| Message |
|
|
kirucd deci chiar merge
Stie cineva cat o sa dureze pana se limpezeste apa? E laptoasa
Am facut teste la primul amestec:
PH un 6,8 - 7
KH 5
GH 11, nu 8 cat spun ei in prospect. Dar e ok, plantele suporta pana la un 12. Acum ramane de vazut ce-mi da cu ceea ce am in acvariu.
|
 |
|
|
kirucd Astia in prospect spun ca sa nu faci asa ca se fac depuneri intutile, dar tu daca faci asa si merge mai ales pentru Discusi, atunci asa fac si eu. Nu ma mai complic. Multam' mult pentru pont
|
 |
|
|
Asta cu trimisul buteliei la producator, nu mi se pare o idee rea, mai ales ca eu am doua. Pe asta o am de o luna si inca mai are CO2. Deci pot goli una, o trimit la incarcat si pana vine ma descurc. Nu stiu care e solutia cea mai ieftina si mai sigura.
Nu am lingurita de la JBL  , am doar lingurita din setul de remineralizare care are 10g. Deci la 100 L iti trebuie 4 lingurite.
Si pentru mine e o problema dozarea pentru ca nici eu nu schimb 100 l. Sigur ca pot merge pe 50 dar problema ramane, n-am recipient de 50 sau macar de 25 l.  Si caldare la Carefour de 25 l chiar n-am vazut
|
 |
|
|
Cu Osmose ReMineral+ Dennerle.
Tineti-mi pumnii sa-mi iasa calculelele, mama ei de matematica, grea mai e
Luna viitoarte iau un cantar farmaceutic de precizie, ca merg cam la ochi acum.
|
 |
|
|
stefanp Exact asa am presupus si eu, reductorul reduce presiunea care intra in acvariu.
Eu nu am manometre, de aceea imi puneam intrebari
viulian chiar ai lamurit problema, am gasit gaura  , e mica undeva in stanga pe electrovana. Multumesc mult. Sa inteleg ca pot sta linistita chiar daca n-am sa stiu excat presiunea din butelie? Totusi exista vad ceva elemente de siguranta.
Cat despre centrul de reincarcari, eu stiu doar la New Brussels Aquariums, prietenii nostri comuni  N-am incarcat pana acum niciodata la ei.
Apropo, am comandat niste Cryptocoryne Flamingo, numai la Dennerle exista. Au spus ca dureaza in jur de 2-3 saptamani pana vin. Abia astept!
Acum ne-am apucat de remineralizarea apei,  . fac zeci de calculele. Am galeti de 15 l si trebuie sa dozez pt. fiecare in parte, plus apa care mai e in acvariu trebuie si ea luata in considerare, dupa amestecatura asta sa ajung la ceva acceptabil.
|
 |
|
|
|
Pai, cu cat e caldura mai mare cu atat creste presiunea. Intr-o butelie semi-goala, n-o fi bai dar intr-una plina, da. Mai ales daca, Doamne fereste, ti-o incarca mai mult.
ioanis daca nu te superi pe mine, eu intrebam cu totul altceva.
|
 |
|
|
In speranta ca toata lumea a petrecut bine si nu o sa va suparati pe mine, as avea vreo doua intrebari tampitele  .
In legatura cu sistemul CO2, eu nu am manometre deci nu am cum sa stiu care e presiunea in butelie. In curand se incalzeste si probabil voi face si o reincarcare. Am inteles ca atunci cand presiunea ajunge pe la 100 ar trebui eliberata o cantitate de CO2 ca sa nu sara supapa. Eu am reducator de presiune cu electrovalva inclusa Evolution Space. Una din intrebari ar fi: reducatorul acesta regleaza el presiunea, in caz de presiune crescuta elibereaza CO2, si daca da unde? Daca este scos din priza, functioneaza?
Ina o data imi cer scuze, sa va plictisesc dar chiar nu cunosc suficent sistemul de functionare.
|
 |
|
|
Isi revin plantele! URA!!!
Hydrocotyle dau frunze noi verzi, Alternanthera reineckii are si ea frunze noi roz intens, Hygrophila sp. 'Pantanal' ii dau boboci cu frunze roz. Singura pe care o vad cu probleme este Ludwigia Peruensis. Are inca frunze galbene la baza. Rotala rotundifolia (Indica) stagneaza. Echinodorusii stagneaza si ei dar am leac, acusi le pun "bile". Din fericire, algele stau si ele pe loc.
