Message |
|
Nu sunt ironic, dar nu te inseli cand spui ca
vrei sa scoti usor de la mine lucruri pe care de altfel le poti obtine doar cu un efort suplimentar
Si ca sa te conving, am si gasit niste macroelemente pe care nu le-am vazut in fertilizatorii folositi de mine: Ca, S, Na, Cl ?i Si. Nu m-am gandit pana acum ca sunt macro, totusi de ce nu se fac aditii si cu ele? Calciu as intelege, in general este chiar prea mult in apa, dar Na de ce nu se aditioneaza? Ca ar fi foarte usor de administrat o doza zilnica.
|
 |
|
Silviu Man wrote:Daca imi permiteti, RuBisCo este o enzima care nu se consuma in procesul activarii ADP si NADP iar activitatea ei este conditionata de lumina si apoi de CO2. Planta isi va lua C din CO2 cit ii trbuie si in limita rezervelor energetice necesare biosintezei. Mineralele vin apoi, ca factor limitativ.
Cred ca m-am exprimat putin defectuos. Eu vad situatia in felul urmator:
Pt ca nivelul de CO2 este foarte scazut, o parte din resurse sunt consumate pt a produce rubisco. Daca incep sa fertilizez cu CO2, scade nevoia de rubisco, deci lumina existenta va fi disponibila in proportie mai mare pt sinteza altor molecule. Asta duce la absorbtia in cantitate mai mare decat inainte, a nutrientilor din apa. Si astfel necesarul de nutrienti va fi mai mare fara a suplimenta cantitatea de lumina.
|
 |
|
Eu ma gandeam ca avand mai mult co2 reduce sintetizarea de rubisco, prin urmare foloseste mai eficient lumina si nutrientii, ceea ce duce la asimilarea in cantitati mai mari a nutrientilor din apa, eventual epuizarea lor.
|
 |
|
Mai interesant ar fi sa introduci doar CO2, fara sa schimbi alt parametru. Cred ca ar da semne de carente si asa.
|
 |
|
dandumitru wrote: Pentru cei cu bazine plantate este necesar ca schimbul de apa sa se faca saptamanal, deoarece aditia de fertilizanti nu poate contine toate elementele nutritive necesare cresteri plantelor iar cele lipsa sunt aduse o data cu apa proaspata de schimb.
M-ai facut curios. Poti sa enumeri cateva elemente nutritive care lipsesc din fertilizanti?
|
 |
|
Vezi pe la Obor, la Orient bazar.
|
 |
|
Gasesti si vrac.
|
 |
|
Astazi am pus in functiune CO2 presurizat si controller Ph. In ultima luna, cat am asteptat sistemul, am cam abandonat acvariul, am rarit schimbul de apa, CO2 din cand in cand, nu am tuns ...
Acum am BBA mult, frunze moarte, etc. Planific ceva, gen reset partial, daca nu-si revin. Puteti sa-mi dati ceva hinturi despre cum se tunde Marsilea? Doar tai frunzele?
|
 |
|
Mi s-a parut cam dubios. Am comandat asta pana la urma https://www.nevertebrate.ro/sistem-complet-co2-cu-electrovalva-si-butelie-reincarcabila-2kg-3239 si in viitor sa cumpar si controler-ul. Am ceva de asteptat, cei de la Nevertebrate mi-au dat termen de livrare 2-4 saptamani. Poti sa-mi dai te rog un link pe ebay sau un model al controlerului pe care-l ai tu? Este acel "Ph-201" care e scris pe el?
|
 |
|
|
 |
|
Pentru inceput incearca sa reduci lumina, undeva la 5h/zi, si apoi fa un schimb de apa 50%. Vezi daca reusesti sa scazi temperatura apei, undeva la 24C. Repeta testele de apa dupa 1-2 zile. Nu am vazut sa fi spus marimea acvariului si cat CO2 aditionezi. In functie de volumul acvariului, poate fi lumina suficienta sau foarte multa. Calitatea luminii clar lasa de dorit.
|
 |
|
Un schimb de apa 50% (sau mai multe schimburi) ai facut?
|
 |
|
Ala a fost primul model gasit pe net, la intamplare. Nu tin la el neaparat. In afara de varianta pro de la Eheim, care e peste 200Ron, altceva ok nu se gaseste?
|
 |
|
Salutare,
Caut un aspirator de substrat, ceva care sa reintroduca apa in acvariu dupa curatare, electric sau cu o pompa manuala. (Ceva de genul https://www.nevertebrate.ro/aspirator-electric-substrat-cu-baterii-hobby-perfektus-40cm-15608 La schimbul saptamanal de apa nu pot sa mai aspir foarte bine substratul si au inceput sa apara BBA si Staghorn. Ce ati folosit si puteti sa-mi recomandati?
|
 |
|
Nu stiu ce incerci tu sa faci acolo, dar tare seamana cu "Reflection".
|
 |
|
Rezolvat, rog un moderator sa inchida topicul.
|
 |
|
Am sa vin cu plantele duminica la Veranda. Cine vrea, ma gaseste acolo. Contact pe PM pt telefon. Detalii aici: http://acvariu.ro/forum/posts/list/40/40982.page#p380375
|
 |
|
Disponibil din nou pt weekend.
|
 |
|
Pe masura ce citesc in mai multe locuri, dau de informatii din ce in ce mai contradictorii. Unii, ca Tom Barr, spun sa fertilizazi cat de mult, conform EI, pt a avea crestere buna. Pe urma, altii spun ca pt a avea plante frumoase, fara frunze rasucite sau mai stiu eu cum, sa tii NO3 mai mic si sa ridici K la 20ppm, ca nu merge cu toate plantele dupa EI. Ca sa ai unele plante colorate rosu, trebuie sa le stresezi cu niveluri mici de nitrati, altfel se fac verzi, dar astfel le reduci cresterea si vor avea nevoie de mai mult CO2 si lumina. Pe urma sunt fertilizantii de firma care contin toati macro in aceeasi solutie, dar care dupa mine pot duce foarte usor la carente, deoarece differite plante au consumuri diferite de nutrienti. In momentul asta nu mai stiu cum sa fertilizez. Am inceput sa dozez mai mult dupa ureche. NO3 pe pe la 10 - 15ppm, PO4 0.6 ppm, K aditionez la intamplare, haotic, nu am un test inca, micro nu mai spun. Am trecut acum la Easy Life Profito, folosesc doar gama EL de fertilizanti lichizi. Am impresia ca cel mai simplu de rezolvat asta este sa folosesti substrat fertil sau bile/ bastoane fertilizante, astfel incat plantele sa traga ce au nevoie prin radacini.
|
 |
|
Sigur.
|
 |
|