[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: AdrianMar
Forum Index » Profile for AdrianMar » Messages posted by AdrianMar
Message
euro2me wrote:e3 vb. v. fi
substantiv neutru e

(http://dexonline.net/definitie-e)

iti raspund mai tarziu, acum ma uit la tenis .... meci tare


Posibil sa poata fi inlocuit in propozitie, nu asta era ideea, si nici nu astept un raspuns, este optional. Eu am promis ca ajut la acest topic, ma tin de cuvant,cine vrea sa tina pesti bine,cine nu, nu.
Nu sunt protejati toti.
Spre exemplu,in Romania soretele este considerat peste de slaba valoare economica, patologic pentru apele noastre, un peste invaziv si distrugatorul celorlalte specii valoroase, la o balta oamenii prindeau "regina"si pur si simplu o omorau si aruncau pe mal. Nu cred ca exista vreo lege in vigoare pentru pestii salbatici tinuti inchisi, in afara de cei sub protectia mediului.
euro2me wrote:"Daca ii prinzi si ii mananci este mai ok? "

E ok, Adrian, pt. ca mancarea e o necesitate, iar acvaristica o distractie/hobby ; argumentul tau il aduc si zoofilii: nu e mai bine pentru animale sa le f... decat sa le mananci ? Raspunsul e acelasi.

Eu raman la parerea ca ar trebui interzisa luarea pestilor, pasarilor etc. din mediul natural , cu exceptia cazului cand se asigura un mediu artificial extrem de generos. Sa pui pesti din balta in acvarii de 150 de litri (cu un singur i) mi se pare sadism si, din pacate, e plin youtube-ul de asa ceva. Bineinteles ca nu se va interzice niciodata, pt. ca ar cadea multe afaceri...


Pentru ca am scris in graba se poate sa mananc o litera, nu cred ca este indescifrabil ce am scris eu.
Pasarile sunt altceva, intr-adevar nici eu nu le-as tine inchise in spatii mici. De ce este gresit sa tii boarte in 100 litrii? Boarta nu are nevoie de spatiu foarte mare.Ce am scris eu acolo nu sunt aberatiile mele, sunt studii din studiile altora, si apoi raportat la experienta mea am facut un rezumat. Bibanul soare se simte bine in 150 litrii alaturi de boarta, chiar daca nu este biotop.Daca se respecta schimbul de apa si filtrarea nu ai nici o problema cu ei.Boartele sunt pesti adaptabili si simpatici care se adapteaza rapid vietii din captivitate. De ce tii pesti exotici atunci? Nu mi se pare corect sa consideri un peste "de acvariu"din simplul motiv ca provine din alta tara.

Iar mancarea NU e o necesitate fara ste (este) , acum lasand gluma la oparte, putem foarte bine sa mergem sa mancam altceva daca suntem asa inimosi cu pestii. 4 pesti chinuiti in un acvariu mi se par mai ok decat 40 kg prinsi sa ne indopam cu ei.Am trecut de perioada cand mancarea unui singur tip de aliment era o necesitate, exista o multitudine de varietati de hrana, nu suntem ihtivori. Pasarile sunt mult mai chinuite fiindca unui peste atunci cand il ai incerci sa ii recreezi mediul sau natural.O pasare o bagi in cusca, si DACA o avea norocul sa aiba bete naturale,daca nu plastice, si gata mediul, sa lasam insa asta pentru cei care au pasari ca animale de companie, autorizatie ai nevoie doar pentru anumite tipuri de animale, si cele protejate, nu toate sunt protejate in tara noastra.
severum777 wrote:Salutare! Dupa ceva cautari ... am reusit sa listez niste pesti frumosi, care se gasesc in lacurile si raurile noastre si care pot fi crescuti in acvariu , chiar daca nu sunt toti romani .

