Bai m-ati facut praf! Vine omu' cu ideile lui si pleaca cu ale voastre .
Hai ca merg pe idea de cadru superior de intaritoare si "crosetat de furtune/tevi". "Cadrul" asta sa-l fac in partea superioara sau merge si mai jos cu 5 cm de buza acvariului?
Koala sa imi spui cat sunt drepturile de autor si daca imi dai voie sa scriu "Cristina 2013", asa ca mi-a inteles criza barbatului cu Americani.
Dan imediat ce vorbesc cu proiectantul mobila si vad exact ce solutii alegem ma apuc de aprovizionare. Vorbim de silicon
2) Inteleg ca inaltimea bazinului e de 550 mm iar latimea e 600 mm... bah, misto cotele, felicitari sotiei! Lupta crancena a fost pe latime, (la lungime nu am probleme dupa cum vezi , am crescut de la 1600 la 1800) cotele sunt dupa cum urmeaza : 1800 mm lungime, 550 mm latime si 600 mm inaltime din care doar 550 mm for fi coloana de apa. Restul de 50 de mm pe inaltime ii folosesc pentru spatiul tehnic al capacului. Intariturile intentionez sa le pun exact la 5 cm mai jos de "buza" acvariului.
- nu inteleg de ce vrei sa faci intaritoarele longitudinale mai scurte decat bazinul... oricum vii cu firele / tuburile prin partea din spate a capacului de PAL, ce conteaza traseul din interior? Sorburile de la filtre si retururile sunt rigide din teava de plastic (un J intors ca sa zic asa). Problema e mai ales la sorb ca J-ul ala imi permite sa trec peste un "perete" de maxim 2 cm. Daca fac intaritoarele de 5 cm trebuie sa ma apuc de "crosetat" la tevi si nu prea-mi vine. Gaurirea intaritorilor ar fi o varinata dar nu stiu ce sa zic, imi pare ca reduce din rigiditate.
Dupa lupte seculare care au durat pana tarziu in noapte am aprobare de la sotie pentru noi dimensiuni: Stiam eu ca imi iau nevasta de treaba .
Dupa cum urmeaza, proiectul a "suferit" urmatoarele modificari: 1800x550x600 (550 coloana de apa). In plus conform negocierilor schimbam si mobila sa se incadreze totul cat mai armonios.
Ideea e ca pastram sticla de 12 mm (12+10 pentru fund), cadrul metallic pentru corpul de asezare, intaritoare pe lungime cca 80% din lungime si intaritori transversale. Aici m-am gandit ca doua ar fi de ajuns. Capacul din PAL (plagiat maestrul Koala :lol.
Intrebari noi:
Intaritorile longitudinale de 5 cm si cca 160 cm credeti ca ar fi de ajuns ?
Intaritorile transfersale de cca 10 cm simetric fata de mijloc si de margini, sunt OK? Sau e mai important sa am 3 , una fiind exact central?
Asezarea geamurilor laterale ma gandesc sa fie pe fundul de 12 si pe laterala foii de 10 sa am lipire in doua planuri.
Iluminarea am de gand sa o pastrez de la acvariul prezent astfel incat sa creez doua zone de "umbra", stanga dreapta, pentru locatari.
Daca aveti alte sugestii sunt recunoscator!
PS se poate modifica titlul conform noilor dimensiuni?
Maestre Koala, daca tot te duci pe la Brico sa ajuti pe altii cu tevile de spraybar ia si niste pal sa-mi faci capacu', daca tot e moka .
Acu' lasand gluma la o parte, la ce te referi ca lasi 0.5-1 cm intre placi sa eviti condensul? Sa inteleg ca placile puse in rama superioara sunt mai mici decat suprafata acoperita, pe latime cu cca 1 cm?
Poate-s mai batut in cap da care e logica aici? Condensul se face pe suprafetele mai reci intr-un mediu umed. La acvariul meu, momentan face condens in jurul capacului de plastic, care e pus pe niste profile de Al.
Din pozele tale reiese clar ca nu ai condens, dar atunci inseamna ca apa evaporata iese in casa. E neglijabil fenomenul??
Iau in calcul intaritoare transvesale 4 tuburi de silicon si fund dublu 12+10.
Dan poti sa imi dai un pret pentru cel transparent?
Capacul nu stiu exact din ce sa il fac. Am partea superioara de la Un EHEIM de 240 de l, adica suportul de neon si cele doua usite de vizitare . As vrea sa fac un cadru de asezare pentru acest capac. Nu ma incanta idea sa il fac din PAL din motive evidente.
