| Message |
|
|
viulian wrote:Man, nu e de joaca. Ia una noua. Cand le schimb pe ale mele alea mici, e un mic moment in care fasaie un pic si inlemnesc cand vad ce presiune e acolo.
Cu una noua pierzi niste bani in plus, dar nu sunt o avere pentru ce s-ar putea intampla. Ei or sa o dea cotita daca se intampla ceva rau si n-o sa-si asume nimeni responsabilitatea. Mai bine una noua si gata.
Asta e cea mai buna varianta!
Apropo, viulian, si tu folosesti butelii reincarcabile?
|
 |
|
|
alexos wrote:Astazi am fost cu butelia la centru.Acolo i-am explicat ce si cum si i-am spus ca trebuie sa schimbe robinetul.Dupa aceea,a incercat vreo 3-4 minute sa imi explice ca trebuie sa ii schimbe robinetul  .Si i-am spus:"Ok,pai haideti sa-l schimbam" si el imi da raspunsul foarte senin:"Pai nu avem".
Se pare ca va trebui sa mai astept o saptamana(cel putin).
Am citit oripilata ceea ce ai patit. Eu nu as mai avea incredere in ei, e clar ca nenea ala are o problema de logica. Parerea mea e sa strangi niste bani si sa mergi intr-un centru din Bucuresti pe care ti-l pot recomanda colegii ca fiind de incredere.
|
 |
|
|
Mie imi place cum arata, ti-ar mai trebui in fata niste plante medii si mici in planul anterior. Ai in mare parte numai plante inalte si trecerea e brusca de la nimic la foarte mare
|
 |
|
|
viulian Nicio problema pentru intarziere..;
Exact cum spui, prefer un megafiltru ca sa nu mai dau din colt in colt cand voi avea acvariul maaaare mult visat. Am inteles ca se preteaza fara probleme si la un acvariu mai mic avand debit reglabil.
La cel mic probabil ca am sa iau in timp si un extern desi apa e foarte limpede. Plantele merg mult mai bine aici, chiar daca plantele mai pretentioase cresc mai greu decat dincolo. Si cred ca stiu si de ce, inaltimea asta mica e un avantaj pentru lumina, ajunge mult mai bine pana jos, mai ales ca am aproape w/l; 48:54 L (poate mai putin) vine un 0,88. Dincolo am 84:110 (cred) vine cam 0,76.
Iar cu pestii povestea e cam asa: toti cei din acest acvariu sunt pesti agresivi, cu exceptia Conchonius-ului mascul, exilat fara nicio vina. Nu s-au putut adapta in acvariul mare pentru ca fiecare din ei, luati pe rand, imi atacau restul pestilor. Toti la un loc se inteleg foarte bine, aici e balamucul  . Betta e un pestisor foarte dragalas aici, find pesti mari, nu-i da mana sa se infoaie la ei. A avut o singura tentativa la mascului Molly. L-a cam alergat vreo 2 zile dupa care s-a suparat rau Molly si nu mai stia Betta pe unde sa se ascunda. Femela Conchonius intaratata de Molly Velifeira (cea galbena) a inceput si ea sa atace toata populatia mai mica din acvariu. Aici, e pasnica, de, pesti mari. Acum daca am pus-o pe ea aici, am pus si masculul. Betta cand are nevoie de liniste, are apartamentele prin plantele laterale.
|
 |
|
|
Pana la urma m-am decis la un EHEIM Professional 3e 2078 External Electronic  Si pt ca o sa fie destul de scump sa-l comand cu interfata, o sa-l comand mai incolo cand iau leafa.
Noutatile ar fi urmatoarele, am mai adaugat cateva plante, cresc foarte frumos, nimic de zis. Inca nu am scapat complet de alge
Ca sa nu mai deschid alt topic, am sa postez aici resetarea acvariului de 60 L.
Dimensiuni: 60x30x30
Lumina 2x24w Dennerle (Color plus + Special Plant)
Filtru si incalzire, chinezariile din dotare dar care fac fata pana acum.
Substrat de la Sera + Flamingo granulatie 1-3 mm. Pastile fertilizante de la Dennerle, fertilizarea de la aceeasi firma si carbon lichid.
Plante:
Anubias barteri var. nana;
Bacopa caroliniana;
Cabomba caroliniana;
Cladophora vadorum;
Cryptocoryne parva;
Egeria densa;
Limnophila sessiliflora;
Ludwigia Peruensis (probabil);
Hemianthus Cuba (probabil);
Hygrophila corymbosa 'Angustifolia';
Vallisneria spiralis.