Gobio gobio (porcusor )
Lungime: 6-12 cm
Aspect: Corpul este alungit, fusiform si cu solzi relativ mici. Dorsala este cenusiu-verzuie. Partea ventrala este de o culoare alb-galbuie. Inotatoarele incolore, spatele este imbogatit de pete mici de diferite dimensiuni. Gura este in forma de semiluna si ochii sunt foarte mici.
Acvariul recomandat este de minim 100 de litri, cu o filtrare eficienta si o buna oxigenare, acvariul are nevoie de o lungime de minim 1 metru, accepta o duritate de 8-13 °d, un pH de 6.5-7.5 , sunt pesti rezistenti la variatiile de temperatura, rezistand atat in iaz cat si in acvarii incalzite, in acvarii incalzite creste mai repede, dar are o viata mai scurta, este pasnic fata de alti pesti, traieste in medie 4-6 ani.

Cobitis taenia

Sunt pesti pasnici si pot fi tinuti in acvarii comunitare, substratul ideal este nisipos. Apa trebuie sa fie bine filtrata si substratul trebuie mentinut curat. In acvariu poate exista lemn submers pentru decor si locuri in care acest peste sa se ascunda precum ghivece rasturnate, insa trebuie sa se aiba in vedere ca acesti pesti se vor strecura peste tot si nu trebuie sa existe margini taioase.
Au nevoie de acvarii spatioase de minim 140 de litri, tinuti in grupuri de minim 3 indivizi, sunt sensibili la temperaturi ridicate, pot rezista perioade scurte de timp si la 30-32 ° C, dar preferabil o temperatura de maxim 25 , pH: 7.0-7.5 , duritate: 10-15 ° d, cu o lungime de 8-13 cm in natura, dar lungimea lor este mai mica in acvarii ( 7-8 cm ) , traieste in medie 5-8 ani , iar in acvarii 4-6 ani.


Lepomis gibbosus (Biban soare )
Este bine ca acvariul sa fie mare, 350 litri , si sa aiba zone dens plantate si zone libere pentru inot. Substratul trebuie sa fie format din pietris cu granulatie mica deoarece masculul va sapa cu ajutorul cozii, spre deosebire de Cichlidae iar daca substratul are granulatie prea mica sau prea mare, acesta va intampina dificultati. Filtrarea trebuie sa fie eficienta si daca este posibil se poate realiza si un curent moderat de apa.
Masculul este mai mare si vizibil mai colorat decat femelele de aceias varsta, este un peste rezistent, trece usor peste iarna in iaz, iar in acvariu este necesara o temperatura mai scazuta , variabila intre 10-24°C, duritatea: 10-15°d si un pH de 7.0-7.5 .

Carassius gibelio sau carassius auratus gibelio ( carasul ) este printre cei mai rezistenti pesti care poate fi crescut in acvariu, el se poate adapta la o diversitate de parametri, iar acesta se multumeste cu un spatiu primitor si o filtrare buna, rezista atat in iaz cat si in acvarii incalzite, dar preferabil este a se pastra o temperatura de 10-25 ° C pentru un peste sanatos, accepta o duritate intre 5-25° d , si un pH de 6.5-8.0 , in rest cerintele sunt similare cu cele ale carasului auriu ( carassius auratus )


GAMBUSIA AFFINIS
La maturitate, masculul atinge o lungime maxima de aproximativ 4 cm, in vreme ce, femela, ajunge la 7 cm. Este un peste stabil, robust si nemigrator, care traieste in ape dulci sau salmastre, al caror pH sa aiba valori situate intre 6 si 8 si cu o temperatura care sa varieze intre 12 si 29°C. Aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 90 de litri, cu un sol alcatuit din pietris marunt amestecat cu nisip fin si care sa fie dotat cu o vegetatie acvatica si subacvatica bogata, in special pozitionata pe laterale si in spate. Aceasta specie de pesti este una foarte rezistenta, care poate supravietui in ape care sunt slab oxigenate, cu o salinitate ridicata (inclusiv cotatii aproape duble fata de cele oceanice obisnuite) si chiar la temperaturi de pana la 42°C (dar pentru perioade scurte de timp). Curentul apei trebuie sa fie unul redus.

