| Message |
|
|
|
eu zic sa faci un schimb masiv de apa... un 50% depa care vreo 2 saptamani sa faci schimburi macar la 3 zile cite 25-30%
La mine du[pa un an am pierdut um\ltimul peste cu care incepusem ciclarea din mers...erau 2 carasi si 4 guppy...Deci e clar.. in timpul ciclarii animalutele sufera intoxicatii pe care unii le duc altii se curata repede... si incet incet se duc toti..le slabeste imunitatea si se imbolnavesc repede sau mai rau
Eu am facut schimburi de apa la 3 zile cite 25% ,aproape un an..
Acuma, daca nu schimb apa la max 6 zile ,incepe sa le crape cozile..dupa schimbul de apa la 2 zile sunt ca noi
eu am ainvatat ceva...in experienta mea...cind apare ceva,prima interventie .. pentru mine e de baza, scimb masiv de apa 2 zile la rind cate 50% aproape ca ai schimbat total apa
|
 |
|
|
|
dar iti iei unul mai mare..
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
pai in primul rand poti reduce debitul din robinetul de AUT ,il deschizoi la maxim dupa care il inchizi putin cite putin pina vezi ca nu e curent asa tare in bazin.. in bazin.. si stai linistit ca pompa nu o sa finctioneze la debitul de 440l/h cum spune cartea...Cu mediile filtrante plus inaltimea se reduce debitul si il mai reduci si din robinetul de AUT daca e nevoie.ATENTIE:NU REDUCI DIN IN ( pe unde intra apa in filtru) reducerea debitului se face doar pe AUT
|
 |
|
|
|
eu sunt de parere ca ar trebui sa faci vreo doua schimburi masive de apa si as baga si citeva picaturi de albastru de metilen..pentru dezinfectarea bazinului... dar pentru bazin mai asteapta si alte sfaturi....
in schimb cu pestisorul.... bine ca l-ai izolat...acum vezi cum reactioneaza la tratament...
|
 |
|
|
|
daca iti instalezi noul filtru cu mediile bio in el,las-al sa mearga impreuna cu celelalte vreo 3 saptamani.Asa nu deciclezi bazinul si filtrul nou are timp sa se colonizszs..
Nu ai scris ce tip de filtru e.. dar te sfatuiesc sa scoti din bureti si sa lasi unul doar pe unde intra apa in filtru.In felul asta o sa castigi volum la mediile filtrante
|
 |
|
|
|
depinde ce plante ai si cit e plantat... slab,mediu sau plantat... din cite am citit pe forum, la inceput se incepe cu 6 ore de iluminare pe zi...dar asta la bazinele plantate si in cazul in care ai plante pretentioase,....eu merg pe 10 h/zi cu pauza de 4h...pauza de la 12:oo la 16:00 vezi sa nu depasesti 0,5 W / litru.. iti usureaza situatia cu algele
|
 |
|
|
|
in perioada ciclarii apar multe.. algele de tip firicel.. sunt pesti care le mananca.. pe astea albe... nu stiu ce sa zic...poti pune cateva poze ..
|
 |
|
|
|
daca nu vrei sa cumperi,taie un bidion,gaureste-i fundul cu ceva si il agati pe marginea bazinului ,,,si pune in el vreo 2 sau 3 straturi de perlon... si ce aspiri aspiri o treci prin perlon
|
 |
|
|
|
daca faci schimb masiv de apa ...si in general sa fi atent la temperatura apei care o pui in bazin... daca e rece ,pestii sufera socuri termice ,pe linga ciclarea in mers....nu e bine... fa cumva ca apa sa fie aproximativ la aceeasi temperatura cu cea din bazin
|
 |
|
|
|
nu cred ca ai sa poti sa il scoti... dar care e treaba cu pompa... nu merger?
Daca nu merge nu e problema acestui ax.Daca te uiti,paletele pompelor sunt prinse pe un ax mai gros care ,din cate mi-am dat seama,este rotorul motorului propriuzis
eu cred ca trebuie curatat bine in locasul axului si daca nu merge,schimbi acel ax cu paletele Axul asta,din cate imi dau seama,e pentru fuxarea rotorului cu palete si cred ca si capacul.... se pare ca e turnat in carcasa
asra nu inseamna ca trebuie sa mearga...nu merge daca are statorul ars sau ...contacte intrerupte...
|
 |
|
|
|
cu instruentele da dar cu substratul... doar aspira-l...nu il deranja si nici plantele nu le scoate...poti sa tai partile imbatranite si le indepartezi cu minciocul...cand spelo bureti si sau ornamente cum ar fi pietrele,nu le spala sub jetul de apa... le clataesti in apa care ai scoso din bazin..
daca faci ceea ce ai spus, cu curatarea in profunzima a substratului,si la bazinele ciclate, apare o deciclare partiala.Asta inseamna ca ,coloniile de bacterii nu mai sunt fixate pe suprafete si circula prin apa
Deci la substrat mai cu bagare de seama,,.. si substratul e o parte a filtrarii biologice.. Bacteriile se depun pe toate suprafetele mai dure
Sper ca apa o ti la declorinat 24 h.. ca sa se elimine clorul din ea
Ce temperatura ai in bazin?
|
 |
|
|
|
eu zic sa mai astepti raspunsurile colegilor cu experienta cu ciclidele...ce am spus e logica mea....dar in natura,multe nu bat cu logica noastra...
