[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cabomba caroliniana - probleme  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
sydney
Member
[Avatar]

Joined: 07/04/2006 15:44:52
Messages: 158
Location: Timisoara, zona Flora
IP:
Offline

Am un mic lan de Cabomba caroliniana in acvariu dar nu sunt multumit de felul cum creste. Rozetele nu au diametru mai mare de 2cm (rar 2.5cm) si distanta dintre noduri e destul de mare, cam 2-2.5cm astfel incat planta are un aspect saracacios. Radacini adventive face destul de putine comparativ cu ce am mai vazut la Cabomba din comert. Din cate am citit pare-se ca distanta mare intre noduri s-ar datora luminii insuficiente - in plus vad ca si frunzele de la baza ajung sa arate rau - probabil din cauza ca primesc si mai putina lumina. Acvariul are 75 litri brut, net probabil pe la 60 litri, iluminarea 2*15W T8 cu reflector si coloana de apa are cam 30-35cm.

Aceste "performante" sunt obtinute in conditiile in care injectez si CO2 (astfel incat pH-ul e in jur de 7) si adaug zilnic o doza mica de fertilizant lichid Sera Florena. GH-ul este cam 7dH.

Concluzia mea este ca probabil vrea lumina mai multa, ceea ce in acvariul asta n-am cum sa-i ofer. Mai am vreo sansa cu Cabomba caroliniana in aceste conditii sau Limnophila sessiliflora scrie pe mine (care din cate se zice se multumeste cu lumina mai putina)?

Îmi oglindesc sufletul în acvariu.
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Pai sa stii ca asa se intampla cu toate plantele gen "firaraie " adica cabomba , bacopa, ludwigia etc coloana de apa nu trebuie sa fie mai mare de 35 de cm ca altfel frunzele de la baza nu primesc suficienta lumina si distanta dintre noduri se mareste .
Acest lucru se mai poate vedea si prin faptul ca plantele cand ajung la suprafata apei au alta culoare si alta densitate de frunze sunt plante care necesita intensitati luminoase de dreptul fantastic de mari ,care inca neoanele actuale si tehnologia nu le-au inca inventat .
Sa nu uitam ca soarele la tropice are undeva la 60.000-80.000 de lux bine inteles ca in acvariu acest lucru ar fi o bomba dar noi nu nu putem copia natura ,oricat ne-am stradui
Personal am avut un fir de ludwigia glandulosa si cand a ajuns la suprafata apei era cu totul deosebita fata de restul plantei , frunze dese de un rosu rubiniu si a si inflorit ,iar baza plantei era de culoare verde si frunze rare
Deci trebuie sa te orientiezi spre plante cu necesitati de lumina mai mici

Ogar batrin dar.... cu miros fin
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Eu am Cabomba Caroliniana in acvariu cu coaloana de 45 si i-mi creste foarte frumos.
Intr-adevar frunzele de la baza se mai ofilesc, dar pana ajung sa se strice trebuie tunsa planta.
Ca si lumina folosesc un bec economic Philips de 23W care-l pun sa bata, pe cat posibil, pe planta. Acvariu de 70 de litri. Nu am CO2.
Mai adaug din cand in cand si fertilizant lichid (Sera Florena), dar asta nu prea des. In momentul cand pun fertilizant, planta creste vizibil mai deasa si cu diametru mai mare.
Diametrul este de 4-5 cm si distanta intre frunze in jur de 2cm.

@sydney5791:
O problema ar putea fi la tine spectrul tuburilor fluorescente care nu prea place plantelor tale.
O alta problema ar putea fi locul unde ai pus planta. Incearca sa o pui unde bate lumina mai tare.
O a treia problema ar putea fi nivelul scazut de nitrati.
[Email]
sydney
Member
[Avatar]

Joined: 07/04/2006 15:44:52
Messages: 158
Location: Timisoara, zona Flora
IP:
Offline

RaresLuc wrote:
Ca si lumina folosesc un bec economic Philips de 23W care-l pun sa bata, pe cat posibil, pe planta. Acvariu de 70 de litri. Nu am CO2.

Ar fi o idee, dar eu din pacate n-am cum sa mai bag un bec economic in plus. Capacul nefiind DIY nu se poate negocia cu el asa ceva (partea interioara a capacului este si suficient de apropiata de suprafata apei incat sa nu-mi poata veni idei).

RaresLuc wrote:
O problema ar putea fi la tine spectrul tuburilor fluorescente care nu prea place plantelor tale.

Tubul din spate (sub care e planta) este Philips Aquarelle iar cel din fata e tot Philips dar nu-mi amintesc acum numele modelului (oricum nu e pentru plante ci este ceva gen daylight).

RaresLuc wrote:
O a treia problema ar putea fi nivelul scazut de nitrati.

NO3=10mg/l, traiasca neonii! Cred ca este suficient. Asta daca nu ma pacaleste testul de la Tetra (e putin mai galbui decat prima treapta care e la 12.5mg/l)

Va multumesc amandurora pentru feedback, dar pana una alta constat ca sunt smilie si ca v-am indus in eroare in mod fundamental fapt pentru care imi cer scuze. Se pare ca ce am eu e Limnophila, nu Cabomba. Asa e daca te iei dupa spusele vanzatorilor. M-am prins de diferenta abia dupa un research mai amanuntit pe Google Images, dar sunt si multe poze neclare sau identificate gresit.

Ca sa nu mai faca si altii aceeasi greseala ca si mine redau niste poze elocvente de unde se vede foarte clar diferenta (sper ca sunt identificate corect in aceste poze):

Cabomba caroliniana:
image
image

Limnophila sessiliflora (din asta am eu):
image
image

Sper sa reusesc in final sa le fac sa arate si la mine ca in ultima poza, daca nu, o sa ma consolez cu ideea ca oricum era anevoios sa le tot tai si replantez saptamanal sau in cel mai rau caz la fiecare doua saptamani (strugurii sunt acri ).

Îmi oglindesc sufletul în acvariu.
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com