Pesti:
Barbus Rosa 2 (M+F) voalati (Puntius conchonius);
Molly 1 mascul negru Lyra + femela galbena:
Betta splendens 1M;
Phenacogrammus Interruptus 1M;
Ancistrus Albinos (F probabil).
Apa:
PH 7
GH 10
NH4/NH3 0,1
KH 6.
Sfaturile, criticile sunt binevenite
|
 |
|
|
|
narcis daca te-ai ales cu o sonda care nu poate fi tinuta pe uscat, ma tem ca va trebui sa-ti iei alta. Sper sa nu fie cazul...
|
 |
|
|
pretorians12 wrote:Am citit ca sunt mai performante dar asa mi s.a recomandat datorita pretulyi si mentenantei. t5 am inteles ca trebuie schimat la 6 luni iar t8 la 12. omul din greseli invata. de preferat a altora 
E exact invers, dar sunt bune si T8-rile. S-a facut multa vreme acvaristica de calitate si cu ele. Si e drept ca sunt mai ieftine.
Cand o sa treci la un acvariu mai mare poate o sa consideri ca merita investitia.
|
 |
|
|
|
pretorians12 Cu multa placere, sa-ti mai spun cava, in acvariu de 60 l merg plantele mai bine decat in acvariul ceva mai mare pe care il am, pt ca am tot T5 dar fiind inaltimea mai mica (35 cm) lumina ajunge mai bine. T5-urile sunt mai performante la capitol.
Ape limpezi!
|
 |
|
|
|
pretorians12 Salutare, nu baga lemn de mar in acvariu. Sunt de evitat toti pomii fructiferi. Vita de vie e ok dupa ce o cureti bine cu o perie si fierbi lemnul, fara produse dezinfectante. Nici cu sapun sa nu o speli. In ceea ce priveste capacul, am un acvariu aprovimativ la fel si am reusit sa scot cu totul lampa de 15w si mi-au intrat 2T5x 24w.
Daca nu merge si nu merge, ori mergi pe plante nepretentioase, ori schimbi capacul.
Ape limpezi!
|
 |
|
|
Oameni buni, nu radeti ca nu-i de ras, pai daca iei de-aia si de-aia si tot nu-ti iese treaba? Mai o carpeala, mai o teapa (pardon de expresie) de la comercianti si ti se cam duce pe apa Sambetei o mare parte din buget si din neuroni
Trebuia spus de la inceput "caut firma" si gata! Eu ii doresc succes!
|
 |
|
|
|
Acum chiar sunt in dilema, EHEIM Professional 3e 2076 External Electronic pare un superfiltru si toata lumea il lauda la inceput. Dar daca peste un an patesc si eu ca americanii de pe Amazon? Mai coasta si o gramada de bani. Cele pe care le ai tu functioneaza. De cat timp le ai?
|
 |
|
|
Multumesc Faraoane pentru precizari. Am o temperatura de 25. O mai scad la 24, mai putin imi tremura pestisorii de frig
Legat de filtru:ma uit si la parerile astora de pe Zooplus, vad ca de Eheim Ecco Pro 300 se cam plange lumea de calitatea plasticului. In schimb vad la Eheim Professionel 3 e 2076 laude la superlativ... Mie mi-a cam luat ochii mai ales ca merge si la calculator. Ce sa fac?
Sper pentru restul ca intelegeti un pic franceza (nu-i greu)
http://www.zooplus.be/shop/poissons/filtre_accessoires_aquarium/eheim_filtres_pompes_aquarium/14329/149845
|
 |
|
|
|
Ups, deci tu ai filtru de 200 la 30l. Eu cat sa pun la 125? Eventual sa-l pot folosi si la un acvariu mai mare peste 300 (intentionez sa am 2 externe si acolo).
|
 |
|
|
|
Da, o sa mai adaug plante desi am unele micute pe care ma tem ca le vor acoperi cele mai mari... Nu prea e spatiu, mama ei de treaba. Imediat am sa pun poez cu acvariul de 60 l, acolo nu am CO2, adaug numai lichid. Ma supara si pe acolo algele dar plantele merg mult mai bine: 1) sunt mai putin pretentioase; 2) am aproape w/l (24x2 la vreo 56 l).
Acvariu mare 28x3 la 125 (reali poate 118). Si o alta diferenta, acolo am un singur neon Special Plant, la acvariul mare am 2.
|
 |
|
|
|
Distanta mare internodala + alge:
|
 |
|
|
|
kirucd O sa am multe intrebari dar le aman un pic. Urgenta acum este filtrul extern si, sa vedem, lumina.
viulian Nu am filtru extern pentru ca pana acum cel intern facea fata cu brio, la pestii pe care ii aveam (cei din primul post), apa era lacrima.