    Exemplarele adulte Gambusia affinis sunt foarte agresive si ataca orice alta specie de pesti, cu o ferocitate care, adesea, duce la sfasierea inotatoarelor sau cozilor si, mai rar, poate chiar cauza moartea lor. Sunt o specie care a creat un mare dezechilibru in zonele unde a fost introdusa, ducand, treptat, la disparitia multor specii de pesti, de nevertebrate, de insecte indigene. Acestia s-au dovedit a fi purtatori de paraziti, care au fost transmisi la speciile locale, cauzandu-le acestora decesul. Acesti pesti sunt folositi la controlul inmultirii tantarilor.

    Aceasta specie de pesti se hraneste cu zooplancton, insecte mici si resturi. Pot fi hraniti cu orice gen de hrana achizitionata din magazinele de specialitate. Acestia se reproduc prin producerea de pui vii, al caror numar poate fi de minim 60 si maxim 300, in cazul femelelor mature de mari dimensiuni. Acestia devin independenti imediat si se vor descurca pe cont propriu. Masculii ajung la maturitate la o lungime de 2.1 cm si la o varsta de o luna; femela ajunge la maturitate la 2.8 cm si la o varsta de 6 saptamani.



Daca am facut treaba buna , cu siguranta o sa mai caut si ceva informatie despre pestii de iaz, dar o sa am mult de scris si cautat.








Asa cum am promis o sa te ajut eu cu acest topic.
In primul rand as vrea sa nu deviem de la subiect si sa ne pastram strict pe speciile de apa rece care traiesc si la noi. Si treaba cu "la arest" cu cine tine pestii chinuiti din apele noastre nu este corecta.
Doar pentru ca noi vedem pestii salbatici in mediul lor natural la noi, nu inseamna ca in acvarii sunt chinuiti, de ce sunt chinuiti?
Va ganditi macar ca Amazonul este de cateva zeci de ori mai mare decat fluviul Dunarea? Ca lacul Tanganiyka este neegalat in volum de apa intre toate lacurile dulcicole ale planetei, cu exceptia Baikalului? Si totusi discusii wild si frontosele sunt tinute cu succes in bazine de 400-500 litrii. Si exemplele sunt multe, si pestii tropicali vin din volume de apa enorme, cu mult peste ce au ai nostrii in tara, si nu toti provin din reproducerea in captivitate. Daca ii prinzi si ii mananci este mai ok? Nu stiu,intreb. Ar trebuii sa fim cu ochii putin deschisi ( parere personala). Daca le amenajezi un volum de apa mare si ai grija la alimentatie, temperatura si filtrare nu sunt chinuiti. Nu ai nevoie de autorizatie sa tii 3 carasi si 3 bibani soare in acvariu de 150 litrii, chiar daca sunt animale salbatice.Eu sunt mai aspru cu cei care distrug natura decat cu cei care incearca sa o conserve,chiar daca uneori esuam...Avem specii de pesti valoroase coloristic in tara, dar nu stim unde sa le cautam.Eu va arat in continuare specii interesante!

Boarta sau boarca, blehnita (Rhodeus amarus):