Hristos a inviat! Cu asta trebuia sa incep, imi pare rau ca nu sunt si eu in Romania alaturi de ai mei. Sarbatorile nu au gust altfel.
|
 |
|
|
|
Hydrocotyle are frunzele decolorate in centru:
|
 |
|
|
|
Alge fir lung:
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
kirucd Aia e problema ca nu prea le merge bine, au avut un bum cand am schimbat neoanele si apoi inca unul cand am pus CO2. Am pus fertilizanti de la Easy-life si atunci a inceput dezastrul. M-am umplut de alge, plantele au stagnat, unora li s-au topit frunzele. Schema de la Dennerle am inceput-o de vreo 2 saptamani, tot atunci am inceput si schimburile dese cu apa de osmoza.
E posibil sa nu am eu rabdare. Cam in cat timp dupa experienta voastra ma pot astepta la imbunatatiri?
Sunt asa disperata pentru ca am plante foarte frumoase, zic eu, si tare nu as vrea sa le pierd. De pilda am un Echinodorus 'Ozelot', e o minunatie planta asta. L-am luat aproape terminat, Nu pare s-o duca rau, si-a aranjat el frunzele cum i s-a parut mai bine. Il am de o saptamana dar nu vad frunze noi.
Din categoria plantelor care o duc foarte bine, e Lotusul, are niste frunze cat palma mea si vrea sa ajunga la suprafata. Din nenorocire, nu cred ca-l vom lasa, va lua prea multa lumina si risc sa pierd restul plantelor...
|
 |
|
|
viulian wrote:Ma gandesc: Fe-ul acela de la Dennerle nu e eliberat instantaneu, la mine am observat ca ia vreo 3-4 zile pastilei sa se topeasca. Se topise pastila ?
E posibil ca pe masura ce se topeste sa si fie absorbit - sau sa se elibereze in doze mici si sa nu fi ajuns inca in zona de acvariu de unde ai luat apa de masurat.
Cred ca doar daca ai adauga un echivalent fertilizand cu Fe lichid care sa se imprastie imediat si sa masori dupa 5 minute - atunci ar fi ceva feedback.
Pastilele se dizolvasera, ma gandesc, si din cauza faptului ca am pus jumatati. Fe lichid am pus inainte de la Easy-Life si atunci m-am umplut de alge. Prima zi aveam apa tulbure apoi alge. Acvariul era ciclat. Ce sa fac? Sa risc sa pun mai mult Fe de la Dennerle (pe schema lor se pune o singura data pe luna) sau sa incerc fertilizantul tot de la ei de fiecare zi? Acela poate are ceva Fe.
|
 |
|
|
|
Multam'! Am totusi Fe la 0,25. Am mai adaugat 1/4 pastila. Plantele perleaza timid dar semn bun. Totusi nu reusesc sa inteleg unde se duce fierul avand in vedere ca plantele sunt mici...
|
 |
|
|
Dupa schimbul de ieri (am schimbat la doua zile apa  ) am inceput si eu sa am altceva in acvariu:
GH- 11
KH- 6
NO4/NO3- 0
NO2- 0
NO3- 10
Fe- 0. Asta e o problema, asa ca dupa ce am taiat aproape toate frunzele cu alge, am pus S7 si 1/2 tableta E15 Dennerle ieri seara. Azi aveam iar Fe-0 asa ca am mai adaugat 1/2 tableta. Sper ca nu e o problema ca unul din Cory a ciupit ceva din ea.
Ph-ul e inca marisor, (7,5) din gresala dupa schimbul de apa a ramas CO2-ul inchis  Imediat dupa schimb, aveam 7,23-ieri seara. Azi am reglat controlerul la 7,3, maine o sa merg la 7,1. La KH-ul actual cred ca pot risca sa ajung treptat la un 6,9.
Acum in speranta ca nu am facut prea mari prostii (daca vi se pare ceva neinregula, va rog sa-mi spuneti), imi ramane sa astept
|
 |
|
|
|
Deocamdata merg pe amestec de apa, nu de alta dar nu-mi vine sa schimb 100% apa din acvariu. Cand se mai echilibreaza un pic, merg pe remineralizare. O sa iau saruri tot de la Dennerle.