Am sa fac niste poze sa vedeti exact la ce ma refer.
datorita evolutiei acvariului meu "plywood" si asa ca sa nu fie motive de divort , ma gandesc sa fac un acvariu "classic" din sticla lipit cu silicon.
Dimensiunile pe care le vreau sunt 150x60x65 LxlXh din care am sa utilizez cca 60 de cm coloana de apa.
Conform calculatorului am nevoie de sticla de 12mm. Constructia as dori sa fie cu lateralele pe fund incastrate de fete si fetele langa fund.
Intrebari:
Cate tuburi de silicon credeti ca imi trebuie?
De care silicon imi recomandati si de unde (Dow banuiesc)?
Cat ar trebui sa fie distantierul pentru cordonul de silicon?
Fund dublu cu sticla de 12 si de 10, sau doar intarituri pe fund de 12?
Intaritoare pentru fete si laterale sau doar pe fete ajung?
Capac custom de unde?
Orice sugestii sunt bine venite.
Multam de sfaturi!
Pana acum am avut vreo 9 decedati in total, toti cei noua fiind din cei mai slabi . De vreo 7 zile nu am avut nici o pierdere. Au crescut bine si incep sa se "ingroase" ca sa zic asa, adica fac ceafa lata . Faza cu observatul blonzilor sigur mi sa parut. Acum fiind mai mari nu vad nici o diferenta intre ei.
Puiutii cresc vazand cu ochii. Deja incep sa fie unii mai vigurosi decat ceilalti si in ritmul asta trebuie sa gasesc o solutie de separare. Aproape pot sa jur ca am vazut cativa mai blonzi . Am avut doar trei decedati pana acum ceea ce cred ca e ok. La o estimare mai atenta par sa fie peste 100 de buc.
Ieri am separat puii de JD. Incepusera sa zboare si treceau de geamul despartitor. Asa riscam sa ii pierd pe tot in cateva zile ca femela nu mai facea fata. I-am pus intr-o cutie de plastic de vreo 20 de l cu aerare si burete. Mananca si sunt foarte vioi. Sunt curios cand o sa se diferentieze cei electici, daca va fi cazul.
Tot ieri am avut avut un soc. L-am gasit pe Mr Green batut rau de tot. Nu am idee cine la altoit ca nu da seme sa se sperie de cineva anume. Are muscaturi pe cap branhii si pe lateral in zona de mijloc a corpului. NU sunt grave dar e "ciufulit" destul de bine. I-am urmarit si pe ceilalti si nu dau semne de agresiune fata de Mr Green. Liniste totala in acvariu.
Cauza e cu siguranta lipsa de spatiu data de separarea perechii de JD intr-o treime de acvariu. Problema e ca nu am nici o idee cine e agresorul. Il banui pe Oschi insa cat l-am observant eu ieri nu dadea nici un semn de agresiune/dominanta fata de Green Terror si nici asta nu se ferea evident din calea oscarului Al doilea suspect ar fi femela de Salvini, ca asta il cam fugareste si poate o fi crezut el ca e ziua schimbarii ierarhiei. Femela e si ea putin ciufulita da asta se cearta zilnic cu Oschi.
Momentan am vreo 50-80 de mormoloci destul de vioi. Din pacate in a patra zi de la depunere am dat mancare mai multa balaurilor si asta a stricat putin apa. In a cincea zi am vazut efectul. Majoritatea icrelor se albisera.
Momentan din lipsa de artemia am dat un crevete cu apa prin mixer vreo 5 minute, dupa care zeama am strecurat-o prin tifon si ce a ramas le dau cu o injectie in zona in care sunt puii. Imediat ce vine papica e o veselie de nu imi vine sa cred. In rest stau gramada inca si femela ii muta de vreo 3-4 ori pe zi.
Sunt curios cum o sa evolueze. Nu prea am cum sa le dau mancare de 4-5 ori pe zi. O sa incer ceva de genul dimineata la 8 dupa amiaza la 16 seara pe la 19 si apoi noaptea pe la 23 inainte de culcare . Ce ziceti??
Si inca o intrebare: se pare ca masculul de EBJD are ceva paraziti. Pot sa fac tratamenutul cu Nedol de la JBL impreuna cu puii in acvariu? Credeti ca ii va afecta? IN prospect nu scrie nimic de asta.
Pestii au depus de doua zile si imediat dupa depunere am scos masculul. Femela are grija de pui si din fericire majoritatea icrelor par viabile. Sunt doar cateva "boabe" albite in rest sunt bine maronii. De data asta cre da va fi bine si am sa vad ce pot scoate din ele.