-este un peste dulcicol bentopelagic mic cu o lungime de 5–6 cm (maximal 10 cm) din familia ciprinidelor, din apele statatoare (balti, iazuri si elestee) sau lin curgatoare (rauri), cu fund nisipos, din Europa si Asia (în afara de Siberia): fluviile Marii Baltice, Marii Nordului, Marii Negre (inclusiv în Romania si Republica Moldova), Marii Caspice, Marii Egee, Marii Mediterane (doar în nordul Ronului) si Marii Adriatice (bazinul Drinului). Poate trai 6 ani.Dimorfismul sexual este pronuntat în timpul reproducerii. Femela în epoca reproducerii poseda o papila genitala foarte alungita, în forma de tub, care poate întrece, ca lungime, extremitatea înotatoarei caudale. Acest tub este elastic, se umple cu oua si devine rosu sau portocaliu. Se hraneste în principal cu alge filamentoase, diatomee, crustacee mici, viermi, larve de insecte, etc. Depune icrele în aprilie-mai, între valvele molustelor lamelibranhiate din apele dulci (Unio si Anodonta).Este folosit mai mult în acvarii, în care se poate reproduce si creste. Boarta, cel mai mic reprezentant al ciprinidelor din tara noastra! Peste de card ce trebuie tinut asemenea neonilor, un mic grup de minim 6 indivizi.Boarta nu este un peste agresiv fata de nici un alt colocatar.Un grup de 6 boarte are nevoie de un acvariu specific de 54-60 litrii,plantat sau nu, boarta prefera atat zonele deschise cat si cele plantate, substratul trebuie sa fie neutru, fin, sau tinuta cu alti pesti din apele noastre in acvarii de peste 150 litrii! In natura boarta traieste mai mult in zone deschise decat in zone plantate, acest lucru se datoreaza vitezei de inot ridicate, acesta este principalul mecanism de autoaparare in caz de pradatori,celalalt fiind "zapacirea" pradatorului prin numarul mare de exemplare, cand este vanata boarta se ascunde rar, pe distante scurte boarta ajunge la viteze de inot caracteristice pastravului.
Desi este peste de apa rece in natura, in anotimpul rece cauta zonele de langa mal cu apa mica si calda, departe de pradatori.Rezista si la temperaturi minime de 4 grade celsius si maxime de 27 grade.

Origine: Europa (se gaseste si la noi in tara)
Temperatura optima: 10°C – 25°C
ph: 7.0 — 7.5 ( poate trai si la ph 8-8.5, exemplu : Raul Neajlov din tara noastra)
Duritate (gh) : 6-15
Volum acvariu: 54-60 litrii minim
Dimensiuni maxime: 10cm ( in mod normal 6-7 cm), la acest peste ritmul de crestere este foarte lent
Dieta: omnivor: hrana vie, pelete.
Perioada de reproducere are loc din luna mai pana la sfarsitul lui iulie.
Femela depune printre valvulele branhiale ale scoicii 20-80 icre, avand diametru de 2,5 – 3mm, larvele nu parasesc adapostul oferit de scoica decat dupa ce ating dimensiunea de 1 cm.

ocean wrote:Inteleg denumirea de regina baltii dar sa-i numesti lostrite.. dati un pic de serch si vedeti cum arata si cata e lostrita



Eu am ras 2 zile demult cand am aflat ca unii (putini, in putine regiuni) le spun lostrita bibanilor soare, are multe denumiri acest peste, posibil sa manance paine, dar cel putin aici nu mananca asa ceva, hrana de discusi ar putea daca sunt crescuti de pui cu asa ceva. In mod normal lostrita este pestele de munte,de talie mare, nu stiu daca or mai fi, sunt rare lostritele (salmo), si parerea mea este ca nu de la pescuit in special s-au dus, ci de la calitatea mediului din ce in ce mai proasta. Am tinut in acvariu salau, este un peste incredibil , dar si agresiv intre propria specie, i-am eliberat pentru ca erau doi si se luau la bataie mereu, ii hraneam cu boarte vii si urmaream cum le vaneaza prin acvariu .Salaul se adapteaza incredibil de bine la orice chimie a apei, nu mi se pareau agitati, se comportau foarte frumos si natural, au mancat dupa 2 ore de cand i-am bagat in acvariu, aveam dinainte bagate boarte, si dupa 2h de cand au fost prinsi la lanseta deja se hraneau iar in captivitate .Salaii sunt sensibili la oxigen si temperatura, eu aveam 27 grade si cam suflau. Si boarta se adapteaza bine si mananca fulgi si hrana pentru vivipari, se comporta ca neonii, iar in perioada asta au colorit uluitor masculii, am prins una zilele acestea superba,foarte intens colorata, plus ca rezista la temperaturi inalte fata de alti pesti.
severum777 wrote:Am gasit ceva informatie, pare destul de buna, o sa ma apuc de el in seara asta.