Fac iar un schimb de apa si setez pentru un Ph mai mic.
Sper sa rezolv si cu plantele astea care au carente si sa scap si de alge.
|
 |
|
|
dberger Stiu ca exista variatii de Ph noapte/zi, eu intrebam (cred ca n-am fost eu destul de clara) care ar fi variatia de Ph safe pt. pesti? Un 0,1; 0,2? Am cautat toata noapte un raspuns concret la intrebarea asta si n-am gasit...  Dar macar am aflat multe altele
Despre concentratia de CO2 n-as merge pana la 30 mg/l. Chiar in site-utile indicate de tine scrie ca e destul de periculos. Mai ales in cazul meu fiind in suprapopulatie. As merge deocamdata catre un 20 si cand plantele se vor dezvolta o sa merg catre 25. E ok asa?
Cred ca ar trebui sa dublez numarul de bule, momentan am 20/min si la un KH 7 am un PH 7,3, din socoteala mea ar rezulta ca am doar 10 mg/l. M-am incurcat la socoteli?
kirucd Am lasat CO2-ul si peste noapte, Ph controlerul e unul destul de bun, chiar foarte bun. Am tester permanent Dennerle cu lichid. E verde, un verde inchis.
Am masurat Ph-ul apei de osmoza dupa aprox. 24H- Ph 5,5
Am sa caut un TDS metru, sa vedem ce oferte sunt. Apropo, am vazut ce ai facut tu la tine, esti o capacitate in ceea ce priveste tehnica. Voiam si eu marin, m-am razgandit, parca e la NASA la tine  In orice caz, esti undeva pe culmile acvaristicii, felicitari!
|
 |
|
|
kirucd wrote:Incearca sa lasi apa de osmoza 24 de ore si masoara apoi pH-ul, sint curios cat ai dupa o zi.
KH1 la apa de osmoza inseamna ca osmozorul nu functioneaza cum trebuie, ar trebui sa ai KH 0.
Cati litri de apa osmozata ai aruncat la inceput? In mod normal producatorii de osmozoare recomanda
ca primii x litri sa ii arunci, osmozorul nu lucreaza in parametri normali la inceput.
Astia de la Dennerle au spus sa las 2 ore sa curga si sa arunc apa care a fost produsa in acest rastimp. Cam asa am facut. Pana acum cu siguranta nu cred ca am ajuns la 100 l. Eu KH-ul il masor cu test Sera, pun o picatura si deja are culoarea galben. Uite, am sa fac asa cum spui, o las 24h si masor dupa aceea.
O zi faina si tie!
dberger stiam de la inceput ca Ph-ul e legat de Kh de aceea am recurs la osmozor, un motiv in plus e si GH-ul. Utile link-urile.
Deci, eu vreau sa am in timpul zilei vreo 20 mg CO2 si sa am un PH 6,7-6,8. Pt asta imi trebuie un Kh 5, nu?
O alta intrebare ar fi cam cat e in regula sa varieze Ph-ul avand in vedere ca nu vreau sa las CO2 peste noapte?
|
 |
|
|
vladxxl tare cred eu ca ai mare dreptate, puii de Cory inoata pe la fund, cei care se zbenguie pe sus, tare cred eu ca sunt Zebre
dberger multumesc pt. link-uri, le iau acum la studiat. Intre timp mi-am luat osmozor, schimb la cateva zile din apa, combinata cu cea de osmoza ca sa nu scad vertiginos PH-ul si restul. In momentul asta am PH-7,34 - 7,40; KH 7; GH 12. Pe maine am sa mai fac un schimb de apa sa ajung pe la un PH 7,2. Ceea ce ma mira totusi este ca PH-ul apei de osmoza este 5,5. Nu mai mic dar KH e 1; GH 1...
La robinet, sper sa stai jos  am GH 24, KH 11, PH 8, frumos, nu? Pot sa cresc si Discusi
|
 |
|
|
|
Eu am luat icrele de pe geam, stiu ca ei depun asa. Zebrele isi mananca imediat icrele si nu le lipesc de geam.
Am citit pe un site ca ar trebui tinuti cu parintii sa-i invete sa manance. Eu ma tem sa nu-i manance.
|
 |
|
|