Dragilor,acest jurnal a ajuns la sfarsit.
Sincer,nu mai am timpul si cheful necesar sa mai stau sa-l bibilesc,asa ca deocamdata ma voi opri aici cu acvaristica.
Camel shrimp-ii fac o treaba excelenta,or fi avut si astia nevoie de timp sa se convinga ca alta mancare nu primesc,degeaba asteapta.La ora actuala,curata tot ce misca.
In curand,coralii vor fi "worm free"...sper.
Am facut o "inginerie" si am crescut K+ la 440,sa vad ce se intampla.
Observatii la acest nivel de potasiu:
- varfurile de crestere si-au schimbat culoarea dramatic.Au prins o culoare gri,pala din albastru,rosu,portocaliu. ( cred ca mai au putin pana la necrozarea tesutului)
- rata de crestere a scazut.
- extensia polipilor e foarte buna.
- culorile s-au intensificat foarte mult,in special cele galbene sunt acum fosforescente (nu cred ca doar din cauza "luminii de discoteca" )
- o acropora albastra s-a inchis putin la culoare.
O sa scad nivelul la 420 si-l voi tine acolo.Nu recomand cresterea nivelului de potasiu mai mult de valoarea asta,cel putin pentru cei care merg pe nutrient foarte scazut.
Ma lupt in continuare cu nenorocitii de AEFW.
Inainte sa citesti salinitatea, lasa-l sa stea vreo 15 secunde pana ajunge apa de pe sticla la aceeasi temperatura cu refractometrul,dupa aia citeste.
Mai calibreaza-l din cand in cand ca sa nu-ti dea erori.
Cred ca stii dar mai spun o data,calibrarea se face la temperatura de 20 de grade (sau cat indica producatorul) a refractometrului,nu a solutiei/apei de calibrare.
ionutlatcan wrote:Merg azi la pranz acasa sa duc copiii de la scoala, mananc cu ei ceva si imi aduc aminte de refractometrul si problema salinitatii. Fac repede test...apa bazin 1.025. Fac test apa osmoza...3 linii peste 0. Mai fac unul...la fel. Sterg bine acaretu si repet la bazin.... 1.021. Repet testul la apa dulce.... 0. M-a luat sughitul... . Raman cu ideea ca sticla aia avea urme de sare pe ea...altfel nu-mi pot explica. Voi clatiti cu apa dulce refractometrul dupa sau inainte de utilizare?
L.E. Ciprian...am un pet de juma de litru sa-ti trimit...
Si inainte si dupa.
La ce temperatura se calibreaza refractometrul tau?
Daca nu vrei skimmer,il tii din schimburi de apa.
Filtru canistra colmateaza repede.
Vezi ca ai la sectiunea Discutii generale un sticky(al doilea) cu magazine,site-uri de unde poti lua mancare,vietati,piatra vie,etc.
Aha,am inteles.
Scaderea brusca a temperaturii cu 1-2 grade,poate declansa procesul asta de divizare.
Practic,anemona se "cloneaza" in speranta ca una dintre cele doua clone,va gasi conditii de viata mai bune in alta parte.(cum suna asta... )
Asta in conditii de stress.
melcu wrote:Are cineva idee ?
A mai vazut asemenea ceva ?
Din 13 corali... doar anemona si inca o euphilia care la fel este foarte arsa... parca. Anemona pierde tesut.
Se prea poate sa-l fi omorat ceilalti doi paguri.Ii smulg picioarele in prima faza,apoi dupa ce nu se mai poate apara... Lumina...ai crescut treptat,pana sa ajungi la 12h?
Skimmer-ul bolboroseste cand bagi mana sau orice altceva in apa si ii "rupi" tensiunea artificiala sau daca te referi la faptul ca spuma nu mai urca,inseamna ca nu prea mai are ce scoate.
Pe cati o sa-i intrebi,atatea pareri o sa primesti.Fiecare bazin e diferit,fiecare foloseste ceea ce vede ca merge.
Incearca,vezi ce i se potriveste bazinului tau,tie,citeste in continuare si pana la urma ti se va "sedimenta" informatia si o sa vezi ca se aseaza toate la locul lor.
Nu e mare "inginerie".
Momentan eu sunt la 430.O sa-l mai urc un pic, sa vad ce se intampla.Cert e ca am observat ceva la acest nivel de K:
- coralii au niste polipi extinsi puternic (stiu ca nu e un indicator de sanatate dar nici efecte adverse nu am vazut,pe langa asta,imi place cum arata asa, "blanosi" )
- culorile sunt mai stralucitoare,oarecum translucide.E greu sa explic modificarea asta.
Sa ai grija la ariciul ala,are o intepatura a dracu' de dureroasa.
Am fost in concediu si la una din scufundari,am pus din greseala mana pe o piatra,neobservand un arici.Bineinteles ca m-a intepat.Mai am si acum (dupa aproape o luna),pustule pe degetul respectiv,ca dupa o arsura nasoala.
Daca ai o bucatica de piatra,poti sa prinzi de ea cu un elastic niste salata si sa-i dai drumul in acvariu.