Daca vrei sa te ajut o sa completez si eu cateva informatii despre speciile de la noi, am destule tentative cu ele.
adivb wrote:Din intamplare am luat de la cineva vreo 6 lepomis gibbosus (initial cumparati de la nevertebrate.ro). Respectivul nici nu stia ca exista si la noi in balti . Sunt ff cuminti, rezistenti, arata super luminati cu led-uri si au treaba doar cu cei din specia lor, inclusiv intr-un acvariu comunitar. Stabilesc un fel de ierarhie . ...pana intr-o zi cand reflexia albastruie a pestisorilor neon (specia Paracheirodon axelrodi) cred ca le deranja retina ..dar asta doar noaptea . Dispareau unul cate unul pestisorii si nu stiam unde . In rest ignorau prezenta altor pesti...dar nici nu erau inca la maturitate . I-am donat urmatoarele zile.



Se comporta ca si discusii, si se hranesc asemanator, de aceea a atacat neonii.Sunt pesti rapitori neconfirmati, dar halesc pesti mici si icrele, isi apara cuibul si teritoriul, daca ii bagi intr-o balta devin rapid invazivi, si distrug celelalte specii.Cand au icre in cuib nu se tem de nimic, ii impungeam cu varful unditei si o muscau.
O pereche de biban soare sta si in spatiu mai micut, doar cand depun sunt agresivi, restul timpului se comporta ca discusii, stau printre plante si nu au treaba cu ceilalti pesti. Depinde de unde ii iei, cei prinsi in balti rezista si vara in acvariu bine, daca ii prinzi din rauri mai reci sau lacuri foarte umbrite este posibil sa moara. Daca le tii oxigen in apa suporta si temperaturi de 30 de grade. Eu am tinut in bidon de fier la soare vara de 150 litrii fara aparatura.Apa in el atingea des 32 grade, ii prindeam primavara si ii eliberam iarna cand ingheta apa.Cu cat ai temperatura mai mare in acvariu cu atat mai mult oxigen sa bagi si o sa contracareze putin efectul,in princiupiu pestii de apa dulce mor din lipsa oxigen la temperaturi mari,nu de cald neaparat, fiindca temperatura inalta face o2-ul sa paraseasca apa. PS: Mrenele sunt pesti care traiesc in curentul apei, nu se adapteaza bine in viata de peste de balta si este printre primii pesti care mor din cauza oxigenului, daca tii o mreana intr-o galeata la soare moare in maxim 3 ore, un caras traieste mult mai mult. Carasii nostrii normali traiau la mine pe un loc vara la 35 de grade in apa, apa fara nici un izvor natural, se completeaza si formeaza de la ploaie,este lac sezonier, dar cand se formeaza in maxim 2 luni se umple cu peste cum se intampla asta nu am habar, in apropiere nu sunt balti sau rauri.O perioada cand pescuiam pe el zicea lumea ca sunt "dus de-acasa" ca este imposibil sa fie ceva acolo,dar prindeam mult caras la 12-15 cm .
Sunt bibani soare sau regine cum le spun unii, varietati diferite al nostru este asta : https://www.youtube.com/watch?v=BV3b_B0yILQ lepomis gibbosus
Se comporta la fel ca africanii si pot sa traiasca in apa cu aceleasi caracteristici, dar nu stiu daca le ies puii la duritate foarte mare, la ph nu au pretentii. Am vazut live intr-o balta cum depun si pazesc cuibul.In perioada reproducerii nu cred ca se pot tine mai mult de o pereche in bazin. La balta cei care pazeau icrele aveau un teritoriu de 3-4 mp din ce ma uitam eu la ei, erau agresivi rau de tot.Daca vrea cineva stiu eu de unde sa iau cativa de 15-20 cm superb colorati la undita, daca ii intepi superficial nu au probleme in acvariu.Se hranesc doar cu hrana vie, consuma rar viermi de pescuit. Rame , larve de tantar,chironomus sau cum ii zice de-astea.Si pui de pesti de dimensiune mica 1 cm maxim.
