Pai da mai baieti ,BRAVO asa discutii chiar i-mi merg la suflet
Discutii la care are de invatat si al cu baraba sura si al cu tata in gura
Pai mai baieti eu ce sa mai spun ca apa din IASI DE LA MINE din zona Copou(cartier in iasi ) are duritatea de 16 dgh si am avut si perioade cand a venit cu 22 dgh si mereu trebuie sa stau cu galeti sa adun apa de ploaie sa pot sa scad duritatea macar la 7-8 dgh
L-as ruga pe MARELE ALB sa i-mi trimita si mie o cisterna de apa daca se poate la schimb cu o cisterna de bere
Revenind la discutia de baza in general plantele gen "fir " se tin in acvarii cu inaltimea coloanei de apa in jur de 30-35 de cm numai asa se poate obtine o cat de cat uniformitate in crestere si culoare a plantei bine inteles si o intensitate luminoasa chiar foarte mare si nelipsitul co2
Dar sa nu uitam si de asocierea de plante ca unele plante nu pot trai in aceleasi conditii cu alte plante :
1 Diferente de temperatura
2 Diefrente de substrat si aici ma refer la gradul de porozitate unele prefera un substrat mai fin altele mai grosier , unele mai bogat in elemente nutritive altele mai putin .
3 Diferente de chimismul apei ph ,dgh kh , conductivitate etc
4 Diferente de intensitate luminoasa si chiar unele sensibile la variatii ale spectrului luminos
5 diferente de nivelul de co2
Bine inteles si alte elemente pot fi luate in considerare , inclusiv si calitatea fertilizantului folosit este de mare importanta . Personal nu am avut tonina sau cabomba deci nu pot emite o parere pertinenta in acest sens dar stiu ca sunt specii de plante din aceiasi familie care nu au aceleasi conditii de crestere
Deci ideal ar fi sa avem cam 15-20 de acvarii fiecare cu specii de plante compatibile intre ele si conditii specifice pentru fiecare grup de plante
Dar asa ceva cam greu cu parere de rau va anunt ca nu eu am castigat la loto 6/49 ca altfel aveam macar 10 asemenea acvarii