul
|
 |
|
Nenorocita de Pleistophora este de fapt un parazit care afecteaza musculatura pestelui. Tratament nu exista si pentru eradicarea bolii se recomanda eutansierea pestilor din acvariu si sterilizarea acestuia si s echipamentelor.
In concluzie, tu ai boala in acvariu si ea se manifesta atunci cand prinde un peste mai slabit.
In legatura cu NO3-ul, valoare lui este normala. Nu stiu cum stai cu plantele, ar mai trebui sa consume si ele.
|
 |
|
Nu este neaparat nevoie sa opresti CO2-ul. Daca schimbul de gaze la suprafata apei este generos, nu vad probleme. Am scapat de un gris agresiv in acest fel,fara sare sau medicamente. Doar cresterea temperaturii.
Referitor la aparitia bolii, iti pot spune cateva lucruri. Gisul poate exista in acvariu, fara a-si face simtita prezenta. Un factor de stres poate slabi imunitatea pestilor, moment in care boala va ataca. Ca factor de stres la tine, nu vad decat cresterea prea brusca a Ph-ului. Cand ai mutat difuzorul pe fundul acvariului automat ai dizolvat mai mult CO2 si implicit ai scazut Ph-ul.
As mai fi curios de un lucru. Un test de amoniac sau de NO2 ai? Am citit ca ai vazut pestii scarpinandu-se. Un nivel ridicat al unuia dintre aceste doua substante poate fi considerat un factor de stres.
|
 |
|
dogibeer84 wrote:Ti-a iesit de nota zece! Parca din clipa in clipa apar alti pestisori din intunericul background-ului.
Aia vor fi neonii rosii pe care ii asteptam cu nerabdare la treaba.
Felicitari, pomi. Stiu ca asa se vrea sa fie iluminarea bazinului, dar parca mi-ar fi placut mai multa lumina. PArere personala, nu tine cont de ea, ca doar nu io ma zgaiesc la acvariul ala sa scap de stres
|
 |
|
Cati litri are? Ce filtru vrei sa pui?
|
 |
|
cirotariu wrote:adica sfantul filtru de tigara
De ce nu te cumintesti tu si umbli cu blasfemii d'astea. Ai vazut cat costa un prapadit de difuzor? Si cum arata? Scoate mizeria aia de acolo si pune ceva decent. Nu de alta, dar sa se si potriveasca in acvariul care nu mai este demult la nivelul unui filtru de tigara.
cirotariu wrote:Il difuzeaza mai bine daca ar fi in apropiata vecinatate a filtrului?
Cu certitudine. Curentii sunt mult mai puternici la iesirea din filtru, decat la Cuca Macaii, in partea cealalta a acvariului.
cirotariu wrote:Sa ma inspaimant rau daca mi-a aparut si mie alga ca un fir de par subtire pe mossul flame?
Algele sunt facute pentru a ne inspaimanta. Acuma depinde de fiecare dintre noi cum reactionam. Trebuie sa fim viteji si sa luptam pana la moarte(a lor).  Ai putea avea un pic de hair acolo, piguleo cat poti de mult si stai cu ochii pe ea.
cirotariu wrote:Staurogyne: cine e posibil sa se infrupte din frunzulite ? Molly, platy, tetrazonii, SAE sau cory?
Habar n-am. Ai ceva pesti ierbivori acolo, dar ii am si io, iar Stauroginele mele o duc minunat
|
 |
|
Inainte de a-ti raspunde, am o intrebare, izvoarata din dorinta mea nestavilita de cunoastere, combinata cu o oarecare perplexitate creata de unele aspecte ale intrebarii tale. Deci, cati ani spuneai ca ai?
Si acum raspunsul la intrebarea ta.
V=L*l*h
Unde:
V=volumul
L=lungimea
l=latimea
h=inaltimea
|
 |
|