Poti tine in iaz doar crapi japonezi, sau risti în perioada calda si cu carasi mari chinezesti.Ai nevoie de pesti care sa suporte apa foarte rece iarna.Iazul la acea adancime nu va ingheta complet. În mod normal un iaz îl faci cu putin studiu nu doar o gaura si gata.Din putinele mele cunostinte pe aceasta latura ,stiu ca sunt filtre special concepute, care consuma foarte putin si au un volum foarte mare bio.Dezavantajul ar fi pretul, filtrul functioneaza mai mult pe baza gravitatiei, eu asa stiu. Nu mi se pare mult 1000 de litrii,ganditi-va ca unii colegi au acvarii de 5-600 litrii,pentru un iaz mi se pare chiar micut, daca stai sa te gandesti la crapii japonezi, care nu sunt tocmai mici.Fara filtru nu merge, ori îi faci un izvor de undeva,natural, si ii faci si o scurgere, ori filtru.Ai nevoie de oxigen, fara aparatura sau macar un filtru nu o sa ai.Daca vrei sa il tii din schimburi de apa incearca carasi normali, de la noi,rezista binisor,dar alte specii nu. Cat despre autocorectare, si pe mine ma agaseaza pe mobil rau de tot.
Da, in functie de magazin chiar mai scump de 15.La mine nu mergea sa pun soclu la ce am facut eu, si mi-a ramas silicon de pe la acvarii,asa ca a fost mai simplu de ales ).Macar este bine ca merg ambele variante,si soclu si silicon )!
Daca se poate si nu este deranj mare,este bine si sa muti o parte din apa, acvariul actual pare sanatos, deci ar fi bine.
Da, quartzul este inert,nu creste si nu scade nimic.
Confirm spusele domnului humbert. Nu prea te ajuta, daca esti atent ramane mult spatiu neermetic intre neon si plastic.Eu am juwel. Cum am procedat eu? Am luat frumos un tub de silicon bison si am dat capetele neermetice ale neonului cu el, este etans aproape 100 la suta, nu am putut sa dau in "spatele" neonului nu stiu daca ma exprim corect,dar intelegeti,oricum la mine nu curenteaza si nici nu s-a ars, am mai facut asta si neonul a tinut 8 luni,apoi s-a ars,dar nu cred ca de la neetanseitate,parerea mea,acum nu stiu daca am procedat bine.Ma gandesc ca siliconul pentru acvariu rezista si la temperaturi mai mari,deci daca se incinge neonul nu are asa mare importanta,oricum nu este incandescent.Asteapta un comment la ce am sris eu, daca oi fi gresit eu,sa nu gresesti si tu )).
Vesti noi.
Am aflat cred ce este planta necunoscuta de la blue jelly,pare a fi o varietate de heteranthera.Mi-a umplut tot acvariul între timp a devenit de vreo 100 ori cat era cand am plantat-o si a furat lumina celorlalte, am facut un update la lumina,acum am 30w în total,crevetii nu par prea afectati de lumina mai puternica,încerc sa tin aprins noul neon doar 3-4 ore pe zi,in rest 15w.Din 8 jelly am ajuns la aproximativ 15.Iar din 9 CRS am ajuns la aprox 30 între timp, în crestere ,ambele specii le vad mereu cu oua.Nu a murit nici un adult de CRS sau jelly,îi am pe toti, am lasat mai putina apa in acvariul CRS si nu mai sar, de fapt erau agitati doar cand i-am adusBlue jelly au acvariul plin ochi si nu sar...Vreau sa stiu daca sa ii las asa ,sau sa aduc noi creveti pentru a nu se cosagviniza.Momentan puii sunt mici toti inca nu au cum sa se împerecheze. Valorile apei la crystali sunt :
Ph: 7
Dh: 3
Kh-nemasurat
Temp: 23-26 grade celsius
Conductivitate- nemasurat