|
 |
|
|
|
ok boss...cum am spus... pe partea asta sunt cu pluta...oricum voi urmari topicul sa vad care e solutia finala sau concluzia sau experienta ta
|
 |
|
|
nu stiu cu ciclidele dar ..nu ar fi logic sa isi manance puii....doar ai tine in gusa,de ce nu i-ar manca inainte sa le dea drumul?oricum.. te v-or ajuta colegii ciclidari.. eu cunosc mult mai bine treburile..
am comentat ca mi s-a parut ciudat "tine pui in gusa si ai mananca dupa ce le da drumul.Cum ar veni nu mananci cind ai mancarea in farfurie,o mananci dupa ce ai aruncato"
bizar...  )
|
 |
|
|
|
asta e clar.. in 20l nu poti pune 3 specii... mai ales ca .in general, pestii de talie mica sunt pesti de card si se simt bine de la 4 sau 5 bucati in sus...cred ca ar merge vreo 4 endler si sa zicem max 2 guppy .. toti masculi si RCS cred car iesi ceva frumos...pentru RCS ar trebui si ceva mai multe plante
|
 |
|
|
|
daca e blocat si s-a lipit sau e greu de scos,tine pompa in apa vreo 2 zile si incearca sa misti axul..sa il rotesti dupa care sa il scoti... nu forta prea tare,in cazul in care rugina a patruns bine sa nu se rupa...cu toate ca in acest caz(in care a patruns rugina bine in el)nu prea ai de ales...
Daca e numai un strat de rugine trebuie sa il poti roti.. apoi curata bine rugina.....
bu stiu sigur daca deruginolul afecteaza plasticul dar in gebneral apa curata bine.. si cureti axul cu o perie de sirma sau plastic..
nu conteaza daca raman pete,acelea se curata in timpul functionarii
un patent care a prins rugina si nu il mai poti deschide sau se manevreaza greu ,daca il ti in apa isi da drumul..
pe baza asta spun .. baga pompa in apa si cred ca poti scoate axul
|
 |
|
|
|
eu ma uitam la calculul facut de colegul si a reiesit ca e puternica lumina si.. una din masuri ar fi sa reduci din puterea de iluminatre plus tratamentul... cred ca ai avea un efect mai rapud
|
 |
|
|
|
cred ca ma bag ca munsca in... caca ... cum se spune dar poate ajuta cu ceva ce spun,,,nu am vazut poze si nu stiu cum arata cyano dar fiind tot o alga, ca mai toate algele, le place lumina...cu cit mai multa cu atat mai bine pentru ele.Din cate am mai citit despre iluminare ,se spune ca ar fi recomandat 1W/l dar se pare ca tot mai multi gradinari combat asta,chiar spun ca un 0,5W/l ar fi suficient..eu sunt la partea cu cititul si ascultatul dar,am o mica experienta cu GSA-ul si cu o iluminare cu led rece...La bazin de 400 litri am 5 proiectoare led rece de 60W deci 0,75W/l...ved ca nu este singura valoare de care trebuie tinut cont...ok..La inceput,vreo 3 saptamani am folosit toti cei 300 W si mi se parea ca ma cam orbesc...Am 2 circuite unul pe 2 proiectoare si unul pe 3 proiectoare..L-am folosit apoi pe cel cu 3 proiectoare si a aparut GSA-ul... ca la el acasa...Am redus... am pus in functie circuitul cu 2 reflectoare...=120W GSA a stacnat sau ... se dezvolta foarte greu... si am vazut ca nu dispare ,cum am tot citit de lumina rece si calda am facut o mica "magarie" sa "incalzezc" lumina...Am gasit o folie portocalie care daca o puneam pe reflector imi dadea o culoare ca la stalpii de pe strada dar in apa parca era mai verzuie..Am facut niste decupaje in folie sa intre si lumina rece... aproximativ 50-50%
Deci folosesc 2 proiectoare 60W cu folie portocalie jumate jumate .10 h pe zi cu pauza de 4 h
Reactia?.. dupa 2 luni de utilizare a acesui tip de iluminare GSA a disparut in proportie de 70% fara alte interventii
Deci tind sa cred ca iluminare prea puternica...W/Lumeni/culoare si..nu mai stiu ce... ajuta la dezvoltarea algelor...
eu as incerca sa reduc lumina la jumatate.. nu cred ca v-or muri plantele daca nu sunt foarte pretentioase...dar s-ar putea sa dispara alga
Am uitat sa spun ca nu am varitate de plante doar 3 tipuri de anubias...plante easy cu dezvoltare lenta
|
 |
|
|
|
totusi... e clar ca sunt mai multe la un loc... eu as izola pestisorul...dar si cum a spus Silviu ar fi o solutie pentru inceput...
..in cazul in care trebuie sa utilizezi antibiotice.. sau oice tip de tratament...totusi l-as face separat... pentru ca sunt destule tratamente care decicleaza bazinul.....asa .. facand manevra propusa de silviu si pestisorul in carantina,nu risti deciclarea...
de ex pentru o infectie fungica poti trata cu bactopur in bazin sau bai separate... dar acest medicament decicleaza..De aceea ,eu cred ca e de preferat manevra propusa de Silviu si tratarea separata a pestisorului
ai mai putea incerca si cu bai de sare...vreo 2 sau 3 si vezi daca are efect.. chestia e ca nu stim exact care e problema de fapt care sunt problemele.La baile cu sare ,problema e ca ,pestisorul o sa fie stresat...
|
 |
|
|