Message |
|
Sarbatori fericite Shubi,Hristos a inviat  !Am vazut sute de acvarii cu apa dulce de toate felurile,dar marine am vazut cateva zeci,doar prin petshop-uri.Stiu ce aparatura folosesc,stiu cat trebuie ciclat,stiu care vietati sunt mai agresive si care nu,stiu ce sa bag intr-un nano!Asta teoretic,teoretic stiu cam totul despre ele in mare pe aparatura,practic nu prea le inteleg din mai multe privinte,neavand niciodata nu stiu prea bine cum sa le montez,nu prea stiu ce aditii sa fac,exista atata informatie ca le amesteci si le faci zob!Nu-i ca la apa dulce.Nu prea am pe unde sa vad un marin,toti prietenii au ori discusi,ori africani,ori vivipari  !Singura scapare ar fi sa ma duc la pet si sa intreb patronul care imi este prieten,dar cine stie ce perle scoate si el  !
|
 |
|
La marin vad ca sunt cateva probleme!Dar tot nu m-am speriat  !Vreau sa lamuresc daca osmozorul trebuie sa mearga continuu si daca il pot monta la o pompa de put ca la curte  ?
|
 |
|
Daca tu tii cu un bolborositor 1000 de pesti in 2 galeti cu apa si zici ca nu ai nici o problema cu oxigenarea, problema ta  .Nu m-am referit ca ar fi ceva defect la aparatura ta,m-am referit ca nu face fata.Eu am tinut la guppy odata un bolborositor ca mi se stricase un filtru,si la 10 guppy in 50litri nu am fost deloc multumit!Aveam mereu probleme,incepusera sa si moara din ei.Dupa am remontat filtrul un ressun si totul a fost ok,pana s-a stricat iar  .Si inca un detaliu  aca vrei sa ciclezi acvariul cu asa multi pesti in el,nu ai nici o sansa!Vei ramane cam cu jumatate cel mult!As recomanda sa scapi de ei cumva si sa ramai cam cu un sfert daca vrei sa se recicleze acvariul,mai pune o pompa de oxigen sau cumpara un filtru aerator mai puternic,si mai cumpara niste bacterii bune de la petshop.Bafta si sarbatori fericite!
|
 |
|
Multumesc de explicatii.Credeam ca omul are discusi in acvariu fara plante  !Nu plec ca bugetul este fix,dar nici sa il lungesc asa nu-mi place.Prin strangerea fondurilor prin economii pot starta un acvariu de cateva mii de lei,dar nu am posibilitatea sa il intretin cu sute de lei pe luna,am bani pentru ca economisesc,dar pe perioade lungi am un buzunar chiar sarac  !Daca tu imi recomanzi din experienta sa raman la africani,asa sa fie.Mie imi plac mult si africanii,dar si marinele.Dar tot vreau sa aflu cam cat ar duce un acvariu marin reef la 64 litri aparatura si stoc viu doar.Si sa imi ziceti si un calcul cam cat ar duce intretinerea lunara la asa ceva!Nu sunt zgarcoman  ,dar repet il pot starta dar la intretinere mai mult de 100 lei lunar maaaxim nu pot!
|
 |
|
Vara am temperatura la acvariile cu apa dulce cu capac de 29 grade.Fara ventilator sau orice surse de racire!Am o curiozitate deosebita  e ce se folosesc chillere la acvariile discusilor?Fiind pesti care in mod natural iubesc apa la 27-28 grade?
|
 |
|
Da chiller  !Dar de comod ce sunt rezolv 2 litere cu k  !Vad eu.Stiu ca exista costuri de cateva ori mai mari,dar...Acum am vrut mai mult sa ma orientez.Cam care ar fi costul lunar de intretinere ale unui reef de 64l cu corali moi,1 crevete si 1 clarki?Adica cost total :apa,sare,curent electric,substante de aditie minime?
|
 |
|
Daca este prea putin,ramanem la africani,si bat in retragere  !As fi totusi extrem de interesat daca imi trebuie sau nu killer?
|
 |
|
La africani nu-i chinuiala din toate punctele de vedere.Este chinuiala din cauza dimensiunilor acvariului.Nu poti spune ca efortul fizic la un Tanganiykan de 3-400 litrii este sub un marin de 64litri.Oricum mie mi se pare la africani greu sa il construiesc,nu intretinerea!!La marin as avea acvariul gata facut si ar merge zic eu mai bine.Dar ma tem de costurile lui!Inca ceva psibilitatea sa updatez lumina acvariului acesta este de 30w,pur si simplu nu am unde sa maibag un al treilea neon  !Ar fi ok?Repet,nu trec la marine express,se numeste tentativa  !