Jelly:
Ph: 8
Dh: 7
Temp: 23-24 grade
Kh-nemasurat
Conductivitate-nemasurat

Plante noi am salvat un pui de anubias acum cateva zile dintr-un magazin ,pare ca o duce bine momentan,îl tin la crs legat de o buturuga.Cladophora creste foarte repede, este de 3 ori mai mare decat era în ianuarie parca. În ambele acvarii pun fertilizant tetra planta min, easy carbon.Apropo,easy carbon distruge hidrele daca le "impusti" cu seringa, asta pentru cine ar dori sa stie,eu am avut probleme cu vreo 3 hidre, mai am doar o planaria enorma care nu stiu cum sa o prind, sta in cladophora,are pe putin 4 cm.Nu vreau sa folosesc nici o solutie minune care sa ma lase fara puii de shrimp.
Si mai schimb apa rar, nu la picatura fiindca nu am, pur si simplu pun cate 500 ml de apa "noua" în bazin cand scot apoi astept 5 minute si pun iar 500, si tot asa pana ajung la cata apa era anterior + evaporarea. Completez apa evaporata ,hrana le dau la 1-3 zile. Un blue jelly a omorat un melc physa chiar sub privirea mea.Melcul a cazut "pe spate" pe substrat si crevetele a început sa il rupa cu clestii ca pe alge, a doua zi a ramas doar cochilia de psysa.
Imagini de astazi:
Am si eu cu lumina rece 2 de 15 w.Trebuiesc montate la radiator cooler sau merg si direct doar alimentate si puse la treaba ca pe neon?
Am dat pm ,daca o sa puteti ajunge bine,daca nu,asta este .
Cum ai reusit sa arzi ressunul? Filtrele ressun se ard in jurul a 2-3 ani, 4 ani este perioada maxima ( am avut aproape 10 ani acest filtru si stiu cat tine).Ceva nu-i in regula,curata-ti filrele mai des,poate ai avut pesti multi si s-a solicitat pompa prea tare.Daca se colmateaza carpa aia si cresc alge in gaurica aia de in se arde in timp.Data viitoare fii mai atenta cu ele.Vezi ca au garantie 2 ani.Pe viitor cumpara hailea,sunt mai rezistente in timp,dar si mai proaste ca filtrare bio,majoritatea.
Trimiteti putin moss in regim de plic prin posta? Nu se plateste nimic.
Stiu,hoplo am avut eu,2 uriasi care ii tineam intr-un acvariu de 54 litrii, depun usor,cum am zis...eu am reusit la hoplo cu o bucata de polistiren deasupra apei cam 15 pe 15 cm era parca.
Pleco a avut si are un prieten intr-un acvariu de 20 de litrii,in cateva luni s-a trezit plin cu pui de toate varstele,crescuti in acvariul comunitar,alaturi de pesti precum guppy,xipho,ramirezi, ciorba ,cum a reusit...ei stiu.Poti sa pui deasupra apei o bucata de polistiren,o sa depuna pe ea noaptea.
Cum spune titlul aprox 2 kg sare red sea o dau la schimb cu 20 litrii apa osmoza inversa.Vorbim pe pm !
 
Forum Index » Profile for AdrianMar » Messages posted by AdrianMar
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com