A trebuit sa mai adaug pesti (ba era nevoie de o femela, ba de un mascul). Acum o sa fiu nevoita sa mai adaug niste masculi de zebra, am putini la numarul de femele. Nu-mi depun si e destul de periculos- femelele de zebra pot muri.
Desi sunt insuprapopulatie, nu am probleme cu pestii, pana acum si vreau sa evit sa am.
stefanp Multumesc pentru sfaturi, iti urmaresc si eu topicul, e superb acvariul. Ai facut o treaba excelenta. Mie nu-mi place cand tunzi plantele, "jungla" aceea de care te plangi, are mult farmec. In fine, gusturile nu se discuta
Il astept si pe maritul nostru Faraon, daca are timp. Pana atunci pun niste poze cu alge, masa de plante. De mentionat ca astept doua Cryptocoryne Flamingo, le-am facut loc in fata.
|
 |
|
|
|
Aha, multam', in cazul asta il pot lua pe vecinul lui mai mare sa-l pot folosi si la un acvariu mai voluminos, ma gandeam la Eheim Ecco pro 200. Daca are debit reglabil, e super. Tu unde l-ai comandat pe al tau?
|
 |
|
|
|
kirucd Imi poti recomanda un site, sa vad ceva preturi si de ce module as avea nevoie? As vrea ceva cat de cat de calitate sa nu ma lase "caruta in drum" cand mi-e lumea mai draga.
Acum daca tot suntem la capitolul tehnica, problema mea cu algele cred ca vine si de la o filtrare insuficienta. Am multi pesti, cred ca-mi trebuie si un filtru extern. Ce-mi poti recomanda? As vrea unul sa faca fata la 125 l dar nu cu un debit foarte mare ca 2 filtre s-ar putea sa-mi scoata plantele . Eventual cu debit reglabil. Ceva care sa tina... Stii cum e, "n-am bani pentru lucruri ieftine".
Multumesc inca o data pentru rabdarea de care dai dovada.
|
 |
|
|
kirucd Scuze pentru intarziere, am muncit pe plantatie pana acum
Multumesc mult pentru lamuriri, eu ma speriasem tare cu variatiile astea de PH. Acum am PH 7 la KH 5. Vreau sa merg pana la un 6,9. Acum sa ma scuzi daca nu sunt bine informata, stiu ca Discusilor le trebuie un PH cu cat mai mic, e cu atat mai bine pentru ei. Pestisorii mei au ca limita inferioara un 6,5. De mentionat ca bietii de ei, au fost crescuti in apa de aici cu PH 8 si GH 23-24. Stiu ca pentru plante o minima aditie de CO2 e undeva intre 15-25 mg/l. Daca scad KH-ul, ceea ce n-ar fi tocmai rau pentru ca o sa am implicit si un GH mai mic (am 12 acum). Deci am sa merg la un KH 4 unde am sa pot avea un PH 6,8 cu o aditie de 20 mg CO2.
Referitor la calculatorul tau, avand in vedere ce poate, chiar isi merita banii. Intentionez sa-mi achizitionez si eu unul cand am sa am spatiu pentru un acvariu mai serios. De aceea voiam sa te intreb, pe langa toate acestea poate programa si schimbarea apei si aditie de fertilizanti? Stiu ca exista modele care pot fi comandate prin internet. M-ar interesa pentru ca pe la anul as vrea sa dau si eu o fuga prin tara si n-as vrea sa am surprize neplacute la intoarcere.
In alta ordine de idei, nu prea scap de alge.
viulian am observat ca avem exact aceleasi soiuri. E explicabil, aceeasi apa...
Cred ca la mine mai este si o problema de lumina, am 2 Special Plant, 1 Color Plus. Am vazut la jurnalul lui stefanp (poate mai arunca un ochi si pe la mine)  ca atunci cand plantele cresc in inaltime (cazul Cryptocorynelor mele) si cand distanta internodala este mare (cazul Bacopei caroliniana), inseamna ca nu e destula lumina. Daca presupunerile mele sunt corecte, ar trebui sa ma grabesc un pic sa adaug inca un neon un Amazon Day. Ce parere aveti?
|
 |
|
|
|
kirucd Ceea ce spui tu are sens, numai ca mie mi-ar fi sincer frica sa risc un KH atat de mic. Tu ai totul controlat de calculator (sper sa am si eu spatiu de asa ceva, am inteles ca instalatia e enorma). Altfel risc niste variatii de PH foarte mari.
|
 |
|
|