|
 |
|
Va salut dragi iubitori ai acvaristicii!Numele meu este Adrian si am o experienta in acvaristica dulcicola de toate tipurile de aproximativ 12 ani.In ciuda faptului ca varsta mea totala este de 19 ani,va puteti imagina  !Pasionat de acvaristica nu pot spune exact de cand sunt,pur si simplu asa m-am nascut!Adevarat,suna ciudat si nefiresc,dar asa este!La 3 ani ma duceam si prindeam cu bunicul boarte din rau si le tineam in galeti de 20 litri,mureau rapid in cateva zile,dar nu ma lasam  !Acvaristica am cunoscut-o la varsta de 7 ani.Bineinteles ca am inceput cu cea mai usor de crescut specie,scalarii  !Fiind pesti pentru medii si avansati nu au supravietuit prea mult in cei 20 l de atunci.Toata viata mea m-am documentat enorm despre acvariile de apa dulce.Acum sunt la un moment important,de cotitura al activitatii mele acvaristice,am de ales intre un acvariu cu ciclidae africane,pestii pe care i-am apreciat mereu din mai multe puncte de vedere si intre un marin mic de 64l.Bugetul alocat este unul modic de doar 2000 lei noi.Aici intrand toata aparatura si pestii,acvariul si standul le am demult cu apa dulce.Acvariul are dimensiunile:61 cm L,35 cm H si 35 l.Acvariul este un juwel monolux 60.Il pot schimba intr-un marin?Imi depaseste bugetul?Vreau sa fie reef cu nevertebrate si cel mult 1 peste gen clarki.Problemele importante sunt:Este nevoie neaparat de killer?Sistemul de osmoza se poate monta la o pompa de apa(stau la curte)?Nu va feriti de raspunsuri,daca simtiti ca nu-mi iese asa low cost,sa imi ziceti,trec la africanii mei de toate zilele  !Problema la africani era chinuiala multa cu:Fa alt stand,alt acvariu de 300l+,eforturi fizice mari  !Asa la marin de 64 este cu mult mai simplu,dar costul ma poate omora  !
|
 |
|
Salut si Sarbatori Fericite!Nu este zona mea dar tare sunt curios cum te-ai gandit sa mentii temperatura apei la 26-27 grade?Aceasta intrebare m-a executat si pe mine de la a face marin o data! 
|
 |
|
Ce ma roade invidia ca am fost nevoit sa o dau pe africani  !Foarte frumos acvariul.Incredibil cum arata plantele la acea lumina.Daca am invatat ceva cat am avut plantat a fost ca nu conteaza doar lumina la plante,conteaza si celelalte elemente,inclusiv fertilizarea,valorile apei si restul.Eu degeaba le dadeam zeci de w la 64 litri,la o duritate de 20 grade germane si un ph de 9,se duceau rand pe rand si anubiasii  !Bafta in continuare.
|
 |
|
Asta este o masa juwel:
|
 |
|
Domnule koala, am gasit o imagine foarte interesa venita de la prietenii nostri germani Juwel,sau mai precis la standurile lor.Am observat adesea ca la majoritatea standurilor acestui brand blatul de pal sau ce o fi de sub fund,este cam cu 2 palme sau 3 mai lung decat baza.O curiozitate mai veche de-a mea este  e ce nu cedeaza fundul care sta mai mult in aer,sustinut de blat si atat?Adica daca pot dispersa in acelasi mod si eu greutatea cu un blat ajutator care va dubla pe cel al standului si il va mari este ok?Sa inteleg ca este important ca fundul bazinului sa nu stea in aer, chiar daca depaseste masa?Adica montarea acelui blat gros de pal care il dubleaza si il face mai lung pe al meu este ok,cu ceva intarituri pe lungime?
|
 |
|
Mie mi se pare ok lumina asa.Eu as vrea ca la viitorul acvariu cu ciclide sa pun in fata un neon alb,iar in spate un neon albastru.Sincer nu prea conteaza marca.Daca tii la culorile pestilor sa aibe peste 10000k.
|
 |
|
Apropo,am intr-un acvariu un synodontis petricola urias,daca iau pesti cam la 3 cm,exista sanse sa ii haleasca?Vreau sa iau frontose mici si sa il tin si pe el in acelasi acvariu,am sanse?
|
 |
|
Cand am luat synodontisul acesta(acum 2 luni) era de 2 ori mai slab  !
|
 |
|
Si daca tot v-am aratat standul,o imagine si cu locatarul acvariului de pe el 
|
 |
|
Scuzati calitatea foto.
|
 |
|
Acesta ar fi standul in cauza:
|
 |
|
Si ai avea posibilitatea sa bagi mai multi,10-13 indivizi din demasoni.Daca exista un peste super albastru,ala-i demasoni  !
|
 |
|